ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμένοντας τη συμφωνία, ο στρατός εισβάλει
  • Θέμα ημερών θεωρείται ο απεγκλωβισμός του Γιάσερ Αραφάτ καθώς, από χτες βράδυ, οι πρώτοι Βρετανοί αξιωματούχοι διεκπεραίωναν τις τελευταίες λεπτομέρειες μεταφοράς των 6 καταζητουμένων από το Ισραήλ, από το αρχηγείο του Αραφάτ σε άλλο σημείο, υπό βρετανο-αμερικανική φύλαξη
  • Νέα αιματηρή ισραηλινή εισβολή στη Χεβρώνα

Θλίψη μέσα στα ερείπια της Τζενίν

Associated Press

Θλίψη μέσα στα ερείπια της Τζενίν
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Αργά χτες το βράδυ αναμένονταν στη Ραμάλα, οι πρώτοι τρεις Βρετανοί αξιωματούχοι, μέλη της δεκαμελούς βρετανικής ομάδας, που μαζί με Αμερικανούς συναδέλφους τους θα αναλάβουν τη φύλαξη των 6 Παλαιστινίων καταζητουμένων από το Ισραήλ, που, μέχρι στιγμής, βρίσκονται μέσα στο Αρχηγείο του Αραφάτ. Αμέσως μετά τη διευθέτηση όλων των τεχνικών λεπτομερειών και την έξοδο των καταζητουμένων από το προεδρείο αναμένεται να λήξει και τυπικά ο εγκλωβισμός του Παλαιστινίου ηγέτη, με βάση τη συμφωνία που προώθησε, μέσα από εντατικές διαβουλεύσεις και πιέσεις, η Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε το «έργο» του στη Χεβρώνα, όπου εισέβαλε, χτες το πρωί.

Δεν έκρυβε την ικανοποίησή του ο Λευκός Οίκος, χτες, για την επίτευξη της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Αρι Φλάισερ, ο Τζορτζ Μπους μίλησε για ένα «ικανοποιητικό πρώτο βήμα», εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «επίτευξη αυτής της συμφωνίας», κάλεσε όλους όσοι «προσπαθούν για την ειρήνη στην περιοχή να καταθέσουν τις απόψεις τους και να εντείνουν τις προσπάθειές τους» και φυσικά επέστησε την προσοχή στον Γιάσερ Αραφάτ ότι «τώρα που θα κινείται ελεύθερος, θα πρέπει να κερδίσει το σεβασμό με την ηγεσία του και να κάνει τη δουλιά του ως ηγέτης, τερματίζοντας κάθε τρομοκρατική δράση». Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, που ανακοίνωσε και τη μετάβαση των πρώτων 3 Βρετανών στη Ραμάλα.

Associated Press

Οπως δήλωνε ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, τη συμφωνία παρουσίασε στον Γιάσερ Αραφάτ, τηλεφωνικώς, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι Παλαιστίνιοι, Αμερικανοί και Βρετανοί ειδικοί θα αναλάβουν την έξοδο από το Αρχηγείο των 6 καταζητουμένων, που θα μεταφερθούν σε παλαιστινιακή φυλακή στην Ιεριχώ, όπου και θα παραμείνουν. Οι τέσσερις από αυτούς, μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, έχουν, ήδη, καταδικαστεί -από στρατοδικείο που στήθηκε μέσα στο αρχηγείο- από 1 έως 18 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεαβάμ Ζεεβί, πέρυσι τον Οκτώβρη. Ο πέμπτος είναι ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμέντ Σααντάτ. Ο έκτος είναι ο Φουάντ Σχομπάκι, που κρατείται ως ύποπτος για το φορτίο παράνομων όπλων που ανακαλύφθηκε στις αρχές Γενάρη.

Ο Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο υποστήριζε ότι η μεταφορά θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη το βράδυ και ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για έκδοση των κρατουμένων στο Ισραήλ και επανάληψη της δίκης τους εκεί, όπως ζητά η ισραηλινή ηγεσία. Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Ντάνι Σίμαν, δήλωνε ότι δεν έχουν ακόμη καταληχθεί οι λεπτομέρειες και επανέλαβε ότι η ισραηλινή πλευρά επιμένει στη μεταφορά των κρατουμένων εκτός των παλαιστινιακών εδαφών, προτείνοντας μάλιστα την Κύπρο ή τη φυλακή «Σπαντάου» στο Βερολίνο.

Associated Press

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι η αποχώρηση από τη Ραμάλα θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ο Αραφάτ θα εξέλθει όταν έχει ολοκληρωθεί με ασφάλεια η μεταφορά των κρατουμένων και τόνιζαν ότι πλέον θα είναι ελεύθερος να μετακινείται εντός και εκτός των παλαιστινιακών εδαφών. Στο σημείο αυτό διαφωνούσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι που υποστήριζαν ότι οι μετακινήσεις του επιτρέπονται μόνο εντός των Αυτόνομων.

Αντιδράσεις και παρασκήνιο

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Αχμέντ Μάχερ μίλησε για ένα «πρώτο θετικό βήμα», που είναι, όμως, «ανεπαρκές, καθώς ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να αποχωρήσει πλήρως από τα παλαιστινιακά εδάφη και να απελευθερωθεί το σύνολο του παλαιστινιακού λαού». «Υποχώρηση στα αμερικανο-ισραηλινά σχέδια» χαρακτήρισε τη συμφωνία η «Χαμάς» δηλώνοντας ότι δε συμφωνεί. Την απογοήτευσή του από τη στάση του Αμερικανού Προέδρου εξέφρασε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, τονίζοντας ότι ο Τζορτζ Μπους «επιμένει να αντιμετωπίζει τον Αραφάτ σαν κρατούμενο και όχι σαν ηγέτη».

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», η αμερικανική πρόταση αποτελεί αποτέλεσμα της σαουδαραβικής πίεσης και δεν έγινε εύκολα αποδεκτή από την ισραηλινή κυβέρνηση. Το σχετικό υπουργικό συμβούλιο, την Κυριακή, διάρκεσε πολλές ώρες. Η εισήγηση του Αριέλ Σαρόν προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να διέκοψε τη συζήτηση και να επικοινώνησε με τον Αμερικανό πρόεδρο, ενημερώνοντάς τον για τις δυσκολίες. Ο Τζορτζ Μπους φέρεται να του πρότεινε ως αντάλλαγμα μια νέα επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, εντός των προσεχών 10 ημερών, και την αμερικανική υποστήριξη στις ισραηλινές ενστάσεις για τη διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ στην Τζενίν. Παρ' όλα αυτά, η συμφωνία υιοθετήθηκε με 17 ψήφους υπέρ και 8 κατά.

Η ίδια εικόνα των συλλήψεων στη Χεβρώνα

Associated Press

Η ίδια εικόνα των συλλήψεων στη Χεβρώνα
Η ισραηλινή ηγεσία δεν επιβεβαίωσε, αλλά και δε διέψευσε το παρασκήνιο. Η υφυπουργός Αμυνας, Ντάλια Ράμπιν - Πελόσοφ, όμως, δήλωνε ότι «προφανώς υπήρξε κάποια συμφωνία, κάποια ανταλλάγματα για να αλλάξει άρδην τη στάση του ο Αριέλ Σαρόν». Ουδένα σχόλιο δεν έγινε από ισραηλινής πλευράς, ούτε για τις πληροφορίες που δημοσίευε, χτες, η εφημερίδα «Χααρέτζ», σύμφωνα με τις οποίες το Κογκρέσο απέσυρε τα 200 εκατομμύρια επιπλέον χρηματικής βοήθειας που είχε υποσχεθεί στο Ισραήλ, για φέτος, επικαλούμενο δυσκολίες στον αμερικανικό προϋπολογισμό και αρκέστηκε στην καταβολή της ετήσιας χορηγίας των 2,8 δισ.

Εισβολές

Με ελικόπτερα και τεθωρακισμένα εισέβαλε, χτες τα ξημερώματα, στη Χεβρώνα ο ισραηλινός στρατός, επιβάλλοντας απόλυτη απαγόρευση κυκλοφορίας και αρχίζοντας έρευνες από σπίτι σε σπίτι, υποχρεώνοντας όλους τους άνδρες να στέκονται όρθιοι, με τα μάτια δεμένα και αλυσοδεμένοι για πολλές ώρες. Σημειώθηκαν μάχες, ενώ πύραυλος ελικοπτέρου έπληξε ένα σπίτι. Συνολικός απολογισμός: 9 νεκροί, από τους οποίους οι 8 είναι αστυνομικοί και πολίτες και ο 9ος φέρεται να είναι ο τοπικός ηγέτης των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα». Αλλοι 25 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, ενώ σύμφωνα με παλαιστινιακές και ισραηλινές ανεξάρτητες πηγές, περισσότεροι από 90 συνελήφθησαν.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωνε ότι η επιδρομή έγινε ως απάντηση για την επίθεση ενόπλων στον κοντινό εποικισμό Αντόρα, το Σάββατο, όπου σκοτώθηκαν 4 έποικοι, εκ των οποίων ένα 5χρονο κορίτσι και τραυματίστηκαν άλλοι 9. Την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι ανακαλύφθηκαν πολλές βαλίτσες με εκρηκτικά.

Στη Βηθλεέμ, ένας Παλαιστίνιος έγκλειστος, που φέρεται να ήταν μέλος των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα», έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινού ελεύθερου σκοπευτή στον περίβολο του Ναού της Γέννησης. Οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συζητήσεις διεκόπησαν το βράδυ παρά τις αμερικανικές αιτιάσεις ότι «επίκειται κάποια λύση». Παλαιστίνιος αξιωματούχος εκτιμούσε ότι πιθανώς αφεθούν ελεύθεροι άλλοι 18 έγκλειστοι άμαχοι. Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός απομάκρυνε με κροτίδες, δακρυγόνα και χτυπήματα, 30 ξένους φιλειρηνιστές που προσπάθησαν να μεταφέρουν τρόφιμα και νερό στους έγκλειστους.

Τέλος, αργά το βράδυ, ισραηλινά τανκς εισέβαλαν, για πολλοστή φορά, στο προσφυγικό στρατόπεδο της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής απολογισμός νεκρών και τραυματιών.

Οξύνεται η εμπλοκή ΟΗΕ - Ισραήλ για την Τζενίν

Διαδηλώσεις και καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπιστικών δικαιωμάτων από ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις

NEA ΥΟΡΚΗ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Την άμεση μετάβαση της διερευνητικής επιτροπής του ΟΗΕ στην Τζενίν φερόταν έτοιμος να διατάξει, αργά χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά από τις αλλεπάλληλες αρνήσεις και τα εμπόδια που θέτει όλες τις τελευταίες ημέρες η ισραηλινή ηγεσία, από την οποία περίμενε μια τελική απάντηση.

Χτεσινές δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων ενέτειναν την εντύπωση ότι η ισραηλινή ηγεσία πιθανώς θα απαγορεύσει την είσοδο στην επιτροπή, αφού εξακολουθεί να διατηρεί τις ενστάσεις της. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γκίντεον Μέιρ, δήλωνε «το Ισραήλ δεν μπορεί να αποδεχτεί να πέσει σε παγίδα, όποιο και αν είναι το πρόσκαιρο διεθνές κόστος», ενώ ο υπουργός Επικοινωνιών, Ρεουβέν Ρίβλι, υπογράμμιζε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η απαράδεκτη επιτροπή».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Ισραήλ ζητά: να μην επιλέξει η επιτροπή μόνη της τους μάρτυρες αλλά και ό,τι χρησιμοποιήσει ως αποδεικτικό υλικό, αλλά αυτό να γίνει σε συνεργασία με το Ισραήλ, να μεταβληθεί ο στόχος της επιτροπής από διερεύνηση των καταγγελιών για σφαγή Παλαιστινίων σε διερεύνηση του τρομοκρατικού δικτύου που υπήρχε στον καταυλισμό της Τζενίν, να εξασφαλιστεί η παρουσία Ισραηλινών αξιωματούχων σε κάθε κατάθεση, να λάβει γνώση η ισραηλινή ηγεσία του περιεχομένου της έκθεσης πριν δημοσιοποιηθεί και να μην καταλήγει η έκθεση σε κανένα συμπέρασμα.

Τα ισραηλινά αιτήματα προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή και επρόκειτο να συνεδριάσει και χτες μετά από αίτημα των αραβικών χωρών, που διατυπώθηκε από τη Συρία, και ζητά την άμεση συμμόρφωση του Ισραήλ με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζονται Βρετανία και Ρωσία, των οποίων οι ΥΠΕΞ δήλωναν, χτες, ότι «ήδη ανησυχούν πολύ για την καθυστέρηση της έναρξης της αποστολής» και καλούσαν το Ισραήλ «αν επιθυμεί να σώσει την τιμή του να σταματήσει να θέτει εμπόδια». Την «ευχή» να μεταβεί το γρηγορότερο δυνατό στην Τζενίν η επιτροπή του ΟΗΕ εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δημιουργώντας απορίες για το ποια είναι η συμφωνία που φέρεται να επιτεύχτηκε ανάμεσα σε Μπους - Σαρόν περί παροχής αμερικανικής στήριξης στις ισραηλινές ενστάσεις.

Την άμεση έναρξη της αποστολής ζήτησε, από το Ισραήλ, και ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος επισκέφθηκε τα παλαιστινιακά εδάφη και κατηγόρησε το Ισραήλ για «στυγνές μεθόδους απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων ανάλογες ή χειρότερες από αυτές που χρησιμοποιούσε το νοτιοαφρικανικό καθεστώς απέναντι στους μαύρους». Στην Τζενίν βρέθηκαν, το Σαββατοκύριακο, και 2 Ολλανδοί ιατροδικαστές, από διαφορετικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίοι, στην κοινή τους έκθεση, υποστηρίζουν ότι έχουν «ξεκάθαρα σημειωθεί τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη χορηγία 35 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Επιτροπή Προσφύγων του ΟΗΕ, προκειμένου να ανακατασκευαστούν περίπου 800 σπίτια στο μαρτυρικό προσφυγικό καταυλισμό της πόλης. Ο επικεφαλής της επιτροπής, Πίτερ Χάνσεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του, εκτιμώντας ότι για να ολοκληρωθεί το έργο θα χρειαστούν τουλάχιστον 2 χρόνια και καταγγέλλοντας ότι καταυλισμός παραμένει χωρίς νερό και ηλεκτρικό.

Το άλλο Ισραήλ

Η άμεση μετάβαση της επιτροπής του ΟΗΕ στην Τζενίν «στον τόπο του εγκλήματος», ο τερματισμός της κατοχής και η διάλυση των εποικισμών, καθώς και η στήριξη των «ηρώων αρνητών εφέδρων και απλών στρατιωτών» ήταν τα κύρια συνθήματα της μεγάλης φιλειρηνικής διαδήλωσης που διοργανώθηκε από πολλές ισραηλινές οργανώσεις, το Σάββατο, στο Τελ Αβίβ. Ανάμεσά τους, η οργάνωση Gush Shalom που κατήγγειλε ότι πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας ένα τεράστιο ανθρωπιστικό έγκλημα συντελείται στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς, παρά την υποτιθέμενη στρατιωτική αποχώρηση, οι περισσότερες πόλεις και σχεδόν όλα τα χωριά, όπως οι Ντούρα, Τουλκαρέμ, Μπέιτ Λιντ, Σαφαρίν, Σουφέε, Φαρούν, Κουφρ Τζαμάλ, Κουφρ Αμπούς, Κουφρ Ζιμπάντ, Ταϊμπέχ και πολλά άλλα παραμένουν υπό πολυήμερο αποκλεισμό ή ακόμη και υπό απαγόρευση κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσης για τους κατοίκους που απειλούνται από πείνα και επιδημίες.

Η καταγγελία της Gush Shalom συμπληρώνει την ανακοίνωση του παλαιστινιακού Ινστιτούτου Υγείας, Ανάπτυξης, Πληροφοριών και Πολιτικής, που καταμετρά συγκεκριμένες 128 επιθέσεις, οι περισσότερες αιματηρές, εναντίον ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καταστροφές, σχεδόν πλήρεις, νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων στις Ραμάλα, αλ Μπίρεχ, Νάμπλους, Τζενίν, αλλά και την καταστροφή όλης της υποδομής εκείνης που σηματοδοτούσε την Π. Αρχή και την ύπαρξη του ίδιου του παλαιστινιακού λαού.

Για να διευκολύνουν την κυκλοφορία...

Την προηγούμενη Κυριακή, 28 Απριλίου, η επιτροπή ειρήνης Ν. Φιλαδέλφειας της ΕΕΔΥΕ, πραγματοποίησε εκδήλωση - συναυλία συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό, στην οποία μίλησαν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Παλαιστινίων στην Ελλάδα και ο Δ. Καλτσώνης μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Ομως στην εκδήλωση, όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές «συμμετείχαν σε "διατεταγμένη υπηρεσία" και οι αστυνομικές δυνάμεις». Οπως τονίζουν στη σχετική ανακοίνωση στο χώρο της εκδήλωση «υπήρχαν δυο περιπολικά, ο διευθυντής της Ασφάλειας Ν. Φιλαδέλφειας και ένα αυτοκίνητο με συμβατικούς αριθμούς κυκλοφορίας (ΥΜΜ 8101) με ασφαλίτες». Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές «η αρχική δικαιολογία της παρουσίας τους, ήταν ότι σε περίπτωση πορείας θα "διευκόλυναν" την κυκλοφορία των οχημάτων»...

Και όλα αυτά... όλη αυτή η ...κινητοποίηση της Αστυνομίας για μια φιλειρηνική συναυλία συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό!

Υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος «καλεί τους φαρμακοποιούς της χώρας να συμβάλουν, προσφέροντας φαρμακευτικό και επιδεσμικό υλικό, για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες των πληγέντων» στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ψηφίσματα συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό εξέδωσαν, ακόμη, η Ενωτική Πορεία Συγγραφέων (ΕΠΟΣ), ο Σύλλογος Γυναικών Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου, όπως και οι Επιτροπές Ειρήνης και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ