ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ
Θα ψηφίζουν με τους απεργούς απ' έξω
  • Την Τρίτη εισάγεται στην Ολομέλεια το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση και των άρθρων. Θεατρική αποχώρηση ΝΔ
  • Αντ. Σκυλλάκος: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συμφωνούν στις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου

Ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα η συζήτηση και των άρθρων του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου. Την Τρίτη, που όλη η Ελλάδα θα απεργεί εναντίον του, εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Με την έναρξη της συζήτησης (που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής), οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν από τη συζήτηση των άρθρων, κάτι που αναμένεται να επαναλάβουν και στη συζήτηση στην Ολομέλεια.

Σχολιάζοντας αυτή την αποχώρηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος με δήλωσή του τόνισε: «Η αποχώρηση της ΝΔ ενώ φαινομενικά εμφανίζεται σαν ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας -- γιατί συνηθίζουμε στη Βουλή να εκδηλώνουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και με αποχώρηση -- από πίσω υποκρύπτει μια άλλη σκοπιμότητα. Η ΝΔ προσπαθεί να κρύψει ότι συμφωνεί με τις βασικές κατευθύνσεις του νομοσχεδίου. Είναι οι ίδιες με τους νόμους της ΝΔ αλλά το θεωρεί και άτολμο. Λέει ότι δε λύνει βασικά ζητήματα και ότι μεταθέτει το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση. Κάνουν έτσι καθαρό ότι εάν έχουμε κυβέρνηση είτε ΠΑΣΟΚ είτε ΝΔ, να περιμένουμε και νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Αποχωρώντας από τη συζήτηση των άρθρων οι βουλευτές της ΝΔ επικαλέστηκαν μεν την αντισυνταγματικότητα κάποιων διατάξεων, αλλά, δίνοντας ένα στίγμα της ίδιας με την κυβέρνηση αντιασφαλιστικής τους πολιτικής, τόνισαν διά στόματος Π. Παυλόπουλου ότι θα συνεχίσουν ως κυβέρνηση την πολιτική του 1990-'93 αφού ισχυρίστηκε ότι «η ΝΔ έλυσε στο παρελθόν το συνταξιοδοτικό, η ΝΔ θα το λύσει και για το μέλλον». Με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρει ότι η αποχώρηση από τη συζήτηση «δυσκολεύει κάθε προσπάθεια αντίθεσης στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις».

Ο υπουργός Εργασίας δεν έχασε την ευκαιρία να αξιοποιήσει την αποχώρηση της ΝΔ και δήλωσε ότι η στάση της ήταν αναμενόμενη «γιατί είναι γνωστό ότι η ΝΔ δεν έχει θέσεις και ήθελε να υπεκφύγει προκειμένου να μη φανεί η γύμνια της».

Ιδιες οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ενα ακόμα βήμα κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την Ευρώπη, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου τόνισε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, σοσιαλδημοκρατικές και συντηρητικές, κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση, και μάλιστα ελέγχονται από την ΕΕ στην υλοποίησή της. Ο βουλευτής είπε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτές της ΝΔ, και μάλιστα ορισμένες τις επαυξάνει σε αρνητική κατεύθυνση. Μάλιστα, είπε, παρά τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, οι όποιες «βελτιώσεις» είναι οριακές και αποτελούν ελιγμό, ενώ είναι σίγουρο ότι θα ανατραπούν στην πορεία. Αναφερόμενος στη στάση των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΝ), είπε ότι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης αφού συμμετείχαν στον στημένο «κοινωνικό διάλογο», αρνούμενοι μάλιστα την πραγματοποίηση συγκεκριμένων κινητοποιήσεων.

Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε το προωθούμενο πετσόκομμα των βαρέων επαγγελμάτων, χαρακτήρισε ανεπαρκή τη χρηματοδότηση του ΙΚΑ και τόνισε ότι τα «επαγγελματικά ταμεία» αποτελούν όχημα για την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Οσον αφορά στις επιμέρους ρυθμίσεις, τόνισε ότι για τους δημόσιους υπάλληλους ο μέσος όρος απώλειας των συντάξεων θα είναι της τάξης του 25-30%, ενώ για το ΙΚΑ, όπου δεν ικανοποιείται το αίτημα για σύνταξη ίση με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη, σημείωσε ότι ακόμα κι αυτό που παρουσιάζεται σαν αύξηση στο 70% (από 60%) είναι πλασματικό αφού οι αυξήσεις δε θα συνδέονται με την κάθε φορά Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά με την εισοδηματική πολιτική, που είναι χαμηλότερη. Στην πράξη αυτό θα μειώσει το ποσοστό στο 60%.

ΟΤΟΕ
Ανοιξε μέτωπο... διαβουλεύσεων

Βάζουν σε δεύτερο πλάνο τον απεργιακό αγώνα με την τακτική των άτυπων συζητήσεων στο εσωτερικό του... ΠΑΣΟΚ

Με ένα ανεπίσημο «κοινωνικό διάλογο», κατά βάση μεταξύ στελεχών της ΠΑΣΚΕ και στελεχών του... ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ να πετύχει την...«εξαίρεση» των τραπεζοϋπαλλήλων από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο πλήττει βάναυσα τα δικαιώματά τους.

Χθες ολοκληρώθηκε η τρίτη κατά σειρά 24ωρη απεργία του κλάδου. Τυπικά, τη Δευτέρα θα ακολουθήσει ακόμη μια απεργία, ωστόσο η πραγματοποίησή της θα εξαρτηθεί τελικά από την κατάληξη των υπόγειων διαβουλεύσεων, οι οποίες υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις και το αγωνιστικό πνεύμα των τραπεζοϋπαλλήλων. Χαρακτηριστικό δείγμα της επιμονής της πλειοψηφίας στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και στη διάσπαση του αγώνα των εργαζομένων, είναι ότι παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΟΤΟΕ Δ. Κουσελά, ότι ο κλάδος θα συμμετάσχει στην πανεργατική απεργία στις 18 Ιούνη, στην τελευταία ανακοίνωση της Ομοσπονδίας δεν υπάρχει ούτε μια λέξη γι' αυτή!

Η κατάσταση επιβαρύνθηκε και από τις λεγόμενες «διορθώσεις» που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, οι οποίες χειροτερεύουν τις ρυθμίσεις για τους τραπεζοϋπαλλήλους και κάποιες από αυτές σπέρνουν τη σύγχυση για το τι ακριβώς σηματοδοτούν.

Συγχύσεις και ηττοπάθεια προκαλεί και η επιλογή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού να χαρακτηρίσει «θετικό» γενικά το νομοσχέδιο, το οποίο χτυπάει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων το ίδιο βάναυσα με των άλλων εργαζομένων.

Η μόνη συνεπής στάση που χαράζει προοπτική για τον αγώνα που διεξάγουν οι εργαζόμενοι σε αντίξοες συνθήκες, είναι αυτή της ΕΣΑΚ Τραπεζοϋπαλλήλων και των άλλων δυνάμεων που έθεσαν σαν μοναδικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου και τον πλήρη αγωνιστικό συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Δεν είναι τυχαίο ότι και οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι μπαίνουν δυναμικά στον αγώνα σε συντονισμό με τους συνταξιούχους των ειδικών ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ καταγγέλλοντας το νομοσχέδιο, το οποίο θεωρούν ότι βλάπτει τα συμφέροντα και των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 18 Ιούνη και να παλέψουν στη βάση του πλαισίου που θέτει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για δημόσια υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Αρνούνται να πάρουν απόφαση για απεργία

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία απευθύνει η «Αγωνιστική Συνεργασία»

Ο,τι περνά από το χέρι τους κάνουν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, προκειμένου να μην παρθεί απόφαση για απεργία στις 18 Ιούνη και να βοηθήσουν την κυβέρνηση να χτυπήσει τις ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων και στη ΔΕΗ.

Αυτήν την τακτική καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» και καλεί τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΣΑΔ να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στην απεργία. Πιο συγκεκριμένα, μετά από υπογραφές της πλειοψηφίας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας συγκλήθηκε προχτές, Πέμπτη, το ΔΣ από όπου απουσίαζαν όλα τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, ακολουθώντας την τακτική της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ.

«Συνειδητά --καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία»-- προκάλεσαν έλλειψη απαρτίας για να μην παρθεί απόφαση ενίσχυσης της απεργίας. Προωθούν το συντεχνιασμό, αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, με στόχο να τους ξεκόψουν από τις κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης όλης της χώρας και να αποδυναμώσουν την πάλη τους».

Μάλιστα, όπως αναφέρει η «Αγωνιστική Συνεργασία», έκλεισαν συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί με τον υφυπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων, για να συζητήσουν... «Αραγε --σημειώνεται-- τι μπορούν να συζητήσουν παραμονή της απεργίας; Η επίσκεψη αυτή εξυπηρετεί την προπαγάνδα της κυβέρνησης στην προσπάθεια που κάνει για υπονόμευση της απεργίας. Συγκάλεσαν ΔΣ για τη Δευτέρα το μεσημέρι. Χωρίς ντροπή ισχυρίζονται ότι το συγκαλούν μετά από το έγγραφο που κατέθεσαν τα 15 μέλη της ΓΕΝΟΠ. Η ενυπόγραφη αίτηση που έχει κατατεθεί ήταν σαφής για ΔΣ την Πέμπτη 13 Ιούνη».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να απαντήσουν στην απεργοσπαστική πρόκληση της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ και να συμμετάσχουν καθολικά στην απεργία και τις συγκεντρώσεις περιφρουρώντας τον αγώνα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Το νομοσχέδιο βλάπτει τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων

Καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 18 Ιούνη, συγκεντρώνονται από όλη τη χώρα στις 26 Ιούνη στην Αθήνα, προειδοποιούν ότι δε θα υποχωρήσουν

Αποφασισμένοι να παλέψουν για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα δηλώνουν οι συνταξιούχοι των ειδικών ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ και των Τραπεζών, οι οποίοι οργισμένοι απορρίπτουν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 18 Ιούνη στο Πεδίον του Αρεως και προετοιμάζουν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στην πλατεία Κάνιγγος στις 26 Ιούνη!

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το συντονιστικό των Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών ΟΤΕ, ΗΣΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, Τραπεζών, η οποία είχε και ενημερωτικό χαρακτήρα για τα δεκάδες συνδικαλιστικά στελέχη των συνταξιούχων που παραβρέθηκαν, η μαχητικότητα ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Ταυτόχρονα ασκήθηκε κάτι παραπάνω από σκληρή κριτική, όχι μόνο για το νομοσχέδιο γενικά και ειδικά, αλλά και για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλο που το στηρίζει, την κυβέρνηση και ειδικά εκείνα τα στελέχη της που προήλθαν από το συνδικαλιστικό χώρο των εργαζομένων, όπως ο Χ. Πρωτόπαππας και ο Ρ. Σπυρόπουλος.

Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε «βλαπτικό για τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων» και οι... διορθώσεις που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας χαρακτηρίστηκαν «μεγάλο ψέμα». Οι εκπρόσωποι του συντονιστικού των συνταξιούχων, οι πρόεδροι και οι γενικοί γραμματείς των Ομοσπονδιών κατήγγειλαν το νομοσχέδιο και τόνισαν ότι μόνο σκοπό έχει την καταλήστευση της όποιας περιουσίας απέμεινε στα ταμεία. «Θέλουν να μας πάρουν και την τελευταία μπουκιά που έμεινε στο στόμα μας και να τη δώσουν στο κεφάλαιο», είπε με έμφαση ένας από τους ομιλητές, στέλεχος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων των ΕΛΤΑ. «Θέλουν να πάρουν τα κινητά και ακίνητα των ταμείων μας και να τα πάνε στο χρηματιστήριο, εκεί που καταστράφηκε ενάμισι εκατομμύριο Ελληνες για να καταστραφούν και οι υπόλοιποι», είπε ένα στέλεχος της Ομοσπονδίας του ΟΤΕ. Με το νομοσχέδιο «θέλουν να μας φέρουν στο χείλος του γκρεμού», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων.

«Πρέπει να ξεσηκωθούμε» ήταν η μόνιμη επωδός των ομιλητών, ενώ εκπρόσωπος των συνταξιούχων των ΗΣΑΠ προειδοποίησε πως εάν δεν υπάρξει συνάντηση με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα τις επόμενες μέρες, τότε θα καταλάβουν τις γραμμές του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου! Ενδεικτικό είναι ότι όχι μόνο καταχειροκροτήθηκε από τους συναδέλφους του, αλλά πολλοί ήταν εκείνοι που προέτρεψαν σε δυναμικές μορφές πάλης ανά κλάδο, προκειμένου η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους!

Πέρα από τη συνολική κριτική στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι συνταξιούχοι τοποθετήθηκαν στο θέμα της ενσωμάτωσης της ΑΤΑ, που ο πρωθυπουργός είχε δεχτεί να την εφαρμόσει, πλην όμως ποτέ δεν έγινε πράξη. Παράλληλα ζητούν την κατάργηση της ειδικής εισφοράς που κρατείται από τις συντάξεις τους και επανακαθορισμό των συντάξεων, καθώς και τη δυνατότητα να καθορίζεται χωρίς κρατική παρέμβαση το ύψος των παροχών των ταμείων εφάπαξ, αυτασφάλειας κλπ.

ΑΙΑΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Δε μας απειλούν οι ξένοι!

Μια σημαντική πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων και της ΝΑΣ

«Τρομοκρατία - Αστυνομοκρατία στους χώρους δουλιάς, με πρόσχημα την προστασία των πολιτών από τους οικονομικούς μετανάστες», είναι το θέμα συγκέντρωσης που θα γίνει σήμερα στις 9 το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Αιανής στην Κοζάνη. Την εκδήλωση διοργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης και η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Κοζάνης. Θα μιλήσει ο Π. Σιάμινος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΘ
Αρνούνται την υποχρεωτική μετάταξη

Με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 18 του μήνα, αλλά και με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το επόμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΘ που απειλούνται με υποχρεωτικές μετατάξεις, θα συνεχίσουν να διεκδικούν από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο αίτημα παραμονή τους στον εκθεσιακό φορέα.

Μετά από δυναμική παρέμβασή τους το απόγευμα της Πέμπτης και κατάληψη της αίθουσας όπου συνεδρίαζαν τα ΔΣ της Helexpo και της ΔΕΘ, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να αποσπάσουν από τις διοικήσεις την αποδοχή του αιτήματός τους. Μάλιστα δόθηκε εντολή στους νομικούς συμβούλους των δύο εταιριών να αναζητήσουν τη σχετική νομική φόρμουλα προκειμένου οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στον εκθεσιακό φορέα, αφού υπάρχει ανάγκη πρόσληψης προσωπικού, κυρίως στις δραστηριότητες της Helexpo.

Ομως, οι νομικοί σύμβουλοι των δύο εταιριών (προήλθαν από τη διάσπαση της ενιαίας Helexpo - ΔΕΘ) και ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου, που συναντήθηκαν χτες, αποφάνθηκαν ότι μόνο με υπουργική απόφαση μπορεί να αλλάξει ο νόμος που προβλέπει την υποχρεωτική μετάταξη των εργαζόμενων της ΔΕΘ σε άλλες υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Για τις δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα

Εκδήλωση των Αχτίδων Βιομηχανίας και Υπηρεσιών της ΚΟΑ

Η Αχτίδα Βιομηχανίας της ΚΟΑ και η Αχτίδα Υπηρεσιών της ΚΟΑ οργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Μαυρίκου: «Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, 1918-1948, δυο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση», την Τετάρτη 19 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Το βιβλίο θα παρουσιάζει ο ίδιος ο συγγραφέας.

Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με μουσικό συγκρότημα και αφιέρωμα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι.

ΣΕΡΡΕΣ
Περιοδεία στο νοσοκομείο

Νοσοκομειακούς και άλλους εργασιακούς χώρους στην πόλη των Σερρών επισκέφθηκε χτες η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των πολιτικών εξορμήσεων του Κόμματος. Η Μ. Λαμπρινού, που συνοδευόταν από κλιμάκιο της ΝΕ Σερρών του ΚΚΕ, μίλησε σε συγκέντρωση εργατριών βιοτεχνιών ρούχων και ανέλυσε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η αντιπροσωπεία περιόδευσε στη συνέχεια στο νοσοκομείο Σερρών, είχε συναντήσεις με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους και μίλησε για τη «μεταρρύθμιση» στο συνταξιοδοτικό, που για μια ακόμη φορά έχουν στόχο την αφαίρεση κεκτημένων δικαιωμάτων. Οσον αφορά το χώρο της υγείας η Μ. Λαμπρινού υπογράμμισε ότι τα νοσοκομεία παραδίδουν υπηρεσίες σταδιακά στους ιδιώτες. Για το θέμα αυτό οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον του δικού τους νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι η μετεγκατάσταση στο νέο κτίριο εδώ και μια διετία αναβάλλεται. Πρόσθεσαν ότι μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και γενικότερα τα κενά στις υποδομές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ