ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν

Από τη χτεσινή διαδήλωση στην Πάτρα
Από τη χτεσινή διαδήλωση στην Πάτρα
Η μεγάλη επιτυχία της χτεσινής απεργίας και οι μαχητικές κινητοποιήσεις που έγιναν σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου, στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο, κατέδειξαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παλεύουν για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση τού αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Ενδεικτικό της μεγάλης επιτυχίας της απεργίας είναι πως το λιμάνι της Πάτρας, το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου, η Διώρυγα της Κορίνθου, το λιμάνι της Κυλλήνης αλλά και τα λιμάνια στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά, νέκρωσαν κυριολεκτικά. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, στα εργοστάσια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στις υπηρεσίες σε όλη την Πελοπόννησο ξεπέρασε το 80% και σε πολλές περιπτώσεις άγγιξε το 100%.

Η συμβολή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ - ολοένα και περισσότερο καταξιώνεται στη συνείδηση της εργατικής τάξης - στην επιτυχία της απεργίας ήταν καταλυτική, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα τα συνδικαλιστικά του στελέχη, σε αντίθεση με αυτά των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, βρέθηκαν στους χώρους δουλιάς μαζί με τους εργαζόμενους, αποκάλυψαν το αντιδραστικό περιεχόμενο της πρότασης της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και παράλληλα πρόβαλαν τα σύγχρονα αιτήματα της εργατικής τάξης, κερδίζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη τους.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων γύρω από το ΠΑΜΕ και η ένταση των αγώνων, αποτελούν για την εργατική τάξη μονόδρομο, αν δε θέλει κατακτήσεις δεκαετιών να χαθούν εν ριπή οφθαλμού. Αλλωστε, καμιά κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αντεργατικά μέτρα που είναι καταδικασμένα στη συνείδηση των εργαζομένων. Ο αγώνας συνεχίζεται και αναμένεται στο επόμενο διάστημα ακόμα πιο σκληρός.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Δυναμικές παρεμβάσεις

Πέτροβας Σπύρος

Σημαντικά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στους νομούς Ιωαννίνων, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, στην Κέρκυρα, στη Λευκάδα και στη Ναύπακτο. Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά είχαν κάποιοι κλάδοι του ιδιωτικού τομέα όπως αυτός των ναυτεργατών που άγγιξε σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα το 100% με απόλυτη επιτυχία στην περιφρούρηση της απεργίας. Δεν εκτελέστηκε κανένα δρομολόγιο πλοίων από και προς τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας (γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα και Λευκίμμη - Ηγουμενίτσα) είτε εσωτερικού είτε εξωτερικού. Σημειώθηκαν δε, φαινόμενα απεργοσπασίας από εργοδότες σε χώρους εργασίας των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας και του Αγρινίου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες με μαζικότητα έγιναν χτες το πρωί στα Γιάννενα, στο Αγρίνιο, στην Κέρκυρα, στην Αρτα, στη Λευκάδα ενώ στην Ηγουμενίτσα, στην Πρέβεζα και στη Ναύπακτο έγιναν απεργιακές συγκεντρώσεις. Σε κάποιες πόλεις έγιναν επίσης συμβολικές καταλήψεις κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο από τους απεργούς. Συγκεκριμένα, στα Γιάννενα κατέλαβαν την Εφορία, στην Πρέβεζα και στο Αγρίνιο τον ΟΤΕ. Παρατηρήθηκε, επίσης, συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλων κοινωνικών στρωμάτων, όπως οι αγρότες, οι ΕΒΕ και η νεολαία.

Στα νησιά του Αιγαίου

Τη δική τους ξεχωριστή παρουσία στην απεργία, έδωσαν χτες και οι εργαζόμενοι στα νησιά, δηλώνοντας αποφασισμένοι να καταργήσουν το νομοσχέδιο στην πράξη, ακόμα κι αν ψηφιστεί. Στη Μυτιλήνη οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την Πλατεία Σαπφούς, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και προβάλλοντας τα δικά τους αδιαπραγμάτευτα αιτήματα. Και στη Σάμο, οι εργαζόμενοι με πορεία και συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας διαδήλωσαν και συμμετείχαν στην απεργία. Στη Χίο, παρά την απεργοσπαστική τακτική των στελεχών της ΠΑΣΚ και την προσπάθειά της να μη γίνει ούτε πορεία, οι εργαζόμενοι απέργησαν και βγήκαν στους δρόμους. Προσπάθεια έγινε επίσης, να βγουν και τ' απορριμματοφόρα του Δήμου, αλλά δεν πέτυχε. Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα περίπου 100 λεωφορεία που κατέλαβαν δρόμο της Κω γιατί οι οδηγοί τους είχαν πάρει απόφαση για απεργία, εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου. Οι οδηγοί δεν πτοήθηκαν, απέργησαν δίνοντας την απαιτούμενη σημασία στο ενδεχόμενο να ψηφιστεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ