ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΧΤΙΔΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο συντονισμένο αγώνα η διέξοδος

Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών και τη στάση της κυβέρνησης που επιχειρεί την υποταγή και τη διάβρωσή τους

Το οικονομικό πρόβλημα των πανεπιστημιακών είναι μέρος της κρίσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της εμπορευματοποίησής της και σαν τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, από τους πανεπιστημιακούς, τους εργαζόμενους των ΑΕΙ, τους φοιτητές σε συμπόρευση με το λαϊκό κίνημα, για ένα δημόσιο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Αυτά τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των πανεπιστημίων το τελευταίο διάστημα. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αχτίδας έχει ως εξής:

«Οι κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών έφεραν στην επιφάνεια για άλλη μια φορά τη χρόνια κρίση που μαστίζει την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης απέναντι στους φοιτητές, στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, στην ίδια την υπόθεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι τεράστιες. Η πολιτική της υποβάθμισης των ΑΕΙ, του κατακερματισμού των σπουδών, της έρευνας, των επιστημονικών αντικειμένων, η πολιτική της εμπορευματοποίησης, της υποταγής στους "νόμους της αγοράς" σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ δημιουργεί μια διαλυτική πραγματικότητα που καταλήγει πολλαπλά σε βάρος της νεολαίας, των εργαζομένων και της εκπαίδευσης.

Τα προβλήματα (μισθολογικό και συνταξιοδοτικό) των πανεπιστημιακών και ιδιαίτερα όσων διαβιούν αποκλειστικά και μόνο από το μισθό τους, που είναι και το μεγαλύτερο τμήμα του ΔΕΠ και που πρωτοστατεί σε αυτές τις κινητοποιήσεις, είναι υπαρκτά και οξυμένα.

Το οικονομικό πρόβλημα είναι μέρος της κρίσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της εμπορευματοποίησής της. Είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, για να υποτάξει το ΔΕΠ στις απαιτήσεις της αγοράς, να διαφοροποιήσει τις εργασιακές του σχέσεις, να το διαβρώσει μετατρέποντας τμήμα του σε κυνηγούς προγραμμάτων αμφίβολης επιστημονικότητας και χρησιμότητας. Επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να προσδεθεί το ΔΕΠ σε μηχανισμούς του κράτους και της ΕΕ. Να μετατραπεί τμήμα των μελών ΔΕΠ σε "μεσάζοντες" για την υλοποίηση της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Για αυτό το λόγο τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα πρέπει να είναι ενταγμένα σε ένα πλαίσιο αιτημάτων, που θα υπερασπίζεται στο σύνολό του το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των ΑΕΙ. Που θα υπερασπίζεται την επιστημονική, εργασιακή και οικονομική αξιοπρέπεια του ΔΕΠ. Με αυτό το πλαίσιο οι πανεπιστημιακοί θα δώσουν ουσιαστική απάντηση στις προσπάθειες της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τις κινητοποιήσεις τους, ενώ παράλληλα δε θα επιτρέψουν την αξιοποίησή τους από πολιτικές δυνάμεις που ουσιαστικά έχουν την ίδια πολιτική με αυτή της κυβέρνησης.

Δυστυχώς, με ευθύνη δυνάμεων που πρόσκεινται στη ΝΔ και το Συνασπισμό, το πλαίσιο των αιτημάτων που έχει υιοθετηθεί από την πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ δεν είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Οι δυνάμεις αυτές, κάνοντας πίσω από τις αποφάσεις του τελευταίου Συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ, αρνούνται πεισματικά να συνδέσουν τα οικονομικά προβλήματα των μελών ΔΕΠ με την κυβερνητική πολιτική στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αρνούνται να απευθυνθούν στο φοιτητικό και στο λαϊκό κίνημα. Ακολουθούν μια πολιτική που υπακούει στη λογική «όσο λιγότερα διεκδικούμε τόσο πιο εύκολα θα τα πετύχουμε», κάτι το οποίο όχι μόνο δεν αποδίδει, αλλά εγκλωβίζει τον αγώνα των πανεπιστημιακών στο εκβιαστικό δίλημμα που αξιοποιεί έντεχνα η κυβέρνηση, για το αν θα χαθεί το εξάμηνο και οι εξετάσεις των φοιτητών. Την ίδια στιγμή δυστυχώς δεν παρεμποδίζεται πρακτικά η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στα ιδρύματα.

Κατά αυτόν τον τρόπο όχι μόνο το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση είναι μικρό, αλλά επιπλέον κάτω από αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση προσπαθεί να το μεταφέρει στο ΔΕΠ, συκοφαντώντας το κομμάτι που πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις.

Η ανάγκη μιας διαφορετικής γραμμής πλεύσης των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών είναι εμφανής και γίνεται επιτακτική μπροστά στο αδιέξοδο που διαγράφεται. Φοιτητές, ΔΕΠ και οι άλλοι εργαζόμενοι των ΑΕΙ, ενιαιοποιώντας τα αιτήματά τους και τον αγώνα τους, συγκλίνοντας και συμπορευόμενοι με το λαϊκό κίνημα για ένα δημόσιο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο, στην υπηρεσία των αναγκών της κοινωνίας, της νεολαίας και του ελληνικού λαού, μπορούν να αντισταθούν στην κυβερνητική επίθεση και να αποσπάσουν κατακτήσεις».

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Τέρμα πια ο εμπαιγμός

«Λύση τώρα στη Βουλή όχι άλλη αναβολή», απαίτησε χτες το Ειδικό Τεχνικό και Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ) των ΑΕΙ, πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και άλλες διατάξεις.

Σύλλογοι ΕΤΕΠ των πανεπιστημίων της Αθήνας (Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο), της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και την πολιτική της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, κατευθύνθηκαν στην Βουλή, όπου εκείνη την ώρα γινόταν η συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο.

Το ΕΤΕΠ των ΑΕΙ διαμαρτύρεται για την αφαίρεση σχετικού άρθρου που υπήρχε στο νομοσχέδιο για τον ΟΣΚ και αφορούσε τη μισθολογική τους εξέλιξη, που χωρίς αυτό δεν μπορεί να ισχύσει και το θεσμικό πλαίσιο του κλάδου όπως αυτό είχε σχεδιαστεί από το νόμο 2817/2000.

Χτες, στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκε σχετική τροπολογία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ομως, το υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν το συζήτησε, αλλά και δεν το πήρε καν υπόψη του. Οπως καταγγέλλουν μέλη των Συλλόγων, η στάση αυτή του υπουργείου Παιδείας βρήκε το ΕΤΕΠ αντιμέτωπο για ακόμη μια φορά μπροστά στην κυβερνητική αδιαλλαξία, ενώ ο εμπαιγμός του υπουργείου δεν πρόκειται να έχει τέλος, αφού με την απόσυρση του σχετικού άρθρου έχουν μείνει στον «αέρα» τόσο μισθολογικά όσο και θεσμικά.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι η Ομοσπονδία ΕΤΕΠ των ΑΕΙ θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας, Π. Ευθυμίου, μετά από πρόσκληση του ίδιου. Οπως σχολίαζαν χτες μέλη του ΕΤΕΠ, η συνάντηση αυτή είναι άσκοπη, αφού στόχος του υπουργείου θα είναι να διαπραγματευτεί, γεγονός που γίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πάντως οι σύλλογοι ΕΤΕΠ του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Αθήνας καθώς και η Ομοσπονδία τους συνεχίζουν τον αγώνα τους συμμετέχοντας στην απεργία την Τρίτη 18 Ιούνη μαζί με όλους τους εργαζόμενους ενάντια στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΣΕΛΕΤΕ
Αγώνας ενάντια στην κατάργησή της

Την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάργηση της ΣΕΛΕΤΕ, που προωθείται μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τον ΟΣΚ, εξέφρασαν χτες οι σπουδαστές, το εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό της Σχολής. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού της ΣΕΛΕΤΕ, πραγματοποίησε όλη τη μέρα χτες, αποχή από το εκπαιδευτικό και εξεταστικό έργο, παρά τις προσπάθειες της διοίκησης μάλιστα, να κινητοποιηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός και να σπάσει η αποχή, όπως κατήγγειλαν οι σπουδαστές.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί όλοι οι φορείς της ΣΕΛΕΤΕ (σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και διοικητικοί), κατέληξαν σε ένα κοινό ψήφισμα, όπου διατρανώνουν την πλήρη αντίθεσή τους με την επιχειρούμενη ρύθμιση - υποβάθμιση της Σχολής, η οποία «κατ' εξοχή δημιούργησε και στήριξε την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Ελλάδα» και εκφράζουν τη διαφωνία τους με «την παγίωση εκπαιδευτικών δυο ταχυτήτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Πάγιο αίτημα των εμπλεκόμενων με το θέμα της ΣΕΛΕΤΕ φορέων, ήταν --και παραμένει-- η εξέλιξή της σε πανεπιστημιακή παιδαγωγική σχολή, αλλά η κυβέρνηση, χωρίς να κάνει δεκτή καμιά από τις προτάσεις των φορέων, προχώρησε με το νομοσχέδιο του ΟΣΚ, στην κατάργηση της σχολής και τη δημιουργία στη θέση της τής Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στο πρότυπο των ΤΕΙ που «ανωτατοποιήθηκαν» μόνο στα λόγια.

Το ψήφισμα των εκπαιδευτικών, σπουδαστών και διοικητικών υπαλλήλων της ΣΕΛΕΤΕ στάλθηκε στη Βουλή, στην Ολομέλεια της οποίας συζητιόταν χθες το νομοσχέδιο για τον ΟΣΚ. Παράλληλα, στη συγκέντρωσή τους εξέφρασαν διαθέσεις να συνεχίσουν τον αγώνας τους με δυναμικές μορφές και ήδη σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σπουδαστών θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την παραπέρα στάση του. Ο,τι κινητοποιήσεις κι αν αποφασίσουν οι σπουδαστές, είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν και τη συνδρομή των εκπαιδευτικών και να παλέψουν από κοινού.

Συνάντηση Ευθυμίου - ΠΟΣΔΕΠ

Ακαρπη ήταν και η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ). Συγκεκριμένα, ο υπουργός επανέλαβε την «ελπίδα» του να σταματήσουν οι πανεπιστημιακοί τις κινητοποιήσεις για να μη χαθούν οι εξετάσεις των φοιτητών... Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Χ. Τρικαλινός, εκτίμησε ότι οι αποχές των πανεπιστημιακών θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος του εξαμήνου, όπως έχουν αποφασίσει πολλοί σύλλογοι, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθουν από το Σεπτέμβρη με νέες κινητοποιήσεις, εφόσον δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για τα μισθολογικά τους αιτήματα. Στη συνάντηση δε συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ), καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ