ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκλογές στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Οι υποψήφιοι της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών»

Τη Μ. Δευτέρα, ως είθισται, από την ανατολή έως τη δύση του ήλιου, θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για την ανάδειξη νέου, διετούς θητείας, ΔΣ και των μελών των άλλων οργάνων του σωματείου, καθώς και των αντιπροσώπων του για τα συνέδρια της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και του ΕΚΑ. Το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών», η οποία εκφράζει τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου και είχε την πλειοψηφία στα δύο τελευταία διοικητικά συμβούλια, αποτελούν οι εξής ηθοποιοί:

ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΤΑΣΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΑΝΔΡΟΒΙΤΣΑΝΕΑΣ ΗΛΙΑΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΙΧΑΕΛΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΜΑΚΗΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΖΟΥΛΙΑ, ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΑΣΠΡΟΥΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΒΑΒΑΝΟΥ - ΡΙΤΣΙ ΜΑΡΙΤΑ, ΒΑΛΑΣΗ ΜΠΕΤΤΥ, ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ ΤΑΚΗΣ, ΒΑΝΔΩΡΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ΒΑΡΔΑΡΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ΒΑΡΟΥΧΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΒΙΤΣΕΝΤΖΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΒΛΑΒΙΑΝΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑ, ΒΛΗΣΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΑΡΙΤΣΗ ΜΑΙΡΗ, ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΓΚΙΚΑΣ ΑΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΓΟΥΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, ΓΡΙΖΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ ΜΑΡΙΑ, ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΔΡΟΥΓΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΕΞΕΡΤΖΟΓΛΟΥ (ΛΙΟΓΑΡΗ) ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΕΥΡΙΠΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΖΥΓΑΝΙΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΖΕΝΗ, ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, ΖΕΡΒΟΥ ΕΛΠΙΝΙΚΗ, ΖΗΣΙΜΟΥ ΤΟΝΙΑ, ΖΟΡΜΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΖΩΚΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΘΕΟΛΟΓΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΚΑΖΑΚΟΥ ΡΕΝΑ, ΚΑΛΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΡΚΑ, ΚΑΛΕΣΗ ΙΣΜΗΝΗ, ΚΑΛΟΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΑΝΟΥΣΗΣ ΘΑΝΟΣ, ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΛΙΛΑ, ΚΕΡΑΜΜΥΔΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΚΛΑΛΙΩΤΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ, ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛ, ΚΟΛΟΒΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΛΑΚΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΛΙΒΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΛΟΥΚΑΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ, ΜΑΚΙΣΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΜΑΚΡΗ ΜΑΡΙΑ, ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ ΚΩΣΤΗΣ, ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ ΛΑΕΡΤΗΣ, ΜΑΝΤΕΛΗ ΘΕΚΛΑ, ΜΑΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΑΥΡΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΜΕΝΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΗΛΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΜΟΥΚΙΟΥ ΗΡΩ, ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΕΥΑ, ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ ΓΙΟΛΑΝΤΑ, ΜΠΑΛΜΑΓΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΜΠΑΣΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΜΠΕΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΠΟΥΡΔΟΥΜΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗ ΜΙΝΑ, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΝΙΚΟΛΕΣΗ ΜΠΕΤΤΥ, ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΝΤΑΝΙΑΣ ΖΑΝΩ, ΞΕΝΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΞΥΘΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΠΑΓΑΣΑΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ ΘΩΜΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ ΕΒΙΤΑ, ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΤΡΥΦΩΝ, ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΠΕΝΤΖΑΚΗ ΕΥΔΟΞΙΑ, ΠΕΤΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΠΙΕΡΑΚΟΥ ΚΛΗΜΕΝΤΙΑ, ΠΙΤΣΟΥΛΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ, ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΟΛΙΤΟΥ ΟΛΓΑ, ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ ΒΙΚΥ, ΡΑΖΗ ΜΑΙΡΗ, ΡΑΥΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΡΗΓΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΡΙΣΒΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΡΟΔΙΤΗΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ, ΡΟΧΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, ΣΑΚΚΑ ΜΥΡΣΙΝΗ, ΣΑΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ, ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΣΙΑΜΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΣΟΝΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΣΟΡΜΑΪΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΣΟΥΒΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΣΟΥΓΚΛΑΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ΣΠΑΝΤΙΔΑΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΙΝΟΣ, ΣΠΥΡΟΥ ΦΩΤΗΣ, ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ, ΣΤΑΥΡΑΚΑ ΒΙΚΥ, ΣΥΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΤΑΤΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΕΡΖΑΣ ΛΑΖΟΣ, ΤΖΑΜΑΡΙΑΣ ΤΑΚΗΣ, ΤΖΟΥΛΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ, ΤΣΑΓΚΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΤΣΑΚΑΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΤΣΑΛΙΝΟΒΑ ΚΑΤΙΑ, ΤΣΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΦΙΛΙΝΗ ΕΛΕΝΗ, ΦΙΛΙΠΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΦΟΝΣΟΥ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ, ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΙΜΟΣ(ΣΥΜΕΩΝ), ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ.

Κόντρες για τα Επιδαύρια

Ο Πέτερ Στάιν σε περσινή πρόβα της «Πενθεσίλεια» στην Επίδαυρο
Ο Πέτερ Στάιν σε περσινή πρόβα της «Πενθεσίλεια» στην Επίδαυρο
Με ποιο θίασο και ποια παράσταση θα ανοίξουν τα φετινά Επιδαύρια (21/6) είναι ακόμη αβέβαιο, παρ' ότι ως εναρκτήρια παράσταση είχε ανακοινωθεί η «Πενθεσίλεια» του Χάινριχ Κλάιστ σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν.

Ωστόσο, ο Δήμος Λυγουριού, που κάθε χρόνο διοργανώνει στην Επίδαυρο μια επιπλέον παράσταση, θα εισηγούνταν χτες στο ΔΣ την αντικατάσταση της «Πενθεσίλειας» από την όπερα του Λουκά Θάνου «Ιζαντόρα», με πρωταγωνιστή τον Βλάση Μπονάτσο. Δηλαδή, το ΔΣ θα αποφασίσει αν η πολιτιστική του πρόταση θα είναι ο Β. Μπονάτσος ή ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του κόσμου.

Την οργάνωση της παραγωγής της «Πενθεσίλειας» ανέλαβε η «Αττική Πολιτιστική Εταιρεία», με την οποία ο Δήμος Λυγουριού συνεργάστηκε και πέρυσι. Κάτι όμως χάλασε και η παράσταση βρίσκεται στον αέρα. Ο δήμαρχος ισχυρίζεται πως εκκρεμούν θέματα οικονομικά και άλλα από την περσινή συνεργασία των δύο φορέων. Η εταιρεία ισχυρίζεται πως καμιά εκκρεμότητα δεν υπάρχει.

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων: «H παραχώρηση (σ.σ. του θεάτρου στο δήμο) δε συνιστά έμμεση μορφή εμπορικής εκμετάλλευσης. Και πάντως, κάθε παραχώρηση είναι αυτοτελής και εξαρτάται από τις εγγυήσεις ποιότητας της συγκεκριμένης παράστασης. Αρα καμία παραχώρηση δεν είναι δεδομένη. Εάν ο Δήμος Λυγουριού θέλει ενίσχυση για τις πολιτιστικές του δράσεις, αυτό μπορεί να το συζητήσει με το υπουργείο και θα γίνει ευθέως. Δε θα γίνει μέσα από την κακώς νοούμενη εμπορική εκμετάλλευση του αρχαίου θεάτρου».

Διαμαρτυρία στου Μακρυγιάννη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αποτροπή της καταστροφής του αρχαιολογικού χώρου στου Μακρυγιάννη για τις ανάγκες κατασκευής του Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΝΜΑ), οργανώνει η Επιτροπή Πολιτών για την Αποτροπή Κατασκευής του ΝΜΑ, τη Δευτέρα, 7μμ, έξω από το σταθμό του Μετρό στην Ακρόπολη, στην οδό Μακρυγιάννη.

Στο κάλεσμά της, η Επιτροπή τονίζει, μεταξύ άλλων ότι με την κατασκευή του μουσείου «ο βράχος της Ακρόπολης, ο Παρθενώνας, ο λόφος Φιλοπάππου, δε θα είναι ορατά από την οδό Μακρυγιάννη και το φυσικό περιβάλλον της Ακρόπολης θα αλλοιωθεί, αφού το Μουσείο θα προσβάλλει τον Παρθενώνα. Πρέπει να διεκδικήσουμε να γίνει αρχαιολογικό πάρκο. Λύσεις για όλα τα άλλα υπάρχουν και έχουν προταθεί στην κυβέρνηση, που αναίτια επιμένει για την ανέγερση στου Μακρυγιάννη, όπου η αρχαιολογική ανασκαφή είναι εφάμιλλη της Σαντορίνης».

Μελωδική «Διάβαση»

Μια δισκογραφική κατάθεση, σμιλεμένη με μεράκι, αγάπη, δημιουργική διάθεση, προστίθεται στους «καρπούς» του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση». Οι μουσικές ομάδες του προγράμματος, μετά από το σίνγκλ που κυκλοφόρησαν παλιότερα με δύο τραγούδια, παρουσιάζουν το πρώτο μεγάλης διάρκειας CD τους, με τίτλο «Το πώς και το γιατί». Περιλαμβάνει εννέα τραγούδια από το χώρο της ελληνικής ποιοτικής μουσικής, με «ανεξάρτητο μουσικό ύφος, που αντιπροσωπεύει τα μέλη των ομάδων».

Στο CD συμμετέχουν τέσσερις διαφορετικές μουσικές ομάδες, που παρουσιάζουν διαφορετικά, από άποψη φόρμας, κομμάτια. Αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά μουσική ομάδα του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» παρουσιάζει δικό της υλικό (στίχους - μουσική). Στο CD υπάρχουν δύο τραγούδια - διασκευές, τα «Γερνάς και σκοτεινιάζει» (ποίηση Τ. Λειβαδίτη, μουσική Μ. Λοΐζου) και το «Σπασμένο καράβι» (ποίηση Γ. Σκαρίμπα, μουσική Γ. Σπανού), καθώς και πέντε παραδοσιακά, σμυρναίικα τραγούδια. Το CD (12 ευρώ) διατίθεται στα κεντρικά δισκοπωλεία «Virgin» και στη «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλ. Αμερικής, τηλ. 010.8640.943, 010.8653.960, 010.8663.378).

«Κείμενα για την τέχνη»

Παρουσιάστηκε χτες στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ο τόμος «Μανόλης Ανδρόνικος. Κείμενα για την τέχνη», που επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Αγγελική Σαχίνη. Μίλησαν οι: Νίκος Νικονάνος, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Τίτος Πατρίκιος, Αγ. Σαχίνη, Δημήτρης Φατούρος και προβλήθηκε σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.

Η έκδοση (η πρώτη της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών) αφορά στη σειρά «Βιβλιοθήκη Τέχνης». Στις σελίδες του βιβλίου αποκαλύπτεται μία σχετικά άγνωστη πλευρά του Μ. Ανδρόνικου μέσα από τα κείμενά του για τη σύγχρονη τέχνη. Στον τόμο περιλαμβάνονται κριτικά του σημειώματα που φανερώνουν το εύρος της παιδείας και την ευαισθησία του για το καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της εποχής του. Ο Μ. Ανδρόνικος υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών από το 1950 και το σταθερό ενδιαφέρον του για την κριτική υποστήριξη της νεότερης και της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής εκδηλώνεται επανειλημμένα στο συγγραφικό του έργο.

«Ο Χρυσός των Μακεδόνων»

Ενας νέος εκπαιδευτικός θεσμός της ΙΣΤ` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Ο Χρυσός των Μακεδόνων». Το πρόγραμμα είναι στη διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης, σε μορφή δανειστικού φακέλου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Σχεδιάστηκε με αφορμή την ομώνυμη έκθεση που λειτουργεί στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και αναφέρεται στη χρήση και την τεχνολογία του χρυσού στον αρχαίο κόσμο, με πλαίσιο αναφοράς την αρχαία Μακεδονία.

Στόχος του είναι να βοηθήσει τους μαθητές να γνωρίσουν σημαντικές εφαρμογές του χρυσού, να εξοικειωθούν με την τεχνολογία του, να προσεγγίσουν την ιστορική γνώση μέσα από το παιχνίδι, τη ζωγραφική και τις κατασκευές.

Για το δανεισμό του φακέλου και για πληροφορίες, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στα τηλέφωνα: 0310830538, 0310836973 και 0310831037 (εσ. 247).

Καλό το πρόγραμμα, αλλά θα ήταν ακόμη καλύτερα, αν η κυβέρνηση απαγόρευε, παράλληλα, στις ξένες πολυεθνικές να θησαυρίζουν σήμερα με το χρυσό των σύγχρονων Μακεδόνων, ρυπαίνοντάς τους κι από πάνω.

Το νέο ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, που εκλέχτηκε (στις 14/4) συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Μιχάλης Παπαδάκης (πρόεδρος), Γιάννης Καρούσος (αντιπρόεδρος), Ρένα Ανούση (γ. γραμματέας), Κυριάκος Κατζουράκης (ταμίας). Μέλη: Νίκος Χριστοφράκης, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Ζωή Αλαφούζου, Σωτήρης Βάρβογλης, Σοφία Μπόνη, Φαέθων Γρυπάρης, Μαριάννα Ξενάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ