ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2002
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναβρασμός στα νησιά για την ακτοπλοΐα

Στην Αλόννησο απέκλεισαν το λιμάνι

Αγωνιστικό αναβρασμό εξακολουθεί να προκαλεί στα νησιά του Αιγαίου η ραγδαία υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που συνοδεύεται με περικοπές δρομολογίων, τις αυξήσεις - φωτιά στα εισιτήρια και πολλά άλλα.

Μετά τη Λήμνο και τη Κάλυμνο σειρά είχε την περασμένη Κυριακή η Αλόννησος. Σύσσωμοι οι κάτοικοι του νησιού, από το πρωί μέχρι το βράδυ, είχαν αποκλείσει το λιμάνι «μπλοκάροντας» τις αφιξοαναχωρήσεις των πλοίων και των υδροπτέρυγων. Αιτία της αγωνιστικής κινητοποίησης αποτέλεσε το γεγονός ότι το νησί, όπως προκύπτει από τα νέα δρομολόγια που έχουν ανακοινωθεί, θα εξυπηρετείται στο εξής μόνο με ένα επιβατηγό πλοίο την ημέρα από το Βόλο, ενώ μέχρι τώρα ήταν τρία!

Τα όσα δραματικά βιώνουν σήμερα οι νησιώτες προέρχονται από το νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ 2932/2001 για την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Νόμος που έδωσε νέα ώθηση στα πανιά της εφοπλιστικής ασυδοσίας και ήρθε να ενσωματώσει τον εκτρωματικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος αίρει το καμποτάζ με την ελληνική νομοθεσία. Ο νέος νόμος 2932 θα τεθεί σε πλήρη ισχύ την 1η Νοέμβρη και τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην ακτοπλοϊα «δείχνουν - όπως σχολίασε ο δήμαρχος της Αλόννησου Ορ. Παπαχρήστου στα μέσα ενημέρωσης - τι θα ακολουθήσει για μας και μετά την 1η Νοεμβρίου».

Μήνυμα συμπαράστασης στον αγώνα των νησιωτών της Αλόννησου έστειλαν η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με το οποίο καλούν νησιώτες και ναυτεργάτες σε συντονισμό του αγώνα για να αποκρουστεί η διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης και για τη σύσταση δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη, ασφαλή και φτηνή συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Ο Δήμος Σπερχειάδας σε συνεργασία με το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εορταστική εκδήλωση την Κυριακή 12-5-02 στην Καλύβα Στεφανή στις 11 π.μ., για να τιμήσει την επέτειο των 60 χρόνων από το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα της Εθν. Αντίστασης με τον Αρη Βελουχιώτη και τους συντρόφους από την Καλύβα Στεφανή, στη Σπερχειάδα. Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ καλεί τα μέλη του να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 010.5230.526 και 010.5230.534.

Αγωγή για «ιατρικά λάθη»

Αλλη μια αγωγή κατατέθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας για ιατρικά σφάλματα, από συγγενείς θυμάτων που στρέφονται κατά γιατρών. Οι γονείς ενός παιδιού που πέθανε στο Ασκληπιείο Βούλας, όπου νοσηλευόταν μετά από σοβαρό τραυματισμό στο θώρακα, ζητούν το ποσό των 352.000 ευρώ για «ψυχική οδύνη». Οι γονείς υποστηρίζουν ότι νομιμοποιούνται να ζητούν χρηματική αποζημίωση «ως μέσον παρηγοριάς, ανακούφισης, αναπλήρωσης της λύπης και μελαγχολίας, αλλά και πρόληψης κατάθλιψης».

Τέλος, στην αγωγή αναφέρουν ότι οι εφημερεύοντες γιατροί δε βρίσκονταν στη θέση τους τη στιγμή εισαγωγής του τραυματισμένου παιδιού τους στο νοσοκομείο, ενώ οι θεράποντες γιατροί παρέλειψαν να προβούν στις δέουσες ενέργειες (έλεγχος θωρακικής χώρας κλπ.), με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Χιλιοειπωμένες εξαγγελίες

Υπό την πίεση των καταγγελιών των εργαζομένων στα αστικά λεωφορεία ότι όλοι οι αρμόδιοι αδιαφορούν για την επίλυση απλών καθημερινών προβλημάτων, που καθιστούν αναξιόπιστες τις αστικές συγκοινωνίες, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών και η ηγεσία της ΕΘΕΛ προχώρησαν χτες σε χιλιοειπωμένες εξαγγελίες, που ουδέποτε υλοποιούνται.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσαν, περιλαμβάνονται: Η επέκταση των λεωφορειολωρίδων (θ' αρχίσει μετά από τρεις μήνες), με προοπτική στο τέλος του 2003 να φτάσουν στα 45 από 16,5 χιλιόμετρα που είναι τώρα. Για την καλύτερη «αστυνόμευση» θα τοποθετηθούν ακόμα 10 ηλεκτρονικές κάμερες, για να γεμίσει η πόλη με χιλιάδες μάτια του «μεγάλου αδελφού» (σήμερα λειτουργούν δύο στην Πατησίων και στη Βασ. Σοφίας) και ο ΟΑΣΑ θα προμηθευτεί άλλους 10 γερανούς για την απομάκρυνση όσων οχημάτων παρεμποδίζουν τη διέλευση των λεωφορείων. Στο τέλος του 2002 θα ξεκινήσει και η προμήθεια 600 καινούριων λεωφορείων, αξίας 150 εκατ. ευρώ και άλλων 120 - 150 λεωφορείων που κινούνται με φυσικό αέριο. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, θα κυκλοφορήσουν επιπλέον 670 λεωφορεία συν τα 1.200 που απαιτούνται για την εκτέλεση του προγράμματος μετακίνησης επιβατών. Παράλληλα, θα τεθούν σε 24ωρη λειτουργία και επτά λεωφορειακές γραμμές.

Τέλος, στη συνέντευξη που παραχώρησαν χτες ο Χρ. Βερελής και η ηγεσία της ΕΘΕΛ, ανακοινώθηκε και η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ''Ακου τη Στάση''. Πρόκειται για ένα σύστημα ενημέρωσης του επιβατικού κοινού μέσω μεγαφωνικής εγκατάστασης για τον αριθμό του λεωφορείου που πλησιάζει, ενώ μέσα στο λεωφορείο οι επιβάτες ενημερώνονται για την επόμενη στάση.

ΚΗΔΕΙΕΣ

Τον πολυαγαπημένο μας πατέρα και παππού

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΛΕΞ. ΚΡΑΛΙΟ

Συνταξιούχο Εκπαιδευτικό

θανόντα κηδεύουμε σήμερα Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2002 και ώρα 4.00 μ.μ. από τον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου του Α' Νεκροταφείου Αθηνών.

Τα παιδιά του: Αλέκος και Φανή, Νίκος και Ολυμπία. Τα εγγόνια του: Καρίνη και Sean, Κώστας, Αντρέας, Κώστας και Κορίνα. Οι λοιποί συγγενείς.

* * *

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, αδελφή και γιαγιά

ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΛΕΪΜΑΚΗ

Οδοντίατρο

κηδεύουμε σήμερα Μ. Τρίτη 30-4-02 και ώρα 4 μ.μ. από τον ιερό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κοιμητηρίου Παπάγου.

Ο σύζυγος: Δώρος. Τα παιδιά της: Ολγα και Χρήστος. Τα αδέλφια της: Λέων και Ελένη Βέρα, Τάσσος, Ελένη. Ο εγγονός της. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ