ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Δανεικά 20 δισ. ευρώ στο εξάμηνο

Στο 20% του ΑΕΠ θα φτάσουν τα νέα δάνεια το 2002

Νέο δάνειο 3ετούς διάρκειας και ύψους πάνω από 1,1 δισ. ευρώ (περίπου 380 δισ. δρχ) θα συνάψει την ερχόμενη Τρίτη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι το σύνολο των διαφόρων δανείων για το α' εξάμηνο του 2002, από τους Ελληνες και ξένους μεγαλοτραπεζίτες και τους άλλους ρεντιέρηδες των χρηματαγορών, που συνεχίζουν να θησαυρίζουν με το δημόσιο χρέος της χώρας, φτάνει στο ιλιγγιώδες ύψος των 20 δισ. ευρώ (ή 6,8 τρισ. δρχ.). Για ολόκληρο το 2002 ο κρατικός δανεισμός θα φτάσει τα 29 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του φετινού ΑΕΠ (περίπου 140 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό).

Η σπουδή που δείχνουν οι τραπεζίτες να δανείσουν το ελληνικό κράτος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να πληρώνει τα ψηλότερα επιτόκια ανάμεσα σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης, να καταβάλει δηλαδή τα ψηλότερα επιτόκια για το ενιαίο «κοινό» νόμισμα.

Η μεγάλη μάζα του φετινού χρέους έχει συναφθεί στη χρηματαγορά του Λονδίνου μέσω «κοινοπρακτικών δανείων. Το ποσό αυτό πλησιάζει τα 10 δισ. ευρώ και προέρχεται από δυο απανωτά δάνεια (10ετούς και 5ετούς διάρκειας), στις αρχές του Φλεβάρη, για τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκτός από τα πολύ ψηλά (για τα δεδομένα του ευρώ) επιτόκια πλήρωσε και πρόσθετα ποσά για προμήθειες. Αλλά και τα δάνεια που δόθηκαν στο «εσωτερικό» της χώρας (10 δισ. ευρώ για το α' εξάμηνο) κατέληξαν σε μεγάλο βαθμό σε ξένες τράπεζες. Από αυτή την κατηγορία τα 5 δισ. ευρώ προήλθαν από 10ετή ομόλογα. Τα υπόλοιπα 4,2 δισ. ευρώ από 7ετή, 5ετή και 3ετή, έναντι μόλις 619 εκατ. ευρώ που αφορούν βραχυπρόθεσμο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια (ετήσια, εξάμηνα και τρίμηνα). Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την τακτική της λεγόμενης «χρονικής επιμήκυνσης» του χρέους.

ΑΧΑΪΑ - ΗΛΕΙΑ
Στα 6 λεπτά οι πατάτες...

Ανακοίνωση - παρέμβαση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πατάτας

Στην πλέον εξευτελιστική τιμή, αυτή των 6 λεπτών (20 δρχ.) έπεσε η τιμή πώλησης της πατάτας από τον παραγωγό στους μεγαλεμπόρους και στα συσκευαστήρια σε Αχαΐα - Ηλεία, ενώ στην αγορά η τιμή της βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 53 λεπτά (180 δρχ.).

Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με διακηρυγμένο στόχο τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού στο 7% από το 21%, δηλαδή το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, έχει ως καταλύτη τους μεγαλεμπόρους, που σε ένα καθεστώς γενικευμένης ασυδοσίας - δεν υπάρχει καν τιμή ασφαλείας - ληστεύουν στην κυριολεξία την παραγωγή του αγρότη, αυξάνοντας κατακόρυφα τα υπερκέρδη τους.

Ωστόσο αυτό δεν ενοχλεί τους διάφορους θιασώτες - κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς υποψήφιους της ΤΑ - της ΕΕ και της «ελεύθερης αγοράς», που, αφού πρώτα υπονόμευσαν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών, στη συνέχεια οι πρώτοι άρχισαν - χωρίς ίχνος ντροπής - να επιδίδονται σε μαθήματα και να αναλύουν τους κανόνες της αγοράς, καλώντας τους αγρότες να προσαρμοστούν σε αυτό το περιβάλλον, ενώ οι δεύτεροι, αποφεύγοντας να κατονομάσουν τους βασικούς υπεύθυνους, με δημαγωγικές ανακοινώσεις ρίχνουν το ανάθεμα στην κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με αφορμή την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες της περιοχής, τονίζει μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στο πλευρό της αγροτιάς και αγωνίζεται μαζί της για να μην περάσουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ που οδηγούν στο ξεκλήρισμά της.

Σε κάθε περίπτωση θα στηρίξει κάθε αγωνιστική διεκδίκηση. Χρειάζεται, όμως, και οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να ξεχωρίσουν εχθρούς από φίλους και κυρίως να βρουν το βασικό υπεύθυνο που είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία στηρίζουν και υπηρετούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΝ.

Στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές που έρχονται είναι ευκαιρία να στείλουν μήνυμα καταδίκης αυτής της πολιτικής, στηρίζοντας ψηφοδέλτια που πραγματικά την αντιπάλεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους και να παλέψουν για παραγωγικούς - αγροτικούς Συνεταιρισμούς που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή και το εισόδημα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Αυτό απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ, τους εμπόρους και τις πολυεθνικές, αλλά και με τις πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν τα παραπάνω συμφέροντα. Αμεσα μπορούν να διεκδικηθούν:

  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής με κυβερνητική ευθύνη.
  • Να επιδοτηθούν τώρα αποθηκευτικοί χώροι - ψυγεία για τη διατήρηση όσης ποσότητας δεν απορροφηθεί.
  • Κρατικοί φορείς, όπως στρατός, νοσοκομεία κ.ά. να υποχρεωθούν να προμηθευτούν πατάτα ελληνική και όχι προτηγανισμένη εισαγωγής.
  • Εργα υποδομής και ουσιαστικές ενισχύσεις.
  • Οι επιδοτήσεις να δίνονται στους αγρότες που τις δικαιούνται και όχι στα εργοστάσια και τους εμπόρους.
  • Εξόφληση των προϊόντων με την παράδοση».
Ερημώνουν οι ορεινές περιοχές

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη

Στο όνομα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την καταβολή των προβλεπόμενων επιδοτήσεων σε κτηνοτρόφους, η κυβέρνηση τους υποβάλει σε αβάσταχτα έξοδα έκδοσης αδειών λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους.

Το πρόβλημα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης και ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας ισχυρίστηκε ότι οι κώδικες αυτοί έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και όχι την επιβάρυνση των κτηνοτρόφων.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι με τη διαδικασία της κυβέρνησης στις ορεινές περιοχές της χώρας θα επιταχυνθεί η ερήμωση και χαρακτήρισε πρόσχημα το ενδιαφέρον της ΕΕ για το περιβάλλον. Ανέφερε ως παράδειγμα το βαμβάκι για το οποίο η ΕΕ έχει επικαλεστεί τη νιτροποίηση, τις ελιές για την ερημοποίηση και τον καπνό για λόγους υγείας. Ζήτησε δε τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για να μείνουν στον τόπο τους οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα στοιβαχτούν στα αστικά κέντρα και θα βιώσουν την ανεργία.

ΑΓΡΟΤΕΣ
Παράνομες παρακρατήσεις στις επιδοτήσεις

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη

Κοντά στις άλλες επιβαρύνσεις τους οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν και εισφορές στον ΕΛΓΑ από τις επιδοτήσεις τους κατά παράβαση του σχετικού κανονισμού που ισχύει.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και ο υφυπουργός Γεωργίας είπε ότι με υπουργική απόφαση από 19 Νοέμβρη καταργήθηκε η ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ που παρακρατούνταν από τις επιδοτήσεις της ΕΕ. Διευκρίνισε ότι καταργήθηκε μόνο αυτή και δεν καταργήθηκε η υποχρέωση του ασφαλισμένου αγρότη προς τον ΕΛΓΑ. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν παραγωγοί που παράνομα έχουν πληρώσει και είπε ότι η πρόταση που υπάρχει είναι αυτά τα ποσά που δόθηκαν, να κρατηθούν και να κατατεθούν στο λογαριασμό τους για τις υποχρεώσεις υπέρ ΕΛΓΑ. Οσοι δε παραγωγοί δεν πλήρωσαν, μετά την υπουργική απόφαση θα κληθούν να πληρώσουν για να υπάρχει μια ίση μεταχείριση.

Ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και τα χρήματα που έδωσαν οι αγρότες να πάνε στο χρεωστικό τους για λογαριασμούς που θα έχουν στη συνέχεια. Δεν μπορεί, είπε, να παραβιάζεται ο νόμος που λέει ότι δεν πρέπει να παρακρατούνται οι επιδοτήσεις για τον οποιονδήποτε λόγο, ούτε για τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, ούτε για τίποτα άλλο.

Η λύση, τόνισε, είναι ή να πιστωθούν τα λεφτά ή να τους επιστραφούν. Και πρόσθεσε: «Αλλη λύση δεν υπάρχει. Δηλαδή θα πρέπει να κρατηθούν χρήματα και από τους άλλους για να έχουμε ίση μεταχείριση; Αυτό θα είναι παράνομο. Δηλαδή θα κάνουμε και τους άλλους που δεν πλήρωσαν, να πληρώσουν παράνομα;».

Ανέλαβε η νέα διοίκηση

Ανέλαβε και τυπικά τα καθήκοντά της η νέα διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) μετά τη χτεσινή ορκωμοσία των νέων μελών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας ορίστηκε ο Ν. Γκαργάνας και υποδιοικητές ο Π. Θωμόπουλος και ο Ν. Παλαιοκρασσάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ