ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Συνομιλίες» για τα Μάρμαρα

Για πρώτη φορά, μετά την έναρξη (πριν 20 χρόνια) της «εκστρατείας» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα συναντηθούν εκπρόσωποι της βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών, με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου. Δεν πρόκειται για τον αμετακίνητα αρνητικό Ρόμπερτ Αντερσον, αλλά για τον διάδοχό του, Νιλ Μαγκρέγκορ, μέχρι πρότινος διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης Λονδίνου.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, «Σάντεϊ Τέλεγκραφ», η συνάντηση του νέου διευθυντή με τον πρόεδρο της Επιτροπής, καθηγητή Σνόνγκρας, αποτελεί «έναρξη» των συνομιλιών για την επιστροφή των γλυπτών. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης πως η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην πρόταση της Ελλάδας για ανταλλαγή των γλυπτών, με άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Να σημειωθεί, ότι η συνάντηση αναγγέλλεται όχι μόνο στο φόντο των διεθνών πιέσεων προς τη Βρετανία για την επιστροφή των γλυπτών, αλλά και στην άσχημη οικονομική κατάσταση του Βρετανικού Μουσείου και στις αναμενόμενες περικοπές εργαζομένων σ' αυτό, μεταξύ αυτών και συντηρητών.

Απεργούν οι αρχαιολόγοι

Σε 24ωρη, προειδοποιητική, πανελλαδική απεργία κατεβαίνει σήμερα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντιδρώντας στο αρχαιολογικό νομοσχέδιο, που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν αύριο και την Πέμπτη με στάσεις εργασίας από 11 π.μ.-3 μμ.

Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν ομόφωνα από το ΔΣ του ΣΕΑ σε έκτακτη συνεδρίασή του (25/5). Θυμίζουμε ότι οι αρχαιολόγοι αντιδρούν σχεδόν στο σύνολο του νομοσχεδίου, το οποίο, «έχει ελάχιστες και ήσσονος σημασίας αλλαγές» από το ν/σ που κατατέθηκε πέρσι. Από την πρώτη παρουσίαση του ν/σ υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε «ανοιχτός» διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, πράγμα που δεν έγινε, ενώ το ν/σ κατατέθηκε αιφνιδιαστικά. Η απόφαση για τη σημερινή απεργία σχετίζεται με την απόφαση της Βουλής να συζητήσει το νομοσχέδιο σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΑ αντιδρά στο άρθρο 25 περί δανεισμού - ανταλλαγής αρχαίων μνημείων με άλλες χώρες, αλλά και στο «νεωτερισμό», όπως τον χαρακτηρίζουν, του ν/σ, με τον οποίο, για την απλή κήρυξη ενός χώρου σε αρχαιολογικό, «δηλαδή την ανακοίνωση ότι σε συγκεκριμένη έκταση ελέγχεται το υπέδαφος για την ύπαρξη αρχαιοτήτων», απαιτείται, πλέον, η γνώμη των συναρμοδίων υπουργών, αναλόγως του κάθε υπό κήρυξη χώρου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Πολιτισμού, σε ανακοίνωσή της, απλώς «συμμερίζεται» τις «ανησυχίες» των αρχαιολόγων, «στηρίζει την αγωνία για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου» και καλεί τον υπουργό να μην ακολουθήσει τη διαδικασία των Κωδίκων στην ψήφιση του ν/σ, λόγω της σοβαρότητάς του.

Εσυρε ηθοποιούς στα δικαστήρια

Την κατανόηση και συμπαράσταση του κοινού ζήτησαν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ για τη ματαίωση της πρεμιέρας (22/5) του έργου «Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα». Οι ηθοποιοί τονίζουν ότι την αποκλειστική ευθύνη για την κρίση φέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Β. Αρδίτης, προσέφυγε στα δικαστήρια όπου κρίθηκε παράνομη η απεργία. Ετσι στις 24/5 δόθηκε η πρεμιέρα. Αίτημα των ηθοποιών ήταν η επαναπρόσληψη 15 συναδέλφων τους, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν.

«Τα ζητήματα του πολιτισμού δε λύνονται στις αίθουσες των δικαστηρίων», επισημαίνουν, δικαίως, οι ηθοποιοί. Χαρακτηρίζουν «όψιμη», μετά τη δικαστική απόφαση, την αποδοχή του διαλόγου από τον Β. Αρδίτη, υπογραμμίζοντας: «Ο διάλογος για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του ΚΘΒΕ προϋποθέτει την άρση των αιτίων που οδήγησαν στην τελευταία κρίση».

Σε ανακοίνωσή της η Αντιπροσωπευτική Επιτροπή ηθοποιών του ΚΘΒΕ επισημαίνει ότι «όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ο υπουργός Πολιτισμού, το ΔΣ του ΚΘΒΕ, η ΠΟΘΑ, το ΣΕΗ και οι ηθοποιοί έχουν αποδείξει έμπρακτα τη διάθεσή τους για απεμπλοκή από το πρόβλημα της εργασιακής ακαταστασίας και της καλλιτεχνικής δυσλειτουργίας του θεάτρου».

Για τα αρχαία του Αφγανιστάν

Αρχισε χτες στην Καμπούλ και ολοκληρώνεται αύριο το διεθνές σεμινάριο για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν, που διοργανώνει η UNESCO σε συνεργασία με το υπουργείο Τύπου και Πολιτισμού του Αφγανιστάν.

Στο σεμινάριο συμμετέχουν ειδικοί στις αφγανικές αρχαιότητες και εκπρόσωποι χωρών και οργανισμών που ενδιαφέρονται (πόσο άδολα θα δείξει...) για την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς του πολύπαθου Αφγανιστάν.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν στο σεμινάριο: ο διευθυντής Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ, Χαράλαμπος Μπακιρτζής και ο διευθυντής Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης, Διαμαντής Τριαντάφυλλος.

Πρόκειται για αναμενόμενη συμμετοχή, αφού υπάρχει εύλογο ελληνικό ενδιαφέρον λόγω των ελληνικών αρχαιοτήτων στο Αφγανιστάν. Με επιστολή του Ε. Βενιζέλου στον Αφγανό ομόλογό του Sayed M. Raheen προσφέρεται τεχνική και επιστημονική βοήθεια για την ανοικοδόμηση και λειτουργία του Μουσείου της Καμπούλ και οικονομική ενίσχυση για την ανοικοδόμηση του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Πινακοθήκης και του Εθνικού Ωδείου της Καμπούλ. Το ποσό ανέρχεται σε 44.000 ευρώ και έχει ήδη σταλεί στην αφγανική κυβέρνηση, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ.

Τον Ιούνιο θα μεταβεί στο Αφγανιστάν αντιπροσωπεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με επικεφαλής τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, για να αξιολογήσει την κατάσταση των μουσείων και μνημείων της χώρας.

Πενήντα χρόνια τραγούδια...

Μισό αιώνα δημιουργικής προσφοράς συμπληρώνει ο Μίμης Πλέσσας, που συνέδεσε τ' όνομά του με μεγάλες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. Τα 50χρονά του στη μουσική, θα τα γιορτάσει με μεγάλη συναυλία, την Πέμπτη (9 μ.μ.), στο Ηρώδειο, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, και με συμμετοχή καταξιωμένων και νεότερων ερμηνευτών. Για τη συναυλία και τον συνθέτη, μίλησαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, ενώ ο συνθέτης εξέφρασε τη συγκίνησή του με ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Το «Ιωβηλαίον» του Μ. Πλέσσα θ' ανοίξει με τον ίδιο στο πιάνο, συνοδεύοντας τη δεκάχρονη Καλλιόπη - Ναυσικά Καρδούλια στο «Αστέρι - αστεράκι» και θα συνεχιστεί με τραγούδια - σταθμούς: Η Μαρινέλλα θα ερμηνεύσει κομμάτια, όπως το «Ανοιξε πέτρα», «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» κ.ά. Ο Δημήτρης Μητροπάνος τα καλύτερα λαϊκά τραγούδια του συνθέτη («Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», «Αγαλμα» κ.ά.). Μεγάλες στιγμές θα προσφέρουν οι Κώστας Χατζής, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Στέφανος Κορκολής, Πένυ Ξενάκη και ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας. Με τον συνθέτη θα συμπράξει η Λαϊκή Ορχήστρα του, το «Jazz Κουαρτέτο», η Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε διεύθυνση Νίνας Πατρικίδου και η Χορωδία Φίλων Μοντέρνας Μουσικής του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Τη μουσική επιμέλεια του προγράμματος έκανε η Λουκίλα Καρρέρ.

Δισκογραφική συνεργασία

«Γιώργος Κουμεντάκης: 4 έργα για τον Αρη Χριστοφέλλη» τιτλοφορείται ο καρπός της νέας συνεργασίας του συνθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του «Συνόλου Σκαλκώτας», Γ. Κουμεντάκη και του κόντρα - τενόρου Αρ. Χριστοφέλλη. Το CDROM, που κυκλοφόρησε από το «Σείριο» περιλαμβάνει τα έργα «Το τραγούδι της Εντα Γκάμπλερ» (για φωνή και πιάνο), «Ο χιονάνθρωπος» (για κόντρα - τενόρο, κουιντέτο εγχόρδων και πιάνο, «Τρία ψάρια της Μεσογείου» (για σόλο πιάνο), «Ερως Δαίμων» (για κόντρα - τενόρο και δύο πιάνα, σε ποίηση Σαπφούς) και «Βάκχες - εισαγωγή» (για κόντρα - τενόρο και ορχήστρα εγχόρδων).

Ο δίσκος εμπεριέχει animation (ψηφιακές εικόνες) του εικαστικού Αλέξανδρου Ψυχούλη, που «μπορούν να αντιμετωπιστούν σαν οπτικές παρτιτούρες». Ο Γ. Κουμεντάκης έχει πλούσιο συνθετικό έργο (πάνω από 90 έργα), ενώ συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από 300 συναυλίες, σε διεθνή Φεστιβάλ, από σημαντικές ορχήστρες και μαέστρους σε όλο τον κόσμο.

«Κήπος μεταμορφώσεων»

Ο έρωτας ανθίζει και ο θάνατος γίνεται τραγούδι στο τελευταίο βιβλίο της εκλεκτής και πολυγραφότατης συγγραφέως και δημοτικής συμβούλου της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Ζωής Βαλάση «Ο κήπος των μεταμορφώσεων». Το - εικονογραφημένο από τη Λεμονιά Αμαραντίδου - βιβλίο θα παρουσιάσει ο «Κέδρος» αύριο (8μμ), στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα).

Η παρουσίαση θα συνοδευτεί με αφήγηση των Αννας Βυθούλκα, Ορφέα Ζαφειρόπουλου, Λούλας Λογαρά. Με μουσική από τους Ελλη Παπαρηγοπούλου (βιολί), Λούλα Αγγελή, Δημήτρη Κόλλια και Κορίνα Παπαδόδημα (φλογέρες, έγχορδα, κρουστά) και με έκθεση (από τις 6μμ) των έργων της Λ. Αμαραντίδου, που κοσμούν το βιβλίο.

Εως αύριο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Δοκιμές». Πρόκειται για φωτογραφίες αναζήτησης, προβληματισμού, παιχνιδιού και αλήθειας των μελών του φωτογραφικού εργαστηρίου της Κοινωνικής Επανένταξης «18 Ανω», στη διάρκεια της παραμονής τους στο κλειστό πρόγραμμα, καθώς και της επανένταξής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ