ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Συλλογικός αγώνας για να σωθούν οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι

Συγκέντρωση στο Θων μεθαύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ.

Από παλιότερη κινητοποίηση της «Συμπαράταξης» για το κτήμα Θων
Από παλιότερη κινητοποίηση της «Συμπαράταξης» για το κτήμα Θων
Τα μηχανήματα του Μπ. Βωβού άρχισαν το έργο τους, στο χώρο του Θων. Ο μοναδικός ελεύθερος χώρος στην περιοχή των Αμπελοκήπων, καταστρέφεται στο όνομα του κέρδους. Ομως, δεν είναι ο μόνος: Γουδί, Πεδίον του Αρεως, Προσφυγικά, Λυκαβηττός, Ριζάρη, «Θερμίδα», τα 22 στρέμματα στο Ν. Κόσμο, ακόμα και το περιαστικό πράσινο και οι παραλίες της Αττικής, βρίσκονται στο στόχαστρο των μεγαλοεργολάβων και της κυβέρνησης. Πρόφαση, στις περισσότερες των περιπτώσεων, αποτελούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» μαζί με Πολιτιστικούς και Περιβαλλοντικούς Συλλόγους, αλλά και με κατοίκους των περιοχών, αντιστέκεται. «Το μόνο μας όπλο, η συλλογική συντονισμένη δράση», σημειώνει σε ανακοίνωσή της και καλεί τους κατοίκους της πρωτεύουσας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Θων (στη συμβολή Λ. Αλεξάνδρας και Κηφισίας), την Παρασκευή 12/4 και ώρα 7 το απόγευμα. Για να πάψουν οι ελεύθεροι χώροι να αποτελούν βορά στα σχέδια των «μεγαλοκαρχαριών». Για να πάψει να σφετερίζεται η ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας απ' τα κέρδη των λίγων.

Ο χώρος του Θων, από όλους τους ελεύθερους χώρους που βρίσκονται στο στόχαστρο της «εκσυγχρονιστικής» πολιτικής κυβέρνησης και δήμου, δεν επιλέχτηκε τυχαία: «Η περίπτωση του Θων είναι "μνημείο της συμπαιγνίας" των μεγάλων συμφερόντων με την κυβέρνηση και τη Δημαρχία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της «Συμπαράταξης».

«Προφανώς, τα κέρδη των λίγων μεγαλοεργολάβων έχουν μεγαλύτερη σημασία από τις καθημερινές ανάγκες και την ποιότητα ζωής της πλειοψηφίας των κατοίκων και εργαζομένων στην Αθήνα», τονίζεται σε άλλο σημείο.

Η ανακοίνωση καταλήγει, καλώντας τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της πόλης, σε συντονισμένο συλλογικό αγώνα για την υπεράσπιση των τελευταίων ελεύθερων χώρων.

  • Την Κυριακή 21 Απρίλη και ώρα 11π.μ., ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με τους υποψήφιους δημάρχους Αθήνας, στον κινηματογράφο «Αστρον» (Λεωφ. Κηφισίας 37), με θέμα τα προβλήματα της περιοχής των Αμπελοκήπων.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Δεν αναπληρώνονται οι απώλειες

Ανακοίνωση της Επιτροπής για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων

«Δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να αναπληρωθούν οι απώλειες από την κατασκευή των Ολυμπιακών έργων». Αυτό τονίζει η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής αναφορικά στις εξαγγελίες της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου για τις φυτεύσεις ενόψει του 2004.

Σημειώνει, δε, την αναντιστοιχία των δηλώσεών της, με αυτές του προκατόχου της, Κ. Λαλιώτη, ο οποίος μιλούσε για 100 εκατ. δέντρα, ενώ η Β. Παπανδρέου κάνει λόγο για 820.000 δέντρα και 14 εκατ. φυτά.

Με το φάκελο υποψηφιότητας του 1996, τονίζει η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής, η κυβέρνηση δεσμευόταν ότι θα πραγματοποιήσει πρόγραμμα προστασίας των ορεινών όγκων της Αττικής, έκτασης 800.000 στρ. «Αντ' αυτού εκποιεί και εμπορευματοποιεί 3.100 στρ. στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας». Οτι το περιαστικό πράσινο θα αυξηθεί από 19% σε 51%. Οτι το αστικό πράσινο θα αυξηθεί από 1,5-2,5% που είναι σήμερα, σε 10%. Με βάση αυτά, ρωτά την κυβέρνηση, τι συγκεκριμένα προτίθεται να κάνει.

Υπενθυμίζει ότι για ελεύθερους χώρους, όπως το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, το Πεδίον του Αρεως, ο Ελαιώνας, τα Τουρκοβούνια, το πάρκο της Λαγουμιτζή και τα ρέματα της Αττικής, δεν έχουν παρθεί θετικές για τους κατοίκους αποφάσεις, αντιθέτως εκκρεμούν.

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΣΑΜΟΥ
Ο Δημήτρης Μαυρατζώτης υποψήφιος δήμαρχος

Με ενθουσιασμό έγινε δεκτή η πρόταση της «Ενωτικής Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Πυθαγορείου» για τον υποψήφιο δήμαρχο, στο πρόσωπο του γιατρού Δημήτρη Μαυρατζώτη, σε συγκέντρωση που έγινε στους Μυτιληνιούς την Κυριακή. Ο δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης Τίμος Χατζηλαγός, παρουσιάζοντας τον υποψήφιο δήμαρχο, τόνισε ότι είναι τιμή για το δήμο η αποδοχή της πρότασης από έναν καταξιωμένο επιστήμονα, όπως ο Δημ. Μαυρατζώτης, ο οποίος έχει μακρά θητεία στο λαϊκό κίνημα, μέσα από αθλητικούς συλλόγους, το περιβαλλοντικό κίνημα, αλλά και με τη συμμετοχή του στο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα του νομού μας.

Γεννημένος το 1952, πατέρας δύο παιδιών, είναι παντρεμένος με την γιατρό Ρούλα Στεφανάκη, συνοδοιπόρος κι εκείνη στο φιλειρηνικό κίνημα. Είναι αντιπρόεδρος στον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου και πρόεδρος στον Αθλητικό Σύλλογο Μυτιληνιών «Φοίνικας».

Παίρνοντας το λόγο, ο Δ. Μαυρατζώτης υπογράμμισε ότι τον τιμά η πρόταση και τόνισε ότι, τόσο το πρόγραμμα, όσο και ο συνδυασμός θα είναι αντικείμενο πλατιού διαλόγου με το λαό και τους φορείς της περιοχής. Ενώ κάλεσε όσους συμφωνούν με την προγραμματική διακήρυξη της Κίνησης, να συμπαραταχτούν σε ένα ψηφοδέλτιο συνεργασίας, με στόχο την είσοδο του συνδυασμού στο β` γύρο των δημοτικών εκλογών και την ανάδειξή του στη δημοτική αρχή.

Η Στέλλα Παπαγρηγορίου, μέλος της Γραμματείας, διάβασε το σχέδιο διακήρυξης της «Ενωτικής Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», με βάση την οποία έγινε πλούσια συζήτηση. Και η πρώτη συγκέντρωση της «Ενωτικής Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» έκλεισε με την εκλογή μελών της Γραμματείας.

Περιοδεία του Σπ. Χαλβατζή

Στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Αγ. Νικολάου στα Θυμαράκια, θα περιοδεύσει σήμερα, Τετάρτη, και ώρα 12.30 μ.μ., ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Αγωνιστική Αριστερή Οικολογική Συμπαράταξη για την Αθήνα».

ΠΕΛΛΑ
Παρουσίαση υποψήφιου νομάρχη

Η «Αγωνιστική Προοδευτική Συνεργασία για την Πέλλα» παρουσιάζει τη Διακήρυξή της για τις ερχόμενες Νομαρχιακές Εκλογές, καθώς και τον υποψήφιο νομάρχη, τον γεωπόνο από το Δήμο Σκύδρας Αλέκο Ουγγρίνο. Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 15 Απρίλη στις 19.30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σκύδρας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Δημόσιος απολογισμός την Κυριακή

Ο ετήσιος δημόσιος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας θα γίνει, για τρίτη συνεχή χρονιά, την ερχόμενη Κυριακή, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Κινηματοθεάτρου, από τον δήμαρχο της πόλης, Χρ. Τέγο. Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Καρδίτσας θα παρουσιάσει τις προοπτικές για το 2002, ενώ θα ακολουθήσει διάλογος με τους δημότες.

Εκδηλώσεις των ΚΟ για τις εκλογές

- Η ΚΟ Παλαιού Φαλήρου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις επερχόμενες Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές», η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 11 Απρίλη και ώρα 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Αγ. Βαρβάρας (λεωφ. Αγ. Βαρβάρας 24). Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟ Μεσσαράς του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα «Οι Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές και οι θέσεις του ΚΚΕ», την Κυριακή 14 Απρίλη και ώρα 11 π.μ., στο Πολύκεντρο του Δήμου Μοιρών. Ομιλητής θα είναι ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

H «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) Ζακύνθου και η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) του Δήμου Ζακύνθου καλούν αύριο Πέμπτη 11 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας (πλ. Κάλβου), σε εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα τις θέσεις των δύο Κινήσεων στις επικείμενες εκλογές του Οκτώβρη, με παράλληλη ανακήρυξη του υποψήφιου νομάρχη της ΝΑΣ.

Η Γραμματεία της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία» (ΔΗΠΙ) καλεί τον ιωνιώτικο λαό σε συγκέντρωση - συζήτηση για τις συνέπειες των Ολυμπιακών έργων στη Ν. Ιωνία, αύριο Πέμπτη 11 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία ΠΕΡΑΗ στην Καλογρέζα (αρχή Βυζαντίου). Για να αποφασίσουν μαζί με τους Ιωνιώτες τις μορφές αγώνα και τις λύσεις, που θα επιβάλουν προς όφελος των κατοίκων και της πόλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ