ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΒΣΑ
Αποφασισμένοι για ανυποχώρητους αγώνες

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των βιοτεχνών της ΟΒΣΑ, έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση των βιοτεχνών της ΟΒΣΑ, έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις, εξαιτίας της ασκούμενης πολιτικής, καθώς και οι διεκδικήσεις της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο και περιλαμβάνονται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε μετά τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων που πήραν μέρος σ' αυτή. Περιλαμβάνεται επίσης η διάθεση των βιοτεχνών να επιμείνουν στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το συνδικαλισμό των διαδρόμων.

Στο ψήφισμά τους οι αντιπρόσωποι των βιοτεχνικών σωματείων μελών της ΟΒΣΑ τονίζουν ότι τα προβλήματα στις μικρές επιχειρήσεις διογκώνονται και συνεχώς προστίθενται νέα. Στέκονται ιδιαίτερα στο Φορολογικό, για το οποίο σημειώνουν ότι τα βάρη που προήλθαν από τις ρυθμίσεις για τη «συνάφεια» και τις ανέλεγκτες χρήσεις είναι δυσβάσταχτα και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει τις τρύπες που άνοιξαν οι φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο. Για τη χωροθέτηση των βιοτεχνιών σημειώνεται στο ψήφισμα ότι γίνεται νομιμοποίηση της άθλιας κατάστασης που κυριαρχεί στις συνθήκες εγκατάστασης και λειτουργίας τους χωρίς λύσεις που θα προωθούσαν την ανάπτυξη της μικρής παραγωγής με ταυτόχρονη νομιμοποίηση των μεγάλων βιομηχανιών και των επεκτάσεών τους που απειλούν με ασφυξία τη ζωή των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Για το Ασφαλιστικό η γενική συνέλευση της ΟΒΣΑ καταγγέλλει ότι «οδηγούμαστε σε καταρράκωση κάθε έννοιας κοινωνικής πολιτικής με ψαλίδισμα της κρατικής επιχορήγησης, την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας στις εισροές και την ιδιωτικοποίηση της υγείας». Οσο για τη ρύθμιση για τον τεχνικό Υγιεινής και Ασφάλειας, καταγγέλλει ότι οδηγεί στην επιβολή ενός επιπλέον χαρατσιού και καθόλου δε βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας.

Την ίδια στιγμή, τονίζεται στο ψήφισμα, τα προβλήματα αναπαράγονται και οξύνονται σε συνθήκες έντονης συγκέντρωσης κεφαλαίων και παραγωγής που προωθούνται από τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της «απελευθέρωσης» της δράσης των μονοπωλίων.

Η ΟΒΣΑ δηλώνει ότι είναι υπέρ μιας πολιτικής που θα έχει στόχους:

  • Να αφαιρεί προνόμια από τα μονοπώλια.
  • Να εφαρμόζει κλαδικές πολιτικές εκεί που δραστηριοποιούνται πολλές μικρές επιχειρήσεις.
  • Να ευνοεί τη συνεταιριστικοποίηση των μικρών επιχειρήσεων και κύρια της βιοτεχνίας.
  • Να ενισχύει τα λαϊκά εισοδήματα και να υπερασπίζεται και να καταξιώνει την ανθρώπινη ζωή.

«Τέτοιες πολιτικές μόνο με αγώνες μπορούν να επιβληθούν και η ΟΒΣΑ επιμένει σταθερά στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης και απορρίπτει κατηγορηματικά το συνδικαλισμό των υπουργικών διαδρόμων και των συναλλαγών με την κυβερνητική πολιτική», δηλώνει η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας. Καταγγέλλει τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ ότι εάν δεν υποχωρούσε από χρόνια διακηρυγμένες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και δεν υπέγραφε μια κατάπτυστη συμφωνία που προσθέτει νέα φορολογικά δεσμά στους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους, οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος θα ήταν σήμερα πιο δυναμωμένες.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση στην κορυφή του συνδικαλιστικού κινήματος η ΟΒΣΑ θα προωθήσει ενέργειες που στόχο έχουν το δυνάμωμα του αγωνιστικού ρεύματος στη βάση του κινήματος, δηλώνουν οι αντιπρόσωποι στο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης. Θα προωθήσει την κοινή δράση με κάθε σωματείο, με κάθε ομοσπονδία στην προοπτική της αγωνιστικής υπεράσπισης της θέσης εργασίας και του εισοδήματος των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων. Δηλώνουν ότι για τα φλέγοντα θέματα διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Για το Φορολογικό: να λαμβάνει υπόψη τα βιβλία εσόδων - εξόδων σαν τη μοναδική βάση υπολογισμού της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ και αυτόματο κλείσιμο των χρήσεων με το τέλος του έτους.
  • Για τη χωροθέτηση των βιοτεχνιών: προσωρινή άδεια λειτουργίας σε όλες τις βιοτεχνίες μέχρι την ίδρυση χώρων μετεγκατάστασης, βιοτεχνικά τετράγωνα στα όρια των δήμων για τις βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης και ρύπανσης.
  • Για το Ασφαλιστικό: κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, συμμετοχή του κράτους στα 2/3 των εξόδων των ταμείων, δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια.
  • Για τις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας: να περάσουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατικών υπηρεσιών, ένταση των ελέγχων.
Ρεύμα φοροδιαφυγής

Με συνοπτικές διαδικασίες και πριν από το έλεγχο των φορολογικών παραστατικών η Εφορία θα χορηγεί στους «ενδιαφερόμενους» κατασκευαστές κατοικιών και εργολάβους την αναγκαία βεβαίωση για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ. Αυτό προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος των φορολογικών παραστατικών θα γίνεται «εκ των υστέρων». Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η... «απλούστευση της διαδικασίας», όπως την ονομάζει το υπουργείο, θα ισχύσει και για όλες τις υποθέσεις που εκκρεμεί ο φορολογικός έλεγχος, όπως και για τις νέες αιτήσεις ηλεκτροδότησης. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διευκολύνει τους κατασκευαστές βάζει στο στόχαστρο τις «εκκρεμείς» υποθέσεις των ΕΒΕ, επιβάλλοντας κεφαλικούς φόρους με την εφαρμογή της λεγόμενης συνάφειας...

Ορίστηκε το νέο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών -το οποίο παραμένει εδώ και μήνες ανενεργό μετά τη λήξη της θητείας των προηγούμενων μελών του - ορίστηκαν με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Το Συμβούλιο αποτελείται από εννέα εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων, δύο μέλη ειδικευμένων γνώσεων σε θέματα καταναλωτή, έναν εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ, έναν της ΑΔΕΔΥ, έναν της ΠΑΣΕΓΕΣ, έναν της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, έναν του ΣΕΒ, επίσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Το υπουργείο εκπροσωπείται από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Την έναρξη των εργασιών της πρώτης συνεδρίασης θα κηρύξει ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΣΕΡΡΕΣ
Κλειστά σήμερα καταστήματα και βιοτεχνίες

Οι ΕΒΕ του νομού διαμαρτύρονται για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου στον Προμαχώνα

Με κλείσιμο των καταστημάτων σήμερα το πρωί, συγκέντρωση στην πλατεία Κρονίου στις 10.30 π.μ. και πορεία προς το Δικαστικό Μέγαρο, όπου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών εκδικάζονται οι αποφάσεις των ασφαλιστικών μέτρων που πάρθηκαν τη Μεγάλη Εβδομάδα για διακοπή λιανικών πωλήσεων στο Διαμετακομιστικό Κέντρο στον Προμαχώνα, οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι του Νομού Σερρών εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στην αλλαγή του χαρακτήρα του, που η κατασκευή του ξεκίνησε ως διαμετακομιστικό και στην πορεία εξελίχτηκε σε εμπορικό.

Να σημειωθεί ότι τόσο στην πρόταση όσο και στο μπίζνες πλαν προς το υπουργείο Βιομηχανίας, καθώς και στο καταστατικό του προβλεπόταν να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικό κέντρο με αντικειμενικό σκοπό «αγοραστές από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης θα μπορούν να το επισκέπτονται, χωρίς Visa και να βρίσκουν μεγάλη ποικιλία και υψηλή ποιότητα ετοιμοπαράδοτων ελληνικών προϊόντων σε τιμές χονδρικής». Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, εντάχθηκε σε αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΕ, επιδοτήθηκε και δανειοδοτήθηκε με ευνοϊκούς όρους.

Σήμερα, αντί για όλα αυτά, λειτουργεί καθαρά ως εμπορικό κέντρο, όπου γίνονται πωλήσεις λιανικής εμπορευμάτων από τρίτες χώρες.

Το Σάββατο 25.5.2002 σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού που ήρθε για συζήτηση και αποφασίστηκε η συνέχιση και ένταση του αγώνα ενάντια στις λιανικές πωλήσεις και στη λειτουργία του κέντρου ως εμπορικού. Στην Ολομέλεια υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων των ΔΣ της Ομοσπονδίας Εμπορικών και Βιοτεχνικών Σωματείων και του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ