ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διεθνής έκκληση για τη Βηθλεέμ

Εκκληση για τη διάσωση της Βηθλεέμ απευθύνουν με ψήφισμά τους οι φορείς που μετέχουν στη διεθνή επιστημονική συνάντηση στην Κέρκυρα για τη διάσωση, την προστασία και την ανάπτυξη των ιστορικών πόλεων. Το κείμενο έχει ως εξής:

«Οι παρόντες στη σημερινή συνεδρία, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Μνημείων, απευθύνουμε, μαζί με την έκκληση για "Προστασία και ανάπτυξη των ιστορικών πόλεων στον 21ο αιώνα" και έκκληση για τη διάσωση της Βηθλεέμ, που υφίσταται αυτό τον καιρό την καθημερινή βία πολιτιστικών βανδαλισμών και κινδυνεύει από ολοκληρωτική ισοπέδωση, καθώς μαζί με την καταστροφή των ιστορικών κτιρίων της εξαφανίζονται τα ίχνη από όλες τις περιόδους ιστορικής μνήμης και επιχειρείται ο αφανισμός του παλαιστινιακού πολιτισμού».

Το ψήφισμα συνυπογράφουν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής Ιστορικών Πόλεων, το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS, το ΤΕΕ και ο Δήμος Κερκυραίων. Στη Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή μετέχουν 23 επιτροπές ιστορικών πόλεων με εναλλασσόμενη προεδρία. Φέτος την προεδρία ασκεί η επιτροπή της πόλης της Βηθλεέμ.

Ειδικά για την κατάσταση στη Βηθλεέμ πρόκειται να μιλήσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι, Τατιάνα Κίροβα, η οποία θα αναφερθεί στην ιστορική ταυτότητα της πόλης και στα μέτρα διάσωσης της πολιτιστικής της κληρονομιάς που απειλούνται.

Στη Βηρυτό για την ειρήνη

ο Ρότζερ Γουότερς
ο Ρότζερ Γουότερς
Για την «αγάπη, την ελευθερία και την ειρήνη» τραγούδησε την Τετάρτη το βράδυ στη Βηρυτό ο Ρότζερ Γουότερς των θρυλικών «Pink Floyd». Η συναυλία του ξεσήκωσε πραγματικά τις χιλιάδες κοινού και μετατράπηκε ουσιαστικά σε αντιπολεμική εκδήλωση.

Τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι τραγούδησαν μαζί με τον βετεράνο ρόκερ, ενώ ένα από τα πιο συγκινητικά στιγμιότυπα της συναυλίας ήταν η κραυγή φρίκης που έβγαλαν πλήθος νέων, σηκώνοντας ψηλά την παλαιστινιακή μαντίλα, τη στιγμή που σε γιγαντοοθόνη προβλήθηκαν εικόνες των «Αγίων Τόπων» και η λέξη «Ναζαρέτ» που συνόδευαν ένα τραγούδι του Γουότερς.

Το κοινό ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στα αντιπολεμικά τραγούδια του Γουότερς, με κορυφαίο το «Φέρτε τα παιδιά πίσω στην Πατρίδα» από τον πασίγνωστο δίσκο του συγκροτήματος «The Wall». Το κοινό, διασκευάζοντας από σκηνής τον πιο γνωστό στίχο του άλμπουμ «Hey teachers leave the kids alone» («Εϊ δάσκαλοι αφήστε τα παιδιά στην ησυχία τους»), τραγούδησε «Hey Sharon, leave the kids alone» («Εϊ Σαρόν, άσε τα παιδιά στην ησυχία τους»).

Θαυμαστές του Γουότερς φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν «δεν είναι οι δήμιοι που με τρομάζουν, αλλά η αδιαφορία ενός κόσμου χωρίς οίκτο», επίσης από στίχο τραγουδιού των «Pink Floyd».

Μισθώνονται οι αρχαιολογικοί χώροι;

Ενα πολύ περίεργο γεγονός - για τον τρόπο διαχείρισης των Αρχαιολογικών Χώρων - καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων (ΠΟΦ), με επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την επιστολή, στις 14/4, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΦ, Δημήτρης Παππάς, πήγε στην Αρχαία Ολυμπία για να φωτογραφίσει μαθητικές θεατρικές παραστάσεις στο Αρχαίο Στάδιο, μετά από πρόσκληση του φορέα διοργάνωσης των εκδηλώσεων. Οι φύλακες, όμως, παρεμπόδισαν την εργασία του με το αιτιολογικό ότι «ο χώρος είναι ενοικιαζόμενος (!) από το φωτογράφο Δ. Παπαϊωάννου, κάτοικο Αρχαίας Ολυμπίας, και συνεπώς απαγορεύεται η φωτογράφιση από άλλους φωτογράφους»!

Οταν ο Δ. Παππάς ζήτησε να μάθει αν υπάρχει νόμος ή διάταξη που να απαγορεύει τη φωτογράφιση σε εξωτερικούς χώρους, οι φύλακες κάλεσαν την αστυνομία. Η τελευταία επικαλέστηκε αναρμοδιότητα.

Με αφορμή το γεγονός, η ΠΟΦ ρωτά τον υπουργό: 1) Αν υπάρχει σχετικός Νόμος ή Διάταξη που να απαγορεύει τη φωτογράφιση εξωτερικά των αρχαιολογικών χώρων. 2) Πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται συγκεκριμένα η φωτογράφιση. 3) Αν έχει το δικαίωμα η Ζ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων να μισθώσει το συγκεκριμένο χώρο κι αν ναι, βάσει ποιου διαγωνισμού και με ποιες προδιαγραφές τον μίσθωσε. 4) Αν έχει τη δυνατότητα οποιοσδήποτε επαγγελματίας να μονοπωλεί έναν αρχαιολογικό χώρο τέτοιας εμβέλειας έναντι «μισθώματος» και με ποια κριτήρια κι από ποιον καθορίζεται αυτό. 5) Ποιος μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα του σχολείου και του υπεύθυνου εκπαιδευτικού που έχει το πνευματικό δικαίωμα της παράστασης, να επιλέξουν επαγγελματία φωτογράφο της αρεσκείας τους;

Ο Μπάυρον της Ελλάδας

Με κατάθεση στεφάνου, στο οποίο αναγραφόταν η φράση «Μπάυρον της Ελλάδας και του κόσμου», ομιλίες και απαγγελίες ποιημάτων μπροστά από το άγαλμα του Βύρωνα (Ζάππειο), ολοκληρώθηκε χτες το μεσημέρι το διήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Το διαχρονικό μήνυμα του Μπάυρον και ο σύγχρονος φιλελληνισμός», που οργάνωσε η «Επιτροπή για την Προστασία της Κληρονομιάς του Βύρωνα». Το διήμερο περιλάμβανε ημερίδα (18/4, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) με ομιλητές τους: Θόδωρο Καρζή (πρόεδρος της προαναφερόμενης επιτροπής), τον φιλέλληνα Βρετανό καθηγητή και ακαδημαϊκό Γούλιαμ Σεντ Κλερ, τον Αμερικανό καθηγητή Πίτερ Μίριαν, τον καθηγητή Φίλιππο Νικολόπουλο και τη γενική γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Βύρωνος, Ευγενία Κεφαλληναίου.

Στο δήμο Καισαριανής

Εκδήλωση με θέμα «Χορευτικό οδοιπορικό στους δρόμους της παράδοσης», οργανώνει ο δήμος Καισαριανής, σήμερα και αύριο στις 8 μμ, στην «Πλατεία 200» στο Σκοπευτήριο (πίσω από το γήπεδο «Νήαρ Ηστ»). Συμμετέχουν τα χορευτικά παραδοσιακά συγκροτήματα του Πνευματικού Κέντρου δήμου Καισαριανής, του Πνευματικού Κέντρου δήμου Παλλήνης, του Γ' Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ρίζες Μετεώρων».

  • Το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Καισαριανής και ο δημοτικός κινηματογράφος «Αιολία» διοργανώνουν διάλεξη με θέμα «Ηχος και μουσική στον κινηματογράφο», στις 24/4, 8 μ.μ., στο Δημαρχείο Καισαριανής.
«Κλέφτης ή η πραγματικότητα»

Η ταινία της Αντουανέτας Αγγελίδη «Κλέφτης ή η πραγματικότητα» κλείνει τον κύκλο προβολών με τίτλο «Νύχτες ΣΙΝΕπρόκλησης» που οργάνωσε στο «Αστρον» το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Η προβολή θα γίνει τη Δευτέρα (11μμ). «Κλέβει η πραγματικότητα τα όνειρά σου κι εσύ την κλέβεις για να ονειρευτείς. Κλέβει η πραγματικότητα τη ζωή σου κι εσύ την κλέβεις για να ζήσεις». Μια ταινία σκοτεινά αισιόδοξη. Τρεις εκδοχές μιας ημέρας. Τρία πρόσωπα εγκλωβισμένα σε παράλληλα σύμπαντα. Η εισβολή του Κλέφτη θα τα ενώσει. Κάθε βλέμμα παράγει μια διαφορετική ιστορία. Η Λαξεύτρια οραματίζεται την Κρίση, η Επιστήμων γαντζώνεται σε μια κομματιασμένη μνήμη, ο Ηθοποιός βλέπει την «Αντιγόνη». Τρεις φιλοσοφικές θεωρήσεις για τη Μοίρα - Τύχη - Βούληση.

Παίζουν: Εβρη Σοφρονιάδου, Αντζελα Μπρούσκου, Κατερίνα Καραγιάννη, Νίκος Παντελίδης, Παρθενόπη Μπουζούρη, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Σωτήρης Δημητρίου, Χάρης Αγγέλου κ.ά.

«Το Ελληνικό Τραγούδι» είναι το θέμα της ανοιχτής συζήτησης, που θα γίνει στις 24/4 (6.30μ.μ), στο «Mediterranean College» (Μπάγκειον Μέγαρο, Αίθουσα Εκδηλώσεων, Πλατεία Ομονοίας 18). Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής και Μιλτιάδης Πασχαλίδης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους για την πορεία του ελληνικού τραγουδιού. Συντονιστής θα είναι ο Ανδρέας Ροδίτης.

Τους «Κλόουν» του Φεντερίκο Φελίνι θα προβάλει στις 22/4 το «Αετοπούλειο» Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου στο πλαίσιο του αφιερώματός του σε ταινίες - ντοκιμαντέρ. Στις 29/4 θα προβληθεί το αριστουργηματικό «Κατά Ματθαίον ευαγγέλιο» του Παζολίνι. Οι προβολές γίνονται στο Κέντρο Νεότητας του δήμου (Δαναΐδων και Αντιγόνης) στις 7.30 μ.μ, με ελεύθερη είσοδο.

Εκδήλωση για το βιβλίο του Κώστα Υφαντή «Οι ζέφυροι της Ατλαντίδας» θα πραγματοποιήσει η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (22/4, 7 μ.μ.), στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ» (Γεναδίου 8). Θα μιλήσουν οι ποιητές Γιώργος Καραντώνης και Αγγελος Αγγέλου. Θα διαβάσει ο πεζογράφος Αγγελος Γέροντας.

Διήμερο συνέδριο για την ελληνική θεατρική μάσκα στις αρχαίες και σύγχρονες παραστάσεις διοργανώνει (σήμερα και αύριο), στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Λονδίνου και Γλασκόβης. Κύριος ομιλητής είναι ο καλλιτέχνης - σχεδιαστής και κατασκευαστής θεατρικής μάσκας Θάνος Βόβολης. Θα συμμετέχουν Βρετανοί πανεπιστημιακοί, κατασκευαστές θεατρικής μάσκας, σκηνοθέτες και σκηνογράφοι.

Μουσική εκδήλωση με τίτλο «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» διοργανώνει αύριο (8.30μμ) η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Η εκδήλωση πραγματοποιείται προς τιμήν των Μίκη Θεοδωράκη και Λευτέρη Παπαδόπουλου και θα γίνει στην αίθουσα τελετών του ΠΑΜΑΚ στη Θεσσαλονίκη. Εργα των δύο δημιουργών θα ερμηνεύσει ο Παναγιώτης Καραδημήτρης.

Το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το θέατρο «Τόπος Αλλού», παρουσιάζουν, αύριο και τη Δευτέρα (9μμ) το θίασο «Spymonkey» με το έργο «Stiff... undertaking». Πρόκειται για σουρεαλιστική κωμωδία, με ήρωα τον συγγραφέα Murdsron.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ