ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2002
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΒΕ
Εκβιασμοί και απροκάλυπτος κυνισμός

Παρατείνουν στο διηνεκές την υποβολή των δηλώσεων συνάφειας και ταυτόχρονα ξεκινούν τους εκβιαστικούς ελέγχους

Στη γνωστή μεθοδολογία των ανοιχτών απειλών και εκβιασμών προκειμένου να εισπράξει το αναδρομικό χαράτσι από τους ΕΒΕ, επανήλθε για μια ακόμη φορά χτες η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό και χωρίς να τηρεί ούτε τα ελάχιστα προσχήματα, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με χτεσινή του ανακοίνωση παρατείνει στο διηνεκές την υποβολή των δηλώσεων συνάφειας για την τριετία 1999 - 2001 και παράλληλα γνωστοποιεί ότι από σήμερα 16 του Μάη (η... «κανονική» προθεσμία έληγε χτες 15 του Μάη) ξεκινούν οι «δειγματοληπτικοί έλεγχοι» τόσο στις επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν δήλωση όσο και στις επιχειρήσεις που υπέβαλαν δήλωση, με στόχο την «εξακρίβωση της ειλικρίνειας των υποβληθέντων στοιχείων στις ΔΟΥ». Πρόκειται δηλαδή για απροκάλυπτο κυνισμό, που αποδείχνει το πόσο ψευδεπίγραφη ήταν η...«προαιρετική υποβολή» των δηλώσεων που προβλέπει ο νόμος που ψήφισαν. Αφού πήραν τη συγκατάθεση των υποτακτικών τους στις διοικήσεις των επαγγελματικών οργανώσεων και πέτυχαν σε κάποιο βαθμό να κατευνάσουν τις μαζικές αντιδράσεις, τώρα επανέρχονται στις αρχικές θέσεις τους με στόχο να χαρατσώσουν με όσο το δυνατό μεγαλύτερα ποσά τους ΕΒΕ. Αυτός είναι ο νόμος που ψήφισαν και σε αυτό ακριβώς το νόμο έβαλαν πλάτη οι συμβιβασμένες ηγεσίες των επαγγελματικών οργανώσεων. Η αέναη παράταση που δόθηκε στην υποβολή των σχετικών δηλώσεων, κάτω από τη «δαμόκλεια σπάθη» των φορολογικών ελέγχων, αποκαλύπτει ταυτόχρονα την καθαρά φοροεισπρακτική λογική της κυβέρνησης. Στη χτεσινή «απανταχούσα» το υπουργείο Οικονομίας χωρίς τον παραμικρό δισταγμό αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ωφέλεια σε φόρους των επαγγελματιών από την οικειοθελή υποβολή των σημειωμάτων συνάφειας προσεγγίζει το 50%». Και με απύθμενο θράσος συνεχίζουν: «Με δεδομένο ότι η μέση φορολογική επιβάρυνση (ανά δήλωση) είναι της τάξης των 3.520 ευρώ, είναι σαφές ότι τα 45-75 ευρώ για την καθυστερημένη υποβολή είναι αμελητέα». Ο,τι η κυβέρνηση θεωρεί «αμελητέο» ποσό για τους ΕΒΕ, το θεωρεί απολύτως απαραίτητο για την κάλυψη των απωλειών από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Και για να μην υπάρξει η παραμικρή παρανόηση για τις δυνατότητες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα χαράτσια, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών καταλήγει με το εξής: «Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2002 θα έχουν ελεγχθεί όλοι όσοι δεν υπέβαλαν ή δε θα υποβάλλουν σημειώματα συνάφειας». Και βέβαια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - πάλι με τη συγκατάθεση των συμβιβασμένων ηγεσιών των επαγγελματικών οργανώσεων - ψήφισε και ετοιμάζει και τα χειρότερα για τους ΕΒΕ με το νέο χαράτσι της συνάφειας για την εξαετία 1993-1998.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Στις πλάτες εργαζόμενων - συνταξιούχων

Ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε στο 4μηνο κατά 7,8% και ο ΦΠΑ κατά 13,4%. «Υστερούν» τα έσοδα από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι ΕΒΕ όχι μόνο στηρίζουν την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, αλλά σηκώνουν και το πρόσθετο βάρος από τις απανωτές φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο. Το γεγονός αυτό προκύπτει ακόμη και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με οποία τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο 4μηνο Γενάρης - Απρίλης 2002 αυξήθηκαν κατά 5,3% (έναντι στόχου 6,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός) και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ν. Χριστοδουλάκη ο ετήσιος στόχος «θα ξεπεραστεί». Το σύνολο των εσόδων διαμορφώνεται σε 11,3 δισ. ευρώ.

Το μέγεθος της φορολογικής ληστείας σε βάρος των εργαζόμενων και συνταξιούχων προκύπτει και από το γεγονός ότι στο α` τετράμηνο του 2002:

  • Ο φόρος εισοδήματος (τη μερίδα του λέοντος την πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι) αυξήθηκε, συγκριτικά με πέρσι, σε ποσοστό 7,8%. Το σχετικό κονδύλι έφτασε σε 2,5 δισ. ευρώ.
  • Ο ΦΠΑ, ο κατ' εξοχήν φόρος που βαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση, αυξήθηκε σε ποσοστό 13,4% και το ποσό που εισέπραξε η κυβέρνηση έφτασε σε 3,98 δισ. ευρώ.
  • Ο φόρος πάνω στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παρουσιάζει μείωση κατά 50,4%.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η εισφορά των εργαζόμενων είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων δεν υπάρχουν σαν έσοδο στο φετινό προϋπολογισμό αφού η κυβέρνηση φρόντισε να τα προεισπράξει από τα τέλη του 2001. Ετσι το σχετικό κονδύλι (λόγω κάποιων «καθυστερημένων» καταβολών) είναι για φέτος στα 53 εκατ. ευρώ και παρουσιάζει μείωση 85,5%. Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει την πιθανότητα να επαναληφθεί και φέτος η προείσπραξη του «τελόσημου» στα αυτοκίνητα. Να επισημανθεί επίσης ότι τα αναδρομικά φορολογικά χαράτσια από την εφαρμογή της συνάφειας στους ΕΒΕ δεν υπάρχουν στα έσοδα του 4μηνου, αλλά θα εμφανίζονται σταδιακά στους επόμενους μήνες.

ΣΔΟΕ
«Στοιχεία» συγκάλυψης της πραγματικότητας

Τον απολογισμό της δράσης για το έτος 2001 δημοσιοποίησε χτες η ηγεσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Τα σχετικά «στοιχεία» με τα ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας ανά κατηγορία επαγγελμάτων, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αποκρύπτουν την ουσία του ζητήματος, καθώς τα όποια ευρήματα του ΣΔΟΕ είναι αποτέλεσμα των κατευθύνσεων που πήρε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το πού θα στραφούν οι έλεγχοι. Με αυτήν την έννοια, αποκαλυπτικό για τη βούληση της κυβέρνησης, είναι το γεγονός ότι για το 2001 το ποσοστό παραβατικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων φαίνεται μειωμένο στο 17,6% από 24,1% το 2000, ενώ οι έλεγχοι με τον τρόπο που διενεργήθηκαν δείχνουν τη φορολογική παραβατικότητα των επιχειρήσεων «λιανικού εμπορίου» να αυξάνεται το 2001 στο 30% από 24,3% το 2000. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Δ. Μπατζελής, το ποσοστό παραβάσεων ανά κλάδο δραστηριότητας -όπως ταξινομούνται από τον ίδιο τον ΣΔΟΕ - είναι: Ελεύθεροι επαγγελματίες 25,1%, κέντρα διασκέδασης - μπαρ 28%, μεγάλες επιχειρήσεις 17,6%, επώνυμη φοροδιαφυγή 13,8%, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών 33,8%, τουρισμός 31,2%, επιχειρήσεις εκπαίδευσης 25,1%, χονδρικό εμπόριο 24,5%, επιχειρήσεις κατασκευών 35,3%, επιχειρήσεις νοσηλείας κοινωνικής πρόνοιας 22,8%, σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα 15,7%.

Σύμφωνα, τέλος, με την ηγεσία του ΣΔΟΕ το 2001 έγιναν έλεγχοι και στην ΕΠΑΕ και διαπιστώθηκε μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 650 εκατ. δρχ. καθώς και άλλες παραβάσεις. Ελεγχοι έγιναν και σε ΠΑΕ (Πανιώνιος, Αρης, Ηρακλής και Παναχαϊκή), όπου διαπιστώθηκαν διάφορες φορολογικές παραβάσεις.

Οι προθεσμίες της Εφορίας

Στις 8 του Μάη άρχισαν να τρέχουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ μέχρι σήμερα έχει λήξει η προθεσμία για τους φορολογούμενους με ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 1, 2, 3 και 4. Οι προθεσμίες για τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

  • Μέχρι 17 Μάη στο ψηφίο 5.
  • Μέχρι 21 Μάη στο ψηφίο 6.
  • Μέχρι 23 Μάη στο ψηφίο 7.
  • Μέχρι 27 Μάη στο ψηφίο 8.
  • Μέχρι 29 Μάη στο ψηφίο 9.
  • Μέχρι 31 Μάη στα ψηφία 10, 20, 30, 40 και 50.
  • Μέχρι 4 Ιούνη στα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00.

Σημειώνεται ότι για όσους υποβάλουν δηλώσεις μέσω INTERNET και λόγω της βλάβης που σημειώθηκε στο σύστημα του υπουργείου, θα ανακοινωθούν νέες καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων.

ΕΜΠΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ψήφισαν ενότητα και αγώνα

Μεγάλη άνοδο σημείωσε η «Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων» στις εκλογές για το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και για την Ομοσπονδία.

Από δύο έδρες που είχε στο προηγούμενο ΔΣ, τώρα θα διαθέτει τρεις, ενώ για μερικούς μόνο ψήφους δεν κέρδισε την τέταρτη έδρα. Από τις άλλες δύο παρατάξεις, στο Διοικητικό Συμβούλιο η «Εμπορική Προοπτική» θα διαθέτει 18 έδρες και η «Νέα Κίνηση Εμπόρων» 4 έδρες.

Για την Ομοσπονδία, η «Εμπορική Προοπτική» εξασφάλισε 18 έδρες, η «Νέα Κίνηση Εμπόρων» 2 έδρες και η «Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων» μία έδρα (Γ. Χατζηγεωργίου), ενώ για την Εξελεγκτική Επιτροπή για πρώτη φορά η «Αγωνιστική Ενότητα» εξέλεξε αντιπρόσωπο.

Από την «Αγωνιστική Ενότητα Εμπόρων» εκλέχτηκαν για το ΔΣ ο Γ. Χατζηγεωργίου, ο Μ. Μυστακίδης και ο Γ. Παυλίδης και για την Εξελεγκτική Επιτροπή η Ευαγγελία Μανιάτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ