ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η πρώτη μεταπολεμική απεργία των 850.000 οικοδόμων

Απεργοί εγκαταλείπουν το εργοτάξιο της Γαλλικής πρεσβείας

Associated Press

Απεργοί εγκαταλείπουν το εργοτάξιο της Γαλλικής πρεσβείας
Αρχισε χτες η πρώτη παγγερμανική απεργία των 850.000 οικοδόμων. Ο οικονομικός αυτός αγώνας θα είναι κλιμακούμενος, αρχίζοντας από σημαντικές οικοδομικές μονάδες πχ. στο Βερολίνο στην αρχή σε ένα τμήμα των 700 μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, που απασχολούν συνολικά 15.000 οικοδόμους (άλλοι τόσοι οικοδόμοι στην πρωτεύουσα είναι άνεργοι).

Η απεργία αποφασίστηκε, αφού 98,6% των οικοδόμων ψήφισαν υπέρ του αγώνα και αφού οι επιχειρηματίες στις διαπραγματεύσεις ενός τετραμήνου περίπου απέρριπταν συνεχώς τα αιτήματα των οικοδόμων που είναι: αύξηση ημερομισθίων κατά 4,5% (και για τους μαθητευόμενους), ύψωση των κατώτατων ημερομισθίων στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της Γερμανίας, αναγνώριση των πτυχίων των επαγγελματικών σχολών της ΓΛΔ και εξίσωση των ημερομισθίων Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας.

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδικάτου των Οικοδόμων (IG Bau) και ομοσπονδιακός βουλευτής του SPD Κλάους Βιζενχίγκελ δήλωσε ότι οι επιχειρηματίες «την τελευταία στιγμή» πρόσφεραν ύψωση των ημερομισθίων κατά 3% από το Σεπτέμβρη. Επίσης, μόνο για τους Δυτικούς μια και μόνη φορά ένα ποσό 100 ευρώ. Για τους Ανατολικούς απέκλειαν τόσο τα 100 ευρώ, όσο και την αύξηση των κατώτατων ημερομισθίων.

Οι επιχειρηματίες, δήλωσε ο συνδικαλιστής ηγέτης, ήθελαν συμβάσεις για τους Ανατολικούς με κατά 10% κατώτερα ημερομίσθια και αυτό το χρόνο. «Θέλουν με την υπαγόρευση των ημερομισθίων και το ημερομισθιακό ντάμπινγκ να μεταχειριστούν τους μεν εναντίον των άλλων», είπε.

Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (17 Ιούνη) παρατηρεί σχετικά με την κατάσταση στις οικοδομικές επιχειρήσεις του Βερολίνου: «Κατά την άποψη του συνδικάτου δεν πρόκειται μόνο για τα κλασικά εκατοστιαία σημεία των αυξήσεων των ημερομισθίων, αλλά και για το γεγονός ότι με (επιχειρησιακό) όγκο 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το Βερολίνο έχει το μεγαλύτερο οικοδομικό δυναμικό στην Ομοσπονδιακή Γερμανία». Σημειώνει επίσης: «Ενώ ο μέσος όρος ημερομισθίου την ώρα κυμαίνεται μεταξύ 12 και 13 ευρώ, για τους κατ' εκτίμηση 25.000 ξένους είναι 8,63 ευρώ. Υπάρχει επίσης μεγάλο ποσοστό παράνομα εργαζόμενων. Μερικές φορές πληρώνονται μόνο 3 ευρώ, επίσης πολύ σπάνια 50 σεντ».


Θ. Β.

Εθνικές εκλογές στην Τσεχία
Εντυπωσιακή αύξηση του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας

Εντυπωσιακή αύξηση πέτυχε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βοημίας και Μοραβίας στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Με ποσοστό 18,5% και 41 βουλευτές στο 200μελές Κοινοβούλιο, οι κομμουνιστές αύξησαν σημαντικά τις δυνάμεις τους, παρά την αντικομμουνιστική προπαγάνδα των ΜΜΕ και των πολιτικών αντιπάλων τους.

Συγκεκριμένα, το ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας αύξησε το ποσοστό του από 11% που είχε λάβει στις εκλογές του 1998 και κατάφερε να κερδίσει ψηφοφόρους από τα άλλα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα.

Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής: Οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν το 30,2% (-2,1%) και 70 έδρες (-4), το Κόμμα των Κοινωνικών Δημοκρατών έλαβε το 24,5% (-3,2%) και 58 έδρες (-5), το Κομμουνιστικό Κόμμα 18,5% (+7,5%) και 41 έδρες (+17), η δικομματική Συμμαχία το 14,3% (-3,3%) και 31 έδρες (-8) και οι λοιποί 12,2% (+0,8%) και καμία έδρα.

Το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων έπεσε κατακόρυφα από το 74% που ήταν στις εκλογές του 1998 στο 58,3% επειδή, όπως γράφει η εφημερίδα «Πόστμαρκ Πραγ» «οι ψηφοφόροι απείχαν της ψηφοφορίας σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την ευρύτερη πολιτική διαφθορά, στην οποία εμπλέκονται όλα τα κόμματα εκτός των Κομμουνιστών, τα πολιτικά «μαγειρέματα» μετά τις εκλογές του 1998 και την περιφρονητική αντιμετώπιση των απόψεων των απλών ανθρώπων από τη «βελούδινη» αντεπανάσταση του 1989».

Ο Πρόεδρος της χώρας, Βάτσλαβ Χάβελ αναμενόταν να έχει συνομιλίες με τα τρία κόμματα, αφήνοντας έξω το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Βάτσλαβ Σπίντλα, που στηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δήλωσε νικητής των εκλογών και αναμένεται να λάβει την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης συνασπισμού από τον Πρόεδρο της χώρας.

Ερωτώμενος για την πιθανότητα σχηματισμού «κυβέρνησης αριστερού συνασπισμού» με τους Κομμουνιστές, ο Σπίντλα απέρριψε την ιδέα επικαλούμενος μιας απόφασης του Συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών που απαγορεύει οποιαδήποτε συνεργασία με τους Κομμουνιστές σε εθνικό επίπεδο.

Οι άλλες εκδοχές του Σπίντλα είναι να επαναλάβει την καταστροφική συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών με το Κόμμα των Κοινωνικών Δημοκρατών ή να προχωρήσει σε μια δεξιά συνεργασία με τη δικομματική Συμμαχία. Μια πιθανή συνεργασία με το Κόμμα των Κοινωνικών Δημοκρατών είναι μάλλον απίθανη, όπως μας πληροφορεί η «Πόστμαρκ Πραγ», μιας και οι ψηφοφόροι των Σοσιαλδημοκρατών δε θα την έβλεπαν με καλό μάτι. Η προηγούμενη συνεργασία των δύο αυτών κομμάτων, σύμφωνα με την «Πόστμαρκ Πραγ» που υπογράφτηκε τον Ιούλη του 1998, ανάγκασε τους Σοσιαλδημοκράτες να εγκαταλείψουν πολλές από τις προοδευτικές θέσεις τους για κοινωνική πολιτική που τους βοήθησαν να κερδίσουν τις εκλογές το 1998 και να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα γενικής ιδιωτικοποίησης.

Η δικομματική Συμμαχία απαρτίζεται από «ένα υπόλοιπο» μιας δεξιάς τετρακομματικής Συμμαχίας που κατέρρευσε νωρίτερα αυτό τον χρόνο, κυρίως εξαιτίας προσωπικών φιλοδοξιών. Το «υπόλοιπο» που παραμένει απαρτίζεται από την Ελεύθερη Ενωση και τους Χριστιανοδημοκράτες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δύο βουλευτές της Ελεύθερης Ενωσης που έχασαν τις έδρες τους είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ιβάν Φιλίπ, που συνελήφθη πέρσι στην Κούβα κατά τη διάρκεια μιας αντεπαναστατικής αποστολής, και ο Πετρ Μάρες, δημιουργός του σχεδίου να επιβληθούν τέλη στα πανεπιστήμια της χώρας.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Ενοχη» η «Αντερσεν»

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.--

Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και, κυρίως, τις πιέσεις από τα πολύ υψηλά κυβερνητικά στελέχη εξαιτίας της ανάμειξής τους στο σκάνδαλο, καθώς και την παραίνεση του υπευθύνου εξυγίανσής της για απόσυρση των κατηγοριών, η λογιστική εταιρία «Arthur Andersen», που επί 12 έτη διατηρούσε το λογιστικό έλεγχο του αμερικανικού πτωχεύσαντος ενεργειακού κολοσσού, της «Enron», κρίθηκε ένοχη για παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης στην υπόθεση «Enron» από ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ.

Οπως μετέδωσε το «Ρόιτερ», το δωδεκαμελές σώμα των δικαστών απεφάνθη -- έπειτα από συνολικά 72 ώρες διαβουλεύσεων -- πως η νομική εταιρία κατέστρεψε εσκεμμένα χιλιάδες έγγραφα που αφορούσαν στην κατάρρευση του ενεργειακού γίγαντα των ΗΠΑ προκειμένου να μη χρησιμοποιηθούν στις σχετικές έρευνες των ανακριτικών οργάνων στα λογιστικά βιβλία της «Enron», παρά την υπερασπιστική γραμμή που υποστήριξε ότι η καταστροφή των εγγράφων αυτών έγινε στο πλαίσιο της συνήθους πρακτικής της εταιρίας και όχι με σκοπό την παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, παρά το γεγονός ότι η «Αντερσεν» πρόκειται να εφεσιβάλει τη δικαστική απόφαση, ο «θάνατος» της εταιρίας θεωρείται βέβαιος, αφού η ετυμηγορία καθιστά πλέον αδύνατη την εξέταση λογιστικών βιβλίων από την «Andersen», η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις, ύψους, καθορισθέντος από τους δικαστές, 500.000 δολαρίων καθώς και με την υπαγωγή της σε καθεστώς επιτήρησης για πέντε χρόνια.

ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ
«Ο Κάρατζιτς δεν παραδίδεται!»

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ.--

Οι προσπάθειες του διοικητή της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης στη Βοσνία (SFOR) να επιτύχει - κάποτε... - τη σύλληψη του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράντοβαν Κάρατζιτς συμπεριλαμβάνουν - εδώ και καιρό... - την ανταλλαγή αλληλογραφίας και «επιχειρημάτων» με τη σύζυγο του τελευταίου!

Η Λιλιάνα Ζέλεν - Κάρατζιτς αναφερόμενη στην ανταλλαγή επιστολών με τον διοικητή της SFOR, Τζον Σιλβέρστερ, διαμήνυσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να παραδοθεί ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και πως η μόνη αποδεκτή γι' αυτόν λύση είναι η άρση των στημένων κατηγοριών εναντίον του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων.

«Μόνον η απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος του συζύγου μου μπορεί να θεωρείται αποδεκτή λύση. Αυτή είναι η λύση και όχι... η παράδοσή του σε ένα παράνομο δικαστήριο όπου κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ούτε καν την αθώωση ενός επιφανούς εκπροσώπου της σερβικής κοινωνίας», επισημαίνει στην απαντητική επιστολή της προς τον (Αμερικανό στρατηγό) Σιλβέρστερ η Λιλιάνα Ζέλεν - Κάρατζιτς, προσθέτοντας πως το δικαστήριο της Χάγης έχει ήδη αρκετά ντοκουμέντα για να αποσύρει τις εναντίον του κατηγορίες...

Ο διοικητής της SFOR είχε προτείνει στη Λιλιάνα Ζέλεν να κανονίσει, εκ μέρους του, τη συνάντησή του με τον Ρ. Κάρατζιτς προκειμένου... να μιλήσουν για την «αξιοπρεπή εθελούσια» παράδοσή του. Το επιχείρημα του Αμερικανού στρατηγού ήταν πως η εκούσια παράδοση του Κάρατζιτς... «θα διευκόλυνε άμεσα τη διαδικασία της μεταπολεμικής ανάκαμψης της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας»(!)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ