ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με κατάληψη χτες στο ΙΚΑ για τη σημερινή απεργία

Σε συμβολική κατάληψη των κεντρικών γραφείων του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, στην Αριστοτέλους, και αποκλεισμό της εισόδου για τρεις ώρες, από τις 6.30 μέχρι τις 9.30, προχώρησαν χτες το πρωί συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Η κατάληψη αυτή είναι μέρος της κινητοποίησης για προβολή της σημερινής απεργίας και των αιτημάτων της εργατικής τάξης για ένα δημόσιο υποχρεωτικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους, που ν' ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ανέβηκαν στα μπαλκόνια του β΄ ορόφου του κτιρίου και τοποθέτησαν τεράστιο πανό, που κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης. Το μήνυμα του εντυπωσιακού πανό του ΠΑΜΕ: «Ξεσηκωθείτε. Να μην ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό ΕΚΤΡΩΜΑ. Ολοι στην απεργία της 18ης Ιούνη».

Πάνω από εκατό εργαζόμενοι απέκλεισαν την είσοδο των γραφείων του ΙΚΑ και μοίρασαν στους περαστικούς και στους ασφαλισμένους που προσέρχονταν για να εξυπηρετηθούν την προκήρυξη του ΠΑΜΕ για την απεργία και την προκήρυξη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Εξηγούν με πειστικότητα στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ την αναγκαιότητα της κατάληψης ως μέρος του αγώνα του λαού για ένα σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που να καλύπτει τις ανάγκες του. οι ασφαλισμένοι δέχονται τις εξηγήσεις, δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Μερικοί απ' αυτούς ενώνονται με την ομάδα αποκλεισμού της εισόδου.

Τα συνθήματα «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Εμπρός, λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη» αντηχούν βροντερά και ταράσσουν την πρωινή ησυχία στην Αριστοτέλους. Τα συνθήματα δυναμώνουν όσο συγκεντρώνεται κόσμος στον πεζόδρομο, που σταματά για να εξακριβώσει το σκοπό της κατάληψης, να πάρει τις προκηρύξεις, να συζητήσει.

Σχετικά με την κατάληψη και την απεργία ο Πέτρος Μυλωνάς, στέλεχος του ΠΑΜΕ από το χώρο των εμφιαλωμένων ποτών, μας δήλωσε: «Είμαστε εδώ σήμερα, παραμονή της αυριανής (σ.σ. της σημερινής) απεργίας για το Ασφαλιστικό. Αυτό το έκτρωμα που πάει να περάσει η κυβέρνηση μαζί με τους συνενόχους της ΓΣΕΕ, δε θα επιτρέψουμε να περάσει. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα...».

Ο Βασίλης Ρέβας, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, δήλωσε: «Χρειάζεται ν' αποσυρθεί συνολικά το νομοσχέδιο γιατί δεν επιδέχεται βελτιώσεις. Πρέπει να χτυπηθεί απ' τους εργαζόμενους η φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου, που θέλει να παραχωρήσει τις υπηρεσίες της Ασφάλισης σε ιδιώτες...».

Λίγο πριν τη λήξη της κατάληψης στους συγκεντρωμένους μίλησε από το μπαλκόνι του ΙΚΑ ο Θεόδωρος Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε ότι η εργατική τάξη δεν μπορεί να δεχτεί το τερατώδες αυτό νομοσχέδιο και με τον αγώνα της θα το καταργήσει στην πράξη, όπως έκανε και στο παρελθόν με άλλα αντιλαϊκά νομοθετήματα.

Μετά το τέλος της κατάληψης οι συγκεντρωμένοι έφτασαν με πορεία και συνθήματα στο ύψος της Εγνατίας όπου και έληξε η κινητοποίηση, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού για τη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Ελλείψεις στο «Παπανικολάου»

H γρήγορη ανάπτυξη του «Γ.Παπανικολάου» με τη δημιουργία πολλών κλινικών, αλλά παράλληλα τη μη επαρκή στελέχωσή του και την ελλιπή χρηματοδότηση είχαν σαν αποτέλεσμα το νοσοκομείο να ακολουθεί το βηματισμό σημειωτόν ή να πηγαίνει προς τα πίσω, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Τα παραπάνω τόνισαν οι εκπρόσωποι του εργασιακού σωματείου του νοσοκομείου σε ημερίδα που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στα πλαίσια, όπως σημείωσαν, μιας αγωνιώδους προσπάθειάς τους για την επίλυση των χρόνιων και οξυμένων προβλημάτων τους.

Οπως ανέφερε το μέλος της διοίκησης του σωματείου Γ.Παπαβασιλείου, για να καλυφθούν, σύμφωνα με τον Οργανισμό του '86 οι θέσεις των νοσηλευτών χρειάζεται να προσληφθούν 167 εργαζόμενοι. «Αλλά και με τον αριθμό αυτό δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες. Αμοιβές ανθρώπινες, συνθήκες εργασίας αποτελούν μακρινό όνειρο, αφού ούτε τα ρεπό τους και την άδειά τους δεν μπορούν να πάρουν οι εργαζόμενοι», πρόσθεσε.

Επίσης, η γραμματέας του εργασιακού σωματείου Σ. Τεμερτζίδου, ανέφερε ότι στις ΜΕΘ του νοσοκομείου τα Σαββατοκύριακα και τη νύχτα, η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής προς 5 νοσηλευόμενους, ενώ θα έπρεπε να είναι ένας προς έναν. Ακόμη σε πολλά νοσηλευτικά τμήματα τα απογεύματα και τις νύχτες υπάρχει μία μόνο νοσηλεύτρια, για να εξυπηρετεί αρρώστους που έχουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα.

Αναπτύσσοντας τους άξονες της προβληματικής του εργασιακού σωματείου ο πρόεδρός του Γ.Κυριακίδης υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι παλεύουν για ένα νοσοκομείο που θα παρέχει, όπως χτες έτσι και αύριο, υψηλό επίπεδο υγείας στον πολίτη και όπου όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης θα έχουν ισότητα στην πρόσβαση, στην ποιότητα και στη φροντίδα υγείας.

Τέλος, χαιρετίζοντας τις εργασίες της ημερίδας ο βουλευτής Γ.Χουρμουζιάδης, επισήμανε ότι μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων διαπιστώνει κανείς ότι το σύστημα υγείας συνεχίζει να είναι σαν τον άρρωστο στην εντατική, σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουν οι εκπρόσωποι της πολιτείας, ότι δηλαδή είναι σε ανάρρωση.

Παρακολούθησαν τις εργασίες της ημερίδας και χαιρέτισαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων και της ΤΑ, ο έπαρχος Λαγκαδά, ο πρόεδρος του Β' ΠΕΣΥ, βουλευτές του νομού, αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης κ.ά.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Κεραυνοβολήθηκε εργάτης της ΔΕΗ

Τραγικό θάνατο βρήκε εργαζόμενος της ΔΕΗ, την ώρα που εκτελούσε εργασίες συντήρησης σε πυλώνα έξω από το σταθμό της ΔΕΗ στην περιοχή της Σταλίδας. Πρόκειται για τον 54χρονο Παναγιώτη Κούτουλα, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή απεσταλμένος δεκαμελούς κλιμακίου από την Αθήνα, εξειδικευμένου σε εργασίες συντήρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 54χρονος Παναγιώτης Κούτουλας βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν χτυπήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσεως, ενώ βρισκόταν σε καλάθι ανυψωτικού μηχανήματος σε ύψος 35 μέτρων. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή κ. Γιάννη Στειακάκη, ο οποίος εξέτασε και το πτώμα του εργαζόμενου, ο θάνατός του προήλθε από ηλεκτροπληξία. Όπως ισχυρίζεται η Διοίκηση της ΔΕΗ, πρόκειται για ατυχές γεγονός και για τη διερεύνηση των αιτιών έχει συσταθεί επιτροπή και αναμένεται το σχετικό πόρισμα.

«ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Δεν τους φτάνουν οι εργάτες - πατίνια

Τους θέλουν και με πατίνια!

Επανέρχονται τα «πατίνια» στη ζωή των υπαλλήλων της πολυεθνικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Καρφούρ - Μαρινόπουλος», αυτή τη φορά με το πρόσχημα της «επίλυσης προβλημάτων που τυχόν ανακύπτουν στα ταμεία»! Σ' αυτή την πρωτοφανή ενέργεια η πολυεθνική προχωρά για δεύτερη φορά, καθώς ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει και πριν ένα χρόνο περίπου σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης τότε είχε άμεσα αντιδράσει και καταγγείλει το γεγονός. Τα πατίνια είχαν επιβληθεί στους εργαζόμενους μέσω της ειδικότητας του «ανεφοδιασμού ραφιών». Τώρα η πολυεθνική επανέρχεται με αγγελία που δημοσιεύει σε εφημερίδα μέσω της οποίας, ζητά εργαζόμενους για το νέο της κατάστημα στη Λεωφόρο Αθηνών, στο Τμήμα των Ταμείων, προκειμένου με τα «πατίνια» να λύνουν γρήγορα τα τυχόν προβλήματα. Να σημειωθεί ότι τα «πατίνια» έχουν εφαρμοστεί σε πολλά καταστήματα της πολυεθνικής στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Πέτρος Βαμβακάς σχολιάζοντας τη νέα αυτή απαράδεκτη ενέργεια της πολυεθνικής είπε: «Εχουμε καταγγείλει επανειλημμένα την εντατικοποίηση και το ξεζούμισμα των εμποροϋπαλλήλων στα συγκεκριμένα καταστήματα. Αυτή η "ειδικότητα" όχι μόνο προσβάλλει τους εργαζόμενους, αλλά καθιστά και σε κίνδυνο της ζωή τους, ενώ έχουν ήδη σημειωθεί ατυχήματα. Εμείς, για άλλη μια φορά, θα βρεθούμε μπροστά στον αγώνα για να μπει φρένο στην ασυδοσία και στην οποιαδήποτε αυθαιρεσία των πολυεθνικών σε βάρος των εργαζομένων και θα απαιτήσουμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας που αφορούν στην Κοινωνική Ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις και πολλά άλλα. Ως απάντηση σ' αυτή την κατάσταση καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους να συμμετάσχουν σήμερα αποφασιστικά στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις».

ΚΡΗΤΗ
Μηχανοκίνητες πορείες

Μηχανοκίνητες πορείες στους κεντρικούς δρόμους και τις γειτονιές της πόλης των Χανίων και του Ηρακλείου, πραγματοποίησαν, χθες το απόγευμα, μέλη του ΚΚΕ, εργαζόμενοι και πολλοί νέοι, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, στην προσπάθεια κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Από νωρίς το απόγευμα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν με τα αυτοκίνητά τους στα σημεία όπου είχε δοθεί το αγωνιστικό ραντεβού. Χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας, που με μηχανάκια, αυτοκίνητα και πολλές σημαίες πήρε μέρος, δίνοντας ζωντάνια και παλμό. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, οι διαδηλωτές επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητά τους και ξεκίνησαν την πορεία στους δρόμους και τις συνοικίες γύρω από τις πόλεις.

Το κομβόι των διαδηλωτών, ενημερώνοντας τον κόσμο, από τα μεγάφωνα, για τα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης και πλουτοκρατίας, καλούσαν τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις, με την πάλη τους να μην επιτρέψουν σε κανέναν να πάρει πίσω ό,τι με αγώνες και αίμα η εργατική έχει κατακτήσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ