ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καλεί στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει την Τρίτη, 23 του Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθήνας, με θέμα: «Τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα και ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η προώθηση καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων δείχνει την επιμονή να συνεχιστεί η νόθευση της λαϊκής βούλησης. Αντικειμενικά εντάσσεται μέσα σ' ένα συνολικότερο πλαίσιο αυταρχισμού και περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, που συντελείται στο πλαίσιο της "αντιτρομοκρατικής εκστρατείας" στη χώρα μας και διεθνώς. Καθήκον κάθε δημοκράτη είναι η εναντίωση σ' αυτές τις εξελίξεις, η από κοινού απαίτηση καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος».

ΒΟΥΛΗ
Η στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση της Κούβας

Απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσυπογράψει το κείμενο που προωθούν οι ΗΠΑ στη σύνοδο της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με σκοπό την καταδίκη της Κούβας για δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθόσον η χώρα μας δεν είναι μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και ως εκ τούτου δε μετέχει στη σχετική ψηφοφορία.

Αυτό δήλωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ.

Ο υφυπουργός είπε ότι με αυτή τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης «θα εκδηλωθεί η ούτως ή άλλως υπάρχουσα πολύ καλή πολιτική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Κούβας, η οποία εξειδικεύεται και στο θέμα αυτό που είναι ειδικό θέμα αλλά και γενικότερα προκύπτει από τις σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τη χώρα αυτή και τις οποίες προωθούμε και στο πλαίσιο της ΕΕ». Ανέφερε δε ότι στα πλαίσια της «κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας» της ΕΕ η Ελλάδα έχει ήδη εκδηλώσει τη συμπάθειά της και την υποστήριξή της στη χώρα αυτή.

«Παρά το γεγονός ότι οι διαπιστώσεις του υφυπουργού ήταν προσεκτικές, δε διέκρινα μια αποφασιστική στάση της κυβέρνησης όσον αφορά το ζήτημα αυτό», παρατήρησε ο Ορ. Κολοζώφ στην τοποθέτησή του. Παρατήρησε ότι είναι θετικό το γεγονός πως η κυβέρνηση «δε συμπίπτει με τις προσπάθειες που γίνονται αυτή τη στιγμή να καταδικαστεί η Κούβα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Είναι επίσης καλό το ότι η κυβέρνηση δήλωσε ότι βλέπει με συμπάθεια την υπόθεση της Κούβας».

Ομως, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, λείπει και η τοποθέτηση ότι η κυβέρνηση δε συμφωνεί με το εμπάργκο που επί τόσα χρόνια διατηρείται σε βάρος της Κούβας, και κάλεσε τον υφυπουργό να αναφερθεί στο θέμα στη δευτερολογία του.

Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι η Ελλάδα «προσπαθεί για την άρση αυτή του εμπάργκο στο πλαίσιο των σχέσεων που έχει με την Κούβα. Αλλωστε η καλή διάθεση, η συμπάθεια και η ευμενής τοποθέτηση δεν είναι μονομερής αφού και από την Κούβα έχουμε διαρκή υποστήριξη σε όλα τα διεθνή φόρα που η Κούβα συμμετέχει για τα ελληνικά ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό».

Επικαλέστηκε δε την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Νταλμάο στη χώρα μας, όπου στις συνομιλίες καταγράφηκαν τα θέματα που θέλει η Κούβα να προωθήσει η Ελλάδα για λογαριασμό της την περίοδο που θα είμαστε μέλος της τρόικας της ΕΕ αλλά και την περίοδο της προεδρίας της ΕΕ.

ΑΙΓΑΛΕΩ
Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πολιτική συγκέντρωση και συζήτηση πραγματοποιούν αύριο Κυριακή, 21 Απρίλη 2002 και ώρα 11.00 π.μ. οι Κομματικές Οργανώσεις Αιγάλεω - Περιστερίου - Χαϊδαρίου και Αγ. Βαρβάρας του ΚΚΕ, στο κλειστό Γήπεδο του Μπάσκετ στο Αιγάλεω (οδός Δημαρχείου, πίσω από τον Εσταυρωμένο, δίπλα στο κολυμβητήριο) και καλούν το λαό των νοτιοδυτικών συνοικιών, τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες να δώσουν μαχητικό «παρών». Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, γύρω από τα θέματα που αφορούν την επίθεση που δέχονται οι λαοί στα δικαιώματά τους, την πάλη και την πρόταση του ΚΚΕ στο λαό για το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό μέτωπο, στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Οπως υπογραμμίζουν, στην ανακοίνωση - κάλεσμά τους, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, ο λαός της περιοχής πρέπει να δώσει δυναμικό «παρών», να δηλώσει με τη συμμετοχή του «την αντίθεσή του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ολιγαρχίας και των κομμάτων που τις υπηρετούν.

Να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και να καταδικάσει μαζί με τους κομμουνιστές την απάνθρωπη πολιτική του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στηρίζουν τους φονιάδες του Ισραήλ σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης και των άλλων λαών.

Να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ ότι οι ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν μπορούν να γίνουν μακριά και έξω από τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας, του πολιτισμού και τόσα άλλα».

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πορεία στη μνήμη των θυμάτων της δικτατορίας

Πορεία προς το παλιό κτίριο της ασφάλειας στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρη), οργανώνει αύριο, Κυριακή 21 Απρίλη, η ΚΟΘ του ΚΚΕ, τιμώντας τους αγωνιστές που έπεσαν στην πάλη για την ανατροπή της ξενοκίνητης δικτατορίας του '67. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση αυτή, αποτελεί ακόμη μια αφορμή, προκειμένου ο λαός να διαδηλώσει την απόφασή του να συνεχίσει τον αγώνα, για να φύγουν το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί από τα Βαλκάνια, για Βαλκάνια της ειρήνης των ισότιμων σχέσεων χωρίς ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΘ του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Την Κυριακή 21 Απριλίου συμπληρώνονται 35 χρόνια από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, που επέβαλαν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στη χώρα μας. Το σύνθημα της εποχής εκείνης: "ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι", παραμένει τραγικά επίκαιρο. Ιδιαίτερα σήμερα που οι ιμπεριαλιστές έχουν εξαπολύσει έναν ανελέητο πόλεμο ενάντια στους λαούς και τα κινήματά τους με πρόσχημα την τρομοκρατία, μετά τις 11 Σεπτέμβρη του 2001.

Επίσης, η βάρβαρη ιμπεριαλιστική επίθεση των Ισραηλινών ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ φανερώνει τους κινδύνους που απειλούν την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων».

ΣΦΕΑ
Εκδηλώσεις μνήμης για το χουντικό πραξικόπημα

Διήμερο εκδηλώσεων μνήμης για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απρίλη 1967 διοργανώνεται, σήμερα Σάββατο 20 και αύριο Κυριακή 21 του Απρίλη 2002, από το Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974.

  • Σήμερα, Σάββατο 20/4, στις 10.30 π.μ., γίνεται εκδήλωση με ομιλίες στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Πλατεία Κολοκοτρώνη).
  • Αύριο, Κυριακή 21/4, στις 11 το πρωί, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ / ΕΣΑ), θα κατατεθούν στεφάνια στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή. Παράλληλα, ξεκινά η λειτουργία Εκθεσης Ιστορικού Υλικού της περιόδου 1967-1974, του ΣΦΕΑ, σε συνεργασία με την Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδος (ΠΕΜΕ). Διάρκεια της έκθεσης έως 26/4/02.
ΛΑΡΙΣΑ
Παρουσίαση του βιβλίου για τον Χ. Φλωράκη

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα», οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ σε συνεργασία με την «Τυποεκδοτική ΑΕ».

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Κυριακή 21 του Απρίλη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Λάρισας και την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, ιστορικός και μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης, διδάκτωρ Δικαίου του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και συγγραφέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ