ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αγώνας ενωμένος - αγώνας ταξικός

Ανακοίνωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου μπροστά στην απεργία της 18ης Απρίλη και επόμενο σταθμό την Πρωτομαγιά

Η κυβέρνηση, η εργοδοσία και οι συμβιβασμένες ηγεσίες δεν είναι ανίκητοι!

Μπορούμε, με εμπροσθοφυλακή το ΠΑΜΕ, τη γνήσια φωνή του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Μπορούμε με την καθολική συμμετοχή όλων των εργαζόμενων στην ΑΠΕΡΓΙΑ και στις συγκεντρώσεις, με την ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ της πάλης, να αντεπιτεθούμε.

Αυτή είναι η απάντηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στο όργιο παραπληροφόρησης και τα μαθήματα υποταγής που δίνουν από κοινού κυβέρνηση, εργοδοσία και συμβιβασμένες ηγεσίες. Το ΠΑΜΕ σαλπίζει αντεπίθεση και με την ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, παρά τους ελιγμούς, παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στο χτύπημα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας.

Το επιβεβαιώνουν οι προτάσεις "Ρέππα", που αυξάνουν τα όρια ηλικίας στα 65 για όλους, που χειροτερεύουν τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος των συντάξεων, που ιδιωτικοποιούν την Επικουρική Ασφάλιση, που χτυπούν τα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, που ενοποιούν ασφαλιστικά ταμεία προς τα κάτω, που παρέχουν χρηματοδότηση πολύ πίσω από τις ανάγκες. Ούτε τα οφειλόμενα δεν εξοφλούν!

Το επιβεβαιώνουν οι αποφάσεις της Βαρκελώνης, που ομόφωνα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν τα όρια ηλικίας στην Ευρώπη να πάνε στα 70, να ιδιωτικοποιηθεί το ασφαλιστικό σύστημα, να απελευθερωθεί το όριο απολύσεων και να μειωθούν οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απολύσεων.

Ταυτόχρονα, την περίοδο αυτή οι βιομήχανοι, και γενικά οι εργοδότες, προκαλούν με τις αυξήσεις της τάξης του 4,2%, την ίδια ώρα που ανατιμούν τα προϊόντα τους κατά 20-30 έως και 100%, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Και η πρόκληση αυτή των εργοδοτών, όπως και η πρόκληση και το πρωθυπουργικό ψέμα για δήθεν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, θα απαντηθεί με την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 18 ΑΠΡΙΛΗ 2002.

Απάντηση θα πάρει και η ηγεσία του κυβερνητικού συνδικαλισμού, που βολεμένη στις προνομιούχες καρέκλες της, αποσπασμένη και μακριά από τα προβλήματα και τις αγωνίες των απλών εργαζόμενων, το μόνο που δέχεται ως σωστό είναι να κάθεται στο ίδιο τραπέζι με την κυβέρνηση και τους εργοδότες και να παζαρεύουν το πόσα θα χάσουμε από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Δημόσια - Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Δωρεάν Δημόσια Υγεία, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην υγεία και την πρόνοια.
  • Μείωση του ορίου ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες (στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα).
  • Συνταξιοδότηση με 9.000 ένσημα χωρίς όριο ηλικίας.
  • Επιστροφή των 25 κλεμμένων τρισεκατομμυρίων, από το '60 μέχρι σήμερα, μόνο από το ΙΚΑ.
  • Κύρια σύνταξη στο 80% του συνταξιοδοτικού μισθού.
  • Κατώτερη σύνταξη 240.000 δρχ.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
  • Αυξήσεις με βάση τις ανάγκες μας. Κατώτερο μεροκάματο 12.000 δρχ., βασικό μισθό 300.000 δρχ. Απορρίπτουμε την πρόκληση κυβέρνησης και εργοδοτών για αυξήσεις 3,5% στο δημόσιο και 4,2% στον Ιδιωτικό Τομέα.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και νομοθετική κατοχύρωση 7ωρου, 35ωρου, 5ήμερου, με πλήρη ένσημα και αποδοχές.

Ταυτόχρονα με τα αιτήματά μας, στην ΑΠΕΡΓΙΑ της Πέμπτης θα εκφράσουμε και την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό Λαό της Παλαιστίνης.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά στο δρόμο που χάραξαν οι περσινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό. Δίνουμε συνέχεια στην πετυχημένη Απεργία της 3ης Απρίλη 2002.

Η κυβέρνηση, η εργοδοσία και οι συμβιβασμένες ηγεσίες δεν είναι ανίκητοι!

Μπορούμε, με εμπροσθοφυλακή το ΠΑΜΕ, τη γνήσια φωνή του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Μπορούμε με την καθολική συμμετοχή όλων των εργαζόμενων στην ΑΠΕΡΓΙΑ και στις συγκεντρώσεις, με την ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ της πάλης να αντεπιτεθούμε.

Το επόμενο μεγάλο αγωνιστικό βήμα θα είναι η 1η Μάη!

Συνεχίζουμε ενωμένοι στις αρχές της ταξικής πάλης, ενωμένοι στις πλούσιες παραδόσεις του κινήματός μας.

ΜΙΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ - ΑΓΩΝΑΣ ΤΑΞΙΚΟΣ».

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Υπόθεση των εργαζομένων η συνέχιση του αγώνα

Για την ερχόμενη Τρίτη ορίστηκε τελικά η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, με ευθύνη της ΠΑΣΚ, ως αποτέλεσμα των αφόρητων πιέσεων από κυβερνητικούς παράγοντες, φιλοκυβερνητικούς συνδικαλιστές και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που δε θέλουν η ΑΔΕΔΥ να αποφασίσει και να προετοιμάσει κατάλληλα, απεργία για τις 18 Απρίλη ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης.

Είχε προηγηθεί χθες, πρόταση της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» για άμεση σύγκληση των οργάνων της ΑΔΕΔΥ ώστε να προκηρυχτεί απεργία για τις 18 Απρίλη, μια και η μαζική συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην προχτεσινή απεργία τους, έδωσε το σύνθημα για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Ωστόσο οι πιέσεις, στις οποίες ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος καταλόγισε την παραίτησή του από τη γραμματεία του Τομέα Συνδικαλισμού του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζονται και πληροφορίες αναφέρουν πως το ΠΑΣΟΚ καλεί συνεχώς συνδικαλιστικά στελέχη του δημοσίου στα γραφεία του για τα... περαιτέρω. Στις συναντήσεις αυτές καλούνται, όχι μόνο μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών του δημοσίου αλλά και... Συλλόγων, αν και δεν είναι πολλοί αυτοί που ανταποκρίνονται. Χθες πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, θέλησε να υποβαθμίσει τις εντυπώσεις από την παραίτηση Παπασπύρου, λέγοντας ότι αφού «παραμένει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, σημαίνει ότι οι άλλες κινήσεις είναι περισσότερο κινήσεις τακτικής, παρά ουσίας».

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, οι ταξικές δυνάμεις καλούν κάθε εργαζόμενο να εκφράσει για μια ακόμη φορά τη διάθεσή του για αγώνα μέσα από τους χώρους δουλιάς, σε Γενικές Συνελεύσεις, σε συλλόγους. Είναι πλέον ζωτικής σημασίας η αντίθεση στα αντιασφαλιστικά μέτρα και η κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων στις 18 Απρίλη να εκφραστεί με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο...


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Κάλεσμα για αγωνιστική συνέχεια

Να απαιτήσουν την κήρυξη απεργίας από την ΑΔΕΔΥ, τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ για τις 18 Απρίλη καλεί τους εκπαιδευτικούς, τις ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους, το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Εκπαιδευτικών. Καλεί τους εκπαιδευτικούς να απορρίψουν κατηγορηματικά το πλαίσιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και να απαιτήσουν την άμεση αποχώρηση από τον στημένο κοινωνικό διάλογο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Το Συντονιστικό επισημαίνει τη μαζική απεργιακή συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 11 Απρίλη και καταγγέλλει «τις δυνάμεις εκείνες που αρνούνται τη συμπόρευση των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και στις Ομοσπονδίες του Δημοσίου καταψηφίζουν την πρόταση για απεργία στις 18 Απρίλη». Το Συντονιστικό καλεί Συλλόγους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τις ΕΛΜΕ να πάρουν την υπόθεση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργιακή συγκέντρωση στα χέρια τους, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο.

Στη ΔΟΕ

Στο μεταξύ, αποκαλυπτήρια για το ρόλο που παίζουν οι δυνάμεις του κοινωνικοεταιρικού συνδικαλισμού αποτέλεσε η χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ. Στην πρόταση του εκπροσώπου της ΕΣΑΚ ΔΕΕ για 24ωρη απεργία στις 18 Απρίλη, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚ αποχώρησαν, ενώ οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ, με διάφορες προφάσεις, απέφυγαν να τοποθετηθούν στο θέμα. Την πρόταση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στήριξε ο εκπρόσωπος της «Παρέμβασης».

Για την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργίας

Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών για την προετοιμασία του ενωτικού, ταξικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς του 2002, διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Απρίλη, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Οι ταξικές δυνάμεις παίρνουν την πρωτοβουλία

Υπόθεση των εργαζομένων, των πρωτοβάθμιων σωματείων τους, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και όσων συνδικαλιστών τιμούν την ψήφο που τους εμπιστεύτηκαν οι εργαζόμενοι, πρέπει να γίνει η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 18 Απρίλη, καθώς οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού αναλαμβάνουν πλέον ευθέως ρόλο υπονομευτή και απεργοσπάστη. Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚ Εύβοιας, όπου η «Ταξική Ενότητα» ζήτησε συζήτηση και λήψη απόφασης για συμμετοχή στην απεργία της 18ης Απρίλη, η ΠΑΣΚΕ, συνεπικουρούμενη από δύο - εκ των τριών - της ΔΑΚΕ, απέρριψαν την πρόταση και αντιπρότειναν 4ωρη στάση εργασίας ...για τα «προβλήματα του νομού» στις 25 Απρίλη. Μετά απ' αυτό, την απεργιακή συγκέντρωση οργανώνει το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών.

Την ίδια υπονομευτική στάση κράτησε και η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ του ΕΚ Φθιώτιδας, όπου εκεί το κοινό πλαίσιο των 3 παρατάξεων ΔΑΣ - ΔΑΚΕ - ΑΠ της ΓΣΕΕ, στηρίχτηκε από τους δυο συμβούλους της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και τους 4 της ΔΑΚΕ.

Πάντως, η ταξικά προσανατολισμένη πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας «βαδίζει ολοταχώς» στην προετοιμασία και οργάνωση για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 18 Απρίλη και στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στην πλατεία Λαού της Αμφισσας στις 10.30 το πρωί την Πέμπτη.

Απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει και στη Θήβα, οργανωμένη από επιτροπή συνδικαλιστών και σωματείων.

Νέες αποφάσεις για την απεργία

Χτες, στις οκτώ Ομοσπονδίες που ήδη είχαν αποφασίσει απεργία για τις 18 Απρίλη προστέθηκαν ακόμα τρεις και συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Μετάλλου, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος.

Σε επίπεδο Εργατικών Κέντρων, στα 25 που είχαν ήδη πάρει απεργιακές αποφάσεις χτες προστέθηκαν τα ΕΚ Αθήνας, Πειραιά, Ορεστιάδας, Λασηθίου, Αρτας και Ναυπάκτου.

Μέχρι αργά χτες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του ΕΚ Πάτρας, όπου οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έβαζαν σοβαρά εμπόδια στη λήψη απόφασης απεργίας. Γεγονός που οδηγεί πλέον τα πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για κήρυξη απεργίας. Επικίνδυνο παιχνίδι παιζόταν και στο ΕΚ Πύργου, όπου οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ έψαχναν να βρουν δικαιολογίες για να μη συνεδριάσει η διοίκηση. Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσουν οι διοικήσεις των ΕΚ Ξάνθης, Σερρών και την Τρίτη των Πτολεμαΐδας, Γρεβενών.

Στα εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία που έχουν πάρει ξεχωριστές αποφάσεις απεργίας, πέρα από την κάλυψη που έχουν από Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, χτες προστέθηκαν και τα παρακάτω: Κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών κλινικών, γηροκομείων και εργαστηρίων Αθήνας - Πειραιά, Σωματείο Εργαζομένων στο «Μητέρα», Σωματείο Εργαζόμενων στο «Υγεία», Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Κλαδικό Σωματείο Τροφίμων Ποτών, Σωματείο Κλωστοϋφαντουργών Πρεβέζης, Συνδικάτο Οικοδόμων Ναυπάκτου, Συνδικάτο Οικοδόμων Λευκάδας, Συνδικάτο Οικοδόμων Βαρθολομιού, Συνδικάτο Οικοδόμων Αμαλιάδας, Σωματείο Εργαζομένων στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, Σωματείο Γουνεργατών Καστοριάς, Σωματείο Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Λευκάδας.

Τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής στην απεργία αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με τετράωρη στάση εργασίας (10.00 π.μ.-2.00 μ.μ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ