ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό έκτρωμα

Αρχισε από τα μεσάνυχτα η απεργία. Σ' όλες τις πόλεις απεργιακά συλλαλητήρια. Στις 10.30 στο Πεδίον Αρεως η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Στις 9.30 η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια

Απεργιακό παλλαϊκό μπλόκο, στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που εισάγεται σήμερα το απόγευμα για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στήνουν εργαζόμενοι, υπάλληλοι και συνταξιούχοι από άκρη σε άκρη της χώρας. Σήμερα η εργαζόμενη Ελλάδα απεργεί και διαδηλώνει. Ενάντια στην υποταγμένη στο κεφάλαιο κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στη δημαγωγία της ΝΔ ενάντια στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου. Εργάτες του ιδιωτικού τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ, άντρες και γυναίκες κατεβαίνουν στην απεργία και υπερασπίζονται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Διεκδικούν τα δικά τους αιτήματα, για αύξηση των συντάξεων, μείωση των ορίων ηλικίας, για ένα σύστημα πραγματικά δημόσιο, κοινωνικό και καθολικό, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, γίνεται στις 10.30 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σε αυτόν τον πανεργατικό ξεσηκωμό έχουν θέση όλοι. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που οι δυνάμεις του, όλες τις προηγούμενες ημέρες έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας, καλεί τους εργατοϋπαλλήλους «να καταδικάσουν μαζικά το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να καταδικαστεί η αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Να μην εγκλωβιστεί κανένας εργαζόμενος στη δημαγωγία της ΝΔ. Να απομονωθεί η υποταγμένη ηγεσία της ΠΑΣΚΕ».

Οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους καλούνται να συμβάλουν σε μια μεγάλη προσπάθεια για την υπεράσπιση και βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, ενώ η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι ο κύκλος των απεργιακών κινητοποιήσεων του 2002, είναι συνέχεια του 2001, δυναμώνει το νήμα των αγώνων, ανοίγει την προοπτική για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Σήμερα οι εργαζόμενοι κορυφώνουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Συνεχίζουν με συνέπεια τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της περυσινής άνοιξης. Εχουν πίσω τους τις απεργίες στις 3, 11, και 18 Απρίλη, συναντήθηκαν αγωνιστικά την Πρωτομαγιά και στις 29 Μάη.

Την ώρα που μέσα στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα δίνουν εξετάσεις στον ΣΕΒ και στην Κομισιόν, που μαζί τους θα συμπλέουν ουσιαστικά και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έξω από τη Βουλή, ο εργαζόμενος λαός, με εμπροσθοφυλακή τις ταξικές δυνάμεις θα απορρίπτουν το τερατούργημα, θα απαιτούν και θα διεκδικούν. Δεν έχουν καμιά αυταπάτη για τον πραγματικό ρόλο κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν πρόκειται όμως και να αποδεχτούν τετελεσμένα. Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Οι εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δεν το νομιμοποιούν.

Γι' αυτό και αύριο, όπως και σήμερα, θα συνεχίσουν τους αγώνες τους. Θα συνεχίσουν να πορεύονται με τις αγωνιστικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, να εμπιστεύονται εκείνες τις ταξικές δυνάμεις που τις βρήκαν δίπλα τους την ώρα της μάχης, που τις δοκίμασαν και δοκιμάστηκαν στο καμίνι της ταξικής πάλης. Θα συνεχίσουν να συγκρούονται με τις επιταγές της ΟΝΕ και της ΕΕ, καθώς καθημερινά, από την ίδια τους την πείρα θα διαπιστώνουν τις αντιλαϊκές συνέπειες της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης.

Για την εργατική τάξη της χώρας μας, τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά αυτός της σύγκρουσης και της ρήξης. Αυτό τον «άλλο δρόμο», δείχνουν με την καθημερινή τους δράση στα μεγάλα και μικρά μέτωπα οι κομμουνιστές, στο πλάι του λαού μας, που αξίζει ένα καλύτερο μέλλον.

Σ' όλα τα λιμάνια η μάχη της απεργίας

Στις 10 στον Ηλεκτρικό η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του Πειραιά

Απεργεί σήμερα το πρώτο λιμάνι της χώρας. Από τα χαράματα οι ομάδες περιφρούρησης βρίσκονται στα πόστα τους. Στα γιαπιά, στα εργοστάσια, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στα μηχανουργεία, στα τσαγκαράδικα και όπου αλλού απαιτείται. Η μάχη όμως αυτής της αναμέτρησης θα κριθεί τόσο στο λιμάνι του Πειραιά - εκεί που στις 29 του μήνα οι κυβερνητικές δυνάμεις καταστολής σακάτεψαν δεκάδες απεργούς στεριάς και θάλασσας - όσο και στα άλλα λιμάνια της χώρας, καθώς οι ναυτεργάτες βγαίνουν στους καταπέλτες για 48 ώρες, συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους εργαζόμενους της στεριάς για να προστατέψουν από τη σφαγή τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα. Για την καλύτερη περιφρούρηση της απεργίας στα βαπόρια, η απεργιακή συγκέντρωση του Πειραιά έχει καθοριστεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Λουδοβίκου στον ηλεκτρικό σταθμό.

Το αγωνιστικό σύνθημα έχουν εκπέμψει οι ταξικές δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων της πόλης, όπου κάτω από τη δική τους συνεπή, αγωνιστική και αταλάντευτη στάση, αλλά και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων και των ναυτεργατών, απόφαση για τη σημερινή 24ωρη απεργία έχει πάρει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ την 48ωρη στα καράβια έχει αναγκαστεί να κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Στο μεταξύ αντιπροσωπείες των ναυτεργατικών σωματείων έχουν αναχωρήσει από προχτές για την περιφρούρηση της απεργίας στα λιμάνια της χώρας και όπως όλα δείχνουν η αναμέτρηση θα είναι σκληρή καθώς οι απεργοσπαστικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί έχουν ήδη «πιάσει δουλειά». Την Κυριακή δυνάμεις του Λιμεναρχείου της Πάτρας επιχείρησαν να εμποδίσουν την είσοδο τέτοιας αντιπροσωπείας, της οποίας επικεφαλής ήταν ο ταμίας της ΠΕΜΕΝ Κ. Κατσώρης, στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΙΚΑΡΟΣ»!

Χτες η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με ανακοίνωσή τους προς τα κόμματα της Βουλής και τους ναυτεργάτες επισημαίνουν - καταγγέλλουν την απαγόρευση της εισόδου των συνδικαλιστών στο «ΙΚΑΡΟΣ» και τονίζουν: «Η δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση - ΥΕΝ στις 29 Μάη ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών, με τις ειδικές δυνάμεις καταστολής, έχει αποθρασύνει ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του Λιμενικού Σώματος».

«Αντί οι υπηρεσίες του Λιμενικού - συνεχίζουν - στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας να ελέγχουν την ασφάλεια και την αξιοπλοΐα των πλοίων, προβαίνουν σε αυθαίρετες - αντιδημοκρατικές, φασιστικές ενέργειες κατάργησης βασικών συνδικαλιστικών ελευθεριών των ναυτεργατών, κατ' απαίτηση των εφοπλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων». Τα δύο σωματεία καλούν όλους τους ναυτεργάτες «να βρεθούν στους καταπέλτες των πλοίων για την περιφρούρηση της απεργίας». Καλούν ακόμα τους εργαζόμενους της στεριάς να δώσουν μαζικά το «παρών» τους, τόσο στις απεργιακές συγκεντρώσεις όσο και στην περιφρούρηση της απεργίας στα λιμάνια. Παράλληλα, καταθέτουν το διεκδικητικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις διαθέσεις των ναυτεργατών, όπου σαφέστατα απαιτείται η απόσυρση τώρα του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, η υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των ναυτεργατών.

«Χειρόφρενο» στις συγκοινωνίες

Ακινητοποιημένα θα μείνουν σήμερα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πρωτεύουσα, ενώ ελάχιστες πτήσεις θα εκτελέσουν η «Ολυμπιακή Αεροπορία» και η «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα», με το προσωπικό ασφαλείας. Στον ΟΣΕ θα πραγματοποιηθούν μόνο τα δρομολόγια «κοινωνικών αναγκών».

Συγκεκριμένα, σήμερα δε θα κυκλοφορήσουν:

Οι συρμοί του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (ΗΣΑΠ)

Τα τρένα του μετρό

Τα αστικά λεωφορεία (ΕΘΕΛ)

Τα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ)

Τα πλοία (48ωρη απεργία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ