ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΡΥΣΧΑΔΩΝ
Πρέπει να γίνει αλλά χωρίς παραχαράξεις...

Ο τρόπος που χειρίζεται το θέμα το ΠΑΣΟΚ συνιστά προσβολή της ίδιας της Ιστορίας

Η πλατεία την ώρα της «φιέστας»...
Η πλατεία την ώρα της «φιέστας»...
Του απεσταλμένου μας Θανάση ΛΕΚΑΤΗ.--

Μια σημαντική πρωτοβουλία, η μετατροπή του ιστορικού σχολείου στις Κορυσχάδες (εκεί όπου έγινε το '44 η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου μέσα από το οποίο διορίστηκε η πρώτη κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας) σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, που θα λειτουργεί όχι απλά σαν μία αίθουσα εκθεμάτων, αλλά σαν σχολείο για τις νεότερες γενιές, κινδυνεύει, πριν ακόμα αναπτυχθεί, να εκφυλιστεί σε εργαλείο αισχρής πολιτικής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης από το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο το Μουσείο με τα σημερινά δεδομένα κινδυνεύει να γίνει μία ιστορικού τύπου τουριστική «ατραξιόν» για να συγκεντρώνει πελάτες μία ιδιωτική επιχείρηση που αγοράζει το ένα μετά το άλλο τα κτίρια του χωριού, μετατρέποντάς όλο σε ξενοδοχείο.

Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε εξαρχής αυτήν την επισήμανση, καθώς γίναμε μάρτυρες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ορισμένων ανησυχητικών φαινομένων. Καλεσμένοι από τον Δήμο Καρπενησίου να παρακολουθήσουμε τις διήμερες εκδηλώσεις για τα 58 χρόνια από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, είδαμε:

Το Σάββατο το μεσημέρι τις εισόδους του νομού Ευρυτανίας κλειστές από μπλόκα της Αστυνομίας που κατέγραφαν τα στοιχεία κάθε εισερχομένου (μας είπαν ευθέως πως αυτό γινόταν για λόγους ασφάλειας, καθώς την Κυριακή θα πήγαινε στο Καρπενήσι ο Κ. Σημίτης). Το Σάββατο το βράδυ παρακολουθήσαμε μια εκδήλωση - περίπου αγγαρεία από την πλευρά των οργανωτών, για την παρουσίαση των μελετών για το Μουσείο. Σ' όλη την πόλη δεν υπήρχε ούτε μια πρόσκληση κολλημένη γι' αυτήν την εκδήλωση. Αντίθετα υπήρχε παντού μόνο η αφίσα που καλούσε τον κόσμο στη συναυλία της Μ. Φαραντούρη στον ίδιο χώρο μερικές ώρες αργότερα. Αποτέλεσμα: Η παρουσίαση των μελετών έγινε μπροστά σε περίπου 50-60 ανθρώπους, ενώ βεβαίως η συναυλία που ακολούθησε έγινε με γεμάτη την αίθουσα.

...Μετά την αποχώρηση της κουστωδίας και ενώ η εκδήλωση συνεχιζόταν...
...Μετά την αποχώρηση της κουστωδίας και ενώ η εκδήλωση συνεχιζόταν...
Την Κυριακή, 65 με 70 Ευρυτάνες, πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και ορισμένοι ακόμα εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για το γιορτασμό στις Κορυσχάδες πήγαν στο χωριό κανονικά πριν τις 10.30, που άρχιζε το πρόγραμμα. Υποχρεώθηκαν να περιμένουν μέχρι τις 11.30 που τέλειωσε η προεκλογική περιοδεία του Κ. Σημίτη στο χωριό Γρανίτσα και τότε, ω του θαύματος, έφτασαν στο χώρο της εκδήλωσης και τέσσερα πούλμαν από τα ΚΑΠΗ Αγρινίου, οι γέροντες των οποίων τοποθετήθηκαν στις πεζούλες ως ντεκόρ για την ντροπή που ακολούθησε.

Με το που άρχισε η κατάθεση στεφανιών στο μνημείο κι αφού κατέθεσαν οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που ετοιμαζόταν ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, δίνεται εντολή από τον Νεονάκη (ήμασταν ακριβώς δίπλα του...) να διακοπεί η κατάθεση για να μιλήσει ο K. Σημίτης! Ετσι κι έγινε. Από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε ότι διακόπτεται η κατάθεση στεφανιών και ότι ανεβαίνει στο βήμα ο Κ. Σημίτης ως κεντρικός ομιλητής (!), ενώ στο ίδιο το γραπτό κείμενό του προς τους δημοσιογράφους αναφέρονται όσα είπε ως «χαιρετισμός».

Με το που τελειώνει ο K. Σημίτης σπεύδει να αποχωρήσει, και μαζί του -εν ριπή οφθαλμού- φεύγουν και τα ΚΑΠΗ... Οπως διαπιστώσαμε λίγο μετά, κάποιος είχε φροντίσει να αρχίσει εκείνη ακριβώς την ώρα η διανομή τζάμπα φαγητού στο μαγαζί αυτουνού που αγοράζει το χωριό για να το κάνει ξενοδοχείο.

Στο χώρο της εκδήλωσης έμειναν ως το τέλος όσοι ήταν και πριν φτάσει ο πρωθυπουργός. Συνεχίστηκε η κατάθεση στεφανιών και τελικά κοντά στις 1 το μεσημέρι η οργανωτική επιτροπή εδέησε να δώσει το λόγο στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ και σε αντιστασιακούς, απειλώντας μάλιστα και με κλείσιμο μικροφώνων αν παραβίαζαν τα δύο λεπτά που... μεγαλοψύχως είχαν ορίσει ως χρόνο ομιλιών. Ο δήμαρχος Καρπενησίου, στον οποίο έγινε διάβημα διαμαρτυρίας για την όλη αθλιότητα, ψέλλισε κάτι περί προγράμματος που όρισε η Νομαρχία, η οποία όμως δεν ήταν καν οργανωτής της εκδήλωσης. Από την πλευρά της πάντως η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έκανε καθαρό ότι το Κόμμα βοήθησε και θα συνεχίσει να βοηθά το Μουσείο, γιατί το ΠΑΣΟΚ θα φύγει αλλά η ιστορία της Αντίστασης θα μείνει.

Οι μελέτες

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος το Σάββατο, χρειάζονται 300 εκατομμύρια για το Μουσείο και τα σχετικά τεχνικά δελτία έχουν ήδη κατατεθεί. «Ελπίζουμε σε σχετικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη που έρχεται αύριο» είπε ο δήμαρχος. Στην ομιλία του πάντως ο πρωθυπουργός δεν έβγαλε άχνα για το θέμα.

Στη μελέτη που παρουσίασε η μουσειολόγος Γ. Χορμόβα σημειώνεται ότι στόχος είναι ένα ζωντανό Μουσείο, που να μπορεί να αξιοποιηθεί από τους νέους. Η ίδια έκανε ειδική αναφορά στον επίτιμο πρόεδρο του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκη, και το ίδιο το Κόμμα γιατί, όπως είπε, «το ΚΚΕ στάθηκε πολύτιμος αρωγός με τη διάθεση φύλλων του "Ριζοσπάστη" που αφορούν αυτή την περίοδο, όπως για το ειδικό άλμπουμ που διέθεσε στο Μουσείο με υλικό απ' όλη την περίοδο '41-'45». Ανακοίνωσε επίσης τη δέσμευση του ΚΚΕ μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής του ιστορικού αρχείου του Κόμματος να συνεχίσει να ενισχύει το Μουσείο με υλικά. Από τα αναφερόμενα στη μελέτη έγινε καθαρό πως εκτός από το ΚΚΕ και το φωτογράφο Σπύρο Μελετζή ουδείς άλλος έχει δώσει μέχρι τώρα υλικό.

Η τεχνική μελέτη που παρουσίασε ο Θ. Στερόπουλος αφορά σ' ένα φιλόδοξο σχέδιο που περιλαμβάνει τόσο την αναπαλαίωση του κτιρίου όσο και τη διαρρύθμισή του, έτσι που να ανταποκρίνεται στους εκπαιδευτικούς στόχους του. Το αποτέλεσμα στις μακέτες είναι ικανοποιητικό. Στον ίδιο το χώρο όμως, η προσαρμογή της Ιστορίας στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ είναι ήδη αισθητή. Ενώ έχει ήδη τελειώσει η σε πρώτη φάση αποκάλυψη των τοιχογραφιών, έχει εξαφανιστεί η τοιχογραφία με το σφυροδρέπανο που ήταν στο κέντρο του δυτικού τοίχου της μεγάλης αίθουσας...


Με ταξικό πείσμα διαστρεβλώνουν την Ιστορία

Αποσπάσματα από την ομιλία του Κώστα Βουλγαρόπουλου στις Κορυσχάδες

Ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, καταθέτει στεφάνι στο χώρο του μνημείου
Ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, καταθέτει στεφάνι στο χώρο του μνημείου
«Αγαπητοί φίλοι, όσοι μείνατε» είναι η φράση που χρησιμοποίησε αρχίζοντας το χαιρετισμό του εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Κώστας Βουλγαρόπουλος. Κι αφού κατήγγειλε ως τουλάχιστον ατόπημα τη μεθόδευση να μετατραπεί ο γιορτασμός σε κυβερνητική φιέστα, υπενθύμισε τα αυτονόητα που λίγο πριν ο πρωθυπουργός είχε αποσιωπήσει: «Ολοι γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ ήταν ο οργανωτής και ο αιμοδότης της Εθνικής Αντίστασης».

Και συνέχισε με ορισμένες αλήθειες που ενοχλούν ορισμένους: «Στα μαύρα χρόνια της γερμανικής κατοχής, ο λαός μας συμμετείχε ενεργά και ολόψυχα στον Τιτάνιο Αντιφασιστικό Αγώνα για να ηττηθεί το τέρας της ιμπεριαλιστικής - ναζιστικής Γερμανίας, που, για δεύτερη φορά (σε 25 χρόνια), προκαλούσε την ειρήνη των λαών όλου του κόσμου». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσαν οι Ναζί και σημείωσε πως με ευθύνη των κυβερνήσεων, και της σημερινής, τα θύματα, οι καταστροφές και το κατοχικό δάνειο δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί.

«Το γενικό κάλεσμα, συνέχισε, για Εθνική Απελευθέρωση και Λαϊκή Κυριαρχία συνέπαιρνε τις καρδιές κάθε πατριώτη. Εκείνος ο μεγάλος ξεσηκωμός έμοιαζε σαν ένα δεύτερο '21. Γιατί πήγαζε από τη βαθιά πίστη και αισιοδοξία που ενέπνεε το ΚΚΕ και το Παγκόσμιο Αντιφασιστικό - Αντιιμπεριαλιστικό Κίνημα, με φωτεινό παράδειγμα τη μεγάλη τότε Σοβιετική Ενωση και τον Κόκκινο Στρατό».

«Σ' εκείνη την κρίσιμη εποχή για το λαό και τη χώρα, η προδοτική άρχουσα τάξη και οι πουλημένοι εκπρόσωποί της (με επικεφαλής το παλάτι) εγκατέλειπαν τρομαγμένοι για να λουφάξουν και να συνεχίσουν τη ζωή τους στη χλιδή που τους παρείχε η Αγγλία. Για να επεξεργαστούν με τους Αγγλους τη μορφή της μεταπολεμικής εξουσίας στην Ελλάδα. Φεύγοντας άφηναν πίσω τους για εφεδρεία τους επίορκους στρατιωτικούς και πολιτικούς του Μεταξά, για να στελεχώσουν τις κατοχικές κυβερνήσεις "Κουίσλινγκ" που θα διευκόλυναν στο μακάβριο έργο τους, τους χιτλερικούς κτηνάνθρωπους ναζί κατακτητές.

Κι όμως, σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, ο Λαός μας δεν κιότεψε.

Ηταν παρόν το ΚΚΕ που κάλεσε τον Ελληνικό λαό και τη Νεολαία σε παλλαϊκή ενότητα.

Και ήταν το μόνο που πίστευε στην αστείρευτη δύναμη των Λαϊκών δυνάμεων. Πίστη που στηριζόταν στη θεωρία και στη στρατηγική του επιλογή: "Για το χτίσιμο πλατιών και ισχυρών Συμμαχιών - Λαϊκών Αντιφασιστικών Μετώπων". Εργο δύσκολο!

Παρά, όμως, την πεισματική άρνηση των Αστικών Κομμάτων ο στόχος του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε, γιατί ανταποκρινόταν στο Πατριωτικό Αίσθημα και δημιούργησε την ελπίδα και την προοπτική.

Ετσι δημιουργήθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το θρυλικό ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, με κύριο οργανωτή, καθοδηγητή και βασικό αιμοδότη το ΚΚΕ.

Αυτό το Μέτωπο σήκωσε το κύριο βάρος του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα.

Το ΚΚΕ έκανε ειλικρινή αγώνα για να πετύχει τη συνεργασία με άλλες Πολιτικές - Πατριωτικές Δυνάμεις, πάνω σ' ένα Πρόγραμμα. Ο κύριος σκοπός του δεν ήταν μόνον το διώξιμο των κατακτητών. Ηταν και μετά την απελευθέρωση: το χτίσιμο μιας Νέας Ελλάδας, Ανεξάρτητης, Κυρίαρχης, μιας Ελλάδας Λαϊκο-Δημοκρατικής.

Σ' αυτή την πολιτική κατεύθυνση και προοπτική ιδρύθηκε, στις 14-27 του Μάη του 1944, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, η γνωστή ΠΕΕΑ, πριν 58 χρόνια σ' αυτό εδώ τον ιστορικό τόπο. Ιδρύθηκε στην απελευθερωμένη από τον ΕΛΑΣ Ελλάδα.

Αν ανοίξετε το "Αλμπουμ" του "Ριζοσπάστη" εκείνης της εποχής (βρίσκεται στο Μουσείο) θα διαβάσετε εκείνη την Ιστορική Απόφαση για τη δημιουργία της Εθνικής Λαϊκής Κυβέρνησης, το Πρόγραμμά της, τους στόχους της, τις δυνάμεις που την αποτελούσαν.

Ενώ στο Κάιρο στήθηκε μια άλλη εγκάθετη κυβέρνηση των Αγγλων, που δεν είχε σκοπό τη συμφιλίωση του Λαού και την ανάπτυξη της χώρας. Είχε έναν άλλο σκοπό, δόλιο καταχθόνιο, τη συντριβή και την ταπείνωση του ηρωικού Ελληνικού Λαού και τη διάλυση των Αντιστασιακών της Οργανώσεων και της ραχοκοκαλιάς τους, του ΚΚΕ.

Ομως, στο λίγο χρόνο που λειτούργησε η ΠΕΕΑ άφησε ανεξίτηλη και πραγματική Ιστορία. Νομοθέτησε Λαϊκούς - Δημοκρατικούς θεσμούς. Πρώτη στην ιστορία της Ελλάδας, έδωσε σε αυτούς που αγωνίζονταν, για τη Λευτεριά, με το όπλο στο χέρι, Γυναίκες και Νέους, το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Καθιέρωσε γνήσιο θεσμό ΤΑ ψήφισε νόμους για τη λαϊκή Παιδεία, λαϊκή Υγεία κλπ. Θεσμοί που οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις, και ιδιαίτερα οι τελευταίες, ξηλώνουν εκ θεμελίων.

Τότε ο λαός μας αγωνίστηκε δίπλα σ' όλες τις αντιφασιστικές δυνάμεις του κόσμου, με κύρια τη Μεγάλη Σοβιετική Ενωση και τον Κόκκινο Στρατό».

Ο ομιλητής αφού έκανε αναφορά στις διάφορες προσπάθειες παραχάραξης της Ιστορίας σημείωσε:

«Αυτήν την ένδοξη Ιστορία κρύβουν επιμελώς ή κάνουν ό,τι μπορούν για να τη διαστρεβλώσουν, όπως έκανε πριν από λίγο και ο πρωθυπουργός.

Εξι ολόκληρες δεκαετίες, όλες οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις αρνούνται με ταξικό πείσμα το δικαίωμα να διδάσκεται η Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στα Σχολεία, στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στις Νέες Γενιές.

Και τώρα; Μένουν ανεκπλήρωτα τα Οράματα και τα Ιδανικά για τα οποία πάλεψε ο λαός μας και οι Λαοί όλου του κόσμου.

Οι Αντιστασιακοί της χώρας μας εμπαίζονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Κουτσουρεύονται τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας.

Οι ίδιες δυνάμεις της Νέας Τάξης Πραγμάτων (του ιμπεριαλισμού, με πρώτες τις ΗΠΑ και τις υποταγμένες σ' αυτές κυβερνήσεις - μαζί και της Ελληνικής, τώρα με όργανο κρούσης το ΝΑΤΟ) δίνουν τη "ρεβάνς" κατά των λαών όλου του κόσμου, με μεγαλύτερο μίσος.

Τούτη τη φορά πιο απροκάλυπτα, με γκαιμπελικά επιχειρήματα, που μόνο αυτοί μπορούν να χρησιμοποιούν.

Σήκωσαν τη σημαία κατά της "τρομοκρατίας" οι αρχιτρομοκράτες των λαών, οι Αμερικάνοι, το ΝΑΤΟ, το Ισραήλ κ.ά. για να επιβάλουν την παγκόσμια κυριαρχία τους».

Και κατέληξε: «Ο ιμπεριαλισμός σήμερα είναι ισχυρός, δεν είναι όμως αήττητος, όπως θέλουν να τον παρουσιάζουν οι υποτελείς κόλακές του και οι ακριβοπληρωμένοι κονδυλοφόροι τους.

Η Νεότερη Ιστορία της Ανθρωπότητας είναι ο μόνος αλάνθαστος κριτής που διδάσκει: Πως κανένας δυνάστης, όσο ισχυρός και αν ήταν, δεν επικράτησε για πολύ με τη βία και το άδικο. Πως οι λαοί που πιστεύουν στο δίκιο, που αγωνίζονται για ελεύθερη και ανεξάρτητη Πατρίδα, είναι πάντα οι μεγάλοι νικητές. Εμείς οι Ελληνες έχουμε ζωντανά τα παραδείγματα».

«Το Κόμμα μας (84 χρόνια ζωής και δράσης) έδειξε στην πράξη ότι ποτέ δε συμβιβάστηκε με ισχυρούς, ξένους και ντόπιους δυνάστες και δικτάτορες. Πάντα τους αντιμετώπισε με όλες του τις δυνάμεις, παρά, όποιο κι αν ήταν, το κόστος.

Οπως πρώτα, έτσι και τώρα και πάντα,θα βρίσκεται, με την εργατική τάξη, το Λαό και τη Νεολαία, πάλι στις πρώτες γραμμές του αγώνα, κατά των δυνάμεων της Νέας Τάξης του ιμπεριαλισμού».


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ
Δημαγωγία και «αντιδεξιές κορόνες»

Την άκρατη υποσχεσιολογία για έργα που θα... γίνουν στο μέλλον - πολλά από τα οποία έχουν εξαγγελθεί παλιότερα και θα έπρεπε να είχαν, ήδη, ολοκληρωθεί - υπέστη, προχτές η Λαμία και γενικότερα ο νομός Φθιώτιδας, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, που συνοδευόταν από μεγάλο κυβερνητικο-κομματικό κλιμάκιο. Προηγουμένως, ο Κ. Σημίτης, περνώντας από την Αταλάντη, εισέπραξε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που είχαν υψώσει πανό στον εθνικό δρόμο, όπως συνέβη και στις Λιβανάτες από τους αγρότες που πρόβαλλαν: «ΟΧΙ στην εγκατάλειψη της υπαίθρου». Στη Λαμία οι κομμουνιστές έκαναν πικετοφορία στους δρόμους της πόλης ενημερώνοντας για τους στόχους της επίσκεψης Σημίτη.

Πρόκειται για μια προεκλογικού τύπου κυβερνητική φιέστα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο Λαμίας, όπου μίλησε ο πρωθυπουργός, συμμετείχαν μεταφερόμενοι από όλη την Περιφέρεια Στερεάς - Εύβοιας χειροκροτητές που έφτασαν με 15-20 πούλμαν.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, αντί απαντήσεων στα πραγματικά προβλήματα, εκτός από την υποσχεσιολογία, επιδόθηκε σε αντιδεξιές κορόνες και δημαγωγικές επιθέσεις κατά της ΝΔ με την πολιτική της οποίας συμπίπτει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ...

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης, συμπλήρωσε τις ανέξοδες εξαγγελίες του με μια νέα υπόσχεση: Για την ίδρυση πανεπιστημίου Ανατολικής Στερεάς με έδρα τη Λαμία.

«Είναι κι αυτό δείγμα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζονται τα ζητήματα της Παιδείας», όπως απάντησε με ανακοίνωσή του το ΝΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, συμπληρώνοντας: «Εξαγγέλλονται νέα πανεπιστήμια την ίδια ώρα που με την αντιεκπαιδευτική πολιτική διώχνονται οι μαθητές από τα σχολεία και υποβαθμίζονται οι σπουδές».

«Ηταν μια φιέστα με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα και περιεχόμενο και με μεταφερόμενους χειροκροτητές, που αποσκοπούσε στη δημιουργία εντυπώσεων και στην παραπλάνηση του λαού», επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ που καλεί το λαό και τη νεολαία της περιοχής να βγάλει συμπεράσματα: «Σε αγωνιστική συσπείρωση και πάλη στο δρόμο του Λαϊκού Μετώπου για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ