ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2002
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Το ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει το έργο της ΝΔ

Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις των Ρ. Σπυρόπουλου και Μ. Νεκτάριου

Τη δημιουργία ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος, με μειωμένη την κύρια σύνταξη, την επικουρική παραδομένη στο χρηματιστηριακό τζόγο και τον εξαναγκασμό «σε μια τρίτη σύνταξη», αφού οι δύο πρώτες δε θα αρκούν, περιγράφει με χτεσινή του συνέντευξη στο «Εθνος» ο υφυπουργός Εργασίας Ρ.Σπυρόπουλος. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δεν κρύβει ότι με τα νέα μέτρα ουσιαστικά διαμορφώνεται η βάση για το σύστημα των «τριών πυλώνων», όπως είναι γνωστό από το χιλιανό μοντέλο. Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει ότι «εκόντες - άκοντες» όλοι οι εργαζόμενοι θα ενταχτούν στο Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών, χωρίς να εξαιρείται κανένας. Σ' αυτά τα πλαίσια και το ταμείο της ΔΕΗ, θα υπαχθεί εκεί, έστω και αν επιμένει ότι αυτό θα γίνει μέσω διαλόγου.

Ακόμα όμως πιο αποκαλυπτικός είναι ο διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», σημειώνει ότι ένα από τα δύο ισχυρά στοιχεία της κυβερνητικής πρότασης είναι «η κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων». Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μόνο το επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ, θα δημιουργήσει αποθεματικά ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τον στυλοβάτη του χρηματιστηριακού παιχνιδιού. Ο Μ.Νεκτάριος, δεν κρύβει τον νέο ρόλο που θέλουν να αναθέσουν στα αποθεματικά των Ταμείων, αφού όπως υπογραμμίζει «θα ήταν εντελώς διαφορετική η κατάσταση στην ελληνική κεφαλαιαγορά και στο χρηματιστήριο, αν είχε ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα επέτρεπε στα Ταμεία να διαδραματίσουν ως θεσμικοί επενδυτές το σταθεροποιητικό τους ρόλο». Δηλαδή με τα χρήματα των εργαζομένων θα σταθεροποιήσουν το μηχανισμό άντλησης δωρεάν κεφαλαίων για λογαριασμό των επιχειρήσεων.

Δίνοντας το στίγμα των ανατροπών που επιχειρεί η κυβέρνηση ο διοικητής του ΙΚΑ υπογραμμίζει για την ουσία και τον τελικό στόχο των μέτρων: «Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια την τελευταία δεκαετία στη χώρα- σε αυτό το σημείο θέλω να αναγνωρίσω και τη συνεισφορά των νομοθετικών ρυθμίσεων του 1992- αποπειράται να δημιουργήσει τις ίδιες προϋποθέσεις ασφάλισης και συνταξιοδότησης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Ερχεται λοιπόν τώρα η κυβέρνηση και το ολοκληρώνει...».

Διευκολύνουν τη λεηλασία

Ενα ακόμα βήμα προς την ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με διάταξη που πρόσθεσε στο Ν.2992 «μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιαγοράς και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας» απλοποιεί το μηχανισμό τοποθέτησης των αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο. Στο άρθρο 28 του Νόμου αναφέρεται ότι «... οι επενδύσεις πραγματοποιούνται με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Ασφαλιστικών Φορέων. Με τις ίδιες διαδικασίες, ρευστοποιούνται και οι επενδύσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε κινητές αξίες κλπ...». Μέχρι σήμερα, για την τοποθέτηση χρημάτων στην κεφαλαιαγορά, εκτός από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ασφαλιστικού Οργανισμού, απαιτούνταν και έγκριση της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Διαχείρισης της περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να κλιμακωθεί ο αγώνας

Από τη συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα, με την αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ
Από τη συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα, με την αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ
Την ανάγκη να μετατραπεί σε πανεργατική η απεργία που έχει κηρύξει για τις 29 του Μάη το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συνάντηση που είχε μαζί της, χτες, αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Σπύρο Παπασπύρο. Στη συνάντηση, που έγινε στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, συμμετείχε εκ μέρους του ΚΚΕ και ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ.

Η αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ ανέπτυξε τις θέσεις της για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, το Εισοδηματικό, τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, καθώς και το πρόγραμμα κινητοποιήσεων που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο.

Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ εκτιμά ως θετική την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία στις 29 του Μάη και δήλωσε ότι οι δυνάμεις των κομμουνιστών θα δουλέψουν για την επιτυχία της. Τόνισε επίσης την ανάγκη η 29η του Μάη να εξελιχθεί σε μέρα πανεργατικής κινητοποίησης, καθώς και την ανάγκη οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα να ενημερωθούν και να απορρίψουν συνολικά τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται.

Ταυτόχρονα, επισήμανε τις ευθύνες τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και της ΓΣΕΕ, για το γεγονός ότι δεν προετοίμασαν τους εργαζόμενους, ως όφειλαν, απέναντι στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, ούτε πήραν τα απαραίτητα μέτρα για να οργανωθεί η πάλη τους, ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση εναντίον τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
Δυναμική απάντηση στο ξεπούλημα

Την αντίθεσή τους στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, διαδήλωσαν χτες, έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Πετρέλαια». Ταυτόχρονα, έχουν κηρύξει δεκαήμερη απεργία, από το περασμένο Σάββατο στις 7 το πρωί έως την Τρίτη 7 του μήνα στις 7 το πρωί.

Σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ν. Χριστοδουλάκη, οι εργαζόμενοι απαίτησαν να παραμείνει η εταιρία στο δημόσιο τομέα (60%). Επισήμαναν ότι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης δεν εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης της Εταιρίας, αλλά τα οικονομικά ελλείμματα και τις ανάγκες του προϋπολογισμού και μόνον.

Η κυβέρνηση, παρά την αντίδραση των εργαζομένων, προχώρησε τον Αύγουστο του 2001 σε τροποποίηση του Νόμου 2593/98 για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και την περαιτέρω πώληση του 23% των μετοχών σε «στρατηγικό σύμμαχο». Αρχικά, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 3 εταιρίες, τελικά παρέμεινε ο κοινοπρακτικός όμιλος LUKOIL - Λάτσης.

Στα παραπάνω αιτήματα των εργαζομένων, ο υπουργός, αφού πρώτα «ενοχλήθηκε» για τους εργαζόμενους που φώναζαν έξω από το υπουργείο, απάντησε γενικά και εμμένοντας στο θέμα του «στρατηγικού επενδυτή» ως σημαντικού παράγοντα στην επέκταση και ανάπτυξη της εταιρίας. Ενώ περιμένει, όπως είπε, το πόρισμα των Τραπεζών, που εξετάζει την προσφορά του ομίλου, μέχρι τέλη Μάη.

Οσο για τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου, για μαζικότατη προσέλευση στην εργασία και για αποφάσεις των εργαζομένων κατά της απεργίας, στα επιμέρους συμβούλια με ποσοστό 80 και 89%, ο Μ. Περράκης, από το σωματείο των ΕΛΠΕ, είπε στο «Ρ» ότι η καλύτερη απάντηση είναι η συμμετοχή στην απεργία, 100% στα συγκροτήματα Θεσσαλονίκης και Ασπρόπυργου και η μαζικότατη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Επιπλέον, τόνισε ότι τις επόμενες μέρες ο υπουργός θα πάρει ηχηρή απάντηση, με την κλιμάκωση του αγώνα, από τους εργαζόμενους.

  • Να σημειώσουμε, επίσης, ότι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση είναι και οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρία «Ασπρο φως», θυγατρική των ΕΛΠΕ.
ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Νέα πρόκληση από τους εργοδότες

«Αυξήσεις» κάτω από τον πληθωρισμό για διετή ή μονοετή σύμβαση πρότειναν χτες οι εκπρόσωποι των τραπεζιτών

Τους «καρπούς» της συναινετικής στάσης απέναντι στους τραπεζίτες «θέρισε» χτες η ΟΤΟΕ, η οποία στη συνάντησή της με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, τους άκουσε να προτείνουν «αυξήσεις» 6,5% συνολικά για τη διετία 2002-2003 ή 4% για το 2002, εφόσον υπογραφεί μονοετής σύμβαση!

Σχετικά με το ωράριο, όπου οι τραπεζίτες δέχονταν μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από 38,20 ώρες σε 37, αξιώνοντας παράλληλα 5 ώρες παράταση του εβδομαδιαίου ωραρίου συναλλαγών, χτες η πρόταση ήταν να το ρυθμίσει η «αγορά»!

Η αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ αποχώρησε από τη συνάντηση και σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας για να κρίνει την πρόταση και να αποφασίσει την παραπέρα στάση της.

Με νέα παρέμβασή της χτες, η ΕΣΑΚ Τραπεζών προειδοποιεί: «Ούτε ένα λεπτό παράταση του ωραρίου συναλλαγών μετά τις 2 το μεσημέρι». «Οι "συνδικαλιστές" της ΟΤΟΕ είναι στο παραπέντε να συμφωνήσουν - επισημαίνει η παράταξη - γιατί είναι οι ίδιοι που συμφώνησαν το 35ωρο - "μαϊμού" το 1999, οι ίδιοι που συμφώνησαν στο ευρω-ωράριο για το δίμηνο Γενάρη - Φλεβάρη του 2002. Είναι οι ίδιοι που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών έχουν παραδώσει εδώ και χρόνια τα κλειδιά της ΟΤΟΕ σε κυβέρνηση και εργοδοσία».

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η οποιαδήποτε - όσο μικρή και αν είναι - παράταση του ωραρίου συναλλαγών θα δώσει πάτημα στους τραπεζίτες για πλήρη ανατροπή του ωραρίου εργασίας. Εξάλλου μέχρι σήμερα το κάνουν σε πολλές περιπτώσεις αυθαίρετα υπό την ανοχή της ΟΤΟΕ.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών σημειώνει σχετικά στην ανακοίνωσή της: «Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν γι' αυτό που θα συμβεί στους χώρους εργασίας, ότι δηλαδή δε θα υπάρχει ωράριο στις τράπεζες».

Πορεία στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομίας

Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης Ακ. Τσοχατζόπουλο θα έχουν σήμερα στις 5 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Χτες, διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο, απαιτώντας λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται με τη μεταφορά του Κέντρου στην Ανάβυσσο. Ανάμεσα στ' άλλα ζητούν ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στην Ανάβυσσο και διατήρηση κάποιων που είναι απαραίτητες στον Αγ. Κοσμά, μεταφορά των εργαζομένων από την υπηρεσία, δυνατότητα μετατάξεων. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και κλείστηκε ραντεβού για μετά το Πάσχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ