ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αλλοθι στην αντιλαϊκή πολιτική

Στη συνέντευξή του στην «Αυγή» της προηγούμενης Κυριακής (14/4/2002) ο πρόεδρος του Συνασπισμού εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΚΚΕ, με την οποία δείχνει και πάλι το πολιτικό πρόσωπο της ηγεσίας του Συνασπισμού. Είπε ανάμεσα σε άλλα: «Το ΚΚΕ με τη σεχταριστική πολιτική του και κυρίως με τη συνολική οπισθοδρόμηση στις θέσεις και προοπτικές του πιο δογματικού παρελθόντος, προσφέρει καθημερινά άλλοθι στις δυνάμεις του δικομματισμού...»! Και πότε συμβαίνουν αυτά; «Σε μια περίοδο που θα έπρεπε η Αριστερά να προβάλλει μια ελκυστική και πειστική εναλλακτική λύση στο νεοφιλελευθερισμό...», πρόσθεσε. Την οποία εναλλακτική λύση, εννοείται και λέγεται, την έχει και την προβάλλει ο ΣΥΝ!..

Ποια είναι η... προοδευτική πολιτική του ΣΥΝ και ποια η... σεχταριστική, του παρελθόντος, που έχει το ΚΚΕ;

1 Ο ΣΥΝ επιχειρεί να εμφανίσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του, ως παραφωνία σε σύγκριση με την πολιτική των κεντροαριστερών κυβερνήσεων της ΕΕ. Η μεν πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι αντιλαϊκή, η δε πολιτική των άλλων της ΕΕ είναι προοδευτική, κατά την άποψη του ΣΥΝ! Παράλληλα η ηγεσία του ΣΥΝ παρουσιάζει την κατάσταση των εργαζομένων στις χώρες της ΕΕ ως εξαιρετικά ικανοποιητική, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Εξωραΐζει, δηλαδή, η ηγεσία του ΣΥΝ και την ΕΕ (με εξαίρεση την Ελλάδα) και την Κεντροαριστερά της Ευρώπης (πάλι με εξαίρεση την Ελλάδα). Πώς γίνεται, όμως, στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ να πηγαίνουν τα πράγματα καλά για τους εργαζόμενους, χάρη στην πολιτική των κεντροαριστερών κυβερνήσεων, που είναι ίδια με του ΠΑΣΟΚ, είναι μάλλον ανεξήγητο... Πώς γίνεται, επίσης, η μεν Κεντροαριστερά της ΕΕ να είναι προοδευτική, ενώ της Ελλάδας όχι (με εξαίρεση το ΣΥΝ, φυσικά...), ανήκει κι αυτό στα ανεξήγητα... Μάλιστα, μιλώντας στη Βουλή ο Ν. Κωνσταντόπουλος (Ν. Κ.), στη συζήτηση για την απλή αναλογική, υποστήριξε, ότι «οι νεοφιλελεύθερες επιλογές που εφαρμόζονται αχρήστευσαν τις εκσυγχρονιστικές εξαγγελίες και μεταθέτουν διαρκώς στο αύριο την επίλυση των προβλημάτων της πραγματικής σύγκλισης, που έπρεπε να είχαν λυθεί στο χθες»!

Εδώ, η συγκάλυψη της πραγματικότητας είναι ολοφάνερη.

Πρώτο: Σε όλες της χώρες του καπιταλισμού (φυσικά και της ΕΕ) τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται ανελέητα χτυπήματα. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις προχωρούν ολοταχώς. Παίρνονται πίσω ή περιορίζονται και στοιχειώδη κεκτημένα. Και προετοιμάζονται κι άλλα χειρότερα μέτρα. Επομένως, τα περί σύγκλισης των Ελλήνων εργαζομένων με τους άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους τους περιέχουν μια διπλή κοροϊδία: Κρύβουν, ότι η σύγκλιση, κι αν ακόμη γινόταν, πράγμα αδύνατο, θα ήταν σύγκλιση συνεχώς προς τα κάτω. Επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνει, διότι αυτό θα σήμαινε, εκτός των άλλων, ότι είναι δυνατό το βιοτικό επίπεδο των άλλων να πέφτει και των Ελλήνων ν' ανεβαίνει!! Αρα, όταν ο Ν. Κ. κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, ότι δεν έκανε τίποτα για τη σύγκλιση, δημαγωγεί.

Δεύτερο: Τι λιγότερο - ή στραβό - κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις της ΕΕ; Τίποτα! Κάνουν τα ίδια! Επί κυβέρνησης Ζοσπέν, που αποτελεί το πρότυπο του ΣΥΝ, έχουν γίνει οι πιο εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, η μερική απασχόληση (και μερική σύνταξη) επεκτείνεται, το δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση χτυπιέται. Η δυσαρέσκεια των Γάλλων εργαζομένων εκφράζεται και με μαζικές μετακινήσεις τους σε πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός κυβέρνησης Ζοσπέν. Οσο για το περιβόητο 35ωρο, που έγινε καλό άλλοθι για να προωθηθούν τα ελαστικά ωράρια, η υπόθεση άγγιξε πια τα όρια του γελοίου. Παρ' όλα αυτά ο Ν. Κ. κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επειδή: «...αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική που παρέδωσε στην ανυποληψία και την ελληνική εκδοχή περί Κεντροαριστεράς»! Οχι, όμως, και στην ΕΕ, όπου η Κεντροαριστερά παρέμεινε ανόθευτη και σε υπόληψη... Οπως - άλλο παράδειγμα - στην Ιταλία, όπου η εκεί Κεντροαριστερά, αφού οργίασε κατά του λαού, παρέδωσε την εξουσία στον Μπερλουσκόνι, για ν' αποδειχτεί και πάλι, ότι «το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο».

Τρίτο: Ο Ν. Κ. υποστήριξε, ότι η ΕΕ αποδείχτηκε και πάλι κατώτερη των περιστάσεων στο Παλαιστινιακό. Γιατί; Καμιά απάντηση από το ΣΥΝ. Και καλά η ΕΕ. Οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, τι κάνουν μπροστά στο δράμα των Παλαιστινίων; Τίποτα! Ή, μάλλον, κάνουν: Βάζουν θύτη και θύμα στο ίδιο τσουβάλι! Αν πούμε ως ΚΚΕ, όπως και λέμε, ότι η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστικός οργανισμός, και ότι σ' αυτό ακριβώς οφείλεται η αντιλαϊκή στάση της (και στη Γιουγκοσλαβία και στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν και στο Παλαιστινιακό), κατά τον Ν. Κ. είμαστε σεχταριστές, οπισθοδρομικοί, καθόλου σύγχρονοι...

2 Στη συνέντευξή του ο Ν. Κ. επαναλαμβάνει ότι «το ΚΚΕ αντιστρατεύεται κάθε έννοια συσπείρωσης και συνεργασίας, επιδιώκει ακόμη και τη διάσπαση της ΓΣΕΕ»!

Ούτε που μπορούν να δεχτούν, ότι είναι δυνατόν να μείνουν έξω από το μέτωπο όλων όσοι αντιστρατεύονται την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Το ΠΑΜΕ έχει εξελιχθεί σε καρφί στο μάτι των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας, της ίδιας, και όλων εκείνων που τρομάζουν μπροστά στον κίνδυνο (!) να υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις! Ανάμεσά τους και ο ΣΥΝ. Και είναι χαρακτηριστικό, ότι οι ίδιοι και διάφοροι όψιμοι της «ανανέωσης», που φωνάζουν για τη συνεργασία των αριστερών (!) δυνάμεων, τρέχουν να διαβάλουν το ΚΚΕ σε συνεργαζόμενες μαζί του δυνάμεις, μόλις το Κόμμα μας προωθήσει συσπειρώσεις σε μια σειρά μέτωπα. Τρέχουν να το συκοφαντήσουν, ότι θα τις καπελώσει, ότι επιδιώκει να τις απορροφήσει! Φοβούνται μήπως δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης της αντιμονοπωλιακής πάλης και συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου! Και την ίδια στιγμή οργανώσεις και στελέχη τους συνωστίζονται στους προθαλάμους του ΠΑΣΟΚ, για να προωθήσουν μαζί του συνεργασίες για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Τρέχουν στα παζάρια των θέσεων, αφού στο μεταξύ δεν έχουν κάποια πολιτική θέση που να τους διαχωρίζει από το ΠΑΣΟΚ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θιασώτες της εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι και οι δύο πλευρές. Συμπέρασμα: Το να χαρακτηρίζεις τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις επίθεση κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, όπως κάνει το ΚΚΕ, και να τις αντιπαλεύεις, θεωρούνται, προφανώς, από το ΣΥΝ και τον πρόεδρό του κακό παρελθόν του ΚΚΕ! Δηλαδή, η αντίθεση στη βαριά φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις στην Πρόνοια, στην Παιδεία κλπ, που υλοποιούν οι εκλεγμένοι τους στις Νομαρχίες και στους Δήμους...

3 Είπε στη Βουλή ο Ν. Κ.: «Για μας κλειδί των εξελίξεων είναι το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Μόνο η απλή αναλογική είναι εκείνη που μπορεί να διαμορφώσει τη δημοκρατία της διαφάνειας και όχι της διαπλοκής. Εμείς πιστεύουμε ότι ο δικομματισμός εξάντλησε τα περιθώριά του. Ο πολωτικός δικομματισμός δε γίνεται γόνιμος διπολισμός με εκλογικές ταχυδακτυλουργίες»!

Πρώτο: Σε μια κοινωνία ταξική, όπου ο πλούτος κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα, πώς είναι δυνατό να υπάρξει ουσιαστική δημοκρατία, μόνο και μόνο αν καθιερωθεί η απλή αναλογική; Η απλή αναλογική, που πρέπει να ισχύσει, αποτυπώνει καλύτερα στη Βουλή την όποια λαϊκή έκφραση σε ψήφους. Ομως, δε γίνεται εκτός Βουλής πανούκλα και εντός Βουλής κούκλα. Για παράδειγμα, αν ίσχυε η απλή αναλογική, θα μπορούσε μ' αυτό, από μόνο του, να φυσήξει αέρας δημοκρατίας στα εργοστάσια, στα τηλεοπτικά Μέσα, στη σχέση των αστικών κομμάτων με την πλουτοκρατία; Αυτά, για να γίνουν, απαιτούν αγώνες, ρήξεις, συγκρούσεις και τελικά ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Εχει τέτοια πολιτική ο ΣΥΝ;

Δεύτερο: Πως είναι δυνατό η πολιτική του ΠΑΣΟΚ να γίνει αντινεοφιλελεύθερη, φιλολαϊκή; Πρόκειται για ουτοπία. Αλλά και για συγκάλυψη της πραγματικότητας, επειδή ο ΣΥΝ στον όρο «αντινεοφιλελεύθερη πολιτική» δε δίνει το αληθινό περιεχόμενο που αυτή έχει. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική (η άλλη εκδοχή ενσωμάτωσης των λαϊκών δυνάμεων είναι η κλασική σοσιαλδημοκρατική, που εφαρμόστηκε πριν από πολλές δεκαετίες) περιλαμβάνει τον ευρωστρατό, το ΝΑΤΟ, το «Σύμφωνο Σταθερότητας», συνολικά τις αποφάσεις της ΕΕ, που είναι και επιλογές της εγχώριας πλουτοκρατίας. Περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, συνταξιοδότηση, δηλαδή χτύπημα και της σημερινής Κοινωνικής Ασφάλισης, που βρίσκεται κάτω από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Ο «αντινεοφιλελευθερισμός» του, λοιπόν, είναι απελπιστικά συρρικνωμένος, εφόσον αποδέχεται την ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, της εργατικής δύναμης.

Τρίτο: Απορρίπτει, για σήμερα, ο ΣΥΝ τη συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ, όμως: Αποδέχεται (και έτσι είναι), ότι και τα δύο κόμματα είναι «δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού» (της σοσιαλδημοκρατίας). Αρα αποδέχεται ότι στη στρατηγική και στην οπτική ανάλυση της πολιτικής συμπίπτει με το ΠΑΣΟΚ στην κατεύθυνση. Ακόμη: Επιμένει, ότι αν δυναμώσει ο ίδιος ο ΣΥΝ, θα μπορεί να πιέσει για ν' αλλάξει το ΠΑΣΟΚ. Μα κι αυτό να γίνονταν, ποια πολιτική θα εφάρμοζε αυτή η συμμαχία, όταν δεν υπάρχει πολιτική με το περιεχόμενο της πραγματικής αντινεοφιλελεύθερης γραμμής;

Ετσι, ο ΣΥΝ είναι καταδικασμένος να κάνει αντιπολίτευση όχι επί της ουσίας, να κινείται στον ίδιο δρόμο με το ΠΑΣΟΚ, αλλά να μη δέχεται φανερά ότι έτσι συμβαίνει, να πατάει με το ένα πόδι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και να αιωρείται με το άλλο. Αυτή είναι η σύγχρονη πειστική πολιτική λύση του, που είναι και μη σεχταριστική!.. Αυτή δίνει άλλοθι στο δικομματισμό, στην αντιλαϊκή πολιτική.


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ