ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το καλοκαίρι του Βασίλη

Το τραγούδι άρχισε το ταξίδι του και αυτό το καλοκαίρι, προσκαλώντας σε ξεχωριστές μουσικές βραδιές, σε ανοιχτά θέατρα και στάδια, στην Αττική και την περιφέρεια. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο κατεξοχήν συναυλιακός ερμηνευτής, ξεκινά τη θερινή συναυλιακή του διαδρομή σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχοντας στις «αποσκευές» του ένα τρίωρο πρόγραμμα που ξεσηκώνει, μαγεύει, συγκινεί. Με τραγούδια από το παλιό αγαπημένο του ρεπερτόριο, αλλά και με τα τραγούδια του τελευταίου δίσκου του «Προσέχω δυστυχώς» σε μουσική και στίχους του Μάνου Ξυδούς.

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ξεκινά στις 18 Ιουνίου από τη Λάρισα. Ακολουθούν συναυλίες: στην Πετρούπολη - Θέατρο Πέτρας - συμμετέχουν οι «Τσοπάνα Rave» (26/6), Ολυμπία (28/8), Πάτρα (30/6), Κύπρο (4,5/7), Καβάλα (7/7), Βύρωνα - συμμετέχουν οι «Τσοπάνα Rave» (17/7), Χαλκίδα (21/7), Χανιά (23/7), Ηράκλειο (25/7), Πάρο (27/7), Ικαρία (29/7). Τον Αύγουστο θα εμφανιστεί σε Κω (3/8), Σκόπελο (8/8), Κεφαλονιά (11/8), Κέρκυρα (14/8), Σιάτιστα (24/8). Το Σεπτέμβρη θα δώσει συναυλίες στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης (7/9) και την Καλαμάτα (14/9).

Τα ΔΗΠΕΘΕ περιοδεύουν

«Αχαρνής» από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας
«Αχαρνής» από το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας
Κλασικό ρεπερτόριο με πολλή μουσική επέλεξαν για τις καλοκαιρινές παραστάσεις τους τα ΔΗΠΕΘΕ, αρκετά από τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει πρόβες, όπως τα Θέατρα της Βέροιας, του Αγρινίου, της Κρήτης, της Πάτρας και της Λαμίας.

Με τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη θα πάρει μέρος το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας στο Φεστιβάλ Αθηνών στις 7, 8 Ιουλίου. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σκοπός μας, να αναζητήσουμε σημερινές αναλογίες σε σχήματα, χρώματα, ρυθμούς και ήχους, στοιχεία και παραδόσεις στην Ιστορία των λαών μας και της ανθρωπότητας». Οι «Αχαρνής» παρουσιάζονται σε μετάφραση Νίκου Αναστασόπουλου, σκηνικά Αριάδνης Βοζάνη, κοστούμια Μπιάνκας Νικολαρεΐζη, χορογραφίες Βάλιας Παπαχρήστου και Φώτη Νικολάου, μουσική και ελεύθερη απόδοση Χορικών Διονύση Τσακνή. Ο Γιώργος Αρμένης ερμηνεύει τον Δικαιόπολη. Παίζουν επίσης: Νίκος Μπουσδούκος, Ντίνος Καρύδης, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Κώστας Μπάρας, Παναγιώτης Βασιλειάδης, Φώτης Μακρής, Γεράσιμος Μαύρος κ.ά.

Τον «Ματωμένο γάμο» του Λόρκα παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι - σε θεατρική προσαρμογή Νίκου Κυπουργού. Η σκηνοθεσία είναι του Θοδωρή Γκόνη, τα σκηνικά του Μάριου Σπηλιόπουλου, κοστούμια Λαμπρινής Λαρδαρά και χορογραφία Αγγελικής Μουτσοπούλου. Οι συνθέσεις ήχων είναι του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Παίζουν: Αννα Βαγενά, Γωγώ Μπρέμπου, Δημήτρης Αλεξανδρής, Στέλιος Γεράνης, Γιώργος Μωρόγιαννης. Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για τις 3 Ιουλίου, στο Κηποθέατρο Πάρκου Αγρινίου, όπου θα δοθούν οι 7 πρώτες παραστάσεις. Στις παραστάσεις του Ηρωδείου και της Βέροιας, τραγουδιστής είναι ο Διονύσης Τσακνής. Συμμετέχει η 30μελής Παιδική Χορωδία του Δήμου Βέροιας σε διδασκαλία Ελένης Αναγνώστου και η Ορχήστρα Πνευστών της ΔΕΤΟΠΟΚΑ του Δήμου Βέροιας υπό τη διεύθυνση του Αντόνιο Βικάντο.

Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης θα παρουσιάσει αυτό το καλοκαίρι το έργο του Ρουτζάντε «Λα Μοσκέτα», σε μετάφραση Κωστή Σκαλιώρα. Η σκηνοθεσία είναι του Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά - κοστούμια Ερσης Δρίνη, μουσική επιμέλεια Λάμπρου Λιάβα και χορογραφίες Ελενας Βακαλοπούλου. Παίζουν: Πάνος Σκουρολιάκος, Τάσος Πεζιρκιανίδης, Μελίνα Μποτέλλη, Περικλής Μουστάκης, Κωστής Κούκιος. Στην παράσταση θα παίρνουν ακόμα μέρος ζωντανά, κομπανία μουσικών παίζοντας κομμάτια λαϊκής μεσαιωνικής μουσικής. Η πρεμιέρα θα γίνει στη Λαμία και θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Η παράσταση θα παιχτεί και στο Θέατρο Λυκαβηττού στις 4 του Σεπτέμβρη.

Τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή, σκηνοθεσία - σκηνικά Θέμη Μουμουλίδη, κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική Γιώργου Ανδρέου, χορογραφία Αλίκης Καζούρη. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος (Λυσιστράτη), Δημήτρης Πιατάς, Ρένια Λουιζίδου κ.ά.

Το αριστούργημα της κρητικής αναγεννησιακής γραμματείας «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη και μουσική Χρήστου Λεοντή. Η πρεμιέρα του έργου προγραμματίζεται να δοθεί στην ακριτική Γαύδο στις 6 Ιουλίου. Στη συνέχεια θα δοθούν παραστάσεις σε μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Στα Χανιά, στις 9 και στις 10 Ιουλίου στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης (ποιητής - βασιλιάς), Ουρανία Μπασλή, Τζένη Μιχαηλίδου, Γιάννης Κοτσαρίνης, Χρήστος Λούλης, Αννα Κουτσαφτίκη, Μανόλης Σειραγάκης κ.ά. Σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Σαριδάκης. Χορογραφία: Εφη Καρακώστα.

Ενόχων θράσος

Το προκληκτικό της πρόσωπο δείχνει και πάλι η ισραηλινή βαρβαρότητα. Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Ντ. Σασόν, εκπρόσωπος του κράτους με τα αιματοβαμμένα χέρια που καθημερινά ξεκληρίζει έναν ολόκληρο λαό, είχε το θράσος να αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Μίκη Θεοδωράκη και τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη χτεσινή συναυλία για τα παιδιά της Παλαιστίνης. Μια συναυλία για τα πληγωμένα από την ισραηλινή θηριωδία βλαστάρια, που διοργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών ΤΕΙ, με τη στήριξη έξι δήμων (Νίκαιας, Περάματος, Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Δραπετσώνας και Ρέντη) και τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» για την ανακούφιση των παιδιών της Παλαιστίνης. Ο Ντ. Σασόν καταφεύγει σε «μάθημα ευαισθησίας» ότι «τα παιδιά είναι πάντα παιδιά, όπου και εάν βρίσκονται, ανεξάρτητα από την πλευρά της διένεξης, στην οποία γεννήθηκαν». Κάτι για το οποίο η κυβέρνησή του ποτέ δεν έδειξε την παραμικρή ευαισθησία, καθώς οι καθημερινές κτηνωδίες της έχουν σε μεγάλο μέρος τους ως στόχο τα παιδιά της Παλαιστίνης. Παιδιά που σκοτώνονται και τραυματίζονται από τις ισραηλινές σφαίρες, που ασφυκτιούν από την κατοχή, που είναι ανήμπορα να γευτούν τις χαρές της ζωής. Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ (μέχρι τον Απρίλη), στην Παλαιστίνη από την αρχή της Ιντιφάντα σκοτώθηκαν 279 παιδιά (230 από την Παλαιστίνη, 48 από το Ισραήλ και ένα άλλης εθνικότητας), ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 7.000. Η ευθύνη άραγε γι' αυτά τα σκοτωμένα και πληγωμένα παιδιά δεν ανήκει στο ίδιο το Ισραήλ;

Ο κ. Σασόν δε δίστασε μάλιστα ν' απαντήσει στις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Νταλάρα για τις πιέσεις που ασκήθηκαν προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στο Παλαιστινιακό και να μην πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις συμπαράστασης. Ενοχλήθηκε από τις καταγγελίες του «πολύ αγαπητού στο Ισραήλ» καλλιτέχνη (αλήθεια, προς τι η υποσημείωση;), αλλά και από τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, αναφέροντας πως οι μόνες εκδηλώσεις που έγιναν ήταν για τους Παλαιστίνιους, ενώ αγνοήθηκαν τα «δεινά των Ισραηλινών από τις δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις».

Ως προς την προέλευση των πιέσεων, αυτή μάλλον γίνεται ξεκάθαρη από την ίδια την επαίσχυντη επιστολή του κ. Σασόν. Οσο για τη «μεροληπτική» συμπαράσταση του ελληνικού λαού υπέρ των Παλαιστινίων, ας ψάξει να βρει την απάντηση κάπου ανάμεσα στα ισοπεδωμένα σπίτια της Τζενίν και στους δολοφονημένους.

Ημερίδα για τον Τζόις

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη έκδοση του μνημειώδους μυθιστορήματος του 20ού αιώνα, του «Οδυσσέα» του κορυφαίου Δουβλινέζου συγγραφέα, Τζέιμς Τζόις και έξι χρόνια από τότε που η Ιρλανδία καθιέρωσε επισήμως ως εθνική γιορτή της την 16η Ιούνη. Την ημέρα που υποτίθεται ότι διαδραματίζεται η ιστορία του βιβλίου!

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, η Εταιρεία Συγγραφέων και η ιρλανδική πρεσβεία οργανώνουν ημερίδα για τον Τζόις, στις 17/6 (6 μμ), στη «Στοά του Βιβλίου». Η εκδήλωση πλαισιώνεται με ιρλανδική μουσική και κουζίνα, έκθεση βιβλίου, πορτρέτων του Τζόις και φωτογραφιών με θέμα «Το Δουβλίνο του Οδυσσέα». Θα προβληθεί σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο από τη διαμονή του Τζόις στο προπολεμικό Παρίσι.

Η ημερίδα χωρίζεται στις ενότητες: «Τζέιμς Τζόις: Τα όρια της νεωτερικότητας» (ομιλητές: Γ. Αριστηνός, συγγραφέας, Τζίνα Πολίτη ομ. καθηγήτρια ΑΠΘ). «Η πρόσληψη του Τζόις στην Ελλάδα» (Μ. Πεχλιβάνος, λέκτορας ΑΠΘ, Ντόρα Τσιμπούκη, αν. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών). «Ο πόλεμος των γλωσσών: Ο Τζόις σε μετάφραση» (Α. Μαραγκόπουλος, συγγραφέας, Α. Μπερλής, μεταφραστής).

Εκδήλωση για το μαρτυρικό θάνατο του πρωτεργάτη της Επανάστασης Ρήγα Φεραίου και των επτά συντρόφων του οργανώνει αύριο η Επιστημονική Εταιρία Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα. Στις 10πμ θα γίνει μνημόσυνο στο ναό του Αγ. Γεωργίου Καρύτση. Στη συνέχεια θα κατατεθούν στεφάνια στον ανδριάντα του Ρήγα (Προπύλαια Πανεπιστημίου) και θα εκφωνηθούν χαιρετισμοί. Η εκδήλωση θα κλείσει με τον «Θούριο» του Ρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ