ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Η κυβέρνηση Σημίτη απαξιώνει την Αντίσταση...

Την αρνητική στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα του Κώστα Σημίτη απέναντι στην Εθνική Αντίσταση του λαού μας και τους αντιστασιακούς επισημαίνει με ψήφισμά της η γενική Συνέλευση του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Γαλατσίου. Υπενθυμίζει, σχετικά, πως ο πρωθυπουργός, όχι μόνον αδιαφορεί για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν το μέγα θέμα της Αντίστασης, αλλά αποφεύγει και να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων για να συζητήσει τα ζητήματα που τους ταλανίζουν.

Συγκεκριμένα στο ψήφισμα των αντιστασιακών εκφράζεται η οργή τους, καθώς το ΠΑΣΟΚ στήνει φιέστες παρασημοφόρησης των αγωνιστών, αλλά αποφεύγει να υλοποιήσει τις αποφάσεις της Βουλής επί οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα, για την ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών. Μισό αιώνα μετά, αποφεύγει να εκπληρώσει το χρέος για τη διδαχή της πραγματικής Εθνικής Αντίστασης στα σχολεία, τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Στέλνουμε μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, τονίζεται στο ψήφισμα, πως: Οσες δεκάδες χιλιάδες αντιστασιακών έχουμε απομείνει στη ζωή θα ξεκινήσουμε απ' όλη την Ελλάδα για μια καθιστική διαμαρτυρία διαρκείας -έστω και με δεκανίκια- έξω από του Μαξίμου. Ο κ. Σημίτης δε νομιμοποιείται να μεταχειρίζεται τόσο απαξιωτικά αυτούς που, αν δεν αντιστέκονταν εδώ και στην Ευρώπη, δεν είναι βέβαιο ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα του πολέμου και αν θα ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός ελεύθερης χώρας.

Και το ψήφισμα καταλήγει με την καταγγελία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη συνένοχη φιλοϊμπεριαλιστική της στάση και τη χλιαρή αντίδραση στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού. Για την ένοχη σιωπή της στη δίκη Μιλόσεβιτς από τους πραγματικούς δολοφόνους του γιουγκοσλαβικού λαού, με την κάλυψη του Κ. Ανάν, που, τώρα, περιορίζεται σε υποκριτικές εκκλήσεις στο Ισραήλ και ζητά από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση εξισώνοντας τα άοπλα θύματα, τους Παλαιστινίους, με τους πάνοπλους θύτες, του Ισραήλ. Είναι σαν να καλούσαν εμάς, τους αντιστασιακούς, και τους Γερμανούς κατακτητές να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση...

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Δυο αδέρφια με το ίδιο ψευδώνυμο στον ΕΛΑΣ

Ο Λουκάς Πασούλας (ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ)
Ο Λουκάς Πασούλας (ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ)
1943. Ανοιξη. 13-14 Απρίλη. Η μάχη ανταρτών - Γερμανών, από στεριά, αέρα και θάλασσα, στον Αγιο Κωνσταντίνο, «καλά κρατεί». Το Αρχηγείο Λοκρίδας του ΕΛΑΣ, ο Μελάς, ο Καραλίβανος, ο Λοκρός, ο Πλάτων, με 70 αντάρτες μπαίνουν πρωί στο χωριό. Κι ο λαός τούς υποδέχεται με ενθουσιασμό. Από τον Ευβοϊκό έρχονται κάτι πλεούμενα με Γερμανούς. Ανάβει το τουφεκίδι. Ερχεται στη συνέχεια μια κανονιοφόρος. Κάνει άγριο βομβαρδισμό και γκρεμίζει σπίτια. Εμφανίζεται κι ένα αεροπλάνο για αναγνωριστική πτήση πάνω από τις θέσεις των ανταρτών. Ενώ μια καταδίωξη ρίχνει άγκυρα στα 100 μέτρα περίπου από την ξηρά και μένει εκεί όλη τη νύχτα.

Σαν έπεσε το σκοτάδι στις 9 η ώρα, ο καπετάν Δήμος Καραλίβανος, με 5-6 αντάρτες και με δυο βάρκες, κάνει ρεσάλτο στην καταδίωξη. Λαβώνεται βαριά. Σκοτώνεται ο ένας βαρκάρης, ο Δ. Ψαράς. Αλλοι δυο τραυματίζονται.

Σκοτώνεται κι ο Παρνασσός. Ο αντάρτης ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΣΟΥΛΑΣ (πρώτη φωτογραφία). Γεννήθηκε στη Δαύλεια το 1920. Εμενε οικογενειακώς στον Αϊ - Κωνσταντίνο. Ηταν παντρεμένος. Η γυναίκα του είχε γεννήσει ένα αγοράκι. Στις 13 Απρίλη 1943, με κουμπάρο τον αντάρτη Λαφαζάνη, το βάφτισαν και το είπανε Νικηφόρο. Τ' άρματα και το ψευδώνυμο του σκοτωμένου τα πήρε ο αδερφός του ΔΑΜΙΑΝΟΣ (δεύτερη φωτογραφία), ο οποίος γεννήθηκε στη Δαύλεια την 1η Ιούλη 1923 και κατατάχτηκε τότε αντάρτης. «Οταν είδα τον αδερφό μου σκοτωμένο, ήθελα να κλάψω... Με κοίταζαν ο Ηφαιστος, ο Πλάτων, ο Λοκρός. Τους είπα θέλω ν' αντικαταστήσω τον αδερφό μου. Αυτοί μου έδωσαν τον οπλισμό του, το ψευδώνυμό του, και ακολούθησα τ' αντάρτικο» (έγραφε σε σημείωμά του στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση» τεύχος 99, το 1998).

Ο Δαμιανός Πασούλας (ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ), αδελφός του Λουκά Πασούλα
Ο Δαμιανός Πασούλας (ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ), αδελφός του Λουκά Πασούλα
Σε συνέχεια, υπηρέτησε στο 2/36 Τάγμα, σύνδεσμος του διοικητή Αλέκου Μυλωνά. Συμμετείχε στη μάχη των Θερμοπυλών, στον αφοπλισμό των Ιταλών και σε άλλες μάχες. Υστερα μετατέθηκε στο ΕΛΑΝ, όπου έδρασε ως την Απελευθέρωση και στο δεκεμβριανό κίνημα.

Στον Εμφύλιο σκοτώθηκε κι ο πρώτος ξάδερφός του Λουκάς Κ. Πασούλας, μαχητής του ΔΣΕ.

Μετά τον Εμφύλιο, ο Δαμιανός (τρίτη φωτογραφία) βρέθηκε μετανάστης στην Ολλανδία. Δούλεψε εργάτης. Απόχτησε οικογένεια. Και πέθανε στις 8 Σεπτέμβρη 1999.

Πέθανε με το παράπονο!

Στο σημείωμα που προαναφέραμε έγραφε: «Το 1989, με μάρτυρα τον Γιώργο Μέγα και τον Αλέκο Μυλωνά, υπέβαλα τα χαρτιά μου, μέσω ΠΕΑΕΑ Λαμίας, στη Νομαρχία Λαμίας να με αναγνωρίσουν ως αντιστασιακό. Ομως, μέχρι σήμερα, δεν έχω ακούσει τίποτα, παρ' όλες τις υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων».

Στο βραβευμένο σε διαγωνισμό του ΚΚΕ βιβλίο του το 1946 με τίτλο «Από τ' αντάρτικο της Ρούμελης», ο Λεωνίδας Μωραΐτης (Δ. Κωνσταντόπουλος), λοχαγός του ΕΛΑΣ, του αφιερώνει το πρώτο αφήγημα με τίτλο «Ο Παρνασσός δεν πέθανε ποτές».

Στη μνήμη του πατέρα του και του θείου του Λουκά (που πήρε το όνομά του), καθώς επίσης και του άλλου θείου του, ο οποίος σκοτώθηκε στον Εμφύλιο, ο γιος του Λουκάς Πασούλας (του Δαμιανού) προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 15 ευρώ.

Ο Δαμιανός Πασούλας, το 1999, στην Ολλανδία
Ο Δαμιανός Πασούλας, το 1999, στην Ολλανδία

Γ. Μ.

Ηρωικός και πατριωτικός ο αγώνας ΕΑΜ - ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους μαχητές ΕΑΜ και ΔΣΕ Πελοποννήσου στο Πάος Καλαβρύτων

Τη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941-'44 και των μαχητών της 3ης Μεραρχίας Πελοποννήσου του ΔΣΕ της περιόδου 1946-1949, που έπεσαν στην περιοχή Πάου Καλαβρύτων, τίμησαν οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Παραρτήματα Πάτρας - Καλαβρύτων - Κλειτορίας της ΠΕΑΕΑ, στον τόπο της θυσίας, την περασμένη Κυριακή.

Παραβρέθηκαν επιζώντες αντάρτες του ΔΣΕ, συγγενείς πεσόντων, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός αντιπροσωπειών μαζικών φορέων και Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ από ολόκληρη την Πελοπόννησο. Επίσης, με πούλμαν έφθασαν από την Αθήνα, αντιστασιακοί -μέλη πολλών παρ/των της Αττικής, με επικεφαλής αντιπροσωπείες από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ και της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ. Το ΚΚΕ, στην τιμητική αυτή εκδήλωση, εκπροσωπήθηκε από μέλη των Νομαρχιακών και Αχτιδικών Επιτροπών Πελοποννήσου. Ενώ από μέρους της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, παραβρέθηκε ο Βασίλης Ασπρούλιας, ο οποίος και χαιρέτισε στην εκδήλωση.

Βασικός ομιλητής ήταν ο αξιωματικός του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και μέλος της ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ Τάσος Λυμπερόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε, αρχικά, στην πολιτική των αμερικανόδουλων μεταπολεμικών κυβερνήσεων εκείνης της εποχής, που με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστών, αιματοκύλησαν την Ελλάδα. «Ο λαός μας, υπογράμμισε ο ομιλητής, αντιστάθηκε στη βία και την υποδούλωση. Στα βουνά και τα φαράγγια της Πελοποννήσου και ολόκληρης της Ελλάδας, οι μαχητές του ΔΣΕ, επί τρία χρόνια υπεράσπισαν τη ζωή τους, την τιμή και την ανεξαρτησία της χώρας και του λαού της. Στον κατάλογο των μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν σ' αυτήν εδώ την περιοχή της Πελοποννήσου είναι και τα ονόματα των: Στέφανου Γκιουζέλη, Μέραρχου της 3ης Μεραρχίας, Βαγγέλη Ρογκάκου πολιτικού επιτρόπου, στελεχών του ΚΚΕ. Επίσης του Κώστα Κανελλόπουλου επιτελάρχη της 3ης Μεραρχίας και Διοικητή της Σχολής Αξιωματικών του ΔΣΕ Πελοποννήσου, Δημήτρη Γιαννακούλια, Δημήτρη Κονδύλη, Ντίνας Παψίνου και τόσων άλλων αγωνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, για την κοινωνική αναγέννηση και την πρόοδο».

Εκδηλώσεις μνήμης σαν τη σημερινή, κατέληξε, έχουμε χρέος να διοργανώνουμε, για να αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς μας, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Και γιατί, ακόμα, είναι ανάγκη να αποκαλύπτουμε το πέπλο της σιωπής, αλλά και τη συκοφαντία και τη διαστρέβλωση του ηρωικού αυτού αγώνα, που επιχειρούν οι αντίπαλοί μας, μέσω των ΜΜΕ, καθώς και οι ξένοι ιμπεριαλιστές.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επετειακές εκδηλώσεις πραγματοποιούν, αύριο Κυριακή 28-4-02, τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • Χρισσού Φωκίδας, στις 11 π.μ., θα τιμηθούν οι 18 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής, στο Πασχάλι Χρισσού, τόπο εκτέλεσής τους. Πούλμαν δρομολογείται, που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής - περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010.38.35.093 και 010.38.02.923 (Λύτρα).
  • Τρίπολης, στις 11.30 π.μ., θα τιμηθεί η επέτειος της μάχης που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών στο Δρακοβούνι (Γλόγοβα) Γορτυνίας. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που ξεκινά στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος, τηλ.: 010.82.34.296 και 010.82.22.952.
  • Ο Δήμος Σπερχειάδας, σε συνεργασία με το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει εορταστική εκδήλωση την Κυριακή 12-5-02 στην Καλύβα Στεφανή στις 11 π.μ., για να τιμήσει την επέτειο των 60 χρόνων από το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα της Εθν. Αντίστασης με τον Αρη Βελουχιώτη και τους συντρόφους, από την Καλύβα Στεφανή, στη Σπερχειάδα.

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ καλεί τα μέλη του να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010.52.30.526 και 010.52.30.534.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ