ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΛΟΣ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Παρουσιάσεις του βιβλίου για τον Χ. Φλωράκη

Ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Μαγνησίας του ΚΚΕ σε συνεργασία με την «Τυποεκδοτική ΑΕ», σήμερα Τετάρτη, 10 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Γιώργος Χουρμουζιάδης, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βουλευτής του ΚΚΕ, Νίτσα Κολιού, δημοσιογράφος - συγγραφέας, Γιώργος Μωραΐτης, δημοσιογράφος - συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι: Μαργαρίτα Παπαϊωάννου, καθηγήτρια φιλόλογος και ο Γιάννης Τότσικας, ηθοποιός.

Και στην Καλαμάτα

Σήμερα, Τετάρτη, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου και στη Μεσσηνία, στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Δώρα Μόσχου, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γρηγόρης Κριμπάς εκπαιδευτικός - συγγραφέας, Χρήστος Ρήγας δάσκαλος αντιστασιακός, Δημήτρης Βάγιας αντιστασιακός και Ντίνος Μακρόπουλος αντιστασιακός. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο δάσκαλος Φώτης Φωτόπουλος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Το «λίφτινγκ» απέτυχε

Μια μέρα μετά τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού, τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και την κυβέρνηση «η ανάγκη έγινε φιλοτιμία» και παρά το εμφανές μούδιασμα που προκάλεσε η ατυχής τηλεοπτική εμφάνιση του Κ.Σημίτη, τα στελέχη του κόμματος μιλούν δημοσίως για «θετική παρουσία»... Την ίδια ώρα, ωστόσο, εκείνο που επικρατεί ως «εσωτερική» εκτίμηση στη Χαριλάου Τρικούπη για την εμφάνιση του πρωθυπουργού περικλείεται στη φράση «τουλάχιστον δε χάσαμε»... Εντούτοις, υπάρχουν και τοποθετήσεις όπως του Γερ. Αρσένη που δήλωσε «καθόλου ικανοποιημένος από τη συνέντευξη» ή ομολογίες όπως του Μ.Νεονάκη που είπε ότι «δεν υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση», οι οποίες φωτίζουν τις πραγματικές διαθέσεις και αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ.

Κατόπιν αυτών ούτε καν τίθεται θέμα για τον αν ο πρωθυπουργός κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, που αποτέλεσε και το βασικό λόγο, για να στηθεί η πολυθρύλητη συνέντευξη και μάλλον θα επιδιωχτεί νέο «λίφτινγκ» τόσο του κυβερνητικού όσο και του προσωπικού του προφίλ, αυτή τη φορά με συνέντευξη, που σχεδιάζεται να παραχωρήσει σε εφημερίδα...

Οσον αφορά τα δημόσια σχόλια που προκάλεσε η συνέντευξη, ο Χρ. Πρωτόπαππας υποστήριξε χτες ότι ο λόγος της μη αναφοράς του πρωθυπουργού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να αναζητηθεί στους δημοσιογράφους που έθεταν τα ερωτήματα, αφού «ο πρωθυπουργός απάντησε σε ό,τι ερωτήθηκε», ενώ δικαιολογήθηκε ότι «δεν έκανε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό», ώστε να συμπεριλάβει μόνος του ο πρωθυπουργός τέτοιου είδους αναφορές. Ερωτηθείς, δε, αν - δεδομένων των δημοσκοπήσεων - επιτεύχτηκε ο στόχος της συνέντευξης για αναστροφή του αρνητικού κλίματος για το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε να ζητήσει να «μη δίνεται τόσο μεγάλη βάση στις δημοσκοπήσεις». Οσο για τις αντιδράσεις της ΝΔ στη συνέντευξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «έκδηλη ανησυχία», «εκνευρισμό» και «αλαζονεία» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, ανάμεσα στις άλλες αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξη συμπεριλαμβάνονται και εκείνες όπως της κ.Δαμανάκη, η οποία με δηλώσεις της (στο ρ/σ «Φλας») εμφανίστηκε... πικραμένη για τη μη αναφορά του πρωθυπουργού στην «κεντροαριστερά»...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Τελείωσε», πάλι, την κυβέρνηση

Ευκαιρία για προπαγανδιστική «αντεπίθεση» θεωρούν στη Ρηγίλλης την αποτυχημένη, όπως τη χαρακτηρίζουν, τηλεοπτική συνέντευξη του Κ. Σημίτη, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα ευνοϊκά για τη ΝΔ γκάλοπ που άρχισαν να «βγαίνουν στον αέρα».

Επειδή όμως δε διαθέτει «διέξοδο» και πολιτικό «διά ταύτα», καθώς δε ζητά πρόωρες εκλογές, η ηγεσία της ΝΔ είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τη γνωστή συναινετική αντιπολιτευτική τακτική της, ακριβώς για να διευκολύνει και πιέσει για την εφαρμογή των νεοφιλεύθερων επιλογών. Και ταυτόχρονα να συνεχίσει τον «πόλεμο φθοράς» της κυβέρνησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία.

Το επιτελείο της ΝΔ παρεμβαίνοντας στη μάχη ερμηνειών που έχει ξεσπάσει με αφορμή την πρωθυπουργική συνέντευξη, επιχειρεί να πλήξει την εικόνα του Κ. Σημίτη ως «ικανού διαχειριστή», ενώ επαναφέρει με έμφαση το σλόγκαν πως η κυβέρνηση αυτή «ό,τι είχε να δώσει το έδωσε». Χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου: «Ο ελληνικός λαός είχε χτες (σ.σ. προχθές) μια ακόμα ευκαιρία να διαπιστώσει ότι ο κ. Σημίτης, δέσμιος της αλαζονείας του και οχυρωμένος πίσω από το αλάθητό του, είναι πλήρως αποκομμένος από την πραγματικότητα. Οτι δεν έχει όραμα και στρατηγική για τη νέα εποχή. Οτι δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο. Πως ό,τι είχε να δώσει, το έδωσε», τόνισε ο Θ. Ρουσόπουλος. «Ο πρωθυπουργός είπε πολλά ψέματα σε πολλά θέματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και εμφανίστηκε κατώτερος του αξιώματός του», πρόσθεσε ο Γ. Σουφλιάς. Η Ντ. Μπακογιάννη είπε (στον «Φλας») ότι ο Κ. Σημίτης «προσπάθησε να καλύψει το έλλειμμα πολιτικής». Ο Γ. Αλογοσκούφης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με την ηγεσία του ΣΕΒ στη Ρηγίλλης και μεταφέροντας προφανώς τις απόψεις των βιομηχάνων σημείωσε ότι «το μόνο που υπάρχει (σ.σ. από την πλευρά της κυβέρνησης) είναι μια προσπάθεια διαχείρισης των εντυπώσεων και του πολιτικού χρόνου εις βάρος της οικονομίας και των επιλογών της». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να αναβάλει για μετά τις εκλογές την έκρηξη πέντε ενεργοποιημένων ωρολογιακών βομβών στην οικονομία: δημόσιο χρέος, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, ασφαλιστικό, Γ' ΚΠΣ, δημόσιες επιχειρήσεις.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Για το διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας

Εκδήλωση, με θέμα «Ελληνοτουρκικός διάλογος - Εθνική Αμυνα - Αιγαίο - Κύπρος», διοργανώνει σήμερα Τετάρτη στο Πολεμικό Μουσείο, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γ. Τριάντης.

Ομιλητές σύμφωνα με το πρόγραμμα θα είναι οι παρακάτω: εισηγητής εκ μέρους της ΚΕΘΑ ο Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Αποστολάκης, βουλευτής πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, εκ μέρους της ΝΔ ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής, τομεάρχης Εθνικής Αμυνας του ίδιου κόμματος, εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ορέστης Κολοζώφ, βουλευτής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, εκ μέρους του ΣΥΝ ο Χαράλαμπος Πρωτόπαπας, πρώην υπουργός, εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ ο Σπύρος Κουτσουβέλης, εκπρόσωπος Τύπου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, ο Δημήτριος Δήμου, αντιστράτηγος ε.α. επίτιμος αρχηγός της Α' Στρατιάς καθώς και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή. Μετά τις ομιλίες, θα ακολουθήσει συζήτηση και κλείσιμο από τον εκπρόσωπο της ΚΕΘΑ.

Η «κριτική» του ΣΥΝ στον πρωθυπουργό

«

Πιστεύω ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος της σημερινής παράλυσης της κυβέρνησης και της αποδιοργάνωσής της. Η κυβέρνηση ούτε βλέπει ούτε ακούει την πραγματικότητα. Ζει στον κόσμο της...», σχολίασε χτες ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Ν. Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος στη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Η «κριτική» του παραπέμπει στα όσα ανεκδιήγητα ο ΣΥΝ είχε ισχυριστεί προ μηνών περί ακυβερνησίας της χώρας. Κατά τον Ν. Κωνσταντόπουλο η χώρα (δε) διαθέτει κυβέρνηση με σοβαρό βαθμό αναπηρίας (και παράλυτη και τυφλή και κουφή), που πορεύεται στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, στα τυφλά, χωρίς κατεύθυνση και σχεδιασμό. «Ζει στον κόσμο της» λέει ο Ν. Κωνσταντόπουλος! Η πραγματικότητα είναι βέβαια λίγο διαφορετική. Η κυβέρνηση ζει και εργάζεται άοκνα, συνειδητά και με σχέδιο, για τη μακροημέρευση του δικού της κόσμου και επιφέρει συντριπτικές ανατροπές στα κεκτημένα του κόσμου της εργασίας και του μόχθου.

Μια τέτοια προσέγγιση της κυβέρνησης και του έργου της - πέραν του ότι στερείται σοβαρότητας - συνιστά συγκάλυψη ενός πολύ σημαντικού ζητήματος: Του ότι αυτή η κυβέρνηση κυβερνά και κυβερνά καλά και κατά πώς πρέπει για τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί και ως εκ τούτου μόνο για παραλυσία και αποδιοργάνωση δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει. Θα αρκούσε να απαριθμήσουμε ορισμένα από τα «έργα» της, για να πειστεί ο καθένας πως η χώρα έχει κυβέρνηση και μάλιστα ικανότατη προς όφελος της εγχώριας και όχι μόνο πλουτοκρατίας.

Συν τοις άλλοις απόψεις περί ακυβερνησίας αντικειμενικά αποπροσανατολίζουν το λαό και δεν τον βοηθούν στην κατανόηση του πραγματικού ρόλου των πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης. Είναι δε εξαιρετικά βολικές για όσους τις εκφράζουν, αλλά και για τους ίδιους τους κυβερνώντες. Γιατί, πώς να το κάνουμε, άλλο πράγμα να σε κατηγορούν για ανικανότητα και άλλο πράγμα για συνειδητές επιλογές και πρακτικές, σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων. Οσο για τον ΣΥΝ, η κριτική του αποτελεί φυσική προέκταση των ισχυρισμών του πως όλα εξαρτώνται από την ύπαρξη ή μη διαχειριστικών ικανοτήτων, αν αυτές υπάρξουν μέχρι και ο καπιταλισμός μπορεί να καλυτερέψει, πόσο μάλλον η κυβέρνηση Σημίτη...


Β. Ν.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή για τα εθνικά μας θέματα, με εκπροσώπους της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Super Tuning Live», ο Στράτος Φωτεινέλης και ο Κώστας Πατσουρέας συζητούν για τα βελτιωμένα αυτοκίνητα με 2 ανθρώπους γνωστούς σ' αυτό το χώρο, τους Παύλο Αλέπη και Δημήτρη Τσουργιάννη, οι οποίοι θα δώσουν απαντήσεις σε θέματα βελτιώσεων αυτοκινήτων. Ακόμα, η εκπομπή θα φιλοξενήσει 2 εκπληκτικά βελτιωμένα αυτοκίνητα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ