ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Εγγραφο του FBI, για δράση μουτζαχεντίν, εμφάνισε ο Μιλόσεβιτς...

Associated Press

Την εμπλοκή ενόπλων μελών της «Αλ Κάιντα» και του Οσάμα μπιν Λάντεν στο Κοσσυφοπέδιο με αποδεικτικό στοιχείο σχετική έκθεση του FBI, με ημερομηνία Δεκέμβρης 2001, εμφάνισε χτες στο δικαστήριο της Χάγης ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, κατά τη διάρκεια αντεξέτασης του 41χρονου Κοσσοβάρου Αλβανού μάρτυρα κατηγορίας, Σαμπίτ Καντρίου. Στη βροχή ερωτήσεων του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο μάρτυρας αντέταξε την... άγνοιά του όχι μόνον για τη δράση αλλοδαπών μουτζαχεντίν στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για την τρομοκρατική δράση του ΟΥΤΣΕΚΑ, με σκοπό την πρόκληση αντιποίνων απ' την πλευρά των σερβικών δυνάμεων...

«Είναι αποκυήματα φαντασίας» ήταν η απάντηση του Καντρίου στην ερώτηση του Μιλόσεβιτς εάν γνώριζε για τη δράση της «Αλ Κάιντα» στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου (όχι με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, αλλά μ' αυτήν του ενεργού μέλους κοσσοβάρικης αλβανικής «Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθερίας»). Οταν ο προεδρεύων του δικαστηρίου, Ρίτσαρντ Μέι, έσπευσε να καλέσει τον Μιλόσεβιτς να εξηγήσει από πού έχει τέτοιες πληροφορίες, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας παρουσίασε ως αποδεικτικό στοιχείο σχετικό έγγραφο του FBI, χρονολογημένο το Δεκέμβρη του 2001, που μαρτυρούσε τη δράση της «Αλ-Κάιντα» και άλλων αλλοδαπών μουτζαχεντίν στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και την Τσετσενία, «με σκοπό την ενίσχυση του εκεί μουσουλμανικού πληθυσμού»(...). Τελικώς, το έγγραφο καταχωρήθηκε στο αρχείο του δικαστηρίου.

Οσον αφορά την προχτεσινή κατάθεση του μάρτυρα κατηγορίας Σαμπίτ Καντρίου, περί σφαγών Αλβανών, εμπρησμών σπιτιών και τεμενών στο Κοσσυφοπέδιο, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επικέντρωσε την αντεξέτασή του στα δεκάδες θύματα τρομοκρατικής δράσης του ΟΥΤΣΕΚΑ. Ωστόσο, κάθε φορά, ο μάρτυρας κατηγορίας αρνούνταν να παραδεχτεί τις βιαιοπραγίες των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, απαντώντας με την ακόλουθη, στερεότυπη φράση: «Ο ΟΥΤΣΕΚΑ ήταν ένας απελευθερωτικός στρατός... Εσείς ακρωτηριάζατε και δολοφονούσατε πολίτες»...

ΠΓΔΜ
Ψηφίστηκε και ο νόμος για τη χορήγηση αμνηστίας

ΣΚΟΠΙΑ.--

Προσωρινή, τουλάχιστον, ανακούφιση προκάλεσε στους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ η απόφαση του 53% των μελών της Βουλής της ΠΓΔΜ να ψηφίσει νόμο για τη χορήγηση αμνηστίας σε όσους Αλβανούς αυτονομιστές του «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού» παρέδωσαν προ μηνών τα όπλα...

Με 64 ψήφους υπέρ, 12 κατά και αρκετές αποχές ή απουσίες (σε σύνολο 120 εδρών) η Βουλή ενέκρινε, μετά από μαραθώνιες διαδικασίες, ελιγμούς και ενίοτε κόντρες μεταξύ των εταίρων του τετρακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, το νόμο περί αμνηστίας. Σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί να συλληφθεί ή να προσαχθεί σε δίκη για συμμετοχή σε αυτονομιστική οργάνωση ή ένοπλη βία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που τερματίστηκαν τον περασμένο Αύγουστο, μετά την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχτηκε με τη μεσολάβηση της Δύσης. Οποιαδήποτε δίωξη για εγκλήματα πολέμου «δικαιούνται» να ασκήσουν μόνον οι εισαγγελικές αρχές του δικαστηρίου της Χάγης.

Ωρες μετά απ' αυτή την εξέλιξη, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον και ο επικεφαλής της ΕΕ για Κοινή Εξωτερική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίηση και την αισιοδοξία τους για τη μεσοπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή...

Από την πλευρά του και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ χαιρέτισε την υιοθέτηση του νόμου για την αμνηστία για τον οποίο είπε ότι «ανοίγει το δρόμο για τη συμφιλίωση όλων των εθνικών ομάδων που ζουν στη χώρα».

«Ο νόμος που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συμφιλίωσης και ελπίζω πως θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα.

Τέλος και ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, σχολίασε την ψήφιση του νόμου περί χορήγησης αμνηστίας στους αυτονομιστές, δηλώνοντας πως επρόκειτο «για μία απόφαση που ήθελε πολύ κουράγιο από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων και που θα επιτρέψει την επιστροφή της χώρας στην ομαλή ζωή και θα της προσφέρει μια ευκαιρία για να εξέλθει από την περίοδο των εντάσεων».

ΟΗΕ
Για να σταματήσει η στράτευση παιδιών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (Του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).- Από τις 12/2 άρχισε να ισχύει η Συνθήκη του ΟΗΕ, που απαγορεύει τη στράτευση νεαρών παιδιών, επιστεγάζοντας, έτσι, την επίμονη δεκάχρονη διεθνή προσπάθεια γι' αυτόν το σκοπό. Το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύσκεψης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που έγινε στη Γενεύη, ορίζει ότι κανένα πρόσωπο κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να υποχρεώνεται να υπηρετεί σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις, και επιβάλλει στα κράτη να αυξήσουν το κατώτερο όριο ηλικίας για εθελοντική στράτευση τουλάχιστον στα 16 χρόνια. Οι χώρες, που συμμετείχαν στο Πρωτόκολλο αυτό, οφείλουν, επίσης, να μην επιτρέπουν στα μέλη των ενόπλων δυνάμεών τους κάτω των 18 ετών να παίρνουν μέρος σε εχθροπραξίες. Και, ακόμα, οι μη κρατικές ένοπλες δυνάμεις, κατά κανένα τρόπο, δε δικαιούνται να επιστρατεύουν ή να χρησιμοποιούν σε εχθροπραξίες πρόσωπα κάτω των 18 ετών.

Αναφερόμενη στην έγκριση του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου, η Υπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, πρώην Πρόεδρος της Ιρλανδίας, κάλεσε τις χώρες αυτές, όχι μόνο να επικυρώσουν τη συνθήκη αυτή, αλλά και να προβούν σε δεσμευτικές διακηρύξεις για τον τερματισμό όλων των μορφών στρατολόγησης παιδιών κάτω των 18 ετών.

«Προτρέπουμε όλες τις κυβερνήσεις και ένοπλες ομάδες», είπε, «να τερματίσουν τη στράτευση παιδιών κάτω των 18 ετών και να απολύσουν και αποκαταστήσουν αυτά τα παιδιά, που ήδη υπηρετούν. Δεν μπορούν να υπάρχουν πια οποιεσδήποτε δικαιολογίες για τη χρησιμοποίηση παιδιών για πόλεμο».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο Συνασπισμός για τη μη χρησιμοποίηση παιδιών στρατιωτών, που αποτελείται από οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έπαιξε σημαντικό ρόλο για την έγκριση του προαιρετικού πρωτοκόλλου. Αυτός υπολογίζει ότι μισό εκατομμύριο παιδιά υπηρετούν σήμερα σε κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις, παραστρατιωτικές και ένοπλες ομάδες σε 85 χώρες του κόσμου. Πάνω από 300.000 από αυτά μετέχουν ενεργά σε μάχες σε πάνω από 35 χώρες.

Η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που πριν δέκα χρόνια είχε ξεκινήσει τη δράση, η οποία τελικά οδήγησε στην αποδοχή του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου, θα παρακολουθεί την πρόοδο, που θα σημειώνουν οι μετέχουσες χώρες στην εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου. Κάθε χώρα - μέλος θα υποβάλει μέσα σε δύο χρόνια από την επικύρωση ή την προσχώρηση στο πρωτόκολλο, έκθεση στην επιτροπή, παρέχοντας ενημερωτικά στοιχεία για τα μέτρα, που είχε πάρει για την εφαρμογή του.

Ως τώρα, 14 χώρες έχουν επικυρώσει το προαιρετικό πρωτόκολλο: Ανδόρα, Μπαγκλαντές, Καναδάς, Τσέχικη Δημοκρατία, Λαοκρατική Δημοκρατία του Κογκό, η Αγία Εδρα (του Πάπα), Ισλανδία, Κένυα, Μονακό, Νέας Ζηλανδία, Παναμάς, Ρουμανία, Σρι Λάνκα και Βιετνάμ. Ταυτόχρονα, 82 χώρες το έχουν υπογράψει, αλλά δεν προχώρησαν στην επικύρωσή του.

Να απελευθερωθεί ο Μιλόσεβιτς

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αχαρνών - πλ. Βάθης, με ψήφισμά του, καταγγέλλει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την παράνομη σύλληψη και δίκη του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που αγωνίστηκε - αντιστάθηκε ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Ο βασικός στόχος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών αρχιτεκτόνων της δίκης Μιλόσεβιτς - αναφέρει το ψήφισμα - είναι ο παραδειγματισμός για λαούς και πολιτικούς ηγέτες που θα επιχειρήσουν να αντισταθούν στα σχέδια της Νέας Τάξης. Και καταλήγει: Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας.

ΙΤΑΛΙΑ
«Υγρός τάφος» για πρόσφυγες

ΡΩΜΗ.-

Για άλλη μία φορά, τη μυριοστή, τα όνειρα των προσφύγων να φτάσουν με οποιοδήποτε μέσο και ρισκάροντας ακόμη και την ίδια τη ζωή τους, στη «γη της επαγγελίας», χάθηκαν στη Μεσόγειο, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε τη νύχτα της Πέμπτης, ανοιχτά των ιταλικών ακτών, με συνέπεια να αγνοείται η τύχη πενήντα ανθρώπων, όπως ανακοίνωσαν χθες οι ιταλικές αρχές.

Οι 11 πρόσφυγες που διασώθηκαν δήλωσαν ότι στο σκάφος επέβαιναν περίπου 60 Αφρικανοί, όταν βυθίστηκε, 60 μίλια νοτιοανατολικώς της Λαμπεντούσα, που βρίσκεται μεταξύ Σικελίας και Τυνησίας. Αμέσως ξεκίνησε προσπάθεια εντοπισμού των προσφύγων, αλλά οι κακές καιρικές συνθήκες κατέστησαν δυσχερή την αποστολή των αρχών. Μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες, χθες, έγινε κατορθωτό να ανασυρθούν από τη θάλασσα 11 πρόσφυγες, από τους οποίους ο ένας έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Το πλοιάριο με τους πρόσφυγες εντοπίστηκε χθες το βράδυ από αλιευτικό, το οποίο το προσέγγισε, αλλά το δουλεμπορικό βυθίστηκε, καθώς στην περιοχή η θάλασσα ήταν τρικυμιώδης. Χιλιάδες πρόσφυγες επιχειρούν κάθε χρόνο να φθάσουν στην Ιταλία με μικρά σκάφη που διαπλέουν τη Μεσόγειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ