ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μακελειό απ' άκρη σε άκρη

Διαστάσεις ανοιχτού και ανεξέλεγκτου πολέμου λαμβάνει πλέον η βία στη Μ. Ανατολή, όπου χτες δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, στην αιματηρότερη ημέρα από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα

Ερευνα Παλαιστίνιου εργάτη από Ισραηλινό στρατιώτη

Associated Press

Ερευνα Παλαιστίνιου εργάτη από Ισραηλινό στρατιώτη
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ατελείωτο είναι το λουτρό αίματος στη Μέση Ανατολή, καθώς ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά ακατάπαυστα, με όλα τα μέσα θέσεις της Π. Αρχής, εισβάλλει σε κατοικημένες περιοχές και προσφυγικά στρατόπεδα. Η χτεσινή ήταν η αιματηρότερη ημέρα από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα. Ηταν, επίσης, η πρώτη φορά που από τα ισραηλινά πυρά έπεφτε νεκρός ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Π. Αρχής, ο επικεφαλής Εσωτερικής Ασφαλείας της Ν. Γάζας, Αχμέντ Μεφράιγ. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η αναπάντεχη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι αποστέλλει στην περιοχή, επειγόντως, τον πρώην στρατηγό και νυν μεσολαβητή Αντονι Ζίνι, δεν αφήνει περιθώρια προσδοκιών.

Το αίμα ρέει απ' άκρη σε άκρη στα αυτόνομα εδάφη, καθώς ο ισραηλινός στρατός διευρύνει και εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους χτες μέχρι τη δύση του ηλίου και προφανώς έπεται συνέχεια. Η αιματηρότερη μάχη διεξήχθη, λίγο πριν τα ξημερώματα, στα χωριά Κχότζα και Αμπασάν στην Κεντρική Γάζα, όπου εισέβαλαν τα ισραηλινά στρατεύματα και έδωσαν σκληρές μάχες με άνδρες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Εκεί έχασε τη ζωή του και ο υπαρχηγός των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκτός από τον Μεφράιγ, σκοτώθηκαν ακόμη τουλάχιστον 19 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 55. Οι εκκλήσεις για αίμα από τα τοπικά τεμένη ήταν συνεχείς, ενώ λίγες ώρες αργότερα ισραηλινοί πύραυλοι έπλητταν το αρχηγείο της παλαιστινιακής αστυνομίας στη γειτονική Κχαν Γιούνις, όπου βρίσκονταν ανώτεροι αξιωματούχοι -συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, Ρατζάκ αλ Ματζάιντα- για να οργανώσουν την κηδεία του Μεφράιγ.

Συντρίμμια αφήνουν πίσω τους τα ισραηλινά τανκς

Associated Press

Συντρίμμια αφήνουν πίσω τους τα ισραηλινά τανκς
Ελικόπτερα έβαλλαν κατά της έδρας των υπηρεσιών ασφαλείας στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Ελικόπτερα και πλοία έπληξαν αστυνομική βάση στη Βόρεια Γάζα σκοτώνοντας 5 Παλαιστινίους, συμπεριλαμβανομένου και ενός οδηγού ασθενοφόρου που δολοφονήθηκε ενώ έσπευδε να βοηθήσει τους τραυματίες. Στη Δ. Οχθη, τεθωρακισμένα και ειδικές δυνάμεις έλαβαν θέσεις μέσα στη Βηθλεέμ και στην Μπέιτ Τζάλα, ενώ επέδραμαν στο γειτονικό προσφυγικό στρατόπεδο Αϊντα. Κατά τη διάρκεια μαχών έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων δύο παιδιά και ένας γιατρός.

Αιματηρές μάχες διεξάγονταν και στο προσφυγικό στρατόπεδο Τουλκαρέμ, όπου σκοτώθηκαν ένας Ισραηλινός στρατιώτης και 5 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους και ένας νοσηλευτής που εργαζόταν στον ΟΗΕ και δέχτηκε τα πυρά ενώ οδηγούσε ασθενοφόρο που έφερε τα διακριτικά του Οργανισμού. Ενοπλοι έποικοι εισέβαλαν στο χωριό Χουβάρα, κοντά στη Νάμπλους, λεηλάτησαν σπίτια, τεμένη και μία μικρή νοσοκομειακή μονάδα, και τραυμάτισαν 4 Παλαιστινίους πριν συμπλακούν με Ισραηλινούς στρατιώτες που τους απώθησαν. Το βράδυ, ελικόπτερα έπληξαν θέσεις της Π. Αρχής στη Χεβρόνα, στη Χαλχούλ και στο χωριό Γιάτα.

Αφορμή για όλο αυτό το μακελειό, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ήταν η επίθεση ενός ενόπλου Παλαιστινίου στον εποικισμό Ατζμόνα, στη Νότια Γάζα, που φημίζεται για αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Ο ένοπλος εισέβαλε και άνοιξε πυρ κατά κοιτώνα φοιτητών θρησκευτικής σχολής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 5 άτομα και να τραυματιστούν 15 ακόμη, πριν ο ένοπλος πέσει νεκρός από τα πυρά στρατιωτών.

Προσπάθεια να προφυλαχτούν από τις ισραηλινές σφαίρες

Associated Press

Προσπάθεια να προφυλαχτούν από τις ισραηλινές σφαίρες
Την ίδια στιγμή, οι Παλαιστίνιοι κατάγγελναν ότι ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε, χτες, δεκάδες ασθενοφόρα να προσεγγίσουν τα πεδία των μαχών αφήνοντας πολλούς τραυματίες να πεθάνουν από αιμορραγία. Ο διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στη Δ. Οχθη, Γιτζάκ Γκερσόμ, αρκούνταν να απαντήσει ότι «οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποιούν τα ασθενοφόρα για να μεταφέρουν ενόπλους».

Αποστολή... εντυπώσεων

Ενώ μαινόταν το μακελειό, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε ότι την επόμενη βδομάδα μεταβαίνει στην περιοχή ο απεσταλμένος του, Αντονι Ζίνι. Ο Αμερικανός Πρόεδρος διευκρίνιζε ότι στόχος του Ζίνι είναι να προωθήσει το σχέδιο εκεχειρίας του διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, που προβλέπει κατάπαυση του πυρός, οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και πάγωμα των εποικισμών. Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε τον Γιάσερ Αραφάτ και τον Αριέλ Σαρόν να «προσπαθήσουν το περισσότερο δυνατό για την ευόδωση της αποστολής του Ζίνι» και δήλωσε «βαθιά ανήσυχος για τις τραγικές απώλειες και την οξυνόμενη ένταση». Στην περιοχή αρχίζει περιοδεία, την Κυριακή, και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, από την άλλη, κατηγορούσε το Ισραήλ ότι «έχει εξαπολύσει ανοιχτό πόλεμο κατά των Παλαιστινίων, που έχει ως στόχο την υπόσκαψη κάθε ειρηνευτικής προσπάθειας». Ο σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ υπογράμμισε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, από τον οποίο ζήτησε να παρέμβουν οι ΗΠΑ «για να σταματήσουν οι σφαγές». Ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωνε «εξαιρετικά λυπημένος και εξοργισμένος» από τις εξελίξεις και ιδιαίτερα από τα πυρά κατά των Παλαιστινίων υπαλλήλων του ΟΗΕ, στην Τουλκαρέμ. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρέσβης στη Μαδρίτη καλούνταν στο ισπανικό ΥΠΕΞ, όπου του επιδόθηκε, εκ μέρους της ΕΕ, διαμαρτυρία για τα συνεχιζόμενα πλήγματα στην έδρα του Γιάσερ Αραφάτ. Εντός του Ισραήλ, δε, η δημοτικότητα του Αριέλ Σαρόν, με βάση τελευταίες δημοσκοπήσεις, έβαινε από το κακό στο χειρότερο, καθώς 72% των Ισραηλινών δηλώνει άκρως απογοητευμένο από τους χειρισμούς του.

Associated Press

Παρά τη μεγάλη δημοσιότητα, η αποστολή Ζίνι στη Μ. Ανατολή θεωρείται, επί της ουσίας, «μηδαμινό βήμα» από τους περισσότερους αναλυτές. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η απόφαση δε λήφθηκε υπό την πίεση της οξυμένης βίας, αλλά μάλλον για να παραμείνει η Ουάσιγκτον εντός των εξελίξεων, με δεδομένες τις ειρηνευτικές προτάσεις που προωθούν δύο από τους βασικότερους συμμάχους της, στην περιοχή, η Σ. Αραβία και η Αίγυπτος.

Να σταματήσει η γενοκτονία των Παλαιστινίων

Ψήφισμα από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Χίου «ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ»

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Χίου «ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ» με χτεσινό του ψήφισμα «εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του και τον αποτροπιασμό του για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού εκ μέρους της ισραηλινής ηγεσίας και των στρατιωτικών της δυνάμεων.

»Οι φασιστικές και ρατσιστικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού, οι δολοφονίες ακριβείας και η μη αποδοχή του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού να δημιουργήσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος στα πατροπαράδοτα εδάφη του, είναι τα κύρια αίτια που διευρύνουν τον κύκλο αίματος, που δυστυχώς πληρώνεται και με αίμα αθώων κι από τις δύο πλευρές.

»Θεωρούμε αυτονόητο καθήκον κάθε σωματείου και κάθε μαζικού φορέα» - καταλήγει το ψήφισμα - «να διαμαρτυρηθεί γι' αυτή την κατάφωρη αδικία, γι' αυτό το έγκλημα πολέμου που διαπράττει η ισραηλινή κυβέρνηση με την ανοχή των μεγάλων δυνάμεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ εις βάρος των Παλαιστινίων και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της βίας και την αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ