ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2002
Σελ. /32
Το καθεστώς του τρόμου

«Ευτυχώς ήταν δυστύχημα» η σύγκρουση του αεροπλάνου στον ουρανοξύστη του Μιλάνου. Και αν δεν ήταν;

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
«Ξύπνησαν οι μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου» - «Ζωντανός ο εφιάλτης της τρομοκρατίας» - «Η συντριβή του "Πάιπερ" τρομοκράτησε ΗΠΑ και Ευρώπη». Ενδεικτικοί τίτλοι από τις χτεσινές εφημερίδες για το δυστύχημα σε ουρανοξύστη του Μιλάνου. Αλλά γιατί πάγωσε η ανθρωπότητα;

Κυρίως γιατί φοβάται την «οργή» του «Μεγάλου Αδελφού» της νέας τάξης. Μπορεί να ξεσπάσει, χωρίς άλλη κουβέντα, στα κεφάλια όποιων θεωρήσει «τρομοκράτες». Οι λαοί γνωρίζουν την οργισμένη αντίδραση των αφεντικών του πλανήτη. Χιλιάδες αεροπλάνα θα σηκωθούν από παντού και θα ισοπεδώσουν τη χώρα που θα θεωρηθεί ύποπτη για ανοχή στην «τρομοκρατία».

Οι πλανητικοί δυνάστες, ταυτόχρονα, θα τυλίξουν με νέα δεσμά τους λαούς, μέσω της δραστικής συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και ενίσχυσης της αστυνομοκρατίας. Από τη σκοπιά αυτή έχει πετύχει τους στόχους της η «επιχείρηση της 11ης Σεπτέμβρη»: Εχει συμβάλει τα μέγιστα για την εγκαθίδρυση ενός κλίματος και καθεστώτος τρόμου πάνω από τους λαούς.

«Ευτυχώς ήταν δυστύχημα». Και αν δεν ήταν; Και αν ήταν -λέμε τώρα- μια προβοκάτσια; Η συντήρηση του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» χρειάζεται «αφορμές»... Και αν δεν υπάρχουν «πρέπει» να «ανακαλυφθούν»...

Οι άνθρωποι πυροβολούνται ενώ παραδίδονται. Σπίτια κατεδαφίζονται, ενώ οι άνθρωποι είναι ακόμα μέσα. Οι άμαχοι χρησιμοποιούνται ως ασπίδες στα τάγματα θανάτου... Είκοσι τρία μερόνυχτα κρατάει η πρωτοφανής θηριωδία και η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού. Και βέβαια «δε φεύγουν». Αντίθετα, οχυρώνουν τους «έποικους».

Η αποκάλυψη όμως του αποτρόπαιου εγκλήματος, η «πέραν πάσης φαντασίας» σφαγή στην Τζενίν, η επίδειξη βαρβαρότητας στο Ναό της Γέννησης.., σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους φονιάδες. Εχουν στιγματιστεί ανεξίτηλα στη συνείδηση των λαών. Δεν ξεφεύγουν βέβαια οι ισχυροί προστάτες τους.

Κακόγουστο αστείο. Η οικονομία είναι το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης Σημίτη. Η εξαπάτηση δεν είναι, πλέον, καθόλου εύκολη και η κοινωνική συναίνεση διόλου δεδομένη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ

ΟΙ «ΛΥΣΕΙΣ» ΜΠΟΥΣ: «Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως ο Μπους βρίσκεται ενώπιον δύο εναλλακτικών λύσεων: είτε να αυξήσει την αμερικανική εμπλοκή στη σύγκρουση είτε να αφήσει τη βία να συνεχιστεί, διακινδυνεύοντας μια κλιμάκωση, όπου οποιεσδήποτε νέες επιθέσεις αυτοκτονίας θα αντιμετωπίζονται με στρατιωτικά μέσα από το Ισραήλ και ακόμα ίσως με την εκδίωξη του Αραφάτ από τη Δυτική Οχθη. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο ότι ο Γιασέρ Αραφάτ θα εξακολουθήσει να κατευθύνει την παλαιστινιακή αντίσταση από το εξωτερικό, όπως έκανε όταν εκδιώχθηκε από το Λίβανο από τις δυνάμεις του Αριέλ Σαρόν το 1982. Τότε τα αραβικά κράτη ενδέχεται να έρθουν και σε ανοιχτό πόλεμο με το Ισραήλ». (Πάτρικ Τάιλερ, «ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ: «Υπάρχουν, λοιπόν, τρεις επιλογές: Η πρώτη, να πάει αμερικανική δύναμη χωρίς να κάνει τίποτα. Τότε όμως θα λειτουργούσαν οι Αμερικανοί ως ασπίδα προστασίας για τους τρομοκράτες. Η δεύτερη είναι η αμερικανική δύναμη να αφήσει τις ισραηλινές δυνάμεις να δράσουν ανενόχλητες. Αυτό θα απέβαινε, όμως, εις βάρος της Παλαιστίνης. Η τρίτη είναι να βγει σε πόλεμο η αμερικανική δύναμη, πράγμα που θα σήμαινε την έναρξη αμερικανοπαλαιστινιακής σύγκρουσης. Η πραγματικά ιδέα ωραία του Τ. Φρίντμαν δε φαίνεται και ρεαλιστική». (Ρόμπερτ Κέιγκαν, «ΔΕ ΠΟΣΤ» - «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΕ: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει το Μεσανατολικό μόνη της. Θα ήταν γελοίο να επιβάλει κυρώσεις. Τέτοια μέτρα αποδίδουν μόνο σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, τους προστάτες του Ισραήλ. Αν η Ευρώπη θέλει να ορθώσει το ανάστημά της, ας το κάνει αλλού. Εδώ, είναι προτιμότερο να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην αμερικανική πολιτική, παρά να επιχειρήσει να ασκήσει δική της». (Τίμοθι Γκάρτον Ας, «ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ» - «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΘΝΟΣ: ΕΠΕΙΓΟΝ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΑΡΟΧΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΤΑΜΕΙΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΝΘΗΡΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ - Ειδυλλιακή εικόνα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΑΚΕΤΟ 1,3 ΤΡΙΣ. ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

ΧΩΡΑ: Προκλητικοί διάλογοι στο Υπουργικό Συμβούλιο - «ΔΕΙΞΤΕ ΜΑΣ ΦΤΩΧΟΥΣ».

ΕΣΤΙΑ: ΑΡΓΗΣΑΤΕ κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ - Δεν επιλύεται τώρα το φορολογικό.

ΑΥΓΗ: ΑΠΕΡΓΙΑ-ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανελλαδική απεργία - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΡΥΘΜΙΣΗ-ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Σημίτης κατηγορηματικός για τον ευρωστρατό - «ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩ».

ΤΑ ΝΕΑ: Ξύπνησαν οι μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου - Η ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΗΤΑΝ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ - Ζωντανός ο εφιάλτης της τρομοκρατίας.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΥΟ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 100-250 ΕΥΡΩ ΕΞΤΡΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΔΩΡΟ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟ ΞΗΡΑΣ ΚΑΙ ΕΛ.ΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΓΑΛΑΖΙΕΣ 147 ΑΠΟ ΤΙΣ 164 ΣΧΟΛΕΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΛΑΚΕΙΑΣ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Μένουν» οι έποικοι: «Χεβρώνα. Δυτική Οχθη. Μια πόλη στην οποία ζουν περίπου 450 Εβραίοι έποικοι εν μέσω 130.000 Παλαιστινίων -υπό την προστασία των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων. Κτισμένος πάνω σε αρχαιολογικό χώρο, στο κέντρο της πόλης, ο οικισμός Τελ Ρουμέιντα κατοικείται από τους πλέον εξτρεμιστές των Εβραίων εποίκων. Εδώ και πέντε μήνες το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας είχε δώσει το "πράσινο φως" για την αντικατάσταση των λυόμενων κατοικιών τους με μόνιμες, επικαλούμενο λόγους ασφάλειας μετά την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα. Χτες δημοσιεύτηκαν οι πρώτες αγγελίες για την κατάθεση προσφορών στο πλαίσιο μειοδοτικού διαγωνισμού. "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ενίσχυση της παρουσίας μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος των εποίκων στο Τελ Ρουμέιντα, Νόαμ Αρνόν. "Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να πούμε στην αραβική τρομοκρατία: δε θα μας νικήσετε". Ενα σαφές μήνυμα από τον Αριέλ Σαρόν ότι οι εβραϊκοί οικισμοί είναι εκεί για να μείνουν». (Κίτυ Ξενάκη -ΝΕΑ).

«Μόνιμοι»;: «Σε μερική αναδίπλωση των δυνάμεών τους προχωρούν οι Ισραηλινοί, ανακοινώνοντας "μερική απόσυρση" από την Τζενίν. Ομως, η ισραηλινή κυβέρνηση στέλνει νέο μήνυμα, δίνοντας την έγκρισή της για την ανέγερση μόνιμων κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Τελ Ρουμέιντα, που βρίσκεται στο κέντρο της Χεβρώνας, ο οποίος μέχρι τώρα αποτελείται από προσωρινές κατασκευές». (Ντίνα Βαγενά, απεσταλμένη της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

Οταν δε «βλέπει» ο Πάουελ: «Οι περιγραφές όλων των ανεξάρτητων παρατηρητών που επισκέφθηκαν την Τζενίν -ανάμεσά τους και εκπρόσωποι του ΟΗΕ- μιλούν για τη φρίκη που ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία, για φόνους αμάχων και παιδιών, για τη βαρβαρότητα του ισραηλινού στρατού, που κατεδάφιζε τα κτίρια χωρίς να τα εκκενώνει με αποτέλεσμα να θάβονται άνθρωποι ζωντανοί! Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Πάουελ, τίποτα απ' αυτά δεν είδε και αναχώρησε για την πατρίδα του σίγουρος πως για όλα φταίει ο Αραφάτ. Και αν δεν τα είδε ο κ. Πάουελ, προφανώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενοχοποιηθεί ο κ. Σαρόν...». (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ