ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η «Ανακόντα» σφίγγει τον κλοιό της...

Οι Αφγανοί και οι Αμερικανοί στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Σαρικότ: η «Επιχείρηση Ανακόντα» αποδεικνύεται δύσκολη...

Associated Press

Οι Αφγανοί και οι Αμερικανοί στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Σαρικότ: η «Επιχείρηση Ανακόντα» αποδεικνύεται δύσκολη...
ΓΚΑΡΝΤΕΖ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΠΑΡΙΣΙ.--

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή της οροσειράς Σαρικότ επέτρεψε στις «συμμαχικές» δυνάμεις να κλιμακώσουν περαιτέρω τις επιθέσεις τους κατά των θέσεων των μαχητών της Αλ-Κάιντα και των Ταλιμπάν, που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ οι από αέρος βομβαρδισμοί συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση.

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, οι Αφγανοί πολεμιστές των διαφόρων ομάδων της (κυβερνώσας πλέον) παράταξης της Βόρειας Συμμαχίας και μέλη των ειδικών δυνάμεων από πολλές χώρες του «αντιτρομοκρατικού» συνασπισμού επιχειρούσαν χτες στην περιοχή, ενώ η κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι αποφάσισε να στείλει επιπλέον 1.000 άνδρες.

Αμερικανοί στρατιώτες δέχτηκαν πυρά χτες στο νότιο τμήμα του «μετώπου», που έχει μήκος πάνω από 100 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Τζόε Σμιθ της 10ης Ορεινής Μεραρχίας των ΗΠΑ. Μιλώντας προς δημοσιογράφους στην αεροπορική Βάση του Μπαγκράμ, ο Σμιθ μίλησε για σφοδρές μάχες με «πάρα πολλές απώλειες» από την πλευρά των δυνάμεων της Αλ-Κάιντα. Ενας δεύτερος συνταγματάρχης που βρισκόταν στη συνέντευξη Τύπου, ο Φρανκ Βιερσίνσκι της 101ης Αερομεταφερόμενης Μονάδας, σημείωσε πως «κανένας δεν παραδόθηκε» από τους αντιπάλους των συμμαχικών δυνάμεων.

Ενα κονβόι 12 ως 15 θωρακισμένων θεάθηκε στην επαρχία Λόγκαρ, κινούμενο προς την περιοχή των μαχών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ασοσιέιτεντ Πρες εκτιμάται πως αποτελεί μέρος των ενισχύσεων --περίπου 1.000 ανδρών--, κυρίως Τατζίκων, που στέλνει ο Καρζάι.

Στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ εκτίμησε ότι η Επιχείρηση Ανακόντα πιθανώς θα ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πάντως, ο ίδιος σχολίασε πως και η Αλ-Κάιντα στέλνει δικούς της άνδρες στην περιοχή: «παρατηρήσαμε διεισδύσεις πρόσθετων μαχητών σε μικρές ομάδες, που ταξίδευαν με οχήματα κι έρχονταν από το νότο».

Οι ειδικές δυνάμεις αποκλείουν τους δρόμους και τα μονοπάτια, προσπαθώντας να αποκόψουν πλήρως τον ανεφοδιασμό των μαχητών της Αλ-Κάιντα, τους οποίους οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «πλήρως αποφασισμένους... είτε πρόκειται για τη θέλησή τους να γίνουν μάρτυρες ή κάτι άλλο, είναι πολύ αποφασισμένοι», κατά τα λόγια του συνταγματάρχη Σμιθ.

Σύμφωνα με έναν Αφγανό Πολέμαρχο, τον Αμπντούλ Ματίν Χασάνκιελ, κάποιοι «συμπαθούντες της Αλ-Κάιντα κατάφεραν να περάσουν από τα σύνορα με το Πακιστάν, αλλά πλέον οι περισσότεροι έχουν μπλοκαριστεί».

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε πως στέλνει στην περιοχή 200 άνδρες της 101ης Αερομεταφερόμενης Μονάδας με 16 ελικόπτερα Απάτσι και 4 μεταγωγικά ελικόπτερα Σινούκ. Καθ' οδόν προς την περιοχή είναι και περίπου 107 Καναδοί πεζικάριοι. Για να απλοποιήσουν κάπως τα πράγματα --καθώς η περιοχή είναι γεμάτη κρυφά ναρκοπέδια-- οι Αμερικανοί στέλνουν στην περιοχή εσπευσμένα και ναρκαλιευτές.

Σύμφωνα με τον Σμιθ οι αντίπαλοι που συναντούν οι «συμμαχικές» δυνάμεις είναι «σκληροί μαχητές, επαγγελματίες... είναι προφανές από τα χαρτιά που βρίσκουμε ότι δεν είναι τίποτα χωρικοί». Ο Σμιθ αναφερόταν σε έγγραφα που βρήκαν οι Αμερικανοί σε σπηλιές -- διαγράμματα που τους βοήθησαν να εντοπίσουν τη διάταξη των βαρέων όπλων, των όλμων, των βομβιδοβόλων και των αντιαεροπορικών πυραύλων των αντιπάλων τους. «Είναι άριστα εκπαιδευμένοι στρατιώτες... πίστευαν ότι θα τους κάναμε επίθεση κατά μέτωπο και τους πλήξαμε από τα μετόπισθεν. Ηξεραν ότι θα ερχόμασταν, αλλά δεν ήξεραν πότε».

Από την άλλη πλευρά, της Αλ-Κάιντα, υπήρξε μια ανακοίνωση διαμέσου του αραβόφωνου διαδικτυακού τόπου Αλ Νέντα (που σημαίνει: Η Φωνή) κατά την οποία «οι απώλειες των Αμερικανών είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που παραδέχεται το Πεντάγωνο». Η ανακοίνωση μεταφράστηκε και μεταδόθηκε από το πρακτορείο Γιουνάιτεντ Πρες Ιντερνάσιοναλ χτες και αναφέρει πως «επιτεθήκαμε σε 70 Αμερικανούς και Καναδούς στρατιώτες στην Κοστ τη Δευτέρα και πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν». Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού χαρακτήρισε την ανακοίνωση «λαθεμένη», σχολιάζοντας ότι «έχει στόχο να επηρεάσει την κοινή γνώμη».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Εχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση

ΣΟΦΙΑ.--

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Βουλγαρία, καθώς η αποχώρηση πέντε βουλευτών από την ομάδα του κυβερνώντος κόμματος Εθνικό Κίνημα Συμεών ο Β' αποχώρησαν αποστερώντας την κυβέρνηση από την ήδη οριακή πλειοψηφία του. Το κόμμα του πρώην μονάρχη Συμεών Μπορίσοφ Σαξ Κόμπουργκ διέθετε ως χθες 120 βουλευτές σε σύνολο 240 εδρών στη βουλγαρική Βουλή αλλά πλέον μετατρέπεται, σύμφωνα με την εκτίμηση ενός παρατηρητή, σε «πολιτικό όμηρο» του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του Αχμέτ Ντογκάν και της τουρκικής μειονότητας, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Μαζί τα δύο κόμματα κατέχουν 136 έδρες στο κοινοβούλιο.

Η μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των προεκλογικών υποσχέσεων του Συμεών για γρήγορη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στη Βουλγαρία και της κυβερνητικής πολιτικής στη μετεκλογική περίοδο, όταν προστέθηκαν, αντί να μειωθούν, φορολογικά και άλλα οικονομικά βάρη στις «πλάτες» των ψηφοφόρων, προκαλεί πολιτική τρικυμία...

ΜΑΡΟΚΟ - Δ. ΣΑΧΑΡΑ
Επιμένει αδιάλλακτα η μαροκινή ηγεσία

ΡΑΜΠΑΤ.--

Την έντονη αντίδραση του απελευθερωτικού κινήματος «Πολισάριο» προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του βασιλιά του Μαρόκου, Μοχάμαντ, ότι δεν προτίθεται να «παραχωρήσει ούτε εκατοστό από τη γη της Δ. Σαχάρας στον οποιονδήποτε». Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης, μέσα σε 4 μήνες, που πραγματοποίησε ο Μαροκινός βασιλιάς στην εν λόγω περιοχή. Το Μέτωπο Πολισάριο, που από το 1976 οπότε το Μαρόκο απέκτησε την κυριαρχία της περιοχής που ήταν μέχρι τότε αποικία της Ισπανίας, μάχεται για την ανεξαρτησία της, τόνισε ότι το καθεστώς του Ραμπάτ επιθυμεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τις πηγές της Δ. Σαχάρας, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας.

Από το 1991, οπότε το Μέτωπο κήρυξε εκεχειρία στην αντάρτικη δραστηριότητά του, ο ΟΗΕ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για την επίλυση του θέματος, με τελευταία αυτήν της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το μέλλον της Δ. Σαχάρας. Εντούτοις, όλες έχουν απορριφθεί από το Μαρόκο.

ΙΝΔΙΑ
Μετά το όργιο φόνων, εκκλήσεις για «ηρεμία»...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΑΧΜΕΝΤΑΜΠΑΝΤ.-

Το Παγκόσμιο Ινδουιστικό Συμβούλιο (Βίσουα Χίντου Παρισάντ, VHP) ξαφνικά χθες «ανακάλυψε» ότι η βία είναι κακό πράγμα και κάλεσε για ηρεμία στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, το οποίο στελέχη και οπαδοί του, με την κάλυψη του κυβερνώντος κόμματος, μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο τη βδομάδα που τελειώνει...

Το VHP ανακοίνωσε επίσης ότι θα «σεβαστεί» την απόφαση της ινδικής δικαιοσύνης σχετικά με το ποιοι έχουν το δικαίωμα να κτίσουν ναό στην τοποθεσία Αγιόντχα - όταν αυτή εκδοθεί - υποχωρώντας από την προηγούμενη στάση του ότι θα ανεγείρει ναό ούτως ή άλλως...

Ο επίσημος απολογισμός από το ξέσπασμα του θρησκευτικού μίσους στο Γκουτζαράτ βρισκόταν χθες στους 676 νεκρούς, καθώς οι αρχές εξακολουθούσαν να βγάζουν απανθρακωμένες σορούς από σπίτια στις φτωχογειτονιές. Θύματα της καμπάνιας εκδίκησης που ξεκίνησε μετά τη φωτιά που έβαλαν μουσουλμάνοι στο τρένο από την Αγιόντχα, με 58 νεκρούς. Αλλά ανεπίσημες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους χίλιους...

ΗΠΑ
Αλλες 22.000 χαμένες θέσεις εργασίες

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-

Ακόμη 22.000 εργαζόμενοι στη μέγκενη της ανεργίας, μετά την απόφαση της εταιρίας KMart Corp. να κλείσει 284 καταστήματά της σε 40 Πολιτείες των ΗΠΑ ως μέρος της ριζικής αναδιάρθρωσης της εταιρίας, η οποία, παράλληλα, χτες υπέβαλε αίτηση χρεοκοπίας σύννομοι με το 11ο κεφάλαιο της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της KMart Corp., η οποία είναι η τρίτη σε μέγεθος εταιρία λιανικής πώλησης και ειδικών προσφορών στις ΗΠΑ μετά την Wal Mart και την Target, αποφάσισε να μειώσει κατά 9% το εργατικό της δυναμικό -απασχολεί 250.000 εργαζόμενους- και να κλείσει αντίστοιχο ποσοστό των 2.100 καταστημάτων της σε παναμερικανική επικράτεια αλλά και στο Πουέρτο Ρίκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ