ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
«Βουτιά» 4,6%το Γενάρη

Η ΕΣΥΕ κατέγραψε πτώση της παραγωγής στους 15 από τους 20 κλάδους της μεταποίησης τον πρώτη μήνα του 2002. Παρά την κρατική πριμοδότηση με εκατοντάδες δισ. δραχμές, η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται σε διαδικασία συρρίκνωσης

«Μαύρος» αποδεικνύεται ο Γενάρης του 2002 για την εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία, καθώς η παραγωγή της μειώθηκε σχεδόν 5%. Είναι αξιοσημείωτο, πως ο όγκος της παραγωγής στους 15 από τους 20 κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας, σημείωσε πτώση που έφτασε κατά περίπτωση μέχρι και 88%! ΟΙ εξελίξεις αυτές δε φαίνεται να έχουν συγκυριακό χαρακτήρα, δεδομένου ότι κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής, είχε ξεκινήσει από το β' εξάμηνο του 2001 και πέρασε εντυπωσιακά και στο 2002.

Η δυσμενής πορεία της παραγωγής στα εργοστάσια, σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη πτώση που σημείωσαν οι εξαγωγές εμπορευμάτων το 2001, την αναζωπύρωση της επίσημης ανεργίας στο 11% με την παράλληλη μείωση του εργατικού δυναμικού το τελευταίο τρίμηνο του 2001, συνθέτουν ένα αρκετά γκρίζο παρόν και ένα ζοφερό μέλλον. Αν και για τη χώρα μας η εκτίμηση είναι ότι έχει σημειωθεί επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης (δηλαδή πτώση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ) σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου οι οικονομίες τους χαρακτηρίζονται από στασιμότητα ή και ύφεση, οι εξελίξεις στη βιομηχανία, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. Και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής, συντελείται σε μια περίοδο κατά την οποία οι μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύονται ποικιλοτρόπως με εκατοντάδες δισ. δρχ. μέσω των κρατικομονοπωλιακών μηχανισμών στήριξης (Γ' ΚΠΣ, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, φορολογικά κίνητρα κλπ), ενώ η ιδιωτική κατανάλωση διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, έστω και αν στηρίζεται σε «ξύλινα πόδια» (τραπεζικά δάνεια).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), η βιομηχανική παραγωγή το Γενάρη του 2002, άγγιξε τα επίπεδα του 1993! Ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 100,4 με επίπεδο βάσης το 100 και ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα παραγωγής του Γενάρη του 2001, σημειώθηκε μείωση 4,6%. Από τους 20 συνολικά κλάδους διασώθηκαν μόνον οι κλάδοι «Τρόφιμα - Ποτά» με αύξηση 7%, «Εκτυπώσεις - Εκδόσεις» 7%, «Παραγωγή Πετρελαίου - Ανθρακα» 14%, «Κατασκευή τελικών προϊόντων από Μέταλλο» 10,3% και «Ιατρικά Οργανα & Οργανα Ακρίβειας» 18,5%. Οι 15 λοιποί κλάδοι σημείωσαν πτώση παραγωγής. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο κλάδος κατασκευής «Μηχανών Γραφείου και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (88,2%) και ακολουθούν οι κλάδοι «Μεταφορικών Μέσων» (62,6%), «Συσκευών Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης» (50,6%), «Ηλεκτρικών Μηχανών - Συσκευών» (28,3%), «Δέρματος - Ειδών Υπόδησης» (24,6%), «Προϊόντων από ελαστική και πλαστική ύλη» (14%), «Κλωστοϋφαντουργικών υλών» (13,8%), «Μη μεταλλικών ορυκτών» (10,5%), «Μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού» (10,4%),«Ξύλου και Φελλού» (10%), «Ειδών Ενδυμασίας» (9,7%) κλπ.

Οσον αφορά στους άλλους, επιμέρους δείκτες, το Γενάρη του 2002, συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2001, η ΕΣΥΕ κατέγραψε:

  • Αύξηση της παραγωγής Ηλεκτρισμού - Φυσικού Αερίου - Νερού κατά 6,9%.
  • Αύξηση 11,8% της παραγωγής Ορυχείων.

Το τελικό αποτέλεσμα, ήταν ο Γενικός Δείκτης Παραγωγής (Ορυχείων, Βιομηχανίας, Ηλεκτρισμού - Φυσικού Αερίου - Νερού) να παρουσιάσει φέτος το Γενάρη μείωση 0,8% συγκριτικά με το Γενάρη του 2001

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους 13 από τους 20 κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας, ο όγκος της παραγωγής το Γενάρη του 2002 ήταν μικρότερος από τα επίπεδα του 1993. Συγκεκριμένα, με βάση τις 100 μονάδες παραγωγής το 1993, ο όγκος της παραγωγής φέτος το Γενάρη, είχε υποχωρήσει στις:

  • 12,4 μονάδες στον κλάδο «Μηχανές Γραφείου - Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές»
  • 25,1 μονάδες, στα «Μεταφορικά Μέσα»
  • 46 μονάδες, στον κλάδο «Δέρμα και Είδη Υπόδησης»
  • 57,6 μονάδες στα είδη «Ενδυμασίας»
  • 77,3 μονάδες στα είδη «Κλωστοϋφαντουργίας»
  • 78,6 μονάδες στις «Συσκευές Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης και Επικοινωνιών»
  • 84,3 μονάδες στα «Είδη Ξύλου και Φελλού» κλπ.
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ
Μαγειρεύονται νέες αυξήσεις στα δίδακτρα

Στη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των σχολαρχών ζήτησαν αυξήσεις στα δίδακτρα 8%

Τσουχτερές αυξήσεις στα δίδακτρα, που και αυτή τη φορά θα είναι πολύ πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό και τις ισχνές ονομαστικές αυξήσεις, ετοιμάζεται να εγκρίνει η κυβέρνηση για τη σχολική χρονιά 2002-2003. Αυτό προκύπτει από πληροφορίες, που διέρρευσαν χτες, μετά τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών σχολείων. Μετά το τέλος της συνάντησης αυτής, αντικείμενο της οποίας ήταν η αξίωση των σχολαρχών για αυξήσεις στα δίδακτρα κατά 8%, ο υπουργός Ανάπτυξης φέρεται να δήλωσε στους εκπροσώπους των ιδιωτικών σχολείων: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε μια νέα φουρνιά προβληματικών επιχειρήσεων»!

Και, φυσικά, όταν μιλούσε για «προβληματικές επιχειρήσεις», εννοούσε τα ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα γίνουν νέες προβληματικές... αν οι ιδιοκτήτες τους εμποδιστούν από την κυβέρνηση να επιβάλουν στα δίδακτρα τις αυξήσεις που θέλουν. Πάντως επειδή φάνηκε κάπως... απρόθυμος να αποδεχτεί το ύψος της αύξησης (8%) - αφού έχει επιβληθεί πλαφόν - οι ιδιοκτήτες είχαν έτοιμη και «εναλλακτική»... λύση. Πρότειναν, οι αυξήσεις να είναι μεταξύ 4 - 4,5%, και να επιβληθεί κεφαλική αύξηση των 10.000 δραχμών ανά μαθητή.

Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, αιτιολόγησαν την επιβολή των αυξήσεων επικαλούμενοι τις αυξήσεις στα επιδόματα των καθηγητών, των διευθυντών και των υποδιευθυντών καθώς και στα τέλη κυκλοφορίας των σχολικών λεωφορείων. Πάντως, επισήμως οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων αναμένεται να συναντηθούν με τον Α. Τσοχατζόπουλο μεταξύ 25 και 30 του Απρίλη για να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

- Ποιες είναι οι προθεσμίες για την υποβολή των λεγόμενων δηλώσεων «συνάφειας» της 3ετίας 1999-2001 για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Το σχέδιο χαρατσώματος των ΕΒΕ για την είσπραξη αναδρομικών φόρων της 3ετίας 1999-2001 έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι προθεσμίες μέσα στις οποίες θα υποβληθούν «προαιρετικά», τα «ειδικά σημειώματα υπολογισμού» ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ είναι οι εξής:

  • Μέχρι τις 22 Απρίλη για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 1 και 2.
  • Μέχρι τις 23 Απρίλη στο 3 και 4.
  • Μέχρι τις 24 Απρίλη στο 5 και 6.
  • Μέχρι τις 25 Απρίλη στο 7 και 8.
  • Μέχρι τις 26 Απρίλη στο 9.
  • Μέχρι τις 29 Απρίλη στο 0-50 και 60-00.

- Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί το χαράτσι που μπορεί να προκύψει από την εφαρμογή των «αντικειμενικών κριτηρίων»;

Το ποσό καταβάλλεται σε 6 μηνιαίες δόσεις. Η κάθε δόση δεν μπορεί να μικρότερη από 300 ευρώ, με εξαίρεση την τελευταία δόση.

- Πότε θα πληρωθούν οι δόσεις;

  • Για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Η κάθε μια από τις 5 επόμενες δόσεις θα πληρώνεται την τελευταία εργάσιμη των επόμενων μηνών από την καταβολή της πρώτης δόσης.
  • Για τα μη φυσικά πρόσωπα, η πρώτη δόση θα πληρωθεί ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης. Οι 5 επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επόμενων μηνών από την εκκαθάριση της δήλωσης.

- Πότε υποβάλλονται οι δηλώσεις «συνάφειας» για το αναδρομικό χαράτσι που αφορά το «κλείσιμο» των λεγόμενων ανέλεγκτων υποθέσεων της 6ετίας 1993-1998;

- Οι ημερομηνίες αυτές δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επίσημα. Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλη και η πληρωμή του πρόσθετου φόρου θα γίνει σε 24 δόσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ