ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2002
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΘΡΑΚΗ
Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στις πολυεθνικές

Με ένα μπαράζ δικών που ξεκινά από σήμερα στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου και θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη 21 και Πέμπτη 23 του Μάη, εντείνονται και κλιμακώνονται οι διώξεις εναντίον των κατοίκων της Στρατονίκης Χαλκιδικής που αγωνίζονται να σταματήσουν τις εξορυκτικές δραστηριότητες της TVX κάτω από τον οικισμό τους. Συνολικά θα δικαστούν 43 κάτοικοι με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Διώκονται γιατί με ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαιτούσαν και απαιτούν να σταματήσουν τα οχήματα της εταιρίας να διέρχονται από το χωριό τους. Αίτημα το οποίο αρνείται να ικανοποιήσει η εταιρία και συνεχίζει τη διέλευση των οχημάτων της μέσα από το χωριό, έχοντας διασφαλίσει τη μόνιμη προστασία της από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς των κατοίκων της Στρατονίκης, στους χιλιάδες πολίτες της Θράκης που κατέκλυσαν το Εθνικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης για να διαδηλώσουν μελωδικά την αντίθεσή τους στην επέλαση των πολυεθνικών στον τόπο τους και στη λειτουργία χρυσωρυχείων, μετέφερε ο Τ. Παπαγεωργίου, μέλος της επιτροπής αγώνα. «Τα παιδιά της Στρατονίκης είναι αντιμέτωπα με τα ΜΑΤ, οι γονείς τους αντιμετωπίζουν διώξεις, χρόνια φυκαλίσεις στοιβάζονται στις πλάτες των κατοίκων. Ομως δεν υποχωρούν. Συνεχίζουν τον αγώνα», είπε.

Οι χιλιάδες πολίτες του Εβρου και της Ροδόπης, που πλημμύρισαν το Εθνικό Στάδιο, και συμμετείχαν στη μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία διαμαρτυρίας, επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να μην υποκύψουν στα σχέδια και τις επιδιώξεις κυβέρνησης και πολυεθνικών εταιριών.

«Ο αγώνας θα είναι μακρύς, σκληρός, επίπονος, άνισος και βασανιστικός», προειδοποίησε ο Γ. Φακριάδης, μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης - Εβρου, κατά της εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού. Και απευθυνόμενος στους αιρετούς της ΤΑ και ΝΑ, τους νυν και αυτούς που θα προκύψουν από τις επικείμενες εκλογές, είπε: «Το να λένε "όχι στα χρυσωρυχεία", από μόνο του δε φτάνει. Ιδιαίτερα όμως όταν λέγεται από τη μια και υπονομεύεται από την άλλη, συνιστά πρόκληση και εμπαιγμό». Κατέληξε τονίζοντας πως «το πολιτικό όχι στα χρυσωρυχεία δεν επιδέχεται ούτε παραμορφώσεις, ούτε στρογγυλέματα», αναφερόμενος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ροδόπης που ξαφνικά ανακάλυψε καλές και ήπιες μεθόδους επεξεργασίας χρυσού και περιθώρια συζήτησης.

Και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου που συντρόφεψε με τα τραγούδια του τους χιλιάδες Θρακιώτες, τους κάλεσε να μην επιτρέψουν να γίνει ο τόπος τους βόθρος των Αμερικάνων και των Καναδών και των άλλων ξένων συμφερόντων.

«ΦΑΛΚΟΝ»
Η αδιαφορία των αρμοδίων οδήγησε στην τραγωδία

Ολοκλήρωσε χτες την κατάθεσή του ενώπιον του Γ` Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ο πραγματογνώμονας Αλέξανδρος - Ροβέρτος Φίσερ, μάρτυρας κατηγορητηρίου στη δίκη για την τραγωδία του πρωθυπουργικού «Φάλκον», κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι. Επανέλαβε με έμφαση ότι οι κυβερνήτες του αεροσκάφους έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποτραπεί το δυστύχημα, πράγμα που εξόργισε τον συνήγορο της οικογένειας ενός θύματος (του άτυχου μηχανικού Μιχ. Παπαδόπουλου), ο οποίος τον χαρακτήρισε «αναξιόπιστο και αντιφατικό σε σχέση με την κατάθεση που προδικαστικά είχε δώσει στον ανακριτή». Ο μάρτυρας απάντησε, ωστόσο, ότι δεν έχει πει ποτέ ότι έφταιγαν οι τεχνικοί και πρόσθεσε πως «οι πιλότοι έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν».

Ακολούθως, κατέθεσε ο δεύτερος πραγματογνώμονας Ακριβός Τσολάκης, έμπειρος κυβερνήτης και σύμβουλος ασφάλειας πτήσεων της ΥΠΑ, τον οποίο επίσης είχε διορίσει ο εισαγγελέας Ισίδ. Ντογιάκος για να διερευνήσει τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας. Ο ίδιος είχε κάνει στις 7-9-1998 έλεγχο στο «Φάλκον» με εντολή της υπηρεσίας του γιατί αυτό παρουσίαζε συχνά τεχνικά προβλήματα. Εν συνεχεία, συνέταξε έκθεση, στην οποία επισήμαινε το είδος των τεχνικών προβλημάτων και πρότεινε να σταλεί το αεροσκάφος στην κατασκευάστρια εταιρία «Ντασό» για περαιτέρω έλεγχο και επισκευή. Τα προβλήματα, συνεπώς, του «Φάλκον» ήταν γνωστά στην κυβέρνηση πολύ πριν από τη μοιραία πτήση της 14ης Σεπτέμβρη 1999, αλλά η χρησιμοποίησή του κάθε άλλο παρά σταμάτησε. Αυτό πιστοποιείται και από την αντίδραση του τότε υπουργού Μεταφορών Αναστ. Μαντέλη, ο οποίος, σύμφωνα με την κατάθεση προηγούμενου μάρτυρα στη δίκη, εκτόξευσε τη φράση «δολοφόνε, δε σου είπα να προσέξεις το Φάλκον;» στον πρόεδρο της ΟΑ κ. Τσαγκαράκη, φράση που, φυσικά, δεν εξαλείφει καθόλου τις ευθύνες και του ίδιου ως πολιτικού του προϊσταμένου.

Ο Α. Τσολάκης δεν επέρριψε ευθύνες στους κατηγορούμενους κυβερνήτες του αεροσκάφους Ι. Ανδρουλάκη και Γρ. Σινέκογλου, είπε, όμως, ότι αν ήταν στη θέση τους θα παράβαινε το σχετικό κανονισμό της ΟΑ και θα έδινε εντολή στους επιβάτες να προσδεθούν κατά τη διαδικασία καθόδου και όχι λίγο πριν από την προσγείωση. Ανέφερε, επίσης, ότι είχε επισημάνει στην ΥΠΑ πως το «Φάλκον», λόγω των ιδιαιτεροτήτων που είχε, χρειαζόταν ένα ειδικό, οργανωμένο συγκρότημα φροντίδας και συντήρησης. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

Απολογήθηκε ο Παν. Κράμπης

Αρχισαν χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών οι απολογίες των οχτώ κατηγορουμένων της υπόθεσης απαγωγής και δολοφονίας του επιχειρηματία Γιώργου Νικολαΐδη, 45 χρόνων και της φίλης του Σούλας Καλαθάκη, 32 χρόνων, το Νοέμβρη του 1997 στην Κηφισιά. Πρώτος κλήθηκε να απολογηθεί ο φερόμενος ως εγκέφαλος της σπείρας Παναγιώτης Κράμπης ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες και απέδωσε το διπλό έγκλημα στο φυγόδικο συγκατηγορούμενό του Ηλία Μαζαράκη. «Εγώ - είπε - δε θα έφθανα ποτέ στο σημείο να κάνω δολοφονία». Παραδέχτηκε, όμως, ότι γνωρίζει άριστα να «σπάει» τους κωδικούς πιστωτικών καρτών. Σημειώνεται ότι η δολοφονία του επιχειρηματία και της φίλης του έγινε για την κλοπή των πιστωτικών του καρτών και την ανάληψη των καταθέσεων που είχε στις τράπεζες.

Ο Παν. Κράμπης υποστήριξε, επίσης, ότι η πρώην φίλη και συγκατηγορούμενή του Μαρία Χωραΐτου δεν έχει σχέση με την υπόθεση.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι

Την Κυριακή 19-5-02, τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν επετειακές εκδηλώσεις:

  • Μεγάρων, στις 11 π.μ., τελείται επιμνημόσυνη δέηση για τους 10 αγωνιστές που κρέμασαν οι Γερμανοί στο Λουτρόπυργο στις 3-5-1944. Στην εκδήλωση - που θα γίνει στο χώρο του μνημείου των θυμάτων -συμμετέχουν οργανωτικά, οι συγγενείς των πεσόντων και ο Δήμος Νέας Περάμου (Μεγάλου Πεύκου).
  • Λιβαδειάς και οι Δήμοι Λιβαδειάς και Διστόμου, στις 11 π.μ., πραγματοποιούν εκδήλωση, στη μνήμη των 124 πατριωτών αγωνιστών, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στις 24-4-1944 στη θέση Καρακόλιθος Βοιωτίας.

Για τη μετακίνηση των αντιστασιακών, φίλων της Αντίστασης και συγγενών και όσων επιθυμούν να συμμετέχουν στην εκδήλωση, δρομολογείται πούλμαν (δωρεάν), που αναχωρεί στις 10 π.μ. από το Α` Γυμνάσιο Λιβαδειάς (φούρνος Λαδούλου).

  • Αγρινίου, στις 9.30 π.μ., στην Αγία Τριάδα τελείται το ετήσιο μνημόσυνο για τους 120 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στην Αγία Τριάδα και τους 3 πατριώτες που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές και τα ντόπια όργανά τους στην πλατεία Δημοκρατίας στις 14-4-1944.
  • Σερρών, στις 11 π.μ., στα νεκροταφεία της Ευαγγελίστριας, τελείται μνημόσυνο για τα θύματα του εμφυλίου πολέμου. Στη διοργάνωση της εκδήλωσης, συμμετέχουν και οι συγγενείς των θυμάτων.
Εκλογοαπολογιστική «Φίλων Μνήμης του Διαμαντή»

Το ΔΣ της Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή συγκαλεί Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, οριστικά, την Τετάρτη 22-5-02 στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών(Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ