ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στήνουν εννιαώροφο κτίριο δίπλα στην Ακρόπολη!

Σε απόσταση μόλις 200 μέτρων η οικοδομή ύψους 32 μέτρων. Το υπουργείο Πολιτισμού πετάει το μπαλάκι στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Τελικά, ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού τολμούν να σταματήσουν την ανέγερση του εννιαώροφου κτιρίου ύψους 32 μέτρων στην περιοχή Ακρόπολης - Μακρυγιάννη, που απειλεί να κρύψει την Ακρόπολη!

Οπως είναι γνωστό (έγραψε και ο «Ρ» την 1/8/2001) η πολυκατοικία θα αρχίσει να χτίζεται σε οικόπεδο των οδών Μισαρλιώτου 8 και Μητσαίων, σε απόσταση 200 μέτρων από την Ακρόπολη και 70 μέτρων από το χώρο ανασκαφών του Μουσείου «Μελίνας Μερκούρη», με νόμιμη άδεια (ελέω νέου ΓΟΚ) παρότι όλα τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής είναι μέχρι έξι ορόφων και μέγιστο ύψος 21 μέτρα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο οικόπεδο έχουν γίνει ανασκαφές και έχουν έρθει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Μακρυγιάννης» της περιοχής, έχει προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο και έχει πετύχει προσωρινή αναστολή των εργασιών της οικοδομής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που εκκρεμεί. Στο χτίσιμο του μεγαθηρίου έχει αντιδράσει με ψήφισμά του το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜ Πολυτεχνείου, αλλά και διευθυντές Αρχαιολογικών Ινστιτούτων ξένων χωρών, που με επιστολή τους στο δήμαρχο Αθηναίων επισημαίνουν ότι «θα προσβάλει την αισθητική του περιβάλλοντος και θα παρεμποδίσει όχι μόνο τη θέα προς την Ακρόπολη, αλλά και τη θέα από την Ακρόπολη προς τη νότια πλευρά».

Σε προχτεσινή ωστόσο συνάντηση εκπροσώπων του Συλλόγου «Μακρυγιάννης» με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, αυτή «ένιψε τα χέρια της» και απλώς πέταξε το μπαλάκι στο ΥΠΕΧΩΔΕ για το σταμάτημα της ανέγερσης του κτιρίου. Σημείωσε μάλιστα ότι η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία έχει δώσει ήδη την άδεια να ανεγερθεί η πολυκατοικία, απαιτώντας μόνο να αλλάξει η μελέτη για τον τρόπο θεμελίωσης ώστε να μην πειραχτούν τα αρχαία!..

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος και οι κάτοικοι έχουν καταθέσει με υπόμνημά τους προς τους αρμόδιους - και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό - δύο εναλλακτικές προτάσεις: Ως πρώτη και απόλυτα εφικτή λύση προτείνουν τον περιορισμό του ύψους του κτιρίου στα 21 μέτρα, που είναι το ύψος και των διπλανών κτιρίων και ως δεύτερη την απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Ωστόσο μέχρι τώρα φωνή βοώντος εν τη ερήμω...

Κυκλοφοριακές αλλαγές στην Κηφισίας

Με μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θέτει σε εφαρμογή από αύριο, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ελαττωθεί το κομφούζιο που επικρατεί στον κόμβο της Λ. Κηφισίας με την Αττική Οδό στο ύψος του ΟΤΕ. Μάλλον όμως πρόκειται για «ασπιρίνες», καθώς εκεί θα εκτελούνται διάφορα έργα μέχρι το τέλος του 2003.

Οι βασικές αλλαγές που γίνονται είναι:

  • Μονοδρόμηση της οδού Σωρού από τη συμβολή της με την Αμαρουσίου - Χαλανδρίου έως τη Λ. Κηφισίας με κατεύθυνση προς Λ. Κηφισίας
  • Κατάργηση των αριστερών στροφών στον κόμβο Παραδείσου

Ειδικότερα:

  • Θα απαγορευτεί η αριστερή στροφή από Κηφισίας προς Παραδείσου για το κατερχόμενο ρεύμα. Η κίνηση αυτή θα πραγματοποιείται από τον προηγούμενο κόμβο της Αττικής Οδού, στον οποίο τα οχήματα θα εισέρχονται δεξιά από την Κηφισίας αμέσως μετά τον ΟΤΕ (δε θα ακολουθούν δηλαδή τις δύο ανισόπεδες λωρίδες προς Αθήνα) και στη συνέχεια θα κινούνται αριστερά προς την οδό Χειμάρας, από την οποία θα εισέρχονται στην Αμαρουσίου - Χαλανδρίου.
  • Θα απαγορευτεί η αριστερή στροφή από Κηφισίας προς Αγ. Θωμά και την Αρτέμιδος για το ανερχόμενο ρεύμα. Η κίνηση αυτή θα πραγματοποιείται είτε από το προηγούμενο φανάρι της Κηφισίας στο ύψος του ΙΑΣΩ αριστερά, είτε κυρίως από τον επόμενο κόμβο μετά την Παραδείσου που είναι ο κόμβος της Αττικής Οδού. Εκεί τα οχήματα θα κινούνται αριστερά προς την παράπλευρη της Αττικής Οδού (δε θα ακολουθούν δηλαδή τις δύο ανισόπεδες λωρίδες προς Κηφισιά) και στη συνέχεια μέσω της οδού Διονύσου προς τις οδούς Αγ. Θωμά και Αρτέμιδος.
  • Θα μονοδρομηθεί η οδός Σωρού από την Αμαρουσίου - Χαλανδρίου προς και μέχρι την Κηφισίας. Η καταργούμενη κίνηση θα πραγματοποιείται μέσω της οδού Χειμάρας και στη συνέχεια μέσω της Αμαρουσίου - Χαλανδρίου προς την οδό Σωρού.
Ποινή - χάδι στους Χρυσαυγίτες

Στα «μαλακά» έπεσαν οι τραμπούκοι της ακροδεξιάς οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» για την επίθεση και τον άγριο ξυλοδαρμό πέντε μελών του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (ΣΕΚ), που διένειμαν την εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη» στις 6-4-1996 στην Κυψέλη. Το ΣΤ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, το οποίο εκδίκασε χτες την υπόθεση ύστερα από έξι (!) αναβολές, έκρινε ένοχους μόνο τους τρεις από τους πέντε κατηγορουμένους (ο Αγαμ. Θεοδωρόπουλος ήταν απών και διαχωρίστηκε η δίκη του) και επέβαλε στους μεν Δημ. Ζαφειρόπουλο και Χαράλ. Κουσουμβρή ποινή φυλάκισης ενός χρόνου με τριετή αναστολή, στον δε Ιω. Παναγιωτίδη ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με τριετή αναστολή. Με την ίδια απόφαση αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι Μιχ. Βαρσάμης και Κ. Βουλγαρίδης γιατί δεν αναγνωρίστηκαν από τα θύματα.

Κατά την επίθεση των νεοναζιστών είχαν τραυματιστεί σοβαρά η Ιωάννα Βασιλάκη και ελαφρότερα οι Σπ. Στάικος, Ν. Κουράκης, Χρ. Σίμος και Ι. Κουτσοπάνος. Στη δίκη κατέθεσαν πολλοί μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο αντιστασιακός αγωνιστής της Αριστεράς Μαν. Γλέζος, οι οποίοι στηλίτευσαν τα κρούσματα νεοφασιστικών αντιλήψεων και πρακτικών στη χώρα μας, καθώς και την ανεμπόδιστη λειτουργία και δράση της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής».

Απόφαση σωτηρίας δασικής έκτασης στο «Ντράφι»

«Φιλί ζωής» δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σε μια αναδασωτέα έκταση 800 στρεμμάτων στο Ντράφι της Ραφήνας, καθώς τελικά δεν εντάσσεται στο σχέδιο πόλης.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με μια σημαντική απόφαση για την Ανατολική Αττική (31/2002) έκρινε ότι είναι νόμιμος ο περιορισμός χρήσεων και όρων δόμησης για ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονται στη ζώνη προστασίας του Πεντελικού όρους.

Η έκταση των 800 στρεμμάτων ανήκει στον οικοδομικό συνεταιρισμό «Νέα Κωνσταντινούπολις», ενώ η ευρύτερη αυτή περιοχή με προεδρικό διάταγμα 93/1987 έχει καθοριστεί ως περιοχή αναψυχής, αθλητισμού και γεωργικής χρήσης και «δεν προβλέπεται οποιαδήποτε οικιστική ανάπτυξη».

Μάλιστα, η έκταση αυτή του οικοδομικού συνεταιρισμού μετά τις τελευταίες πυρκαγιές στην Πεντέλη μαζί με άλλες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή αυτή τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται μια έντονη οικοδομική δραστηριότητα, κατά κανόνα παράνομη και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Νέα Κωνσταντινούπολις» ζήτησε να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης της Κοινότητας Πικερμίου η έκταση που κατέχει και μετά την άρνηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογία αποκλείεται η ένταξη στο σχέδιο πόλης της επίμαχης περιοχής και πως είναι μέσα στα συνταγματικά πλαίσια η απαγόρευση δόμησης σε ιδιωτικές εκτάσεις που περιλαμβάνονται σε ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος.

Προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους

Μέχρι τις 30 Μαΐου υπολογίζει το υπουργείο Εσωτερικών να έχουν δοθεί στους δήμους οι εκλογικές κάρτες όπου θα αναγράφεται ο ειδικός εκλογικός αριθμός, με βάση τον οποίο θα ψηφίζουμε εφ' εξής. Θυμίζουμε ότι τα εκλογικά βιβλιάρια καταργούνται και για να ψηφίσουμε αρκεί η επίδειξη της αστυνομικής μας ταυτότητας.

Για να βεβαιωθούμε πού ψηφίζουμε, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με το δήμο ή με το τηλεφωνικό κέντρο 1464, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι άλλαξαν και διαμορφώθηκαν με βάση τα δημοτολόγια. Δηλαδή ψηφίζουμε εκεί που έχουμε οικογενειακή μερίδα. Θα μπορούσε κανείς να κάνει μια «βόλτα» στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στο διαδίκτυο, όπου και θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν σοβαρά λάθη.

Συγκεκριμένα, αρκετοί εκλογείς εμφανίζονται διπλοεγγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δύο δήμων, και μάλιστα φέρουν και εκλογικό αριθμό. Αλλοι εκλογείς δεν εμφανίζονται πουθενά εγγεγραμμένοι. Παντρεμένες γυναίκες που άνοιξαν συζυγική οικογενειακή μερίδα εμφανίζονται ακόμα ως δημότες στο δήμο που ήταν εγγεγραμμένες πριν παντρευτούν. Προβλήματα που πρέπει άμεσα να λυθούν αφού το υπουργείο Εσωτερικών έχει δεσμευτεί μέχρι τις 30 Ιούνη να έχουν ολοκληρωθεί οι αναθεωρημένοι εκλογικοί κατάλογοι.

Χθες ο υπουργός, Κ. Σκανδαλίδης επισκέφτηκε κατ' αρχήν το εργοστάσιο παραγωγής εκλογικών καρτών και στη συνέχεια το τηλεφωνικό κέντρο 1464, στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας για σχετικές πληροφορίες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αιτήσεις για μόνιμους διορισμούς

Από τη Δευτέρα 29 Απρίλη μέχρι τις 17 Μάη, να πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις για διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από τον πίνακα επιτυχόντων του ΑΣΕΠ και την επετηρίδα. Οπως πληροφορεί το υπουργείο Παιδείας, οι αιτήσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο στην πλησιέστερη του τόπου διαμονής Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντίστοιχα.

Το υπουργείο δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένο αριθμό διορισμών, ωστόσο και το Συντονιστικό Αγώνα Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Εκπαιδευτικών αναφέρεται στο αίτημα για 10.000 διορισμούς εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και 8.000 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τώρα, από την επετηρίδα, ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της Παιδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ