ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδρομές, διαψεύσεις, και οικονομικός πονοκέφαλος

Ο 70χρονος μαζί με άλλος Παλαιστίνιους είναι υποχρεωμένος να περνά από δύσβατα μονοπάτια για να αποφύγει τα σημαία ελέγχου

Associated Press

Ο 70χρονος μαζί με άλλος Παλαιστίνιους είναι υποχρεωμένος να περνά από δύσβατα μονοπάτια για να αποφύγει τα σημαία ελέγχου
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Επανάληψη των συνομιλιών του με ανώτερους Παλαιστινίους αξιωματούχους ανακοίνωσε, χτες, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες, προκαλώντας τις κατηγορηματικές και αλλεπάλληλες διαψεύσεις της παλαιστινιακής πλευράς, ενώ αναμένονται, την επόμενη βδομάδα, οι ανακοινώσεις του Προέδρου Μπους για το πολυσυζητημένο «νέο σχέδιό του για τη Μ. Ανατολή». Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις του στη Δ. Οχθη, ενώ ο Αριέλ Σαρόν αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους να τονώσει την οικονομία της χώρας που καταρρέει, δημιουργώντας τεράστιο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας.

Εναν «πρώτο γύρο αναγνωριστικών περισσότερο συνομιλιών, όχι ιδιαίτερα σοβαρών» υποστηρίζει ότι άρχισε με τον πρόεδρο του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι και με τον διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, ο Σιμόν Πέρες. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Σαρόν δεν του έχει υπαγορεύσει κάποιο όριο στις συνομιλίες αυτές, αν και είναι γνωστή η θέση του για πλήρη κατάπαυση της βίας πριν την οποιαδήποτε επίσημη συνομιλία. Ο Πέρες, μάλιστα, εκτίμησε ότι «προς το παρόν, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές», αλλά εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Σάεμπ Ερακάτ στους ισχυρισμούς Πέρες, χαρακτηρίζοντάς τους «τελείως αναληθείς». Ο Ερακάτ διευκρίνισε ότι όντως υπάρχουν επαφές με Ισραηλινούς αλλά αφορούν μόνο τις συλλήψεις αθώων Παλαιστινίων, αλλά και θέματα ανθρωπιστικού περιεχομένου, όπως είναι η άρση του αποκλεισμού σε συγκεκριμένες περιοχές κλπ.

Ο Ερακάτ επέδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις, αναμενόμενες, μέσα στην επόμενη βδομάδα, εξαγγελίες του Αμερικανού Προέδρου για το παλαιστινιακό. Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», σύμφωνα με το οποίο ο Μπους φέρεται έτοιμος να προχωρήσει στην ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ως ένα πρώτο βήμα, ακολουθώντας τις υποδείξεις των Αράβων συμμάχων του, ο Ερακάτ τόνισε ότι «το ζήτημα δεν είναι οι διακηρύξεις αλλά τα έργα: με ποιο μηχανισμό και σε ποιο χρονοδιάγραμμα θα γίνει αυτό, δηλαδή θα τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή».

Την ίδια στιγμή, ο Αμπντέλ Ραζάκ Γιεχιγιέ, νέος Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τα Σώματα Ασφαλείας, δήλωνε αποφασισμένος «να δώσει οριστικό τέλος στη δράση των οργανώσεων που επιτίθενται στο ισραηλινό έδαφος και να ξεπλύνει καθοριστικά τους Παλαιστινίους από την κατηγορία της τρομοκρατίας». Ο αξιωματούχος δε διευκρίνισε πώς θα γίνει αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρώτο βήμα θα είναι ο διάλογος με τις οργανώσεις αυτές.

Οι δηλώσεις Γιεχιγιέ συμπέφτουν με την είδηση ότι η ΕΕ, τη Δευτέρα, θα εντάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων άλλες 3 παλαιστινιακές: τις «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα», το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και το, λιγότερο γνωστό, «Παλαιστινιακό Λαϊκό Μέτωπο». Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται, ήδη, οι «Τζιχάντ» και «Χαμάς».

Ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ντάνι Ναβέχ εξέφρασε δυσπιστία για τις δεσμεύσεις Γιεχιγιέ, όπως και για πρότερες δηλώσεις Αραφάτ περί δέσμευσης στην «ειρηνευτική διαδικασία», τονίζοντας ότι η Π. Αρχή έχει μεταβληθεί σε δομή τρομοκρατίας. Αλλοι αξιωματούχοι διέψευδαν κατηγορηματικά τις καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων, ισραηλινών και διεθνών, περί βασανιστηρίων του ηγέτη της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός, πάντως, συνεχίζει τις επιχειρήσεις με δύο εισβολές, τη νύχτα, στη Χεβρώνα, όπου ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ένα εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών και συνέλαβε 3 Παλαιστινίους, και στο Μπιρ Ζάιτ προάστιο της Ραμάλα. Επίσης, υποστήριξε ότι ειδικοί πυροτεχνουργοί του ανατίναξαν μεγάλη βόμβα κοντά στην Καλκίλια, που προοριζόταν για επίθεση αυτοκτονίας, και ότι στρατιώτες του σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο που μαχαίρωσε, ελαφρά, Εβραία έποικο στον οικισμό Καντουμίν, αν και η παλαιστινιακή πλευρά υποστηρίζει ότι ο νεκρός δεν είχε κανένα όπλο μαζί του.

«Πονοκέφαλος» για Σαρόν

Εκτακτη πολύωρη συνάντηση είχε, χτες, με τον υπουργό Οικονομικών Σιλβάν Σαλόμ και τον διευθυντή της ισραηλινής Κεντρικής Τράπεζας, Νταβίντ Κλάιν, ο Αριέλ Σαρόν. Αποκλειστικό θέμα η λήψη επιπλέον μέτρων για την κάλυψη του διαρκώς αυξανόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού, εξαιτίας των αμυντικών δαπανών, της τουριστικής καθίζησης και της διαφυγής κεφαλαίων, λόγω της κρίσης με τους Παλαιστινίους. Αποφασίστηκε, επιπλέον, περικοπή των κοινωνικών δαπανών από τον προϋπολογισμό του 2002, ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων και έπονται και άλλα μέτρα.

Οι ολοένα και δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες, όμως, απασχολούν και τον ισραηλινό λαό, που για πρώτη φορά βιώνει ανεργία ύψους 10,3%, ενώ σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Νταχάφ δηλώνει σε ποσοστό 67% εξαιρετικά δυσαρεστημένος από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.

ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας

Τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, των προσφύγων και μεταναστών αλλά και της Παλαιστίνης θα απασχολήσουν τις εργασίες της 5ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του «Ευρωμεσογειακού Δικτύου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», που ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ στην Αθήνα και ολοκληρώνεται σήμερα.

Το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο ιδρύθηκε το 1997 και συσπειρώνει στις τάξεις του μη κυβερνητικές οργανώσεις από 27 χώρες της λεγόμενης «Διακήρυξης της Βαρκελώνης», δηλαδή 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οργανώσεις από 12 ακόμη μεσογειακές χώρες. Κατά τη διάρκεια του φετινού απολογιστικού συνεδρίου, θα αναπτυχθούν θέματα όπως «οι επιπτώσεις της 11ης Σεπτέμβρη και η κατάσταση στην Παλαιστίνη», «Ανθρώπινα δικαιώματα και εκπαίδευση», «Δικαιοσύνη», «Μετανάστες και πρόσφυγες» και θα γίνει ξεχωριστή συζήτηση σχετικά με το παλαιστινιακό ζήτημα.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Θ. Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη (ΕΕΔΔΑ), η οποία είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Ευρωμεσογειακού Δικτύου, αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της ελληνικής οργάνωσης μέσα σε αυτό το συνέδριο: «Θα προσπαθήσουμε, είπε, να προβάλουμε με έμφαση τις ξεκάθαρες απόψεις μας πάνω στο ζήτημα των μεταναστών, οι οποίες περιλαμβάνουν τη νομιμοποίηση των οικονομικών μεταναστών και την πλήρη ένταξή τους στις χώρες υποδοχής δηλαδή στις κοινωνίες της Ευρώπης, με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους τομείς, γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε την ύπαρξη πολιτών δεύτερης και τρίτης κατηγορίας με λειψά δικαιώματα».

«Επιπλέον, συνέχισε ο Θ. Παπαμάργαρης, θα επιμείνουμε στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, πάνω στο οποίο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια συρρίκνωση και διάβρωση σε όλες τις χώρες της ΕΕ, με έναν ύπουλο τρόπο και καλά κρυμμένο από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ιδιαίτερα μετά την 11η του Σεπτέμβρη, βλέπουμε αυτές τις αρχές να συρρικνώνονται, βλέπουμε τη δημιουργία της "Ευρωαστυνομίας", του "Ευρωστρατού", του "Ευρωεντάλματος", το "Ευρωξύλο", αύριο θα δούμε τις "Ευρωσυλλήψεις" και μεθαύριο τις "Ευρωφυλακίσεις". Εμείς πολύ έντονα θα προβάλουμε αυτά τα ζητήματα, στην κατεύθυνση της υπεράσπισής τους από τους λαούς και θα επιδιώξουμε εκεί να κινηθούν και τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις του συνεδρίου».

Πόσο η επίθεση;

Πόσο θα στοιχηματίζατε για μια επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ; Είναι δυνατόν; Κι όμως, είναι. Στο Ισραήλ. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν η εφημερίδα «Μααρίβ» και το περιοδικό «Ζμαν Τελ Αβίβ», τονίζοντας ότι η ισραηλινή αστυνομία εξάρθρωσε κύκλωμα παράνομων στοιχημάτων στη νότια πόλη Κίριατ Μάλασι.

Ο τζόγος είναι παράνομος στο Ισραήλ, εξ ου και υπάρχουν πολλά κρουαζιερόπλοια και τώρα και εναέριο καζίνο. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι τα στοιχήματα αφορούσαν το πού θα γίνει η επόμενη επίθεση αυτοκτονίας: πόλεις που συχνά έχουν γίνει στόχος, όπως η Ιερουσαλήμ, δεν αποφέρουν χρήματα, αλλά άλλες όπως το θέρετρο Εϊλάτ, που θεωρούνται από τις ασφαλέστερες, αποδεικνύονται χρυσωρυχείο.

Το ελάχιστο ποσό συμμετοχής ήταν τα 2 δολάρια και τζακ - ποτ σημειωνόταν όταν δε γινόταν επίθεση ή δεν ανακοινωνόταν. Εγκυρα, δε, θεωρούνταν μόνο τα στοιχήματα που αναφέρονταν σε επιθέσεις καμικάζι και όχι στις εισβολές του ισραηλινού στρατού. Η Μααρίβ σχολίαζε ότι πρόκειται για μακάβριο κακόγουστο φαινόμενο. Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε κυνικά ότι την αφορά μόνο η παραβίαση της νομοθεσίας και διόλου το ηθικό μέρος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ