ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2002
Σελ. /40
Το σχολείο των εκσυγχρονιστών

Μόνον αφελείς θα πιστέψουν ότι πραγματικός στόχος είναι τα κινητά και το κάπνισμα. Με όχημα υπαρκτά προβλήματα, τα οποία αποτελούν εκφράσεις και συνέπειες της γενικότερης πολιτικής τους, στοχεύουν στην οικοδόμηση ενός αυταρχικού σχολείου

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Μαθητές με «κόσμια και ευπρεπή εμφάνιση», πειθαρχημένοι, που δε διαταράσσουν «την τάξη, την ησυχία και το ήρεμο κλίμα στην αίθουσα διδασκαλίας». Μαθητές που θα τιμωρούνται παραδειγματικά, αν συλληφθούν να «αποκλίνουν από τη δημοκρατική συμπεριφορά», δεν επιδεικνύουν τον οφειλόμενο σεβασμό στον εκπαιδευτικό και στους κανόνες του σχολείου.

Ιδού το «σχολείο του μέλλοντος» που ονειρεύονται οι εκσυγχρονιστές. Καθηγητές - πρότυπα «αρχαίας σκουριάς» και προπαντός εχέμυθοι και γυμνασιάρχες - παιδονόμοι, συμπληρώνουν τους ρόλους στη μαθητική κοινότητα του 21ου αιώνα. `Η, μήπως του 19ου αιώνα; Ο κάποτε ένοπλος αμφισβητίας της χούντας υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, όπως και ο πολιτικός του προϊστάμενος, θέλουν να επαναφέρουν το «τάξις και ασφάλεια» των συνταγματαρχών. Εκλεισαν ως «κοινωνικοί οραματιστές». Οχι, που θα άφηναν «λυμένα τα λουριά» στα «σκατόπαιδα» και τους «αξύριστους».

Μόνον αφελείς θα πιστέψουν ότι πραγματικός στόχος αυτού του Κώδικα Συμπεριφοράς είναι να σταματήσει το κάπνισμα και η χρήση των κινητών ή τα πολλά και διάφορα, περί της δημοκρατικής και εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου, που με περίσσεια υποκρισία συμπεριλαμβάνει. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει αποδείξει --και συνεχίζει να το κάνει καθημερινά-- τόσο την προσήλωσή της στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, όσο και στην αντιεκπαιδευτική και γενικότερα αντιλαϊκή πολιτική και πρακτική.

Το στραπατσάρισμα των «ανήσυχων» και ατίθασων μαθητών, το σπάσιμο του τσαμπουκά σε όποιον ξεχωρίζει ακόμα και στην εμφάνιση, η υποταγή «στους ανωτέρους», αποτελούν τους αληθινούς στόχους τους. Θέλουν ένα σχολείο -στρατώνα, που θα παράγει ανθρώπους χρήσιμους για το κεφάλαιο. Δεν τους αρκεί να ελέγχουν μόνο τη γνώση.

«Καλούμε σε συσπείρωση, σε ένα "μέτωπο για το καινούριο", όλους τους προοδευτικούς πολίτες απ' όλα τα κόμματα». (Κ. Σημίτης στη χτεσινή ΚΕ του ΠΑΣΟΚ). Η αλήθεια είναι ότι με τέτοιους κανονισμούς μόνο τους βαθιά συντηρητικούς νοικοκυραίους μπορεί να συσπειρώσει. Α, και κάτι ακόμα, εξαιρετικά επίκαιρο από τη χτεσινή πρωθυπουργική ομιλία: «Η θεατρική επίδειξη εξουσίας και πυγμής είναι απόδειξη ανασφάλειας κι αδυναμίας».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΘΕΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ

ΑΜΟΚ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ: «Εσοδα 660 εκατ. ευρώ (225 δισ. δρχ.) απέφερε στο ελληνικό Δημόσιο η διάθεση σε θεσμικούς επενδυτές, κυρίως ξένους, του 8% του ΟΤΕ που ολοκληρώθηκε χθες στην τιμή των 16,50 ευρώ. Η κίνηση αυτή είναι το πρώτο βήμα μιας θερινής εξόρμησης στη διάρκεια της οποίας θα διατεθούν επίσης ποσοστό 19% του ΟΠΑΠ, δεύτερο πακέτο μετοχοποίησης 10-15% της ΔΕΗ, στην οποία ενδεχομένως θα επιλεγεί και στρατηγικός επενδυτής. Στόχος του Δημοσίου είναι να εισπράξει 2 δισ. ευρώ (700 δισ. δρχ.) έως το τέλος του χρόνου» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΩΝ: «Σύμφωνα με την εισήγηση του Ν. Χριστοδουλάκη στο (σ.σ. προχτεσινό) υπουργικό συμβούλιο: 1. Βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής είναι η απελευθέρωση των αγορών, η διασφάλιση του ανταγωνισμού και η δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για την ομαλή λειτουργία των αγορών προϊόντων και κεφαλαίων. 2. Στην ενέργεια, βασικός στόχος είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις βασικές αγορές... 3. Σε ό,τι αφορά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, η απελευθέρωση ξεκινά από 1ης Νοεμβρίου 2002» (Ζ. Τσώλης - ΒΗΜΑ).

Η «ΣΩΣΤΗ» ΕΚΘΕΣΗ: «Αποκαλύψεις-"φωτιά" για το οικονομικό μέλλον του ΙΚΑ επισημαίνονται στην αναθεωρημένη έκθεση του κυβερνητικού αναλογιστικού τμήματος των Βρετανών κατά τη συζήτησή της στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Σύμφωνα με αυτή, το συνταξιοδοτικό πρόβλημα θα γινόταν σύντομα εκρηκτικό, καθώς η κρατική εισφορά (10%) που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα (του 1992) ήταν ήδη ανεπαρκής. Από τα στοιχεία της έκθεσης συνεπάγεται η ανεπάρκεια της χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού από τη μεταρρύθμιση του 1992, ενώ συνάγεται το συμπέρασμα ότι η λύση που επελέγη να ανέρχεται η κρατική χρηματοδότηση στο 1% του ΑΕΠ ετησίως ως το 2032 αποτελεί ιδανική λύση για τη σημερινή κατάσταση» (ΒΗΜΑ) (σ.σ. Αδικα πληρώθηκαν οι Βρετανοί).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Ασφαλιστικό: ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΦΑΠΑΞ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΕΝΝΕΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ - ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 9 ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΠΛΟΚ ΧΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ.

ΑΥΓΗ: ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ - Αποκτά κεντρικό ρόλο στα δημόσια σχολεία.

ΕΘΝΟΣ: ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τα 'σπασαν χθες Ευθυμίου και καθηγητές - Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

ΧΩΡΑ: ΓΙΝΑΜΕ ΡΕΖΙΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΘΑ ΠΑΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ.

ΕΣΤΙΑ: ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥ κ. ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ελεος! «Φθορές, ζημιές, κακή χρήση, έλλειψη συντήρησης της περιουσίας του σχολείου εθίζουν το μαθητή στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας»(!). (Από τον κανονισμό λειτουργίας - ΒΗΜΑ) (σ.σ. Ο απόλυτος εμπαιγμός: Σέβονται τη δημόσια περιουσία οι εκσυγχρονιστές που εκλιπαρούν να την εκποιήσουν και χαρίσουν στο μεγάλο κεφάλαιο..!).

Στον αστερισμό των παραπτωμάτων: «Πιο προσεκτικοί πρέπει να είναι από του χρόνου οι μαθητές στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχολική ζωή. Η καθυστερημένη προσέλευσή τους στην τάξη, οι πολλές απουσίες, η καταστροφή των βιβλίων, η αντιγραφή στις εξετάσεις, η μη κόσμια εμφάνισή τους, θα θεωρούνται σχολικά παραπτώματα και θα αντιμετωπίζονται αναλόγως» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Σε διατεταγμένη υπηρεσία: «Επειτα από πειραματισμούς δεκαετιών, οι οποίοι οδήγησαν στην αποδιάρθρωση του δημόσιου σχολείου, το υπουργείο Παιδείας ανακαλεί στην υπηρεσία το Γυμνασιάρχη. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο κανονισμού λειτουργίας των σχολείων, οι Γυμνασιάρχες και οι Λυκειάρχες αναδεικνύονται σε κεντρικά πρόσωπα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αποκτούν ουσιαστικό ρόλο» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ανεπίτρεπτοι συνειρμοί: «Τα Προεδρικά Διατάγματα του κ. Κοντογιαννόπουλου στοίχισαν στον ίδιο τη θέση του στο υπουργείο Παιδείας και στην εκπαίδευση δραματικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, που κατέληξαν στον άδικο θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, στην Πάτρα. Ο όποιος παραλληλισμός (σ.σ. με τα Διατάγματα Ευθυμίου) είναι εντελώς άστοχος και θα ήταν άδικο να υπαινιχθεί οποιοσδήποτε ότι βρισκόμαστε προ του μαθητικού κινήματος των... κινητών». (Συλβάνα Ράπτη - ΝΕΑ) (σ.σ. συ είπας...).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ