ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2002
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ
Στοχεύει κορυφή

Ψηλά τον «πήχη», αναφορικά με την πορεία της Εθνικής μας ελπίδων στα τελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα πραγματοποιηθούν στη Λοζάνη (16-28 Μάη), έχουν ανεβάσει τα «γαλανόλευκα» στελέχη που χτες αναχώρησαν για την Ελβετία. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, θεωρεί ότι «επιτυχία θα είναι μόνο η πρόκρισή μας στον τελικό. Ολοι δίνουν φαβορί του ομίλου τη Γαλλία, όμως πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε το φαβορί. Είμαστε έτοιμοι και αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα στην Ελβετία. Προερχόμαστε από ένα δύσκολο όμιλο, έχοντας πολύ καλή παρουσία. Εχουμε κάνει την Ευρώπη να μας σέβεται και πολλούς να μας φοβούνται. Θα πρέπει να δούμε ξεχωριστά κάθε αναμέτρηση με αρχή τον πρώτο αγώνα με το Βέλγιο την ερχόμενη Πέμπτη (16/5)».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πατσατζόγλου: «Πάμε στην Ελβετία με πολλή όρεξη για να φτάσουμε στον τελικό. Εχουμε κάνει πολύ καλά ματς με μεγάλες ομάδες μέχρι τώρα και πάμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να προκριθούμε στον τελικό. Πρέπει να υπάρχει αποφασιστικότητα και δύναμη, όμως υπάρχει κούραση στους παίκτες». Σχετικά διαφοροποιημένος ο Κοτσόλης: «Σε μια διοργάνωση που μετέχουν η Γαλλία, η Αγγλία και η Ιταλία, ομάδες από χώρες με μεγάλη παράδοση στο ποδόσφαιρο, δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι το φαβορί. Ωστόσο έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητες αυτής της ομάδας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε κάτι καλό. Αρχικός στόχος είναι με το Βέλγιο, αφού πρέπει να νικήσουμε για να έχουμε προβάδισμα για την πρόκριση στους τέσσερις. Θέλουμε να κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και όπου βγει».

  • Χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Κουράκης, επισκέφθηκε την Εθνική ελπίδων και αφού μίλησε με τεχνική ηγεσία και παίχτες, τους δήλωσε πως η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους ηθικά και υλικά.
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Εισιτήρια της... Εριδος

Πολλές φορές τα εισιτήρια ενός αγώνα αποκαλούνται και... μαγικά χαρτάκια. Αυτά όμως του κυριακάτικου ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού για τον ημιτελικό του πρωταθλήματος μοιάζουν με χαρτάκια... δυναμίτης. Και αυτό γιατί έγιναν η αιτία να αναβληθεί το παιχνίδι με απόφαση του ΕΣΑΚΕ, ο οποίος αφού δεν μπόρεσε να δώσει λύση στη διαφωνία «κόκκινων» και «πράσινων», πήρε απόφαση που... έριξε λάδι στη φωτιά.

Η διοργανώτρια αρχή ανέβαλε, για τις 14 ή 15 Μάη (απόφαση τη Δευτέρα), τον προγραμματισμένο για αύριο αγώνα. Αιτία η άσκηση από το Παναθηναϊκό του δικαιώματος του να πάρει το 30% των εισιτηρίων για το ΣΕΦ και η άρνηση του Ολυμπιακού να τα δώσει, με τη δικαιολογία ότι (σσ οικειοθελώς) δεν πήρε για το πρώτο παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός, που αρχικά είχε απειλήσει με αποχή, αξιοποίησε το νόμο και ζήτησε 48ωρη αναβολή για μη έγκαιρη παραλαβή και ο ΕΣΑΚΕ συναίνεσε.

Βέβαια, περίπου στις 14:00 ο Ολυμπιακός έδωσε τα εισιτήρια, όμως ήταν ήδη αργά. Στους Πειραιώτες επικρατεί αναβρασμός καθώς κατηγορούν τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Μανόλη Παπακαλιάτη, για συμπαιγνία με τον Παναθηναϊκό και αναζητούν ποινικές ευθύνες για τα μέλη της επιτροπής πρωταθλήματος.

Νίκη για να τελειώνει

Με το ροζ φύλο αγώνα θέλει η ΑΕΚ να φύγει σήμερα από το «Ιβανώφειο» (19.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), κάτι που ταυτόχρονα θα της δώσει και το εισιτήριο για τον τελικό. Ο Σάκοτα δηλώνει αισιόδοξος, στηριζόμενος στο άγχος των γηπεδούχων που δεν έχουν περιθώριο για ήττα. Προβλήματα δεν υπάρχουν αφού ο μικροτραυματισμός του Χατζή δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ ο Κακιούζης συνήλθε πλήρως από την ταλαιπωρία της γαστρεντερίτιδας. Στην αντίπερα όχθη, με ορόσημο την απόδοσή τους στο πρώτο παιχνίδι, ετοιμάζονται για τη δική τους μάχη. Η αισιοδοξία είναι διάχυτη στον Ηρακλή, αφού, όπως τονίζουν, λίγο έλειψε να «χτυπήσουν» την ΑΕΚ στο... σπίτι της, γιατί να μην το κάνουν στην έδρα τους;

ΠΑΟΚ
Μπάγεβιτς τέλος

Το κεφάλαιο Μπάγεβιτς, ουσιαστικά, τελείωσε για το «Δικέφαλο». Χτες ο Σερβοέλληνας τεχνικός ενημέρωσε τους ποδοσφαιριστές πως «όλα τελείωσαν για μένα και τον ΠΑΟΚ», επιβεβαιώνοντας τις φήμες. Η επίσημη ανακοίνωση του διαζυγίου θα γίνει τη Δευτέρα στη συνέντευξη Τύπου. Η χτεσινή εξέλιξη δικαιώνει όσους υποστήριζαν πως η συνάντησή του, την Πέμπτη, με το Γ. Μπατατούδη δεν ήταν για να επικυρωθεί νέα συνεργασία αλλά για να οριστικοποιηθεί η ρήξη. Στην Τούμπα ήδη ακούγονται πολλά ονόματα, κυρίως όμως των Σκάλα και Αναστασιάδη. Σαν να μην έφτανε αυτό, στον ΠΑΟΚ ο... χορός των προσφυγών καλά κρατεί. Μετά τον Λουτσιάνο έτοιμοι είναι να «χορέψουν» και οι Κωνσταντινίδης, Μπορμπόκης, Καφές, Οκκάς, Γεωργιάδης.

Κατάπτυστοι

Αλλη μια «μαύρη» σελίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρόσθεσαν χτες τα κατάπτυστα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά στην αναμέτρηση μεταξύ του Παναιγιάλειου και της Προοδευτικής (2-1) για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος στη Β' Εθνική. Ο μεγαλομέτοχος της Προοδευτικής, Γιάννης Καρράς, και ο νομικός σύμβουλος της Καλαμαριάς, Αλέξης Κούγιας (με αφορμή σχόλιο του πρώτου ότι ο δικηγόρος μιλάει δυνατά) αντάλλαξαν βαριές κουβέντες θίγοντας ο ένας τον ανδρισμό του άλλου. Ο Γ. Καρράς έφτυσε (!) το δικηγόρο και λίγο έλειψε οι δύο άνδρες, και άλλοι παριστάμενοι, να πιαστούν στα χέρια. Επενέβησαν όμως οι αστυνομικές δυνάμεις και τους απώθησαν. Η συνεδρίαση διακόπηκε αλλά τελικά ολοκληρώθηκε σε βαρύ κλίμα. Η απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα.

Προτάσεις βελτίωσης

Με ανοιχτή επιστολή προς όλους τους εμπλεκομένους φορείς, ο Σύνδεσμος Διαιτητών Ποδοσφαίρου Νομού Αιτωλοακαρνανίας καταγγέλλει την έλλειψη ανταπόκρισης στις προτάσεις του για βελτίωση του χώρου. Οπως, π.χ., τη δημιουργία Εθνικής Σχολής Διαιτησίας, την αδήριτη ανάγκη ανεξάρτητης δομής, οργάνωσης και λειτουργίας της Διαιτησίας, σύμφωνα με τις προτάσεις της οργανωμένης Διαιτησίας, καθώς και την καθιέρωση σεμιναρίων προετοιμασίας νέων διαιτητών και αξιολογημένων πέραν του σεμιναρίου προεπιλογής.

Ακόμα ζητά, στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, τη θεσμοθέτηση του «Πόθεν Εσχες» επί πάσης κινητής και ακινήτου περιουσίας (συμπεριλαμβανομένου και του Χρηματιστηρίου) προς όλους τους διαιτητές και τους παράγοντες του ποδοσφαίρου, από γεννήσεως ενός εκάστου έως και του θανάτου του, καθώς και του πρώτου βαθμού συγγενικών τους προσώπων. Επίσης να εκδικάζονται από τη Δικαιοσύνη οι πάσης μορφής καταγγελίες, με τη μορφή του κατεπείγοντος. Ο σύνδεσμος αρνείται «το ρόλο του Ποντίου Πιλάτου, που, εξάλλου, διαχρονικά δε δικαιώθηκε στην ανθρώπινη συνείδηση», καλώντας τους αρμοδίους να βάλουν «τα δάκτυλα επί των τύπων των ήλων».

ΑΕΚ
Συγκινητική αποχώρηση

Και τυπικά χτες έκλεισαν τα κεφάλαια Σάντος και Ζήκος για την ΑΕΚ. Ο Πορτογάλος τεχνικός προπόνησε για τελευταία φορά τους «κιτρινόμαυρους» (απουσίαζαν οι διεθνείς Νικολαΐδης, Λάκης, Ζαγοράκης και ο Καψής με την Πυροσβεστική) και τους αποχαιρέτησε μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Ανάλογες σκηνές πραγματοποιήθηκαν και εκτός γηπέδου, αφού μπορεί οι οπαδοί να ήταν λιγότεροι από ό,τι την Πέμπτη, εντούτοις με τις εκδηλώσεις τους φόρτισαν περισσότερο το ήδη συναισθηματικά «βαρύ» κλίμα.

Τέλος εποχής χτες όμως είχαμε και για τον Ακη Ζήκο που φόρεσε για τελευταία φορά τη φόρμα της ΑΕΚ, αφού θα συνεχίσει την καριέρα του στη Μονακό. Ο Ελληνας διεθνής, επίσης συγκινημένος για την αποχώρησή του, δήλωσε ευχαριστημένος για τα χρόνια που πέρασε στην ΑΕΚ και ιδίως «φέτος πήγαμε πολύ καλά. Τερματίσαμε πρώτοι αλλά δεν πήραμε το πρωτάθλημα. Σίγουρα είμαι ικανοποιημένος που η τελευταία μου χρονιά στην ΑΕΚ ήταν τόσο πετυχημένη». Ακόμα δεν παρέλειψε ν' αποδώσει τα εύσημά του στον Σάντος: «Πρέπει να τον κρίνουμε πρώτα ως άνθρωπο και μετά ως προπονητή. Τα αποτελέσματα της δουλιάς του είναι ξεκάθαρα, λόγω του χαρακτήρα του. Είναι πολύ κακό που φεύγει, αλλά η ζωή συνεχίζεται».

Στα υπόλοιπα μέτωπα (νέος προπονητής, Νικολαΐδης, Γκαμάρα) δεν υπάρχουν θετικά νέα. Απλά προσπάθειες, εικασίες, εκτιμήσεις σενάρια και αναμονή. Εκτός όμως από τις αποχωρήσεις ή τις παραμονές, υπάρχουν και οι μεταγραφές. Στο επίπεδο αυτό η ΑΕΚ φέρεται αρκετά κοντά στους Γ.Χ. Γεωργιάδη, Π. Κωνσταντινίδη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και εδώ δεν υφίσταται... χιονοστιβάδα ονομάτων.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Αγωνιώδης αυλαία

Μονόδρομος είναι η νίκη για την Κέρκυρα στο πιο σημαντικό παιχνίδι της σημερινής μέρας για την 30ή και τελευταία αγωνιστική της Γ' Εθνικής. Η ομώνυμη ομάδα υποδέχεται την πρωτοπόρο Κασσάνδρα με ελπίδα την επικράτηση που θα τη φέρει ισόβαθμη στην πρώτη θέση με αυτή της Χαλκιδικής και που θα της δώσει το πρωτάθλημα. Από την άλλη, οι φιλοξενούμενοι χρειάζονται έστω και την ισοπαλία για την κατάκτηση του τίτλου. Αδιάφορη είναι η συνάντηση του ήδη υποβιβασμένου Απόλλωνα Κ.Β. και του Λεωνιδίου.

Αύριο, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο στάδιο των Τρικάλων, όπου η τοπική ομάδα θα επιδιώξει την παραμονή στην κατηγορία απέναντι στον Ατρόμητο. Οι γηπεδούχοι θέλουν έστω ένα βαθμό για να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις, που ίσως τους επιφυλάξει ο Παναιτωλικός ο οποίος αντιμετωπίζει τον Ναυπακτιακό. Οι Αγρινιώτες με νίκη επί του Αστέρα και ήττα των Τρικάλων κερδίζουν την παραμονή τους στην ισοβαθμία. Οι υπόλοιπες αυριανές συναντήσεις: Χανιά - Λάρισα, Φωστήρας - Εθνικός («ΑΛΦΑ ΣΠΟΡΤΣ 2»), Καβάλα - Μαρκό («ΑΛΦΑ ΣΠΟΡΤΣ 1») και Πανελευσινιακός - Κιλκισιακός. Ολοι οι αγώνες θ' αρχίσουν στις 17:00.

ΟΦΗ

Ο Τσέχος Ζντένεκ Τσάζνι είναι τελικά ο νέος τεχνικός του ΟΦΗ. Η κρητική ΠΑΕ γνωστοποίησε την πρόσληψή του χτες το βράδυ, χωρίς ν' αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο 44χρονος τεχνικός ήταν προπονητής της Βικτόρια Ζιζκόφ που τερμάτισε στην τρίτη θέση του τσέχικου πρωταθλήματος και πήρε το εισιτήριο για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Αντίο στην... κούραση

«Κουράστηκα γι' αυτό φεύγω». Μ' αυτά τα λόγια ο μέχρι πρότινος τεχνικός του Παναθηναϊκού, Σέρτζιο Μαρκαριάν, «έγραψε» χτες τον επίλογο σε μια συνεργασία, που από το βράδυ της Πέμπτης είχε ουσιαστικά τελειώσει: «Αποφασίσαμε με τον πρόεδρο να τελειώνουμε τη συνεργασία μας. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι θέλω να ξεκουραστώ. Την απόφασή μου αυτή την έχω πάρει εδώ και ένα μήνα, αλλά μέχρι χτες (σ.σ.προχτές), η διοίκηση περίμενε την απάντησή μου». Μοίρασε ευχαριστίες και διαβεβαίωσε πως δε θα δουλέψει αλλού: «Αν εγώ είμαι σε άλλη ελληνική ομάδα τους επόμενους έξι μήνες δε θα είμαι ο Μαρκαριάν. Η Αρμενία μού έκανε πρόταση και την αρνήθηκα, η ΑΕΚ όχι. Αλλά και αν μού γινόταν πάλι όχι θα έλεγα τουλάχιστον στους επόμενους μήνες». Ακόμα απέδωσε στο παρασκήνιο «ρόλο στην απόφασή μου» αλλά και στην απώλεια του πρωταθλήματος.

  • Αργά χτες το βράδυ, πληροφορίες από τους κόλπους του Παναθηναϊκού, έφεραν τον Σάντος να συμφώνησε με τον Φιλιππίδη για συνεργασία 1+1 χρόνου. Αλλες πάντως πηγές υποστήριζαν ότι είναι μεν πολύ κοντά σε συμφωνία, αυτή όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Μυρτώ Βώσσου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ