ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΥΛΗ
Αντιασφαλιστικό «μπλοκ» από Σημίτη - Καραμανλή

... οι οποίοι όμως δε χαμπαριάζουν από τέτοια κόλπα και έκαναν καθαρό το δικό τους δρόμο, με το πανό που στόλιζε χτες το υπουργείο Οικονομίας, ακριβώς απέναντι απ τη Βουλή
... οι οποίοι όμως δε χαμπαριάζουν από τέτοια κόλπα και έκαναν καθαρό το δικό τους δρόμο, με το πανό που στόλιζε χτες το υπουργείο Οικονομίας, ακριβώς απέναντι απ τη Βουλή
Αντιασφαλιστικό «μπλοκ» από Σημίτη - Καραμανλή χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου, που λίγες ώρες πριν καταδίκασαν με την απεργία και τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της χώρας!

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρουσιάσει ως «κοινωνική αλληλεγγύη» την κατάργηση στοιχειωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υιοθέτησε» πολιτικά το νομοθέτημα, λέγοντας ότι δεν προτίθεται να το καταργήσει αν βρεθεί στην κυβέρνηση.

Στον αντίποδα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης κατήγγειλε το αντιασφαλιστικό περιεχόμενο του νόμου, το οποίο βασίζεται στην κοινή θέση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το χτύπημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Επισήμανε δε, ότι οι εργαζόμενοι με τη χτεσινή μεγαλειώδη κινητοποίησή τους έδειξαν ότι απορρίπτουν αυτές τις επιλογές. Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα και αναμένεται να τοποθετηθεί και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Από τη χτεσινή αντιπαράθεση Σημίτη - Καραμανλή προκύπτει σαφέστατα ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι αλληλέγγυοι στη συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Ψευτοδιλήμματα

«Κοινωνία αλληλεγγύης ή κοινωνία που θα επικρατούν οι αποκλεισμοί;». Με διλήμματα όπως αυτό επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει ως ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης το κυβερνητικό νομοθέτημα που έχει χαρακτηριστεί αντεργατικό από τα συνδικάτα. Οπως επισήμανε ο Κώστας Σημίτης, το ισχύον μοντέλο «πρέπει να το εκσυγχρονίσουμε αποτελεσματικά», λόγω της «δημογραφικής αλλαγής» και μάλιστα «χωρίς να αλλοιωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας του». Παράλληλα, σημείωσε ότι «σταθερή αρχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι πως το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας, δεν απαιτεί αποκλεισμούς» αλλά «όλος ο λαός πρέπει να συμμετέχει στα κοινωνικά δικαιώματα» και η κυβέρνηση προτείνει ένα «σύστημα κοινωνικά δίκαιο σε βάθος χρόνου μέχρι το 2030»

Μέσα στη Βουλή ο πρωθυπουργός παρίστανε τον φιλεργάτη. Κι έξω απ' αυτήν παρέταξε τα ΜΑΤ για να αντιμετωπίσουν τους εργάτες...
Μέσα στη Βουλή ο πρωθυπουργός παρίστανε τον φιλεργάτη. Κι έξω απ' αυτήν παρέταξε τα ΜΑΤ για να αντιμετωπίσουν τους εργάτες...
Ξεχνώντας τις αποφάσεις των συνδικάτων, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε χτες ότι για το νομοσχέδιο ακολουθήθηκαν «διαδικασίες ανοιχτού κοινωνικού διαλόγου» όπου «έγινε ουσιαστικός διάλογος» και κατέληξε σε «εθνική συμφωνία που διαμορφώνεται μαζί με τους εργαζόμενους».

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου υποστήριξε ότι «είναι μια βαθιά τομή. Ενιαία απάντηση στην πολυδιάσπαση, κατακερματισμό και πολυπλοκότητα του σημερινού συστήματος», ενώ παράλληλα «αίρονται αδικίες που υφίστανται». Ταυτόχρονα, δήλωσε, «δημιουργούμε λειτουργικό σύστημα που διασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες». Ασκώντας δε, κριτική στην αντιπολίτευση, ο Κ. Σημίτης τόνισε πως «η Ελλάδα αλλάζει με σχέδιο, όχι με συνθήματα κι εντυπώσεις», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι οι θέσεις της είναι υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.

«Δε θα καταργήσω το νόμο»

Η ΝΔ δεν προτίθεται (σε περίπτωση που βρεθεί στην κυβέρνηση) να καταργήσει το αντι - ασφαλιστικό νομοσχέδιο που συζητείται τις μέρες αυτές στη Βουλή ξεκαθάρισε χτες με την τοποθέτησή του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο αρχηγός της αξιωματικης αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε γενικά υψηλούς τόνους, όχι όμως και στις ουσιαστικές διατάξεις του νομοσχεδίου, επικαλούμενος «υπεύθυνη στάση».

Αναφορικά με τους νόμους της ΝΔ την περίοδο 1990 - 1993, ο Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε τότε σε μια μεταρρύθμιση που έσωσε τα Ταμεία από βέβαιη κατάρρευση», ενώ «αναλάβαμε τότε το πολιτικό κόστος απέναντι σε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση». Μάλιστα, προκάλεσε τον πρωθυπουργός σημειώνοντας, «λέγατε ότι θα ακυρώσετε τους νόμους εκείνους», «όχι μόνο δεν το κάνατε αλλά συνομολογήσατε ότι διέσωσαν το Ασφαλιστικό».

Ασκώντας ανούσια κριτική, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για νομοσχέδιο «μνημείο αναπαράστασης της κυβερνητικής αντίληψης και πρακτικής» που δείχνει «διαχειριστική αδυναμία και προχειρότητα», τονίζοντας ότι είναι «καθυστερημένη η γένεσή του», ενώ έγινε «βιαστική κατάθεση, χωρίς τα συνταγματικά προαπαιτούμενα» και ταυτόχρονα έκανε λόγο για «αποσπασματικό περιεχόμενο». Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποφυγή ευθυνών με τη «μεταφορά χρεών στο αύριο». Παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων τις θέσεις της ΝΔ, μίλησε για «εξυγίανση των βαρέων και ανθυγιεινών».

Τοποθετούμενος εκ μέρους του Συνασπισμού ο βουλευτής του Γεώργιος Αμπατζόγλου επικέντρωσε τις αντιρρήσεις κυρίως στο θέμα της χρηματοδότησης του συστήματος, μιλώντας για «ανεκπλήρωτες θεσμικές υποχρεώσεις του κράτους», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δε λύνει το πρόβλημα της χρηματοδότησης» και ζητώντας τη «θεσμοθέτηση της τριμερούς χρηματοδότησης». Παράλληλα, όσον αφορά τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων, υποστήριξε ότι τα Ταμεία πρέπει να είναι «θεσμικός συντηρητικός επενδύτης, μακριά από τον χρηματιστηριακό τζόγο».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με το νομοσχέδιο αυξάνονται τα όρια για σύνταξη και μειώνονται οι συντάξεις

Ο εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε το νομοθετικό τερατούργημα και ανέπτυξε τις θέσεις του εργατικού κινήματος

Στις ίδιες κατευθύνσεις με τις γνωστές προτάσεις Γιαννίτση κινείται και η σημερινή κυβερνητική πρόταση η οποία είναι αντιασφαλιστική και γι' αυτό η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έδειξε ότι οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους είναι αντίθετοι και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Με την επισήμανση αυτή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης κατήγγειλε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι παρά τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ, αυτό οδηγεί στη μείωση των συντάξεων και στην αύξηση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης. Αποκαλύπτοντας την κυβερνητική υποκρισία υπενθύμισε ότι ο Α. Παπανδρέου το 1992 είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ αλλά αυτοί όχι μόνο εξακολουθούν να ισχύουν αλλά πάνω σ' αυτούς «πατάνε» και οι σημερινές ρυθμίσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι τα μέτρα αυτά παίρνονται στα πλαίσια της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και του χτυπήματος των εργαζομένων και είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση με αποφάσεις των συνόδων κορυφής της (Λισαβόνα, Βαρκελώνη) έχει ζητήσει τη λήψη τέτοιων μέτρων. Αλλωστε, υπενθύμισε, η μήτρα αυτών των αντεργατικών μέτρων βρίσκεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ την οποία ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ και σήμερα δεν μπορεί κανένας να κάνει τον ανήξερο.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τις διατάξεις του νομοσχεδίου και αφού τόνισε ότι με την απεργία τους οι εργαζόμενοι κόντρα στους διάφορους Πολυζωγόπουλος έδειξαν τη δύναμή τους, κατήγγειλε:

- Τη γενική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έως τα 67 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

- Τη μείωση ουσιαστικά των συντάξεων που δεν κρύβεται από τις διάφορες αλχημείες. Ετσι η διαφημιζόμενη αύξηση των συντάξεων στο 70% (από το 60%) είναι οφθαλμαπάτη αφού πλέον οι αυξήσεις τους θα συνδέονται με την εισοδηματική πολιτική και όχι με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι σε μία δεκαετία με ετήσιες απώλειες 1-1,5% - οι συντάξεις θα επανέλθουν στο 60% που είχε θεσπίσει η ΝΔ.

Ο Α. Τζέκης τόνισε ότι προωθείται η ενοποίηση των διαφόρων ταμείων με εξίσωση όμως προς τα κάτω αντί για την αναγκαία εξομοίωση προς τα πάνω και πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η αντισυνταγματική διάκριση των εργαζομένων σε πριν και μετά το 2008 όπως έκανε και η ΝΔ για τους πριν και μετά το 1992, θέση που τότε το ΠΑΣΟΚ είχε καταγγείλει.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα πετσοκόβονται και δεν επεκτείνονται στο δημόσιο ενώ αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, υπενθύμισε ότι τα χρεωστούμενα ανέρχονται στα 25 τρισ. δρχ. αφού όλα αυτά τα χρόνια τα αποθεματικά τα έπαιρναν οι καπιταλιστές δήθεν για να κάνουν επενδύσεις ενώ ήταν δεσμευμένα και με ανύπαρκτα επιτόκια. Μόνο, είπε, από την τριμερή χρηματοδότηση, το κράτος χρωστάει ένα τρισ. δρχ. και η πρόβλεψη για το 1% του ΑΕΠ είναι στον αέρα αφού το ΑΕΠ δεν είναι κάτι το σταθερό και μπορεί κάλλιστα να μειωθεί τα επόμενα χρόνια όταν τελειώσουν η Ολυμπιάδα και τα πακέτα στήριξης της ΕΕ.

Η επικουρική ασφάλιση, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, χτυπιέται και χάνει το δημόσιο χαρακτήρα της ενώ με τα λεγόμενα «επαγγελματικά ταμεία» ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου» για την παράδοση των χρημάτων των ταμείων στον τζόγο του χρηματιστηρίου με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα όπως δείχνουν ανάγλυφα και οι διεθνείς εξελίξεις.

Καταλήγοντας ο Α. Τζέκης τόνισε ότι η μόνη λύση είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων του εργατικού κινήματος και συγκεκριμένα: Η διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Η καθιέρωση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, στα 55 και 50 αντίστοιχα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ο θεσμός των οποίων πρέπει να επεκταθεί.

Κατοχύρωση κατώτερης σύνταξης στις 240.000 δρχ., καθορισμός των συντάξεων στο 80% του μισθού με βάση το μέσο όρο στη χειρότερη περίπτωση των μισθών της τελευταίας τριετίας. Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ένσημα. Με 30 εργάσιμα χρόνια ή 9.000 μέρες εργασίας.

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ξεσκέπασαν με συγκεκριμένα παραδείγματα ανά τομέα και οι άλλοι βουλευτές του ΚΚΕ (οι ομιλίες τους θα δημοσιευτούν στο αυριανό φύλλο).


«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Γιατί οι δήμοι δεν είναι ουδέτεροι

Πράττοντας το αυτονόητο της διακήρυξής τους, μέλη και στελέχη της Συμπαράταξης για την Αθήνα διαδήλωσαν χτες μαζί με τους απεργούς. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Σπύρος Χαλβατζής σημείωσε: «Η "Συμπαράταξη" έχει δηλώσει από την αρχή ότι στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, στηρίζει την πάλη των ανθρώπων του μόχθου, στηρίζει όλους εκείνους οι οποίοι αγωνίζονται και βγάζουν το ψωμί τους κοπιαστικά. Η σημερινή συγκέντρωση, η απεργιακή κινητοποίηση της εργατικής τάξης της Αθήνας και άλλων πόλεων δείχνει ότι οι εργάτες, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το νομοσχέδιο που κατακρεουργεί κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ