ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σε σχολεία «ψαρεύει» ο «Μεγάλος Αδελφός»!

Τι λέει γι' αυτό το υπουργείο Παιδείας;

Η υπεύθυνη δήλωση για ...την εξασφάλιση του «Μεγάλου Αδελφού»
Η υπεύθυνη δήλωση για ...την εξασφάλιση του «Μεγάλου Αδελφού»
Εφτασαν και εκεί! Να προσπαθούν να στρατολογήσουν μαθητές - χειροκροτητές για τα τηλε-σκουπίδια τους μέσα από τα σχολεία. Ο λόγος για την παραγωγό εταιρία «Ena Productions», του ριάλιτι σόου «Μεγάλος Αδελφός» («Big Brother 2» του «Αντέννα»), που απευθύνθηκε σε γυμνάσιο της Δυτικής Αθήνας την περασμένη Τρίτη και κάλεσε τους ανήλικους μαθητές, να παρακολουθήσουν τα γυρίσματα της εν λόγω «εκπομπής» που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Παρασκευή στην Παιανία. Η εταιρία προφανώς με την ανοχή του υπουργείου Παιδείας, που θεωρούμε μάλλον απίθανο να μη γνωρίζει το γεγονός αυτό, μοίρασε υπεύθυνες δηλώσεις στους μαθητές του σχολείου, προκειμένου να τις δώσουν στους γονείς τους, για να έχουν τη συγκατάθεσή τους, ώστε τα παιδιά τους να γίνουν το «ζωντανό» κοινό του «Μεγάλου Αδελφού».

Είναι χαρακτηριστική και προκλητική η δήλωση του υπεύθυνου κοινού Δημήτρη Παρώνη της εταιρίας «Ena Production» (που υπογράφει στο έγγραφο της δήλωσης που παρουσιάζει ο «Ρ»), ο οποίος τόνισε στην εφημερίδα μας στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του: «Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο να απευθύνονται εταιρίες παραγωγής εκπομπών σε σχολεία, προκειμένου να εξασφαλίσουν κοινό για τις παραγωγές τους». Οσον αφορά στις υπεύθυνες δηλώσεις, ο Δημήτρης Παρώνης υπογράμμισε ότι «ο μόνος λόγος που μοιράζονται είναι για να εξασφαλιστεί η εταιρία και να μην υπάρχει περίπτωση οι γονείς να δουν ξαφνικά τα παιδιά τους στην τηλεόραση και να τους ζητήσουν αποζημίωση!!!».

Αν αυτό το θράσος δεν υποδηλώνει άνεση κινήσεων, με δεδομένη την ανοχή του υπουργείου, τότε τι άλλο δηλώνει;

Πάντως, στην «κρεατομηχανή» του ανταγωνισμού και της τηλεθέασης των τηλε-σκουπιδιών, που διαπομπεύουν προσωπικότητες, καλλιεργούν το χαφιεδισμό, την εξοικείωση και τον εθισμό με την παρακολούθηση, τώρα επιδιώκεται να «αλεστούν» και παιδικές ψυχές και αυτό εγείρει πολλές ευθύνες για το πού μπορεί να φτάσει ο κατήφορος. Ωστόσο, η άμεση αντίδραση γονιών και εκπαιδευτικών του εν λόγω γυμνασίου, σ' αυτήν την ενέργεια είναι κάτι που πρέπει να ενισχυθεί και να αποκτήσει μαζικό χαρακτήρα, αφού μόνον ο λαϊκός παράγοντας μπορεί να βάλει τέρμα σ' αυτήν τη μορφή εξαχρείωσης των νέων ανθρώπων. Αλλωστε, και το «Μπαρ», το άλλο αδελφάκι τηλε-σκουπίδι του «Μέγκα», πήρε ένα πρώτο μάθημα από τη λαϊκή κινητοποίηση στο Γαλάτσι.

Πριμοδότηση των εμπόρων της εκπαίδευσης

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης

Επίκαιρη Ερώτηση για τα αυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια πληροφορικής, τα οποία βρίσκονται υπό την αιγίδα διαφόρων επιστημονικών ενώσεων και τάζουν διορισμό ως αναπληρωτές καθηγητές πληροφορικής, κατέθεσε στη Βουλή για τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης.

«Το τελευταίο διάστημα έκαναν την εμφάνισή τους στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διάφορα φυλλάδια, κυρίως ιδιωτικών σχολείων, που καλούν τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια πληροφορικής, τα οποία βρίσκονται υπό την αιγίδα διαφόρων επιστημονικών ενώσεων. Ταυτόχρονα διαφημίσεις στον Τύπο για τα εν λόγω σεμινάρια, απευθύνονται σε πτυχιούχους πανεπιστημίων και τους καλούν να τα παρακολουθήσουν, αφού έτσι θα αποκτήσουν το δικαίωμα πρόσληψης ως αναπληρωτών καθηγητών πληροφορικής», επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι σε τοπικές εφημερίδες των Τρικάλων δημοσιεύτηκαν διαφημίσεις ιδιωτικής Σχολής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, στις οποίες υποστηρίζεται ότι η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, σε συνεργασία με τη συγκεκριμένη σχολή και μετά από την παρακολούθηση προγράμματος 400 ωρών, προς 1.500 δραχμές την ώρα (600.000 δραχμές), χορηγεί σε πτυχιούχους ΑΕΙ - ΤΕΙ όλων των ειδικοτήτων, βεβαιώσεις, με τις οποίες θα μπορούν να διοριστούν ως αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση.

«Είναι δεδομένο ότι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών παίρνει τη μορφή πρόχειρης κατάρτισης, πράγμα που δείχνει πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το σχολείο και την εκπαίδευση. Οχι σαν παιδαγωγική διαδικασία, αλλά χώρο μετάδοσης δεξιοτήτων», σημειώνει ο Γ. Χουρμουζιάδης. Επίσης, αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα, αδιαμφισβήτητα πριμοδοτούν προκλητικά τους σχολάρχες και τους εμπόρους της εκπαίδευσης.

Ρωτά λοιπόν τον υπουργό Παιδείας αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι παραπάνω διαφημίσεις και οι κάτοχοι ανάλογου τύπου βεβαίωσης θα μπορούν να διοριστούν ως καθηγητές πληροφορικής. Γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση στη δημιουργία Πανεπιστημιακών Παιδαγωγικών Σχολών για κάθε ειδικότητα και πανεπιστημιακών τμημάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών;

ΚΝΕ
Τιμή στην ΕΠΟΝ

Αύριο στις 6μμ η κεντρική εκδήλωση του ΚΣ

Για να ζωντανέψουν μνήμες και να γνωρίσουν, να μάθουν οι νεότεροι... Ο αγώνας της ΕΠΟΝ ενάντια στο φασισμό, ντόπιο και ξένο, συνοδεύονταν από μια πλούσια και διαπαιδαγωγητική πολιτιστική δραστηριότητα. Σ' αυτή την πλευρά της δράσης της πρωτοπόρας οργάνωσης νέων θα είναι αφιερωμένη η αυριανή εκδήλωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, στις 6 το απόγευμα, στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ (Περισσός).

Εκδήλωση - διαδήλωση από τις οργανώσεις Θεσσαλίας και Στερεάς

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση - διαδήλωση που διοργανώνουν στα Χάνια του Πηλίου και στο Βόλο, οι Οργανώσεις Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας της ΚΝΕ τιμώντας αγωνιστικά τα 59 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ.

Εκεί θα γίνουν αφηγήσεις από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για τις μάχες που έδωσε σ' εκείνα τα μέρη ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, αγωνιζόμενος για να λευτερωθεί η πατρίδα από τους ντόπιους και ξένους ιμπεριαλιστές. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, διαδήλωση έξω από το στρατόπεδο «ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ», πορεία στους δρόμους του Βόλου και παρουσίαση του βιβλίου «Εμπειρίες Ενόπλων Αγώνων» από τον συγγραφέα του Αλ. Παπαγεωργίου και θα μιλήσει ο Χρ. Τσιντζιλώνης, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Εκδήλωση στην Κόρινθο

Εκδήλωση - συζήτηση για τις δραματικές συνέπειες στη μόρφωση και τη ζωή της νεολαίας, ιδιαίτερα των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, από τα τέσσερα χρόνια εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, διοργανώνει για την Κυριακή 10 Μάρτη, η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στο κινηματογράφο ΛΑΪΣ στην Κόρινθο, στις 10.30 το πρωί. Μάλιστα, θα γίνει και αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί και στην Κορινθία. Εισηγητής της εκδήλωσης θα είναι μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ξεκίνησε η αποστολή των μηχανογραφικών

Ξεκίνησε χτες από το υπουργείο Παιδείας η αποστολή των μηχανογραφικών δελτίων, τα οποία θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία από φέτος γίνεται πλέον μόνο με το σύστημα του Ενιαίου Λυκείου.

Το μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο θα λάβουν οι τελειόφοιτοι της Γ' Λυκείου και θα κληθούν να το συμπληρώσουν μετά το τέλος των εξετάσεων, σε προθεσμία η οποία υπολογίζεται φέτος να αρχίσει το δεύτερο 15νθήμερο του Ιούλη, περιλαμβάνει δύο νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, και δύο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα οποία προήλθαν από την κατάτμηση του Τμήματος Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής που υπήρχε στο περσινό μηχανογραφικό δελτίο.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει από φέτος σε αλλαγές στη βαθμολόγηση των γραπτών: Η προσαρμογή του προφορικού βαθμού από τρεις (3) που ίσχυε πέρυσι γίνεται δύο (2) και παράλληλα καταργείται η προφορική επανεξέταση από επιτροπή όσων έχουν γραπτό βαθμό μεγαλύτερο του προφορικού πάνω από τρεις μονάδες που ίσχυε πέρυσι. Αλλάζει επίσης ο τρόπος αναβαθμολόγησης των γραπτών και αν ο βαθμός του τρίτου καθηγητή - αναβαθμολογητή είναι μικρότερος από τους βαθμούς και των δύο πρώτων βαθμολογητών, ως γραπτός βαθμός του μαθήματος θα λαμβάνεται ο μικρότερος βαθμός που έδωσε ο ένας από τους δύο πρώτους βαθμολογητές. Μηχανογραφικό δελτίο θα κληθούν να συμπληρώσουν και οι απόφοιτου του Β' κύκλου των ΤΕΕ για την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας πρέπει να καταθέσουν μηχανογραφικά από 3 έως 12 Απριλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ