ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με κάθε μέσο και τρόπο στην απεργία

Στους δρόμους της ταξικής πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης «ξεχύνονται» σήμερα οι Θεσσαλοί εργαζόμενοι, δίνοντας το «παρών» τους στην 24ωρη απεργία και στις συγκεντρώσεις που γίνονται στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της περιοχής και σ' άλλες επαρχιακές πόλεις. Στην απεργία συμμετέχουν και τα εφτά Εργατικά Κέντρα που δρουν στη Θεσσαλία, καθώς πάρθηκαν νέες σχετικές αποφάσεις από τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων Φαρσάλων, Ελασσόνας και Αλμυρού. Οι αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία πάρθηκαν ομόφωνα και ήρθαν να προστεθούν σε αυτές που είχαν πάρει οι διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Στη Λάρισα, από τα χαράματα, κλιμάκια του Εργατικού Κέντρου - συμμετείχε σε όλες τις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις με το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ - και των σωματείων της δύναμής του θα βρίσκονται στις πύλες των εργοστασίων της βιομηχανικής ζώνης για την περιφρούρηση της απεργίας. Για την επιτυχία της απεργίας, όλες αυτές τις μέρες στη Λάρισα έγιναν περιοδείες σε 250 εργασιακούς χώρους και μοίρασαν 15.000 προκηρύξεις.

Η απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η συγκέντρωση στην Ελασσόνα θα γίνει στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ οι απεργοί των Φαρσάλων κατεβαίνουν με πούλμαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει εκεί.

Στο Βόλο, μέχρι την τελευταία στιγμή χτες οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις έδιναν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, περιοδεύοντας σε δεκάδες εργασιακούς χώρους και μοιράζοντας πάνω από 6.000 προκηρύξεις. Και σήμερα η μάχη συνεχίζεται στα μεγάλα εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης όπου θα βρεθούν τα «συνεργεία» περιφρούρησης της απεργίας. Οι εργαζόμενοι αναμένεται να συμμετάσχουν δυναμικά στην απεργία, διαμηνύοντας στους κυβερνητικούς συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Βόλου - οι επτά από τους οκτώ συμβούλους της ΠΑΣΚΕ, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αντ. Τυλιγάδας, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου που πάρθηκε η απόφαση συμμετοχής στην απεργία ακολουθώντας τα χνάρια των ξεπουλημένων κυβερνητικών συνδικαλιστών στη ΓΣΕΕ - ότι ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που έχουν στήσει δεν πρόκειται να «σπάσει» το απεργιακό τους μέτωπο.

Η συγκέντρωση στο Βόλο θα γίνει στις 9.30 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο, ενώ την ίδια ώρα θα γίνει συγκέντρωση και στο Εργατικό Κέντρο Αλμυρού.

Στην Καρδίτσα, η απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στα Τρίκαλα το αγωνιστικό ραντεβού των εργαζόμενων έχει οριστεί, επίσης, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Τη συγκέντρωση διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων που συμμετέχει στην απεργία με ομόφωνη απόφαση της διοίκησής του.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΤΟΕ)
Στο πλευρό της κυβέρνησης οι «εργατοπατέρες»

ΠΑΣΚΕ, ΑΣΚΕ και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αποδέχτηκαν τις κυβερνητικές προτάσεις και το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων

Η λογική της υποστήριξης της κυβέρνησης και των εργοδοτών, λίγο πριν τη συζήτηση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, υπερνίκησε τελικά τις ενστάσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΤΟΕ, η οποία ανέστειλε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αποδεχόμενη μια συμφωνία που δήθεν καλύπτει τις απαιτήσεις της, στις οποίες κυριαρχούσε η σύσταση Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Η συμφωνία διαμορφώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, μετά από συνάντηση του προεδρείου της ΟΤΟΕ με τον υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, και τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ρ. Σπυρόπουλο. Την αποδοχή της, με την παράλληλη αναστολή των κινητοποιήσεων, την υποστήριξαν, στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ που συνεδρίασε το Σάββατο, μόνον οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΑΣΚΕ και ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

Οι παρατάξεις αυτές όχι μόνον αποδέχονται το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και το γενικότερο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου, αλλά υπονομεύουν και την αναγκαία αγωνιστική συσπείρωση μπροστά στη σημερινή πανεργατική απεργία. Ενδεικτικό είναι ότι στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ η μείωση των συντάξεων για τους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία σχολιάζεται με τη φράση «αφορά, όμως, όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στο δημόσιο»!!!

Στελέχη της ΕΣΑΚ Τραπεζοϋπαλλήλων κατήγγειλαν τη διασπαστική και απεργοσπαστική τακτική της πλειοψηφίας, ενώ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Με την απόφασή της η πλειοψηφία θεώρησε ότι ικανοποιήθηκε το «μεγαλύτερο μέρος των θέσεων της ΟΤΟΕ» και υποστήριξε ότι έγινε δεκτό το πλαίσιό της για το ΕΤΑΤ. Ωστόσο, η ΟΤΟΕ είχε προτείνει μια τροπολογία σύμφωνα με την οποία ο νόμος έπρεπε να προβλέπει τη σύσταση του ΕΤΑΤ και να δίνει τη δυνατότητα να ασφαλίζονται σε αυτό εργαζόμενοι του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα. Αντίθετα, η τελευταία συμφωνία προβλέπει μόνο τη «δυνατότητα» συνένωσης των επικουρικών και άλλων Ταμείων των τραπεζών σε «Ενιαίο Ταμείο Ασφαλίσεως», ύστερα από αίτημα των διοικήσεών τους, ώστε να καλύπτει το προσωπικό «ομοειδών επιχειρήσεων». Η διατύπωση αυτή δεν αποκλείει και... περισσότερα του ενός «ενιαία Ταμεία»!!!

Η πλειοψηφία υποστηρίζει ακόμη ότι το εφάπαξ των εργαζομένων μπορεί να αυξηθεί επειδή η κυβέρνηση δέχτηκε τη μετατροπή των Ταμείων Αυτασφάλειας από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Ωστόσο, στη συνάντηση της Παρασκευής, τα κυβερνητικά στελέχη έβαλαν ως προϋπόθεση το ύψος των παρεχόμενων εφάπαξ να καθορίζεται στη βάση της διασφάλισης της «αναλογιστικής ισορροπίας» και αφού προηγηθεί «αναλογιστική μελέτη από εγκεκριμένο οίκο», την οποία θα πρέπει να εγκρίνει ο εκάστοτε υπουργός Οικονομίας!

Η πλειοψηφία αναφέρεται και σε άλλες θετικές «διορθώσεις» του νομοσχεδίου οι οποίες προηγήθηκαν. Αυτές όμως μάλλον χειροτερεύουν τα πράγματα για τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, εξαιρείται το ταμείο κύριας ασφάλισης των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας από την ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, δε διασφαλίζεται όμως το επίπεδο των παροχών, ενώ δεν εξαιρούνται τα άλλα δυο Ταμεία στο χώρο της τράπεζας. Παράλληλα, καταργείται η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι διοικήσεις των τραπεζών ήταν υποχρεωμένες να συμπληρώνουν μέχρι ενός ορίου τα ελλείμματα των ειδικών Ταμείων.

Ακόμη μια διάταξη του νομοσχεδίου, που πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων, είναι αυτή σύμφωνα με την οποία οι νεοπροσλαμβανόμενοι τραπεζοϋπάλληλοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και όχι στα αντίστοιχα ειδικά Ταμεία.

Αυτές και άλλες διατάξεις δημιουργούν πολλά ερωτήματα στους εργαζόμενους, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς βλέπουν να πλήττονται τα δικαιώματά τους από τις γενικότερες διατάξεις του νόμου, για το ύψος των συντάξεων και για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Τρομοκρατία και 15ωρα!

Την εργοδοτική τρομοκρατία και τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που επικρατούν στη βιοτεχνία «Καμμένος» που είναι απόρροια των αντεργατικών νόμων που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και της πάγιας τακτικής κυβέρνησης και εργοδοτών να καταστέλλουν με κάθε τρόπο τις φωνές αντίστασης και διεκδίκησης, καταγγέλλει το Σωματείο Ιματισμού Αγρινίου. Οι εργάτριες του Σωματείου Ιματισμού Αγρινίου απαιτούν να σταματήσει η ασυδοσία της εργοδοσίας της περιοχής, όπου βιοτέχνες απασχολούν εργαζόμενους για 12 και 15 ώρες (όσο αντέχει ο κάθε εργαζόμενος) Σάββατα και Κυριακές χωρίς ασφάλιση στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ δε λείπει η αυταρχική συμπεριφορά, οι απειλές για απόλυση και απολύσεις. Και καλεί τους εργαζόμενους ν' απαντήσουν με αγώνες για να μη γενικευτούν αυτά τα φαινόμενα, βάζοντας ως πρώτο σταθμό τη σημερινή απεργία και απαιτώντας να εφαρμοστούν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, να μην περάσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, να σταματήσουν οι εργοδότες την τρομοκρατία.

Το Σωματείο σε ανακοίνωσή του καταδικάζει την αυθαίρετη και αυταρχική ενέργεια του εργοδότη της βιοτεχνίας «Καμμένος» που απέλυσε εργάτρια την περασμένη Πέμπτη 13/6/2002 επειδή αρνήθηκε να δουλέψει με όρους που δεν υπαγορεύει η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επίσης, καταγγέλλει την ασύδοτη στάση του εργοδότη, ο οποίος με βρισιές και απειλές προσπάθησε να διώξει μέλη του Σωματείου Ιματισμού και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου Χ. Μπούρα, που έκαναν εξόρμηση στο χώρο της βιοτεχνίας, για να προπαγανδίσουν την απεργία και για να καταγγείλουν την ενέργεια αυτή. Ο εργοδότης κάλεσε μάλιστα την αστυνομία για να τους απομακρύνει από το χώρο. Οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας η οποία δεσμεύτηκε πως θα συζητήσει το θέμα με το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο. Την ίδια στάση είχε κρατήσει ο εργοδότης της βιοτεχνίας και στην απεργία της 18ης Απρίλη, όταν οι εργάτριες και οι εργάτες περιφρουρούσαν το συγκεκριμένο χώρο για την απεργία.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Απάντηση και με τη σημερινή απεργία

Τους εργαζόμενους των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) επισκέφτηκε χτες στις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Σταυρόπουλο, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας στους χώρους εργασίας, αλλά και στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ εξέφρασαν την αγωνία τους και τον προβληματισμό τους για την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τον Ομιλο στα χέρια του Λάτση, για το μέλλον της εργασίας τους, αλλά και των ΕΛΠΕ. Και επ' αυτών ο Γ. Σταυρόπουλος τόνισε την αντίθεση του ΚΚΕ στην κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, μεταφέροντας παράλληλα τη θέση του Κόμματος για τον τομέα της ενέργειας, που είναι η δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα ενέργειας.

Ετσι ο Γ. Σταυρόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ να δώσουν μαζικά το «παρών» στη σημερινή πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Τους κάλεσε επίσης να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική τόσο της κυβέρνησης, όσο και της ΝΔ, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο που παίζουν για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ