ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΤΑ
Το χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών δε θα περάσει

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας

Με ανακοίνωσή της προς τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας, την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΣΕΕ και την Επιθεώρηση Εργασίας Αρτας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΣΕΓΟ) καλεί την πλειοψηφία της διοίκησης του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού της Αρτας να ανακαλέσει την πρωτοφανή απόφασή της να παραπέμψει το Ν. Γλυνάτση, συνδικαλιστικό στέλεχος μέλος του ΔΣ της ΟΣΕΓΟ, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.1464, με το ερώτημα της απόλυσης και καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην επιτρέψουν τέτοιες ενέργειες «που προσομοιάζουν σε ανοσιουργήματα».

Οπως εκτιμά η ΟΣΕΓΟ, σε σχέση με τις αιτιάσεις του Συνεταιρισμού, πρόκειται αφ' ενός για αντιδικία με πιθανή αιτία και κίνητρο την εκδίκηση και αφ' ετέρου για προσπάθεια φίμωσης της συνδικαλιστικής φωνής που θίγει τα κακώς κείμενα στο Συνεταιρισμό. Επίσης, μια τέτοια ενέργεια θεωρεί η ΟΣΕΓΟ πως εντάσσεται στην προσπάθεια να καμφθεί το φρόνημα των εργαζομένων και έτσι να περάσουν πιο εύκολα τα σχέδια περιορισμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Συνεταιρισμό. Τέλος, απευθυνόμενη στο ΔΣ του Συνεταιρισμού υπενθυμίζει ότι το Συνεταιριστικό Κίνημα διακρινόταν ανέκαθεν για τη δημοκρατική αντίληψη και συμπεριφορά. Καταγγέλλει την ενέργεια αυτή το λιγότερο ως αντιδημοκρατική και δηλώνει ότι θα σταθεί δίπλα στο Ν. Γλυνάτση υπερασπίζοντας το δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας στο συνεταιρισμό της Αρτας και στο συνεταιριστικό κίνημα γενικότερα.

Επίσης, εκφράζουν συμπαράσταση στο Ν. Γλυνάτση και ζητούν την άμεση απόσυρση της παραπομπής, ο Σύνδεσμος Εργαζομένων στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις του Νομού Σάμου, ο Σύνδεσμος Συνεταιριστικών Υπαλλήλων του Νομού Πρέβεζας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Αρτας (ΟΑΣΝΑ). Τόσο η ΟΑΣΝΑ όσο και ο Σύνδεσμος Συνεταιριστικών Υπαλλήλων του νομού Πρέβεζας γνωρίζουν, όπως τονίζουν, τον εργαζόμενο και εκλεγμένο στο ΔΣ του ΕΚ Αρτας και στο ΔΣ της ΟΣΕΓΟ, Νικήτα Γλυνάτση από τους μακροχρόνιους αγώνες του σε όλη την Ελλάδα και το Νομό Αρτας για τα προβλήματα της αγροτιάς και του αγροτικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος.

«Η ενέργεια αυτή» υπογραμμίζει η ΟΑΣΝΑ στην ανακοίνωσή της «προσβάλλει τους αγρότες και τους πτηνοτρόφους μας, το συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό κίνημα και εκθέτει ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας κι αυτών που τον διοικούν σήμερα και απεργάζονται αυτές τις αντιδημοκρατικές και συνδικαλιστικές μεθοδεύσεις».

  • Η πολιτική οργάνωση του ΔΗΚΚΙ στην Αρτα καταδικάζει την αντιδημοκρατική αυτή ενέργεια του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας θεωρώντας την απαράδεκτη καθώς έχει ως σκοπό τον εκφοβισμό των εργαζομένων. Και, δηλώνει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα και ο λαός της Αρτας πρέπει να δείξουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στο συνδικαλιστή και μέλος του Εργατικού Κέντρου Ν. Γλυνάτση.
ΚΚΕ
Απαράδεκτη η στάση του Ελληνα πρέσβη στην Αυστραλία

Σχετική Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Αντώνης Σκυλλάκος

Στο πρόβλημα που προκάλεσε στην ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας ο Ελληνας πρέσβης, αρνούμενος να συμμετάσχει στην εκδήλωσή της για την 25η Μάρτη, αναφέρεται η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τον υπουργό Εξωτερικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής: «Σοβαρότατο πολιτικο-κοινωνικό πρόβλημα δημιούργησε ο Ελληνας πρέσβης στην Αυστραλία, κ. Ξυδάς, όταν, παρευρισκόμενος στο χωριστό γιορτασμό της 25ης Μαρτίου που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή σε αντιπαράθεση με αυτόν που διοργάνωσε η ελληνική κοινότητα, δήλωσε "...η πολιτεία είναι εδώ, σεβασμιότατε. Είναι στο πλευρό σας και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν άλλο να είναι πουθενά αλλού. Εδώ είναι η γιορτή της Ελλάδας".

Είναι γνωστές οι επιδιώξεις του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, να μετατρέψει όλες τις ελληνικές κοινότητες της Αυστραλίας σε ενορίες, σε μια προσπάθεια να ελέγξει και να εξουσιάσει όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες των Ελλήνων στην Αυστραλία, αντί να περιοριστεί αποκλειστικά στα θρησκευτικά του καθήκοντα. Είναι γνωστό επίσης ότι αυτές του οι προσπάθειες τον έχουν φέρει σε ευθεία αντίθεση με τις κοινότητες και τον εκεί ελληνισμό. Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση κρατούσε μέχρι σήμερα τα προσχήματα και εμφανιζόταν να κρατάει - έστω φραστικά - ίσες αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών (στην πράξη, βέβαια, πάντα, εκινείτο υπέρ της Αρχιεπισκοπής), μπαίνουν σοβαρότατα ερωτήματα αν οι προκλητικές δηλώσεις του πρέσβη έχουν την κάλυψη του υπουργού Εξωτερικών.

Ερωτάται ο υπουργός ποια είναι η θέση του για το όλο ζήτημα, αν αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του πρέσβη και τι άλλα μέτρα θα πάρει για την αντιμετώπιση του όλου προβλήματος».

Εαρινή επίθεση γκάλοπ

Αφορμή για νέο γύρο ανούσιας δικομματικής κόντρας και ταυτόχρονα αποπροσανατολισμού των λαϊκών μαζών αποτελούν τα καινούρια, «εαρινής εσοδείας» γκάλοπ. Η αρχή έγινε χτες με τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης της «ΑΛΚΟ» από το τηλεοπτικό σταθμό «Αλφα», ενώ θα υπάρξει συνέχεια τις προσεχείς μέρες. Το μήνυμα που εκπέμπουν οι αρχιτέκτονες του πολιτικού σκηνικού και οι κατασκευαστές της κοινής γνώμης είναι ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί στο μέσο της τετραετίας» όσον αφορά τη διαμάχη των δύο μονομάχων για την εξουσία, τροφοδοτώντας έτσι μια «ευγενή άμιλλα» μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ποιος θα ικανοποιήσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα τις επιθυμίες των μεγάλων αφεντικών.

Στο χτεσινό γκάλοπ της «ΑΛΚΟ» η ΝΔ προηγείται 7,5% μονάδες του ΠΑΣΟΚ (36% έναντι 28,5%), ωστόσο η διαφορά έχει ελάχιστα αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της εταιρίας τον περασμένο Σεπτέμβρη που ήταν 6,9% υπέρ της ΝΔ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 5% των ερωτηθέντων, 4,7% το ΚΕΠ, 3% ο ΣΥΝ, 2,1% το ΔΗΚΚΙ, ενώ το 16,5% εμφανίζεται «αναποφάσιστο». Οσον αφορά τη λεγόμενη «παράσταση νίκης» (ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές) η ΝΔ προηγείται με 47,5% έναντι 38,4% του ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό» ο Κ. Καραμανλής προηγείται με 31,7% με τον Κ. Σημίτη να ακολουθεί με 29,9%. Αναφορικά με τις «μετακινήσεις» εμφανίζεται το 7,9% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να κινείται προς τη ΝΔ και το 1,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα με ποιον αρχηγό το ΠΑΣΟΚ έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης στις εκλογές ο Κ. Σημίτης προηγείται με 46% στο σύνολο των ψηφοφόρων και 74,6% στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου με 19% και 14% αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ