ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ
Αποκορύφωμα της πελατειακής πολεοδομικής πολιτικής

Με το νομοσχέδιο περί Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, το οποίο παρουσίασε χτες στους δημοσιογράφους η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, η κυβέρνηση επιχειρεί μία ακόμη επίθεση κατά του αστικού περιβάλλοντος για την εξυπηρέτηση μερικών μεγαλοκερδοσκόπων μεγαλοεργολάβων τύπου Βωβού. Ταυτόχρονα, με μια σειρά άλλες «φωτογραφικές» πολεοδομικές διατάξεις, που περιλαμβάνει στο ίδιο νομοσχέδιο, προσπαθεί να εξαντλήσει την πελατειακή πολεοδομική της πολιτική, αλλά και να συνεχίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χτες, αν και δίνει την εντύπωση ότι έχουν απαλυνθεί κάποιες διατάξεις - κάτω από την πίεση των αντιδράσεων που υπήρξαν - σε σύγκριση με τις ανάλογες που είχε παρουσιάσει τον περασμένο Σεπτέμβρη ο πρώην υπουργός Κ. Λαλιώτης, ωστόσο κινείται στις ίδιες βασικές κατευθύνσεις. Η βασική διαφορά με το προηγούμενο σχέδιο είναι ότι βαρυνόμενα ακίνητα, από τα οποία μπορεί να μεταφερθεί συντελεστής δόμησης είναι μόνο δύο κατηγοριών: τα διατηρητέα και τα ρυμοτομούμενα (σ.σ. αυτά που απαλλοτριώνονται προκειμένου να γίνουν κοινόχρηστοι χώροι, δρόμοι κλπ.). Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, που προέβλεπαν οι νόμοι που ακυρώθηκαν μέχρι τώρα από το ΣτΕ, όπως χαμηλά κτίρια, πολεοδομικώς ενδιαφέροντα κτίρια, ενεργά πολεοδομικά τετράγωνα, γκαράζ κλπ., δεν μπορεί να γίνει μεταφορά συντελεστή. Οι τίτλοι αυτοί που είχαν εκδοθεί και αφορούν περίπου 35.000 τετραγωνικά, προβλέπεται να ακυρωθούν και θα γίνει η εξαγορά τους από το κράτος με χρήματα του ΕΤΕΡΠΣ. Οπως επιπλέον προβλέπεται, η μεταφορά συντελεστή από ρυμοτομούμενα μπορεί να γίνει μόνο σε ακίνητα που βρίσκονται εντός Ζωνών Υποδοχής Συντελεστού (ΖΥΣ) μέσα στα όρια του ίδιου Δήμου, ενώ από διατηρητέα μπορεί να γίνει σε ΖΥΣ της ίδιας Περιφέρειας.

Ο καθορισμός των ΖΥΣ σε ένα δήμο θα γίνεται με απόφαση του Περιφερειάρχη, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του οικείου Δήμου, ύστερα από μελέτη που θα τεκμηριώνει ότι το ποσοστό αύξησης του συντελεστή στις ζώνες αυτές δικαιολογείται από τα χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα, τους αναπτυξιακούς της στόχους και τα περιθώρια επιβάρυνσής της με πρόσθετα τετραγωνικά τσιμέντου. Ωστόσο, η όλη διαδικασία και οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον καθορισμό των ΖΥΣ, τις αγοραπωλησίες τίτλων μεταφοράς συντελεστή κλπ., επαφίενται σε Προεδρικό Διάταγμα, που, όπως ανέφερε η υπουργός, είναι ήδη έτοιμο και θα σταλεί για επεξεργασία στο ΣτΕ, μόλις ψηφιστεί ο νόμος. Επιπλέον με το νόμο δεν τίθενται οποιαδήποτε «πλαφόν» για την αύξηση του συντελεστή δόμησης εντός των ΖΥΣ (επαφίενται στις μελέτες που θα καταρτιστούν), με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή μεγαθηρίων ή ακόμη και... ουρανοξυστών!

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων χρήσεων!

Με άλλη διάταξη επιτρέπεται για μία τριετία μετά την ψήφιση του νόμου με τη χρήση της μεταφοράς συντελεστή να νομιμοποιηθούν χώροι που έχουν αλλάξει χρήση. Κυρίως αναμένεται να νομιμοποιηθούν δεκάδες χιλιάδες υπόγεια και ισόγεια που από αποθήκες έχουν μετατραπεί παράνομα σε κατοικίες, γκαράζ ή ακόμη και μπαρ, ακόμη και σε κτίρια που τώρα κατασκευάζονται!

Με τις υπόλοιπες «φωτογραφικού» τύπου διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται μεταξύ άλλων:

  • Ο καθορισμός χρήσεων γης, ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί (να νοικιάσει ή πωλήσει σε ιδιώτες) η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ έκταση του τμήματος του αεροδρομίου Ελληνικού που της παραχωρήθηκε!
  • Η πολεοδόμηση διά νόμου της περιοχής της Ροδόπολης που από αγροτικός οικισμός μετατρέπεται σε ένα απέραντο εμπορικό κέντρο προς δόξαν των εργολάβων.
  • Η επέκταση της ιδιωτικής πολεοδόμησης σχεδόν παντού σε όλη τη χώρα!
  • Η οικοπεδοποίηση του όρους Αιγάλεω ως τα «πολυβολεία», δηλαδή ως την κορυφή!
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ανταποδοτικότητα και για το πράσινο;

Ενα ακόμη χαράτσι περιμένει τους δημότες της πρωτεύουσας μιας και η διοίκηση του δήμου ζητά από την κυβέρνηση την υπαγωγή της υπηρεσίας Πρασίνου και Κηποτεχνίας στις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Κάτι, που αποτελεί και ένα πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος, με σχετικό έγγραφό του, ζητά να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο το παραπάνω θέμα και να υποβάλλει σχετικό αίτημα στην κυβέρνηση και τα κόμματα του Κοινοβουλίου. Μέχρι αργά χτες το βράδυ, το θέμα δεν είχε συζητηθεί.

Στο εισηγητικό έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο Δ. Αβραμόπουλος, τονίζεται: «Ο Δήμος Αθηναίων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού και κατάλληλων μέσων για τη συντήρηση, ανάπλαση και επέκταση του πρασίνου, που αποτελεί κατεξοχήν ανταποδοτική υπηρεσία της Αυτοδιοίκησης στους κατοίκους της πόλης». Και σε άλλο σημείο: «Οι υπηρεσίες πρασίνου αποδυναμώνονται συνεχώς από προσωπικό και οι δυνατότητες προστασίας του περιβάλλοντος δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες».

Τα «προβλήματα» και η «αποδυνάμωση», όμως, που αναφέρονται στο εισηγητικό έγγραφο, είναι δημιούργημα της ίδιας της διοίκησης του δήμου. Για παράδειγμα, μέσα σε λίγα χρόνια μείωσε τους εργάτες πρασίνου, στο μισό. Ετσι, πριν από δύο χρόνια είχε 1.100 εργαζόμενους, ενώ σήμερα διαθέτει μόλις 700, από τους οποίους ουσιαστικά μόνο οι 400 ασχολούνται με τη συντήρηση του πράσινου, σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι εργάτες της υπηρεσίας. Ιδια τύχη έχουν και τα αντίστοιχα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τις εργασίες αυτές.

Ενα άλλο «επιχείρημα» του Δ. Αβραμόπουλου, είναι ότι η Αθήνα «έχει ανάγκη ποιοτικής και αισθητικής αναβάθμισης» ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Δηλαδή, οι δραστηριότητες αυτές, που αφαιρούν πράσινο από τους κατοίκους της πόλης, χρησιμοποιούνται, ως όχημα, για την ανταποδοτικότητα της αντίστοιχης υπηρεσίας, με τη δικαιολογία της... αναβάθμισης!

Παρ' όλα αυτά, είναι άξια απορίας η λογική του δημάρχου «να πληρώνουν οι κάτοικοι για να έχουν».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αναδίπλωση Τράπαλη για ιδιωτικοποιήσεις

Σε αναδίπλωση - που αν θα είναι προσωρινή ή οριστική θα εξαρτηθεί από το βαθμό επαγρύπνησης των δημοτών - υποχρεώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας ο δήμαρχος Βασίλης Τράπαλης, ο οποίος για μία ακόμα φορά επιχείρησε να ιδιωτικοποιήσει όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Τα αισχρά σχέδιά του θέλησε να τα πραγματοποιήσει με τη σύσταση μίας υποτιθέμενης αναπτυξιακής δημοτικής επιχείρησης για την ανάπτυξη του πολιτισμού, του αθλητισμού και της κοινωνικής μέριμνας, προκειμένου όπως είπε ο δήμος να είναι σε θέση να αξιοποιήσει σε πρώτη φάση προγράμματα της πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Η Βέρα Νικολαΐδου, δημοτική σύμβουλος της «Δημοκρατικής Ενότητας», αφού κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι προσπαθεί να δεσμεύσει την επόμενη Δημοτική Αρχή με μια τέτοια επιχείρηση, ξεκαθάρισε ότι η «Δημοκρατική Ενότητα» όταν αναλάβει πάλι τη Δημοτική Αρχή θα την καταργήσει γιατί είναι ξεπούλημα των πάντων. «Εκτός από την Πολεοδομία, το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο, όλες οι άλλες δημοτικές αρμοδιότητες μεταφέρονται στην επιχείρηση», τόνισε, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση αυτή αν γίνει θα αποτελέσει πανελλαδικά το χειρότερο παράδειγμα προς μίμηση.

Ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας» Στέλιος Μπενετάτος σημείωσε ότι ενώ υποτίθεται πως η επιχείρηση αυτή δεν είναι κερδοσκοπική, σαν πρώτο σκοπό της καθορίζει το κέρδος.

Ομόφωνα κατά της επιχείρησης τάχτηκαν και οι δύο σύλλογοι των εργαζόμενων στο δήμο, υπογραμμίζοντας ότι με την επιχείρηση αυτή θίγεται ο χαρακτήρας του δήμου και δυναμιτίζονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων.

Τελικά ο δήμαρχος απέσυρε το θέμα από την ημερήσια διάταξη, ο Στέλιος Μπενετάτος όμως κάλεσε τους εργαζόμενους, αλλά και τους δημότες, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Δημοκρατικής Ενότητας», σε επαγρύπνηση.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν δύο χρόνια ο Βασίλης Τράπαλης είχε προσπαθήσει να ιδιωτικοποιήσει τις δημοτικές δραστηριότητες και υπηρεσίες. Η τότε προσπάθειά του είχε αποτύχει μετά από κινητοποιήσεις δημοτών και εργαζόμενων στο δήμο.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την Κυριακή 10/3/2002 και ώρα 10 π.μ. τελούμε 40ήμερο αρχιερατικό μνημόσυνο στον ιερό ναό Αγίας Σοφίας Πειραιώς, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς, αδελφής και θείας

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΑΛΠΕΑ

Τα παιδιά: Παναγιώτης και Βερόνικα, Γεώργιος και Κυριακή, Μιχαήλ. Τα εγγόνια: Πέτρος, Χριστόφορος, Πέτρος, Ιωάννης. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

* * *

Τελούμε την Κυριακή 10-3-2002 και ώρα 9.30 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο εις τον ιερό ναό Αγίας Αννας Χαλανδρίου για την ανάπαυση της ψυχής της πολυαγαπημένης μας μητέρας, γιαγιάς, θείας και φίλης

ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ (ΚΟΛΕΤ) ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Τα παιδιά: Τίτος και Μπέτυ. Τα εγγόνια: Νικόλας και Λένα. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.

Ανακήρυξη υποψηφίου της ΠΑΣΥΜ

Τον υποψήφιο δήμαρχο που θα στηρίξει στις δημοτικές εκλογές θα παρουσιάσει η «Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μενιδίου» (ΠΑΣΥΜ) την ερχόμενη Δευτέρα, 11 του Μάρτη, στις 6 μμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του δημαρχείου Αχαρνών, στη συμβολή των οδών Μπόσδα και Φιλαδέλφειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ