ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Σελίδες Τέχνης
  • Εκατόν σαράντα έργα ζωγραφικής του Αχιλλέα Κομινού περιλαμβάνει το λεύκωμα «Ο Ζαχαρίας και ο κόσμος» (εκδόσεις Αρσενίδη) που θα παρουσιαστεί στις 17 του Απρίλη (8μμ) στο χώρο τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45). Πρόκειται για έναν πολυτελή τόμο (δίγλωσσος), στον οποίο τα κείμενα υπογράφουν οι: Ελισάβετ Σπαθάρη (διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Ναυπλίου), Θεοχάρης Προβατάκης (διευθυντής του υπουργείου Πολιτισμού), Αθηνά Σχινά (Ιστορικός τέχνης, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών). Την όλη έκδοση χαιρετίζει ο ζωγράφος - ακαδημαϊκός Παναγιώτης Τέτσης, ο οποίος μεταξύ των άλλων γράφει: «Οταν αποκαλύπτεται ένα μυστικό το οποίο κρατιόταν ζηλότυπα κρυφό, είναι μια έκπληξη. Μα είναι πολύ μεγαλύτερη, όταν η ανακάλυψη ανοίγει προς ένα παράθυρο γνωριμίας με το δημιουργό, όπως ο Ζαχαρίας, ο οποίος δεν είχε αφήσει καμιά υποψία να φανεί ο Κόσμος του ο γεμάτος φαντασία, επινόηση και εσωτερικό παλμό». Τη βραδιά των εγκαινίων θα παρουσιάσει το έργο η Α. Σχινά. Παράλληλα με την έκδοση, στην γκαλερί θα παρουσιάζονται τα έργα του καλλιτέχνη. Διάρκεια έκθεσης έως 25/4.
  • Στη ζωή και δημιουργία του σημαντικού γλύπτη Γ. Καστριώτη αναφέρεται το βιβλίο «Ο γλύπτης Γεώργιος Καστριώτης (1899-1969)», που κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις «ΚΑΠΟΝ». Πρόκειται για καλαίσθητο, προσεγμένο βιβλίο, το οποίο περιλαμβάνει δύο κείμενα: το πρώτο γράφτηκε από τη σύζυγο του καλλιτέχνη, Μαίρη Καστριώτου. Το δεύτερο από τον καθηγητή Πάολο Μορένο, ο οποίος διερευνά τις έννοιες του αρχαίου και σύγχρονου στην καλλιτεχνική δημιουργία του Γ. Καστριώτη. Ακολουθούν, χρονολογικά, εικόνες των έργων του καλλιτέχνη, κατάλογος των έργων, επιλεγμένη βιβλιογραφία και ευρετήριο ονομάτων. Ο Γ. Καστριώτης, γιος του Αλ. Καστρομένου, αδελφού της Σοφίας Σλήμαν, έζησε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στο Παρίσι. Σπούδασε στη Σχολή Μηχανικών Λωζάννης και το 1926 παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής κοντά στον γλύπτη Μπουρντέλ, επίγονο του Ροντέν. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε για λίγο ως γλύπτης - συντηρητής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Από το 1946 έως το θάνατό του επιδόθηκε στη γλυπτική. Εργα του παρουσίασε σε ατομικές εκθέσεις, ενώ γλυπτά του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.


«Χρώματα» του καλοκαιριού

Εμπνευσμένη από τα γαλαζοπράσινα νερά του Κλέφτικου στη Μήλο και την αρχαία ιαματική πισίνα της Ιεράπολης, είναι η ζωγραφική δημιουργία της Μαρίας Φιλοπούλου, που εγκαινιάζεται στις 11/4 (8μμ) στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλ. Κολωνακίου 20). Κολυμβητές στην επιφάνεια του νερού: σε θάλασσες, ανάμεσα σε πικροδάφνες, σε θερμά ιαματικά νερά αρχαίας πισίνας, σε τούρκικα χαμάμ. Υποβρύχιοι κολυμβητές σε χορευτική κίνηση αιωρούνται σε φωτεινούς, ήρεμους βυθούς ή περπατούν ανάμεσα σε βυθισμένες αρχαίες κολόνες. Γυμνά σώματα λουσμένα στο φως, σε πλήρη ελευθερία και χαλαρότητα, διαφάνειες, φυσαλίδες, διαθλάσεις φωτός στο νερό και αντανακλάσεις, δημιουργούν ένα ονειρικό περιβάλλον, μια ασυνήθιστη πραγματικότητα.

Οπως σημειώνει ο Αυγουστίνος Ζενάκος στον κατάλογο της έκθεσης «... Δεν έχω άλλο ισχυρότερο επιχείρημα για τη ζωγραφική της Φιλοπούλου παρά το ότι είναι ζωγραφική. Μας λέει για την αρχέγονη αυτοεξέταση του Δυτικού καλλιτέχνη που ζωγραφίζει όχι αυτό που ξέρει, αλλά αυτό που βλέπει». Διάρκεια έκθεσης έως τις 2 του Μάη.


Σημαντική παρουσίαση

Περισσότερα από πεντακόσια έργα Ελλήνων και ξένων δημιουργών του 19ου και 20ού αιώνα περιλαμβάνει η Συλλογή Δημητρίου Τσάμη που παραχωρήθηκε στο Τελλόγλειο Ιδρυμα και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην έκθεση με τίτλο «Ενας αιώνας ελληνική ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική». Η συλλογή αποτελεί μία περιήγηση στην ελληνική Τέχνη και έρχεται να συμπληρώσει την ήδη υπάρχουσα συλλογή του Ιδρύματος. Περιλαμβάνει έργα εξήντα τεσσάρων καλλιτεχνών, κυρίως Ελλήνων. Από αυτά αξιοσημείωτα είναι η πληθώρα χαρακτικών και σχεδίων του Δ. Γαλάνη. Ακόμη, περιλαμβάνονται 14 έργα ξένων καλλιτεχνών: Ντεγκά, Ματίς, Ρενουάρ, Μορισό κ.ά. και γλυπτά των: Απάρτη, Σώχου, Τόμπρου και Θωμόπουλου.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Στο ισόγειο του κτιρίου εκτίθενται ελαιογραφίες και σχέδια των μεγαλύτερων Ελλήνων δημιουργών του 19ου και 20ού αιώνα (Αλταμούρας, Βικάτος, Βιτσώρης, Βολανάκης, Γιαλλινάς, Γουναρόπουλος, Γύζης, Πανταζής, Παρθένης, Προσαλέντης, Ρέγκος, Ροϊλός, Ρωμανίδης, Σαββίδης, Τσαρούχης, Χαλεπάς, Χατζής κ.ά.). Στον πρώτο και δεύτερο όροφο εκτίθενται 330 χαρακτικά Ελλήνων (Γαλάνης, Θεοδωρόπουλος, Κανέλλης, Κογεβίνας, Κορογιαννάκης, Παπαδημητρίου κ.ά.) και τα 14 έργα των ξένων καλλιτεχνών.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία. Τις Κυριακές θα λειτουργεί το Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Παιδείας (11.00-14.00) για παιδιά 6-15 ετών και το Εργαστήρι Μουσικής Προπαιδείας (11.30-13.00) για παιδιά 3-8 ετών.


Εκθεσιακές «ματιές»

Εγκαινιάζεται στις 14 του Μάη στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4), έκθεση έργων του Δημήτρη Φαμελιάρη. Πρόκειται για πρόσφατη δουλιά του. Λάδια σε μουσαμά και ξύλα με θέματα αντικείμενα του χώρου του, νεκρές φύσεις και τοπία, που αποδίδονται ρεαλιστικά. Διάρκεια έκθεσης έως τις 26 του Μάη.

Στο «Ζυγό» (Νίκης 48), παρουσιάζεται ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γεράσιμου Διονάτου. Ζωγραφική παραστατική, όπου κυριαρχούν τα τοπία, με διαφάνεια των χρωμάτων και υπερρεαλιστική διάθεση. Διάρκεια έκθεσης έως τις 12 του Μάη.

Εγκαινιάζεται στις 18/4 στην γκαλερί «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5), έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Βερτσώνη. Η ζωγράφος μέσα από τοπία και νεκρές φύσεις, παρουσιάζει μια δουλιά βασιζόμενη στην τεχνική της ελαιογραφίας. Τα χρώματα, με έντονες, καθαρές, φορμαλιστικές διαβαθμίσεις, εμπλέκονται αρμονικά στον καμβά, δημιουργώντας συνθέσεις γεωμετρικές, τοπία υπαρκτά ή ονειρικά.


Ευρωπαϊκή - Βαλκανική Τέχνη

Μια πολύ σημαντική έκθεση σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης, με έμφαση στις βαλκανικές χώρες, διοργανώνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (13/4-31/5) το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε συνεργασία με εννέα κρατικά μουσεία των Βαλκανίων.

Οπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, «στόχος της έκθεσης "Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Τέχνη - Η Τέχνη των Βαλκανικών Χωρών" είναι να αφήσει τις ατομικές καλλιτεχνικές δημιουργίες να λάμψουν μέσα στο πιο οικείο πλαίσιο - το μόνο που τυγχάνει σεβασμού - το πλαίσιο του πολιτισμού χωρίς σύνορα». Οι διοργανωτές σημείωσαν ότι την επιλογή καλλιτεχνών και έργων έκαναν καταξιωμένοι ειδικοί από το Βουκουρέστι, την Κωνσταντινούπολη, τη Σόφια, τη Λιουμπλιάνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Τίρανα, το Σαράγεβο, τα Σκόπια και το Βελιγράδι. Το κοινό θα δει την αποκαλούμενη «επιτομή» της Βαλκανικής Τέχνης. Η μουσειακή αυτή επιλογή περιλαμβάνει έργα καταξιωμένων από την κριτική και ιστορία της Τέχνης καλλιτεχνών. Εργα όχι μόνον ατομικών, αλλά και ευρύτερων πολιτισμικών αξιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ