ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002
Σελ. /40
Ο «τρίτος υφυπουργός Γεωργίας»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ρόλο ενός «τρίτου υφυπουργού Γεωργίας» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι «ονειρεύεται» ο πολιτικά προσκείμενος στη ΝΔ, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας και γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής, Θ. Κοκκινούλης. Το «όνομά» του βγήκε στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, όταν, συνοδεύοντας τον υφυπουργό Γεωργίας, Β. Αργύρη, κατά την περιοδεία του στη Λάρισα, δεν έχανε ευκαιρία να συντάσσεται μαζί του σε ό,τι αφορά στις αρχές και τις κατευθύνσεις της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, διαφωνίες για τα... επιμέρους. Κι έκτοτε ο Θ. Κοκκινούλης είχε πολλές «συγκρούσεις» με τον Β. Αργύρη, όχι, όμως, επί της ουσίας της αγροτικής πολιτικής, αλλά ως προς το πώς και πού εφαρμόζεται.

Π.χ. δε διαφωνεί με τις περικοπές στη βαμβακοκαλλιέργεια, όμως δε θέλει να γίνουν στη Λάρισα, αλλά σε άλλες περιοχές και μέσω του περιβόητου Μητρώου Αγροτών. Στη διάρκεια των τελευταίων αγροτικών κινητοποιήσεων πρόβαλε το αίτημα για την επιστροφή του 50δραχμου, χωρίς, ταυτόχρονα, να «βάλλει» κατά του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, που επιβάλει τα «τσουχτερά» πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Γι' αυτά και γι' άλλα πολλά απολαμβάνει την «παραδοχή και την εμπιστοσύνη» του Β. Αργύρη - και γενικότερα του υπουργείου Γεωργίας - ο οποίος προχτές του υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιήσει και το αίτημά του για εφαρμογή στη Λάρισα πιλοτικού προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης βαμβακιού...

Θέμα ... τάξης

Οπως φρόντισαν να μεταδώσουν όλο χαρά τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, ο κ. Σημίτης θα στείλει εμπειρογνώμονες στην ...Ιαπωνία, για να βοηθήσουν τους κατοίκους της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου στην παραγωγή ελαιολάδου (έτσι δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τόκιο). Για τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς, πάντως, που συνεχίζουν να πωλούν το λάδι τους σε τιμές χαμηλότερες κι από το 1997(!) ο κ. Σημίτης δεν ανέφερε τίποτα. Αλλωστε, ως γνωστόν, όταν ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό, αποφεύγει να ομιλεί για εσωτερικά ζητήματα... Είναι θέμα τάξης...

Το μέτρο...

«Αγώνες του μέτρου, αγώνες ανθρώπινοι και όχι της υπερβολής» πρέπει να είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα γίνουν στην Αθήνα. Ετσι είπε ο πρωθυπουργός χτες σε ομιλία του στο Κιότο της Ιαπωνίας. Προφανώς οι αμοιβές των μερικών εκατομμυρίων το μήνα, που λαμβάνουν τα στελέχη του 2004, κινούνται στην κατεύθυνση του «μέτρου»... Για τις αμοιβές των μεγάλων επιχειρήσεων, που αναλαμβάνουν τα διάφορα Ολυμπιακά έργα, δε μιλάμε. Εκεί, μπορεί να γίνονται και κάποιες υπερβολές...

Πελάτης ο... επισκέπτης

Ωραίο το κόλπο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ». Ενώ εδώ και χρόνια μπορούσε κανείς να δει στην ιστοσελίδα της στο Ιντερνετ, τις μικρές αγγελίες της «Χρυσής Ευκαιρίας», από την περασμένη Δευτέρα η πύλη έκλεισε. Για να δει κάποιος τώρα πληροφορίες για τις αγγελίες, πρέπει να γραφτεί συνδρομητής και να πληρώσει περί τα 2 ευρώ, προκειμένου να πάρει κωδικό πρόσβασης. Ο κωδικός, μάλιστα, με αυτή την τιμή έχει ισχύ για 24 ώρες, ενώ υπάρχουν και συνδρομές μίας βδομάδας και ενός μήνα για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να πληρώσουν 5 και 20 ευρώ αντίστοιχα, συν το ΦΠΑ.

Η εξέλιξη, βέβαια, μπορεί σε ορισμένους να φαίνεται απροσδόκητη, ήταν όμως κάτι παραπάνω από βέβαιο, ότι στο τέλος θα γινόταν έτσι ακριβώς. Στην αρχή, για περισσότερο από δύο χρόνια, «προσέφεραν» αυτή την υπηρεσία δωρεάν, καταφέρνοντας έτσι να δημιουργήσουν ενδιαφερόμενους, κι αν για κάποιους έγινε ανάγκη και συνήθεια, τόσο το καλύτερο για το συγκρότημα. Τώρα ο φίλος - επισκέπτης της ιστοσελίδας μετατρέπεται σε πελάτη και η αξιοποίηση των μικρών αγγελιών, ακόμα μια πηγή εσόδων για την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να γυρίσουν οι Ελληνες στρατιώτες...

Πριν τρεις μέρες ήταν εφτά Αμερικάνοι. Προχτές ήταν δυο Γερμανοί και τρεις Δανοί. Παλικάρια, που, πριν ακόμα αρχίσουν καλά - καλά να ζουν, επιστρέφουν στην πατρίδα τους μέσα στα φέρετρα. Χιλιάδες, εκατομμύρια τα «μπορεί» στη ζωή, που δεν κατάφεραν ποτέ να ζήσουν. Δε θα προλάβουν ούτε τους αληθινούς υπεύθυνους να συνειδητοποιήσουν και να αντιδράσουν για τη χαμένη τους ζωή, όπως τόσοι βετεράνοι των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αλλα τόσα εκατομμύρια τα «μπορεί» των δικών τους και των ανθρώπων κοντά τους, που σβήνονται τώρα από το μυαλό με τον απόλυτο οριστικό τρόπο, που μόνον ο θάνατος καταφέρνει.

Γιατί αυτές οι απώλειες νέων ανθρώπων; Μήπως για κανένα τόσο μεγάλο ιδανικό, που, μπροστά στη διεκδίκησή του, η ανθρώπινη ζωή δε χάνεται, αλλά γίνεται κομμάτι δόμησης καινούριου ελεύθερου κόσμου; Τίποτα από όλα αυτά. Μόνο για τα κέρδη μιας μερίδας μονοπωλίων των ΗΠΑ, που τελευταία διεκδικούν το πάνω χέρι στην κατεύθυνση των ιμπεριαλιστικών διεκδικήσεων. Μόνο για τις πολυεθνικές του πετρελαίου, που θέλουν, με κάθε κόστος, να απλώσουν αρπαχτικό χέρι στην περιοχή της Ευρασίας και είτε εκβιάζοντας, είτε μέσα από τον ανταγωνισμό με τους ομοίους τους ιμπεριαλιστές, αλληλοσέρνονται, ποιος να πρωτοκάνει το έγκλημα ενάντια, τόσο στους λαούς τους, όσο και στους λαούς της περιοχής.

Οπως θρέφονται από το αίμα των εργαζομένων που εκμεταλλεύονται και ρουφάνε σταγόνα - σταγόνα τη ζωή τους, με τον ίδιο τρόπο αδίστακτα δολοφονούν λαούς για να προωθήσουν τα σχέδιά τους, χρησιμοποιώντας, ταυτόχρονα, σαν θύτες και πιθανά θύματα νέους ανθρώπους, που ή μετατρέπουν σε εγκληματίες ιμπεριαλιστικών πολέμων ή τους φέρνουν πίσω στους δικούς τους μέσα στα φέρετρα.

Σε όλη αυτήν την ιμπεριαλιστική επιχείρηση και τον ανταγωνισμό μεταξύ των πολυεθνικών του πετρελαίου, φρόντισε η ελληνική κυβέρνηση να ανακατέψει και τμήματα του ελληνικού στρατού. Φρόντισε να κάνει και Ελληνόπουλα υποψήφιους θύτες και θύματα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου. Με ποιο δικαίωμα κάνει την Ελλάδα συνένοχη στο έγκλημα; Με ποιο δικαίωμα στέλνει Ελληνες στρατιώτες να γίνουν δολοφόνοι ή να δολοφονηθούν; Με ποιο δικαίωμα βάζει σε αμφισβήτηση τα «μπορεί» της ζωής αυτών των παιδιών;

Η απάντηση είναι γνωστή και δε χρειαζόμαστε τις φαμφαρόνικες εξηγήσεις των αρμοδίων της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτοί έχουν από καιρό ταυτιστεί με τις διεκδικήσεις των ιμπεριαλιστών και κανένα δεν εκπλήσσουν πλέον, ζητώντας συμμετοχή στο έγκλημα. Η μόνη ελπίδα να σωθούν τα παιδιά και να γλιτώσει η χώρα από τη συνενοχή είναι η λαϊκή πάλη, που διεκδικεί να γυρίσουν αμέσως όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται σκορπισμένοι όπου οι ιμπεριαλιστές σχεδιάζουν καινούριες κερδοφόρες δολοφονίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ