ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποκριτική η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στο Παλαιστινιακό αναφέρθηκε, κατά κύριο λόγο, στη δευτερολογία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Δεν είμαστε πεισμένοι, γιατί η απλή αναλογική είναι επικίνδυνη για τις πολιτικές εξελίξεις και γιατί έρχεται σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική σταθερότητα», είπε στη δευτερολογία της η Αλ. Παπαρήγα.

Αυτό που θέλει ο λαός, συνέχισε, είναι μία σταθερή και φιλολαϊκή διακυβέρνηση και δεν έχει ανάγκη από συντηρητικές σταθερές διακυβερνήσεις. Πρέπει, τόνισε, ο λαός εάν δεν μπορεί να επιβάλει εδώ και τώρα τη φιλολαϊκή διακυβέρνηση να αξιοποιήσει με πολυμέτωπο αγώνα κάθε αδυναμία της συντηρητικής διακυβέρνησης.

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Παλαιστίνη με αφορμή δήλωση του πρωθυπουργού ότι την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ραμάλα με επιδίωξη να συναντηθεί με τον Γ. Αραφάτ.

«Για το ΚΚΕ, είπε, είναι καλοδεχούμενη κάθε παρέμβαση για μία γνήσια λύση του ζητήματος. Οχι ένα νέο Οσλο σήμερα. Δε μας αρκεί η διακήρυξη σήμερα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος (αναμφισβήτητα είμαστε υπέρ της συνύπαρξης των δύο κρατών και λαών) αλλά το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δεν αρκεί σήμερα. Υπάρχουν οι εποικισμοί, ο στρατός κατοχής και τα πράγματα δεν αρκούν. Γιατί τα ράσα δεν κάνουν τον παπά αφού έχουμε πολλά "ανεξάρτητα κράτη" τυπικά, που όμως είναι ουσιαστικά κάτω από συνεχή απειλή.

Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι είναι χλομή και υποκριτική η παρέμβαση της ΕΕ. Επίσης, μας προβληματίζει και ένα άλλο γεγονός: Οι ΗΠΑ έχουν αναμφισβήτητα ηγεμονική ευθύνη. Ομως πρέπει να σκεφτούμε και πιο μακροπρόθεσμα, μήπως όλη αυτή η ιστορία, όπως έχει εξελιχθεί, οδηγήσει στο άδειασμα του κράτους του Ισραήλ, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τους Ευρωπαίους υπέρ μιας άλλης τακτικής που έχει στόχο τη δημιουργία ευρύτερων και ουσιαστικότερων προβλημάτων στον Αραβικό κόσμο. Επομένως, το πρόβλημα είναι σύνθετο, δεν είναι απλό, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τη φωτιά του πολέμου.

Υπάρχει επίσης το θέμα των σχεδίων απέναντι στο Ιράκ, τόσο με ανοιχτή πολεμική επέμβαση όσο και με παρεμβάσεις στο εσωτερικό για την ανατροπή του Σ. Χουσεΐν. Εμείς ευχόμαστε να ανατραπεί αλλά από λαϊκό κίνημα του Ιράκ και όχι με εμπλοκή και συνύπαρξη εξωτερικών παραγόντων. Πιστεύω ότι στη συνάντηση που μου ορίσατε την ερχόμενη Τρίτη να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο ζήτημα.

Ομως δεν πρέπει να εφησυχάζετε το λαό ότι είμαστε κοντά σε μία ενδεχόμενη λύση. Επομένως, η πιθανή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Γ. Αραφάτ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για εφησυχασμό αλλά ο λαός πρέπει να είναι στο πόδι.

Από αυτήν την άποψη, η αυριανή (σημερινή) πλατύτατη οργάνωση συναυλίας στην πλατεία Συντάγματος πρέπει να στηριχτεί από παντού - είναι πλατύτατη και συμμετέχουν και όλοι όσοι δε συμφωνούν με όλους τους χειρισμούς που γίνονται από τα πάνω - και προέχει ο ελληνικός λαός να δείξει την ετοιμότητά του - όχι απλώς τη συναισθηματική του - αλλά τη δυνατότητά του να ασκήσει πίεση σε κάθε κατεύθυνση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ