ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΚΕΡΚΥΡΑ
Για νομαρχία ταγμένη με τα λαϊκά συμφέροντα

Ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ

Στην κατάμεστη αίθουσα του φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου Κέρκυρας και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έγινε η ανακήρυξη του υποψηφίου νομάρχη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», Χαράλαμπου Χαραλάμπους, για τη νομαρχία της Κέρκυρας. Ο Χ. Χαραλάμπους είναι γιατρός, διδάκτορας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρωτής διευθυντής στο χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου της Κέρκυρας, πρόεδρος, μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αχιλλείων.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Ν. Μεταλλινός, μέλος της απερχόμενης γραμματείας της ΝΑΣ και πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, ενώ τον απολογισμό του έργου της παράταξης έκανε η νομαρχιακή σύμβουλος Τζ. Μαντζάρου. Η παρουσίαση του υποψηφίου νομάρχη έγινε από τον απερχόμενο επικεφαλής της ΝΑΣ, Θόδωρο Γουλή.

Στην ομιλία του ο υποψήφιος νομάρχης αντιπαρατέθηκε στην υποταγμένη στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, στο προωθούμενο προφίλ του «πετυχημένου» νομάρχη, καλού διαχειριστή των ζητημάτων της ΤΑ προβάλλοντας την άλλη άποψη για μια αυτοδιοίκηση με το λαό για το λαό, ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και ταγμένη στα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού. Η εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων δεν μπορεί να γίνει από παρατάξεις που «πατούν σε δύο βάρκες», τόνισε. «Χρειάζεται να οργανωθούν αγώνες ενάντια στις αντιλαϊκές επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ, να οργανωθούν αγώνες για να μη γίνει το λιμάνι της Κέρκυρας πολεμικός - νατοϊκός ναύσταθμος και το αεροδρόμιό της ορμητήριο ενάντια στους γειτονικούς λαούς. Αγώνες για την ειρήνη, την παιδεία, την υγεία, τα εργασιακά δικαιώματα». Προβλήματα που, συν τοις άλλοις, ταλανίζουν τους κατοίκους του νησιού και τονίστηκαν από τον ομιλητή, είναι η αβεβαιότητα των νέων για το μέλλον, το έντονο πρόβλημα της ανεργίας, τα προβλήματα των αγροτών και πιο συγκεκριμένα των ελαιοπαραγωγών, τα σοβαρά προβλήματα υποδομής των σχολείων του νησιού, το πρόβλημα της αυτονόμησης και στέγασης του Ιονίου Πανεπιστημίου, τα έντονα προβλήματα στο χώρο της υγείας, (ένα από αυτά είναι η ανέγερση του νέου νοσοκομείου που έχει «βαλτώσει» εδώ και 6 χρόνια), το κακό οδικό δίκτυο, το πρόβλημα της ποιότητας του νερού και τα προβλήματα υδροδότησης σε πολλές περιοχές της Κέρκυρας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Θ. Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας του Κόμματος ο Γ. Κουλούρης, γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, ο Κ. Πελλάης, γραμματέας της ΝΕ Κέρκυρας του ΔΗΚΚΙ, ο Β. Αρμενιάκος, δήμαρχος Μελλιτιαίων, ο Σ. Πουλημένος, δήμαρχος Αχιλλείων, ο Ε. Καρύδης, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αχιλλείων, ο Μ. Γισδάκης, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φαιάκων, ο Η. Κουφογιώργος πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο Β. Δημητράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Ναυτεργατών κ.α.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η πρώτη «δόση» υποψηφιοτήτων

Τα πρώτα ονόματα υποψηφίων νομαρχών και υποψηφίων δημάρχων σε πρωτεύουσες νομών ανακοίνωσε χτες η Ρηγίλλης. Ενώ πρόκειται για εν ενεργεία νομάρχες και δημάρχους, φανερή ήταν προσπάθεια των στελεχών της ΝΔ (Τζαννετάκης, Μεϊμαράκης) να πείσουν περί «ανοιγμάτων στην Αριστερά», προβάλλοντας τη στήριξη που παρέχουν στο δήμαρχο Καρδίτσας Χρ. Τέγο, στέλεχος του ΚΚΕ και τον νομάρχη Δωδεκανήσου Σ. Καραγιάννη ,προερχόμενο από τον ΣΥΝ. Ταυτόχρονα τα στελέχη της ΝΔ διαβεβαίωναν ότι «δεν υπάρχουν κεντρικές συμφωνίες κομμάτων».

Αποσαφηνίζοντας το πλαίσιο των «ανοιγμάτων» ο Ευ. Μεϊμαράκης είπε ότι «εμείς είμαστε συνεπείς στην πορεία μας και στο πρόγραμμά μας», ενώ δεν έκρυψε ότι η Ρηγίλλης θα αξιοποιήσει το αποτέλεσμα των νομαρχιακών εκλογών και των μεγάλων δήμων, προκειμένου να «εκβιάσει» τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Δυστοκία υπάρχει για την υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, ενώ τη Μεγάλη Δευτέρα θα ανακοινωθούν τα ονόματα πέντε υποψηφίων νομαρχών και ακόμη περίπου διακοσίων υποψηφίων δημάρχων. Την ίδια στιγμή που η Ρηγίλλης καλλιεργεί κλίμα «σαρωτικής νίκης», ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. «Οσοι νομίζουν ότι οι δημοτικές εκλογές είναι εύκολη υπόθεση για τη ΝΔ πλανώνται πλάνην οικτράν», δήλωσε (στο «Βήμα») ο Θ. Αναγνωστόπουλος και επεξήγησε: «Στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα δείτε ότι θα δυσκολέψουν τα πράγματα για τους υποψηφίους της ΝΔ, γιατί σε κανένα νομό, δήμο ή κοινότητα της χώρας, με εξαίρεση ίσως το Δήμο Παπάγου και το Νομό Λακωνίας η ΝΔ έχει δύναμη περισσότερη από 50%».

Τα ονόματα των υποψηφίων για τις νομαρχίες που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα έχουν ως εξής: Αιτωλοακαρνανίας Δ. Σταμάτης, Αρτας Ρίζος Λ., Βοιωτίας Στάμος Ν., Γρεβενών Σιούλης Π., Δράμας Ευμοιριδής Κ., Δωδεκανήσου Καραγιάννης Σ., Ευρυτανίας Κοντογιώργος Κ., Ζακύνθου Γάσπαρος Δ., Ημαθίας Σπαρτσής Ι., Θεσσαλονίκης Ψωμιάδης Π., Ιωαννίνων Καχριμάνης Α., Καβάλας Καλλιοντζής Θ., Καρδίτσας Αναγνωστόπουλος Β., Καστοριάς Κ. Λιαντσής, Κιλκίς Μπαλάσκας Ε., Κορινθίας Ταγαράς Ν., Κυκλάδων Γιαβάση Κ., Λέσβου Βογιατζής Π., Λευκάδος Λάζαρης Χ., Μεσσηνίας Δράκος Δ., Ξάνθης Παυλίδης Γ., Πιερίας Παπαστεργίου Γ., Σάμου Θαλασσινός Θ., Σερρών Παπαπαναγιώτου Κ., Φλωρίνης Αλτίνης Π. και Χαλκιδικής Βαρδαρινός Β. Για την υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης είναι ο Τάτσης Κ.

Οι υποψήφιοι σε δήμους: Πατρέων Φλωράτος Ε., Γρεβενών Νούτσος Γ., Δράμας Τζίμας Ν., Αλεξανδρούπολης Αρβανιτίδης Τ., Χαλκιδέων Μανιάτης Χ., Καρπενησίου Καρατσίκης Δ., Πύργου Λιάτσης Γ., Βέροιας Σκουμπόπουλος Χ., Ιωαννίνων Γκόντας Ν., Καβάλας Εριφυλλίδης Ε., Καρδίτσας Τέγος Χ., Κερκυραίων Μάστορας Α., Κοζάνης Νανοπούλου Α., Κορινθίων Θωμαΐδης Θ., Λάρισας Τζανακούλης Κ., Βόλου Μήτρου Κ., Καλαμάτας Κουμάντος Π., Ξάνθης Στυλιανίδης Μ., Εδεσσας Τσώτσος Ι., Κατερίνης Χιονίδης Σ., Πρέβεζας Παπαγεωργίου Κ., Σερρών Σίμογλου Κ., Τρικκαίων Ταμήλος Μ., Λαμίας Κοτρωνιάς Γ., Αμφίσσης Φουσέκης Ν., Πολυγύρου Τζηρίτης Δ., Χανίων Βιρβιδάκης Κ. και Χίου Παντελάρας Π.

ΛΑΚΩΝΙΑ
Υποψήφιος νομάρχης ο Δήμος Λεβεντάκης

Ο Δήμος Λεβεντάκης, ανακηρύχτηκε υποψήφιος νομάρχης της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στο νομό Λακωνίας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του νομού, την περασμένη Τετάρτη. Το κάλεσμα, συνυπέγραψαν οι κινήσεις «Νομαρχιακή Δημοκρατική Κοινωνική Συσπείρωση» και «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», που στηρίζονται κυρίως από το ΔΗΚΚΙ και το ΚΚΕ, αντίστοιχα.

Στην ομιλία του, ο υποψήφιος νομάρχης σημείωσε ότι «στις ερχόμενες εκλογές, δεν κρίνεται το ζήτημα της καλύτερης διαχείρισης στη Νομαρχία - μόνο ποια πρόσωπα θα εκλεγούν - αλλά, κυρίως, ποιες πολιτικές θα επικροτηθούν, ή θα αποδοκιμαστούν». Υπογράμμισε, δε, πως «στις εκλογές, δίνεται η δυνατότητα στους Λάκωνες να καταψηφίσουν όσους εφαρμόζουν ή στηρίζουν αντιλαϊκές πολιτικές, υπερψηφίζοντας, παράλληλα, τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συσπείρωση"».

Στη διακήρυξή της η Παράταξη επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι εκλογές του Οκτώβρη, «έχουν αυξημένο πολιτικό χαρακτήρα» μιας και διεξάγονται σε συνθήκες «όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων». Συγκεκριμένα, ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η νεοφιλελεύθερη φορομπηχτική πολιτική, και μια σειρά άλλων μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, «επηρεάζουν το θεσμό της ΝΑ και τον μετατρέπουν σε μοχλό στήριξης και ιμάντα υλοποίησης ενός μεγάλου μέρους αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής».

Είναι, συνεπώς, αναγκαίο, σύμφωνα με την Παράταξη, οι προσπάθειες εγκλωβισμού των πλατιών λαϊκών δυνάμεων σε κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά σενάρια, να πέσουν στο κενό.

Η ΝΑΣ, απευθυνόμενη σε όλους όσοι θίγονται απ' τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, τους εργάτες, τους αγρότες, τους μισθωτούς, τη νεολαία, τις γυναίκες, να αντισταθούν, να αγωνιστούν, για μια ανάπτυξη με κέντρο τον εργαζόμενο και τις σύγχρονες ανάγκες του, για μια ΝΑ που δρα με γνώμονα το συμφέρον του λακωνικού λαού και θα διεκδικεί, θα απαιτεί και θα αγωνίζεται για την προώθηση των λαϊκών αιτημάτων.

«Δε μιλάμε απλά για μια φιλολαϊκή διαχείριση στο νομό, στα πλαίσια του σημερινού θεσμικού πλαισίου», επισημαίνει. Και καταλήγει: «Μιλάμε για μια συνεπή και αταλάντευτη αγωνιστική προσπάθεια να εμποδίσουμε να υλοποιηθούν αντιλαϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της εφαρμοζόμενης πολιτικής και να συμβάλουμε στη δημιουργία προϋποθέσεων ανατροπής τους».

Υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ

Από τη Χαριλάου Τρικούπη ανακοινώθηκαν χτες οι ακόλουθοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Υποψήφιοι νομάρχες: Λάρισα Εξαρχος Βασίλης, Λευκάδα Ζώγκος Γιάννης, Ευρυτανία Δημόπουλος Χρήστος, Καρδίτσα Παπακυρίτσης Κώστας.

Υποψήφιοι δήμαρχοι: Λάρισα Καφές Χρ., Πύργος Κυριαζής Ν., Καρδίτσα Καταρτζής Θαν., Κέρκυρα Μικαλέφ Σωτ., Ιεράπετρα Μηλιός Σ., Καλαμαριά Οικονομίδης Χρ., Συκεές Δανιηλίδης Σ., Σταυρούπολη Αναστασιάδης Τ., Νεάπολη Λαδόπουλος Ν., Εύοσμος Πετρίδης Π., Αμπελόκηποι Σταματουλάκης Α., Αγιος Παύλος Βασιλειάδης Σπ., Θερμαϊκός Μάτζαρης Α., Θέρμη Παπαδόπουλος Θ., Αγ. Γεώργιος Φρατζής Α., Βασιλικά Τσολάκης Α., Μαδυτός Οχονος Β., Μυγδονία Καμπέρης Γ., Μελίσσια Μητρόπουλος Γ., Φιλοθέη Παναγιωτοπούλου Ελ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ