ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Αυτοδυναμία, όπως αναμενόταν

ΠΑΡΙΣΙ.-

«Πρόκειται για μια βαριά ήττα. Είμαστε δημοκράτες, θα την αντιμετωπίσουμε», δήλωνε, αργά το βράδυ της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, πρωθυπουργός και σημαίνον στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λοράν Φαμπιούς. Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών, δεν εξέπληξαν κανέναν. Η «Ενωση για την Προεδρική Πλειοψηφία», ο κεντροδεξιός συνασπισμός που συνέστησε ο Ζακ Σιράκ, αμέσως μετά την προεδρική του επικράτηση, κέρδισε αυτοδυναμία σε Κοινοβούλιο και Γερουσία. Εντούτοις, μεγάλος «νικητής» και σ' αυτήν την εκλογική αναμέτρηση αναδείχτηκε η αποχή, που έφθασε το, πρωτοφανές για τη Γαλλία, ποσοστό του 39% αποδεικνύοντας ότι, για πρώτη φορά, στο β' γύρο των βουλευτικών, 4 στους 10 Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Τις 355 έδρες από τις 577 της Εθνοσυνέλευσης κατέλαβε, τελικά, η Ενωση για την Προεδρική Πλειοψηφία, που, πλέον, ακόμη και χωρίς τη στήριξη των υπόλοιπων 45 εδρών άλλων δεξιών κομμάτων, διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Η Ενωμένη Αριστερά κατέλαβε 178 έδρες, έναντι 318 που διέθετε στην προηγούμενη Βουλή. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατάφερε να συγκρατήσει τις έδρες του (κατέλαβε 140), το ΚΚ, με αγωνία, υπερσκέλισε το πλαφόν των 20 εδρών και σχηματίζει κοινοβουλευτική ομάδα με 21 βουλευτές. Οι Πράσινοι κατέλαβαν μόλις 3 έδρες. Αλλα κεντροαριστερά κόμματα καταλαμβάνουν 14 έδρες.

Εκτός Βουλής έμεινε το Εθνικό Μέτωπο. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν δήλωνε ότι δεν απογοητεύεται. «Θα έχω καλή παρέα όλους τους απλούς πολίτες» κατέληξε. Εκτός Βουλής έμειναν πολλά μεγάλα ονόματα της απερχόμενης κυβέρνησης συνασπισμού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο γιος του Φρανσουά Μιτεράν, Ζιλμπέρ, η γραμματέας των Πρασίνων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ντομινίκ Βουανέ, η πρώην υπουργός Εργασίας, εισηγήτρια του 35ωρου και κόρη του Ζακ Ντελόρ, Μαρτίν Ομπρί, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Πόλου, Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, αλλά και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚ, Ρομπέρ Υ, που έχασε την έδρα του για 244 ψήφους, αν και δήλωσε «ικανοποιημένος από τη μεγάλη μάχη».

Για «αναμενόμενο αποτέλεσμα εξελίξεων που πυροδοτήθηκαν από τις προεδρικές» μίλησε ο Γραμματέας των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ. Ο Σοσιαλιστής δήμαρχος του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη «ανασυγκρότησης» και ο Λ. Φαμπιούς εκτίμησε ότι οι ψηφοφόροι «απέρριψαν τη συγκατοίκηση».

Θριαμβευτής και ευάλωτος

Τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό έχρισε και επικεφαλής της νέας κυβέρνησης ο Ζακ Σιράκ. Ο Ζαν Πιερ Ραφαρέν αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση, ίσως και σήμερα. Πιθανότατα δε θα διαφέρει πολύ από την υπηρεσιακή, με σίγουρο απόντα τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ, που παραιτήθηκε καθώς εμπλέκεται σε οικονομικό σκάνδαλο. Ο Ραφαρέν εμφανίστηκε συγκρατημένος τονίζοντας ότι «τα αποτελέσματα δε λύνουν τα προβλήματα. Εχουμε υποχρέωση να μην απογοητεύσουμε, αρχίζουμε, τώρα, δουλιά».

Τις θριαμβολογίες απέφυγε και ο Πρόεδρος. Ο Σιράκ είναι από την Κυριακή ο ισχυρότερος, θεσμικά, Πρόεδρος της 5ης Δημοκρατίας, και, ταυτοχρόνως, ο λιγότερο δημοφιλής, καθώς δε συγκέντρωσε παρά μόνο 18% στον α' γύρο των προεδρικών στα τέλη Απρίλη. Για πολλούς, άλλωστε, το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας είναι αυτό που έδωσε την παντοδυναμία στο Σιράκ, καθώς η Ενωση για την Προεδρική Πλειοψηφία κέρδισε 68% των εδρών με μόλις 35% του συνόλου των ψήφων.

Γνωρίζοντας πολύ καλά το οξύμωρο σχήμα, ο Σιράκ δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει άμεσα τις προεκλογικές του δεσμεύσεις: μείωση της φορολογίας κατά 30%, χαλάρωση του εργασιακού νόμου του 35ωρου, ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, μεταρρύθμιση των συντάξεων, αύξηση των αμυντικών δαπανών και καταπολέμηση του εγκλήματος. Πάντως, ως πρώτο δείγμα της καταπολέμησης του εγκλήματος, θα μπορούσε κανείς να εκλάβει την απόφαση φυλάκισης του Προέδρου των αγροτικών συνομοσπονδιών, Ζοζέ Μποβέ, για την επίθεσή του στα καταστήματα Μc Donald's.

Διχασμένος ο Τύπος

«Ποτέ πριν μια τόσο σαφής βουλευτική επικράτηση, δε συνοδευόταν από τόσο αβέβαιη πολιτική νίκη» σχολίαζε η «Monde», τονίζοντας ότι η «Αριστερά δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της που απείχαν». Η «Liberation» τονίζει ότι πρόκειται για «απόρριψη της Αριστεράς και όχι έγκριση της Δεξιάς» και μιλά για «5 χρόνια καταδίκης». Η «Tribune» εκτιμά ότι πρόκειται για απόρριψη της συγκατοίκησης ενώ η «Figaro» πανηγυρίζει αν και υπενθυμίζει ότι, άμεσα, θα πρέπει να υπάρξουν έργα.

Τα αποτελέσματα έσπευσε να χαιρετίσει ως «θετική εξέλιξη για τις βρετανικές προτάσεις για την παράνομη μετανάστευση», ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, τονίζοντας ότι «με αυτήν την κυβέρνηση υπάρχει συνεννόηση». Αυτό αναμένεται να είναι το κύριο θέμα της συνάντησης Μπλερ - Σιράκ, την Τετάρτη, στο Παρίσι.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Αδιέξοδο» στη Λόγια Τζίργκα

Συμμετέχοντες στη Λόγια Τζίργκα περιμένουν την ομιλία Καρζάι. Το αδιέξοδο, προειδοποιούσαν πολλοί, ίσως αναζωπυρώσει τον εμφύλιο...

Associated Press

Συμμετέχοντες στη Λόγια Τζίργκα περιμένουν την ομιλία Καρζάι. Το αδιέξοδο, προειδοποιούσαν πολλοί, ίσως αναζωπυρώσει τον εμφύλιο...
ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Εντονη διαμάχη φαινόταν να έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Λόγια Τζίργκα, του Μεγάλου Συμβουλίου του Αφγανιστάν, καθώς το πρωί αποχώρησαν 1.600 σύνεδροι μέσα σε κλίμα εκνευρισμού για την έλλειψη οποιασδήποτε ουσιαστικής διαδικασίας ψηφοφορίας και την αναβολή της ομιλίας του εκλεγέντος (που λέει ο λόγος) Προέδρου, Χαμίντ Καρζάι. Ο άνθρωπος στον οποίο η «Συμμαχία» εναπέθεσε τις ελπίδες της για την παραμονή στην εξουσία ενός «φιλικού» καθεστώτος, είπε στην ομιλία του, που έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, ότι θέλει να επιλέξει ο ίδιος το ποια θα είναι τα μέλη της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βόννης, που είχε υπογραφεί πέρυσι, η Λόγια Τζίργκα θα έπρεπε να εγκρίνει τις επιλογές των προσώπων που θα στελεχώσουν τη μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, αρχές του 2004. Ωστόσο, η διαδικασία έχει «κολλήσει», καθώς οι εκπρόσωποι μοιάζουν έξαλλοι μπροστά σ' αυτό που χαρακτηρίζουν «στημένο παιχνίδι» και «προαποφασισμένα αποτελέσματα». Μάλιστα, ένας από τους συμμετέχοντες εκτίμησε, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ότι εάν δεν εκλεγεί κυβέρνηση ο κίνδυνος να ξεσπάσει νέος εμφύλιος στη χώρα «είναι ορατός». Μια άλλη εκπρόσωπος στο Μεγάλο Συμβούλιο είπε πως «δε θα ερχόταν» καν να παρακολουθήσει τη διαδικασία, αν γνώριζε ότι θα είχε τόσο μικρή ουσία η παρουσία των εκπροσώπων.

Στη φημολογούμενη πρόταση του Καρζάι να δημιουργηθεί ένα μικρότερο συμβούλιο, συντιθέμενο από 111 μέλη της Λόγια Τζίργκα, για να εκλέξει αυτό τη νέα κυβέρνηση, πολλοί αντέδρασαν οργισμένα. Οπως, επίσης, στη φημολογούμενη άρνηση του Προέδρου να αλλάξει η εθνοτική σύνθεση της κυβέρνησής του, ώστε να αποσυρθούν, όπως ζητούν πολλά μέλη των Παστούν, μέλη - κλειδιά της κυβέρνησης που είναι Τατζίκοι, και να αντικατασταθούν από μέλη της εθνότητας στην οποία ανήκει και ο ίδιος ο Καρζάι. Πράγμα, που φαντάζει εξαιρετικά απίθανο, δεδομένων των ισορροπιών ισχύος - σε όρους στρατιωτικούς - όσο και των εντολών που φαίνεται πως έχουν δοθεί από τα «αφεντικά»... Ενας εκπρόσωπος από την Κανταχάρ είπε ότι η επιδιωκόμενη αλλαγή στο Αφγανιστάν απετράπη «μέσω ταπείνωσης εκπροσώπων, πιέσεων, δωροδοκιών και πειθαναγκασμών».

Αν και η Λόγια Τζίργκα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί την Κυριακή, συνεχιζόταν χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ άφησε να εννοηθεί ότι θα παραταθεί για άλλες δύο μέρες. Ο Σαγιέντ Νιματουλάχ, ένας εκπρόσωπος στο Συμβούλιο, μίλησε επίσης για «παρέμβαση ξένων δυνάμεων και παραβίαση της συμφωνίας της Βόννης». Αντίθετη με τους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο άποψη φαίνεται πως είχε ο Τούρκος στρατηγός Χιλμί Ακίν Ζορλού, που αναλαμβάνει τη διοίκηση της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν αυτή την εβδομάδα: «Ολα προχωρούν κανονικά. Πιστεύω ότι θα τεθεί σε εφαρμογή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η επιχείρηση προστασίας αυτής της πολύ δύσκολης ειρήνης», δήλωσε...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ο ταξικός «πόλεμος» συνεχίζεται

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, «αμυνόμενος» απέναντι στις «δυνάμεις», που, παρά την παταγώδη αποτυχία τους να τον ανατρέψουν με το ενορχηστρωμένο από τις ΗΠΑ πραξικόπημα, ανθίστανται με προβοκάτσιες και διαδηλώσεις «κατσαρόλας», αξιώνοντας την παραίτησή του.

«Δεν παραιτούμαι», απαντά ο Τσάβες, αλλά «αφού επιμένουν, παρά τη λαϊκή ετυμηγορία, θα έχουν την ευκαιρία να με απομακρύνουν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, που θα γίνει τον Αύγουστο του 2003».

Αυτή την απάντηση έδωσε ο Τσάβες στη διαδήλωση που οργάνωσαν οι «δυνάμεις κατά του Τσάβες» το Σάββατο με αίτημα την παραίτησή του από την Προεδρία της Βενεζουέλας και την τιμωρία των υπευθύνων για το ...θάνατο 17 ατόμων τον περασμένο Απρίλη, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Καράκας, που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν ήταν παρά οπαδοί του Τσάβες.

Οπως επισημαίνει το «Ρόιτερ», επρόκειτο για την τέταρτη διαδήλωση εναντίον του Ούγο Τσάβες από την επιστροφή του στην Προεδρία της Βενεζουέλας, στις 14 του Απρίλη, μετά την καταστολή του πραξικοπήματος που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει προσωρινά την εξουσία. Οπως ήταν και η πέμπτη κατά σειρά «απάντηση» από τους διαδηλωτές-υποστηρικτές του Πέμπτου Δημοκρατικού Κινήματος, που διαδήλωσαν σε όλες τις πόλεις της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ