ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2002
Σελ. /40

Σαν να μην πέρασε μια μέρα.

«Ε.Τ. ο εξωγήινος» ξανά στη μεγάλη οθόνη, 20 χρόνια μεγαλύτερος αλλά καθόλου γερασμένος, αφού ένα ψηφιακό λίφτινγκ τον κρατάει ακόμα ζωντανό και πάντα κλασικό.

«Ναυτιλιακά Νέα». Η δεύτερη ταινία από τον Λάσε Χάλστρομ, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, αλλά σε αρκετά καλές ερμηνείες.

«Τα Ναυτιλιακά Νέα»

Η ταινία «Τα Ναυτιλιακά Νέα» βασίζεται πάνω στο βραβευμένο με «Πούλιτζερ» βιβλίο της Εντνα Ανι Πρόου. Ο Κόουλ (Κέβιν Σπέισι), «ένας άτυχος 36χρονος δημοσιογράφος και μοναχικός κάτοικος της Νέας Υόρκης, χάνει σε τροχαίο ατύχημα τη γυναίκα του, με την οποία ποτέ δεν είχε γνωρίσει την αληθινή αγάπη. Η ζωή του μοιάζει να αλλάζει για πάντα. Χτυπημένος από τη λύπη αλλά και με τη λαχτάρα να αλλάξει τη ζωή του αποσύρεται στο πατρικό του σπίτι στις ακτές της Νέας Γης. Παίρνοντας μαζί και τη μικρή του κόρη, Μπάνι.

Στο μικρό λιμανάκι του Κίλικ-Κλόου, ο Κόουλ βάζει τις βάσεις για μια νέα ζωή. Βρίσκει δουλιά ως ανταποκριτής στην τοπική εφημερίδα και με κάθε νέο άρθρο που γράφει νιώθει να έρχεται πιο κοντά, να γνωρίζει καλύτερα αυτή την ιδιόμορφη μικρή κοινωνία. Ομως, άλλο τόσο νιώθει ότι γνωρίζει βαθύτερα τον ίδιο του τον εαυτό. Παράλληλα, ένας καινούριος έρωτας μπαίνει στη ζωή του, με μια γυναίκα που τυραννιέται από τους δικούς της προσωπικούς δαίμονες. Καθώς η ζωή ξετυλίγεται σιγά σιγά, το παρελθόν του σβήνει κι ο Κόουλ νιώθει να μεταμορφώνεται σε άλλον άνθρωπο.

Η καινούρια ταινία του Σκανδιναβού Λάσε Χάλστρομ καταπιάνεται με την ψυχολογία ενός άντρα, ο οποίος από πολύ νεαρή ηλικία στερήθηκε το προνόμιο της αυτοεκτίμησης από τους σκληρούς γονείς του και έζησε έτσι μια ζωή χωρίς αυτοσεβασμό.

Και προσπαθεί να ρίξει μια καινούρια ματιά στη ζωή, να κερδίσει τη χαμένη του αυτοεκτίμηση και να ξανακάνει μια καινούρια αρχή.

Σεναριακά τα «Ναυτιλιακά Νέα» είναι κάτι που το έχουμε δει αρκετές φορές. Καμιά έκπληξη, τίποτα το διαφορετικό. Ο βασανισμένος γιος που γυρίζει σπίτι του και αναζητά τις χαμένες ρίζες του και όσο κυλάει η ταινία όλες οι πληγές επουλώνονται ως διά μαγείας και έτσι έχουμε ένα γλυκανάλατο χάπι-εντ.

Αν εξαιρέσουμε τη δυνατή ερμηνεία του Κέβιν Σπέισι, που δείχνει να υποστηρίζει το ρόλο του μ' όλο το υποκριτικό ταλέντο που διαθέτει, και τη συμπαθητική φωτογραφία, με ωραία τοπία και γκρίζα πλάνα, που στην αρχή σε κάνουν να πιστεύεις ότι θα δεις μια ενδιαφέρουσα ταινία, τα «Ναυτιλιακά Νέα» δεν είναι κάτι το εξαιρετικό απλά προσφέρεται για μια ήσυχη βραδιά.

«The shipping News». Κοινωνική περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2001. Σκηνοθεσία: Λάσε Χάλστρομ. Με τους: Κέβιν Σπέισι, Τζούλιαν Μουρ, Τζούντι Ντένις, Σκοτ Γκλεν, Ρις Ιφανς, Κέιτ Μπλάνσετ.

«Ε.Τ., ο εξωγήινος»

Αρχές της δεκαετίας του '80 ένα παραμύθι επιστημονικής φαντασίας, κόστους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων, βγαίνει στη μεγάλη οθόνη και κατακτά τον τίτλο της δημοφιλέστερης ταινίας του Χόλιγουντ. Κερδίζει τέσσερα βραβεία Οσκαρ, γίνεται γνωστή ανά τον κόσμο και παράλληλα κερδίζει μια θέση σαν μια από τις «κλασικές» ταινίες της μεγάλης οθόνης.

Η ιστορία γνωστή. Ο Ελιοτ, ένα μοναχικό αγόρι της Καλιφόρνιας δέχεται έναν απρόσμενο επισκέπτη από έναν άλλο πλανήτη, που χάνεται στη Γη. Ενώ ο Ελιοτ προσπαθεί να βοηθήσει τον περίεργο επισκέπτη και φίλο του να επικοινωνήσει με το σπίτι του για να σωθεί, πρέπει να αντιμετωπίσει αποφασισμένους επιστήμονες και κυβερνητικούς πράκτορες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το φίλο του για τους δικούς τους σκοπούς. Αυτή η προσπάθεια έχει σαν αποτέλεσμα μια περιπέτεια και μια συγκινητική φιλία, που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άγνωστο επισκέπτη και τον Ελιοτ.

Είκοσι χρόνια μετά ο φοβερός εξωγήινος επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη ανανεωμένος ψηφιακά και εμπλουτισμένος με καινούριες σκηνές που ποτέ δεν είδαμε.

«Ποτέ δεν ήθελα να φτιάξω μια καινούρια ταινία του Ε.Τ. αλλά νομίζω ότι θα ήταν υπέροχα να επανεκδοθεί το φιλμ στην επέτειο των 20 χρόνων του, λίγο εμπλουτισμένο έτσι ώστε να ευχαριστήσω εκτός από την τελειομανία που κρύβεται μέσα μου, ένα καινούριο και ένα παλιό κοινό. Εχω δει το φιλμ τόσες φορές και πάντα στεκόμουν σε κάποια σημεία που μόνο εγώ θα μπορούσα να προσέξω».

Αυτά δήλωνε ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες της μεγάλης οθόνης με το μοναδικό χάρισμα να μεταμορφώνει το φόβο σε μαγεία, λίγο πριν ο πιο αξιαγάπητος εξωγήινος της μεγάλης οθόνης συμπληρώσει τα είκοσι χρόνια «ζωής».

Η ψηφιακή τεχνολογία την οποία τόσο πιστά υπηρέτησε ο Σπίλμπεργκ σε όλες του τις ταινίες έως πρόσφατα στην «Τεχνητή νοημοσύνη» του δίνει τώρα την ευκαιρία να ξαναγυρίσει την αγαπημένη του ταινία εμπλουτισμένη με ειδικό εφέ και επεξεργασμένο ψηφιακό ήχο. Ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει ανάμεσα στον Ελιοτ και τον ασυνήθιστο επισκέπτη από άλλον πλανήτη. Απλά έγιναν ορισμένες «διορθώσεις» ώστε το αγαπημένο τερατάκι να γίνει πιο ζωντανό και ρεαλιστικό. Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας έγιναν πιο ρεαλιστικά τα πλάνα που δείχνουν τον Ε.Τ. να τρέχει στο δάσος ή να πίνει μπίρες και να ξεσηκώνει το δωμάτιο του Ελιοτ. Επίσης ξαναγυρίστηκαν οι σκηνές με το ιπτάμενο ποδήλατο. Αυτή τη φορά με πραγματικούς ηθοποιούς, που παίρνουν τη θέση των πλαστικών φιγούρων που είχαν χρησιμοποιηθεί πριν δέκα χρόνια. Το διαστημόπλοιο που φτάνει στη Γη γίνεται πιο εντυπωσιακό και οι ατάκες του εξωγήινου εκφέρονται πλέον από τα χείλη του Ε.Τ.

Επιπλέον στην επετειακή έκδοση του «Ε.Τ.» θα μπορέσουμε να δούμε τρία λεπτά αχρησιμοποίητου υλικού, όπως μια σκηνή που δείχνει τον εξωγήινο και τον Ελιοτ να παίζουν στην μπανιέρα και μια άλλη που μας παρουσιάζει τη μητέρα του Ελιοτ να τον ψάχνει απεγνωσμένα τη βραδιά που έχει φύγει με τον «Ε.Τ.».

Αναζωογονημένος, λοιπόν, ο πιο διάσημος εξωγήινος του εμπορικού Χόλιγουντ, επιστρέψει για άλλη μια φορά στις αίθουσες. Αυτή τη φορά είκοσι χρόνια μεγαλύτερος, αλλά το ίδιο αξιαγάπητος και ανεξερεύνητος μας προσκαλεί να τον παρακολουθήσουμε ευχάριστα και να μας θυμίσει μαγικές στιγμές από το παρελθόν.

Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής 1982. Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ. Με τους: Ντι Ουάλας Στόουν, Πίτερ Κόγιοτ, Ντρου Μάριμπορ, Χένρι Τόμας.


Κ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ