ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Ναζίμ Χικμέτ της καρδιάς μας

Εκδήλωση στη Νομική Σχολή Κομοτηνής

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του μέγιστου Τούρκου ποιητή, πεζογράφου και θεατρικού συγγραφέα, αλλά και αταλάντευτου αγωνιστή του λαού του, διεθνιστή και υπερασπιστή όλων των καταπιεσμένων λαών. Λέμε για τον υπέροχο δημιουργό και άνθρωπο Ναζίμ Χικμέτ, που πλήρωσε τους αγώνες, τα οράματα και τις κομμουνιστικές ιδέες του με μακρόχρονο εγκλεισμό στις απάνθρωπες φυλακές της Τουρκίας, με τον πρόωρό θάνατό του (1963) εξόριστος στην ΕΣΣΔ, με αφαίρεση της ιθαγένειάς του, από το δικτατορικό αλλά και από το «δημοκρατικά» σκοταδιστικό καθεστώς της Τουρκίας.

Με την ευκαιρία της εκατοστής επετείου από τη γέννησή του - επέτειο που πολλοί παγκοσμίως θα ήθελαν να σβήσουν για πάντα από το «χάρτη» του χρόνου - δυο φορείς, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ροδόπης και ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δ. Θράκης, πήραν μια αξιέπαινη και συγκινητική πρωτοβουλία. Οργανώνουν εκδήλωση -αφιέρωμα τιμής στην ποίηση, τους αγώνες, στη μνήμη του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο (7 μμ), στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι: Αϊσέ Γιαλντιρίμ (ανιψιά του Ναζίμ Χικμέτ), Μουράτ Γκερμέν (γιος της πρώτης), Εσίν Αφσάρ Αράλ (τραγούδι), Αρντά Αλγκούλ (πιάνο), Γιάννης Καλατζόπουλος, (σκηνοθετική επιμέλεια και απαγγελία), Σούλα Κυρατζόγλου (τραγούδι) και Ζαχαρίας Τίλιος (κιθάρα).

Λεξικό της δημώδους γλώσσας μας

Ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο τελευταίος, εν ζωή, των κορυφαίων δημοτικιστών παιδαγωγών του 20ού αιώνα, δώρισε στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, το πολυτιμότατο Αρχείο του για το «Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας». Πρόκειται για το μοναδικό - διεθνώς - λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας. Ενα έργο ζωής του Εμμ. Κριαρά, το οποίο απαίτησε μακρόχρονο μόχθο και το οποίο άρχισε να εκδίδεται το 1969. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δεκατέσσερις τόμοι (από το Α έως το Π. Το τελευταίο λήμμα του 14ου τόμου είναι η λέξη Παραθήκη). Η ολοκληρωμένη έκδοση του αναλυτικού λεξικού θα αριθμεί 20 τόμους.

Η δωρεά του Εμμ. Κριαρά, συνέπεσε με την έκδοση από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, του Α' τόμου (Α-Κ) της Επιτομής του μνημειώδους αναλυτικού Λεξικού του Κριαρά. Η Επιτομή είναι επίσης ένα κατόρθωμα, καθώς στον Α' τόμο (θα ακολουθήσει Β' τόμος, από το Λ-Π) στις 636 σελίδες του, όχι μόνο «δεν παρέλειψε καμία λέξη του αναλυτικού λεξικού, καμία σημασία ή υποσημασία του», αλλά είναι βιβλιογραφικά ενημερωμένη και με αναθεωρημένο το λεξικογραφικό υλικό, σύμφωνα με τα δεδομένα της νεότερης έρευνας.

Σχεδιαστές και επιμελητές της Επιτομής είναι ο Ιωάννης Ν. Καζάζης (καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, αντιπρόεδρος και διευθυντής του Τμήματος Λεξικογραφίας του ΚΕΓ) και ο Τάσος Α. Καραναστάσης (βοηθός του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και συντάκτης από το 1980 του Λεξικού του Κριαρά). Το έργο αυτό αποτελεί σπουδαίο χρηστικό βοήθημα για τους ειδικούς ερευνητές, για τους εκπαιδευτικούς και για το ευρύτερο κοινό, σχετικά με τη γλώσσα των κειμένων που διδάσκονται στα σχολεία.

Το δεκάχρονο σήμερα Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (η ιδέα και πρόταση για τη δημιουργία του ήταν του καθηγητή του ΑΠΘ, Δημήτρη Μαρωνίτη), παράλληλα με την έντυπη έκδοση του έργου, προσφέρει και ηλεκτρονική, μέσω του ηλεκτρονικού κόμβου του, στο οποίο μπορεί κανείς βρει άλλα τρία λεξικά και ευάριθμα αυθεντικά κείμενα, χρήσιμα για ερευνητικούς σκοπούς και τη στήριξη του γλωσσικού μαθήματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η ηλεκτρονική διεύθυνση του ΚΕΓ είναι: www.komvos,edu.gr.


Α.Ε.

Επιλογές
Για τη μοναξιά με ποίηση

Για τη μοναξιά και την αλλοτρίωση του ανθρώπου που ζει σε ξένο τόπο, με την ψευδαίσθηση ότι βρήκε τη γη της επαγγελίας, μιλά το βραβευμένο έργο του Παναγιώτη Μέντη «Ξένοι», που ανεβαίνει σήμερα (9 μμ) στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα. Με φόντο τη σύγχρονη αμερικανική κοινωνία, ο συγγραφέας παρακολουθεί μια οικογένεια, με δεσπόζουσα φιγούρα την ελληνικής καταγωγής μητέρα, που μετά τον πόλεμο παντρεύτηκε έναν Αμερικανό και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Χήρα πλέον, ζει με τα τέσσερα αγόρια της, τρία από τον πρώτο της γάμο και το τέταρτο από μια δεύτερη σχέση. Οι 46 σκηνές του έργου έχουν σαν συνδετικό ιστό την ιστορία του ενός γιου με μια κοπέλα που έφερε από τη Ρωσία. Η πλοκή δεν αποτελεί παρά πρόφαση για να επιχειρήσει ο συγγραφέας μια τρυφερή ψυχολογική ενδοσκόπηση σε όλους τους ήρωές του. Ενδοσκόπηση με την οποία επιδιώκει να καταδείξει τα αδιέξοδα των ανθρώπινων σχέσεων, τις δυσκολίες για μια πραγματική επαφή, τη μοναχική πορεία του ανθρώπου μέσα σε μια υποτιθέμενη ευδαιμονούσα κοινωνία, όπου τα περισσότερα από τα πρόσωπα του έργου είναι ή νιώθουν ξένα...

Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική επιμέλεια της Ολυμπίας Κυριακάκη, οι φωτισμοί του Σπύρου Κάρδαρη. Παίζουν: Μπέττυ Βαλάση, Κώστας Σπυρόπουλος, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Νίκος Δαδινόπουλος, Παναγιώτης Μέντης, Σοφία Κακαρελίδου κ.ά.

«Παραπομπές» αντί λύσεων

Επιτυχία σημείωσε η 24ωρη πανελλαδική απεργία των εκτάκτων εργαζομένων του ΥΠΠΟ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης έξω από το υπουργείο διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους.

Ωστόσο, από τη συνάντηση τής διοίκησης του σωματείου με τον Ε. Βενιζέλο, δεν προέκυψε τίποτα, αφού ο υπουργός παρέπεμψε τα αιτήματά τους, είτε στο υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης - Αποκέντρωσης... είτε στις διοικητικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Στο υπουργείο Εσωτερικών τούς παρέπεμψε για το χρόνο προκήρυξης των θέσεων που προβλέπει ο νόμος για τα ολυμπιακά έργα, ενώ το αίτημα για την υπαγωγή των εκτάκτων του ΥΠΠΟ στο λεγόμενο «νόμο Β. Παπανδρέου», στις διοικητικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.

Να θυμίσουμε πως εκτός της εργασιακής ομηρίας των εκτάκτων λόγω των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων, παραμένει και το πρόβλημα των απολύσεων, οι οποίες προκύπτουν από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή τις ωρομίσθιες και από την πολιτική περί «Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων».

Τιμούν τον Χρ. Καπράλο

Το βιβλίο «"Χρήστος Καπράλος", αυτοβιογραφία συμπληρωμένη από τη Σούλη Καπράλου» θα παρουσιαστεί πανηγυρικά αύριο (7.30μμ) στο Παπαστράτειο Μέγαρο, στη γενέτειρα του αξέχαστου δημιουργού, το Αγρίνιο. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Αγρινίου και η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Αγρα» και το Ιδρυμα Χρήστου - Σούλης Καπράλου. Θα χαιρετίσουν οι: Θύμιος Σώκος, Γιώργος Πετρούλας, Σταύρος Πετσόπουλος και Σούλη Καπράλου. Θα μιλήσουν οι: Γιάννης Δάλλας και Θάνος Κωνσταντινίδης. Θα προβληθεί βίντεο από τη ζωή και το έργο του κορυφαίου γλύπτη, ενώ στο φουαγιέ θα εκτεθούν φωτογραφίες (φυσικό μέγεθος) του μνημειακού έργου του «Το Μνημείο της Πίνδου».

«Ελλήνων κειμήλια» στο Λονδίνο

«Ελλήνων κειμήλια. Δωρεές στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του Λονδίνου», τιτλοφορείται η έκθεση που διοργανώνει (7-25/3) το Βυζαντινό Μουσείο, σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο και την υποστήριξη του ΥΠΠΟ, στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου.

Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 125 χρόνια λειτουργίας του ναού και αποτελείται από κειμήλια, που αφιέρωσε στο ναό η ελληνική παροικία του Λονδίνου (πολύτιμα εκκλησιαστικά σκεύη, εικόνες κ.ά). Η έκθεση συνοδεύεται από πολυτελή, δίγλωσσο κατάλογο 264 σελίδων, που αποτελεί εγχειρίδιο γνώσης και επιστημονικής τεκμηρίωσης.

«Ακριτική» Ευρώπη

Η ανάδειξη της «ευρωπαϊκής ακριτικής παράδοσης» είναι ο στόχος του τριετούς ευρωπαϊκού προγράμματος, «ACRINET: ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», το οποίο παρουσιάστηκε χτες στο ΥΠΠΟ και εντάσσεται στο πλαίσιο αποφάσεων του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ για το Λαϊκό Πολιτισμό.

Το πρόγραμμα στοχεύει να αναδείξει την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, με βάση «τη συνεργασία, την κατανόηση και το σεβασμό στις διαφορετικές πολιτιστικές παραδόσεις των κρατών που συμμετέχουν» και να διασώσει την ακριτική παράδοση, με CD και εκθέσεις.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι φορείς: Ακαδημία Αθηνών, Κέντρο Ερευνας Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών και Εγγύς Χριστιανικής Ανατολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, Δήμος Ηγουμενίτσας, Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών Ινστιτούτο Φιλολογίας, Τμήμα Ελληνο-Λατινικής Φιλολογίας της Μαδρίτης, Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, Τμήμα Σλαβικής Φιλολογίας Εθνολογίας και Βυζαντινής Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Σόφιας, Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών PRISMA.

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού γιορτάζει τα 30χρονά της στο κτίριο του Ιωνικού Κέντρου (Λυσίου 11, Πλάκα), με ομιλίες πανεπιστημιακών καθηγητών, κριτικών λογοτεχνίας και με έκθεση τεκμηρίων των δραστηριοτήτων και εκδόσεων. Σήμερα (6.30μμ) θα εγκαινιαστεί η έκθεση και θα ακολουθήσει συνεδρία με ομιλητές τους: Μαρία Πολίτη («Η καλή ακρόαση και ο "Λόγος παρηγορητικός περί δυστυχίας και ευτυχίας"»), Θανάσης Τζαβάρας («Η φιλόφρονος υποδοχή της ψυχανάλυσης στην Εταιρεία Σπουδών»), Α. Καραδήμου - Γερολύμπου («Μεταμορφώσεις του αστικού χώρου στη νεότερη ελληνική πόλη»), Σπύρος Ασδραχάς («Αιτούμενα της Ιστορίας: οι μεταμορφώσεις της αναγκαιότητας»), Νίκος Χατζηνικολάου («Σκέψεις με αφορμή μια μετάφραση του Βολταίρου στα ελληνικά»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ