ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεν αίρεται το αδιέξοδο

Αμερικανοί πεζοναύτες στην αεροπορική Βάση Μπαγκράμ. Χθες σκότωσαν άλλους δύο Αφγανούς που «άνοιξαν πυρ εναντίον τους»...

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στην αεροπορική Βάση Μπαγκράμ. Χθες σκότωσαν άλλους δύο Αφγανούς που «άνοιξαν πυρ εναντίον τους»...
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το πολιτικό αδιέξοδο συνεχιζόταν και χθες στην τελευταία μέρα της Λόγια Τζίργκα, του Μεγάλου Συμβουλίου που αναμενόταν να εκλέξει τη νέα κυβέρνηση. Η πολυαναμενόμενη ομιλία του αναδειχθέντος Προέδρου, μετά από συνεχείς αμερικανικές παρεμβάσεις, Χαμίντ Καρζάι, δεν είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αφού οι 1.600 σύνεδροι καθόλου δεν πείστηκαν να τον αφήσουν να αποφασίσει μόνος του τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Χειρότερα για τον Καρζάι, στο θέμα παρενέβη ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανικό, που κάλεσε να υπάρξει εκλογή της κυβέρνησης, αλλά και μιας μεταβατικής Βουλής.

Συμμετέχοντες στο Μεγάλο Συμβούλιο εκ μέρους μειονοτήτων από το Βορρά, φάνηκαν πάντως να υποστηρίζουν την πρόταση, που έκανε ο Πρόεδρος του Μοχαμάντ Ισμαΐλ Κασιμιάρ, να εκλεγεί ένα μέλος της Βουλής από κάθε 10 συμμετέχοντες. Οι Παστούν, αντίθετα, πρότειναν να εκλεγούν δύο εκπρόσωποι από κάθε επαρχία. Το πρόβλημα όμως είναι πως δεν υπάρχει επαρκώς αντιπροσωπευτικός τρόπος ανάδειξης των «βουλευτών», αφού οι αφγανικές επαρχίες δεν έχουν αναλογίες ούτε στην έκταση ούτε στον πληθυσμό.

Κι ενώ η Λόγια Τζίργκα αναμενόταν να συνεχιστεί - και - σήμερα, οι προτάσεις συνέχιζαν να προκύπτουν. Ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Αμπντάλα ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να αποτελείται από 18-21 μέλη και πρόσθεσε ότι η επίσημη ανακοίνωση με τα υπουργεία και τα ονόματα των υπουργών μπορεί να δοθεί το συντομότερο από τον Καρζάι. Ενας σύμβουλος της αλλοτινής κυβέρνησης Ρήγκαν, ο Τζέι Τέιλορ, έγραψε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι οι Αμερικανοί κάνουν ένα «μοιραίο λάθος» στο Αφγανιστάν: νομίζουν ότι μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους, αντί να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας «τοπικής κυβέρνησης». Και αναλαμβάνουν να εκτελέσουν την αποστολή του «ξεκαθαρίσματος» της χώρας, αντί να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός «εθνικού στρατού». Προφανώς ο Τέιλορ δε διαφωνεί με τους στόχους της κυβέρνησης Μπους, αλλά με τις μεθοδολογίες. Αλλά τα παραδείγματα που φέρνει είναι αρκετά «οδυνηρά»...

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν ωστόσο συνεχίστηκαν και χθες. Πεζοναύτες σκότωσαν δύο Αφγανούς που «άνοιξαν πυρ εναντίον τους», σύμφωνα με το συνταγματάρχη Ρότζερ Κινγκ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το «καρτέλ της σιωπής» των ΗΠΑ

Οταν αριστεροί πολιτικοί ή δημοσιογράφοι - και πολύ περισσότερο κομμουνιστές - ασκούν κριτική στην πολεμική πολιτική των ΗΠΑ, οι αντίπαλοι έχουν αμέσως έτοιμο το χαρακτηρισμό «αντιαμερικανισμός»! Αν και γνωρίζουν ότι η κριτική στρέφεται κατά της κούρσας του Τζορτζ Μπους και των αμερικανικών τραστ εξοπλισμού και όχι κατά του αμερικανικού λαού.

Στη Γερμανία, δίπλα στην εκατοντάδα των βιβλίων που υποστηρίζουν ένθερμα τους ακήρυκτους πολέμους της Ουάσιγκτον κατά των λαών, υπάρχουν και δεκάδες εξαιρέσεις με τελείως διαφορετικό περιεχόμενο. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το βιβλίο ενός Γερμανού φον, και μάλιστα γνωστού σοσιαλδημοκράτη και πρώην κοινοβουλευτικού υφυπουργού στο γερμανικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Είναι ο Αντρέας φον Μπίλοφ και ο τίτλος του έργου «Το καρτέλ της σιωπής. Ερωτήματα και Αντιφάσεις για την 11η Σεπτέμβρη» (Εκδοτικό «Kai Homilius Verlag», Βερολίνο 2002).

Αν, όπως αλλού, και στην Ελλάδα πολλοί κονδυλοφόροι έσπευσαν να παρουσιάσουν τα γεγονότα εκείνα, όπως ακριβώς βόλευαν τους κυρίαρχους κύκλους της Αμερικής και άλλων «συμμάχων» χωρών του «ελεύθερου κόσμου», ο φον Μπίλοφ θέτει μια σειρά από ερωτήματα και αποκαλύπτει τις αντιφάσεις στις οποίες έχουν περιέλθει οι υπεύθυνοι επίσημοι κύκλοι, για να διαπιστώσει ότι οι ευθύνες που επιρρίπτονται στους μουσουλμάνους «τρομοκράτες» πρέπει να αναζητηθούν στις ίδιες τις δομές κυριαρχίας των ΗΠΑ.

Ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν και άλλων κρατών - υπογραμμίζεται στο έργο - ήταν πριν την 11η Σεπτέμβρη προαποφασισμένος και εξυπηρετεί το νέο γιγαντιαίο πρόγραμμα εξοπλισμών.

Με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» - που σαν λάστιχο τεντώνεται ανάλογα με τις επιθυμίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ - καταργήθηκε η έννοια του διεθνούς δικαίου και ο ΟΗΕ τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Η ιδιαίτερη αξία του βιβλίου δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι κύριος συγγραφέας του είναι ένας φον, σοσιαλδημοκράτης και πρώην υπουργική προσωπικότητα, αλλά επιπρόσθετα ότι έχουν προσφέρει τη συμβολή τους σ' αυτό και γνωστοί ειδικοί σε θέματα κατασκοπίας ή καλοί γνώστες της αμερικανικής ζωής. Πρόκειται για 290 σελίδες, εύκολα κατανοητές που αποκαλύπτουν το ψεύδος ότι ο «αντιτρομοκρατικός πόλεμος» γίνεται για «ανώτερες αξίες», αλλά ότι απλούστατα προετοιμάζεται και διεξάγεται για τα γυμνά συμφέροντα των βιομηχανιών θανάτου.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Αθρόες συλλήψεις

ΡΙΑΝΤ - ΡΑΜΠΑΤ.--

Επιχειρήσεις - σκούπα σε αραβικά κράτη υπό αμερικανικές διαταγές, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος... δηλαδή η εξάρθρωση πυρήνων της Αλ Κάιντα, που ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ τη θεωρεί πιο επικίνδυνη από ποτέ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA) επτά άνθρωποι -έξι Σαουδάραβες και ένας Σουδανός- συνελήφθησαν χτες με την κατηγορία ότι είναι μέλη της «Αλ Κάιντα» και σχεδίαζαν επιθέσεις με πυραύλους εδάφους - αέρος κατά στρατηγικών στόχων της χώρας. Σύμφωνα με το SPA, ο Σουδανός ύποπτος ενέχεται σε αποτυχημένη επίθεση με πυραύλους κοντά σε αεροπορική βάση της Σαουδικής Αραβίας που χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σαουδάραβες είναι στην πλειοψηφία τους και οι συλληφθέντες από τις αρχές του Μαρόκου. Οι μαροκινές αρχές συνέλαβαν και έκτο άτομο, στο πλαίσιο της επιχείρησης στη χώρα για την εξάρθρωση ομάδας υπόπτων μελών της «Αλ Κάιντα». Τελευταία σύλληψη, μία γυναίκα μαροκινής υπηκοότητας, που συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα και κατηγορείται ότι διατηρούσε σχέσεις με τους πέντε υπόπτους που κρατούνται και ανακρίνονται ότι συνωμοτούσαν για να χτυπήσουν στόχους του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που πλέουν στη Μεσόγειο.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ προειδοποίησε ότι η «Αλ Κάιντα» εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη προσαρμόζοντας μάλιστα την τακτική της στις νέες συνθήκες. «Εξακολουθεί να ψάχνει τρόπους να πετύχει το σκοπό της που είναι ο θάνατος αθώων πολιτών. Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους σταματήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε σε κάθε περίπτωση. Η ζωή δεν είναι τέλεια» ανέφερε ο Ράμσφελντ.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Στροφή του Σεβαρντνάντζε

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε έκανε πάλι μια στροφή. Μέχρι τελευταία απαιτούσε να αποχωρήσουν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις από τη ζώνη της γεωργιανής - αμπχαζιανής σύγκρουσης και να αντικατασταθούν από διεθνείς δυνάμεις. Τώρα δε σκοπεύει πλέον να επιμένει να αποσυρθούν από τη ζώνη της σύγκρουσης στην Αμπχαζία οι ειρηνευτικές δυνάμεις. Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Τιφλίδα στις 18 του Ιούνη, μια τέτοια απόφαση μπορεί να οδηγήσει στην επανάληψη των εχθροπραξιών. Θεωρεί ότι σε περίπτωση όξυνσης της κατάστασης στην Αμπχαζία μπορούν εκεί να εμφανιστούν οι λεγόμενοι βορειοκαυκάσιοι εθελοντές, μαζί και από την Τσετσενία. «Η Γεωργία δε θα πρέπει να βιαστεί με τη λήψη απόφασης για την αποχώρηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από την Αμπχαζία, μιας και οι δυνατότητες της ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης δεν έχουν εξαντληθεί», τόνισε ο Σεβαρντνάτζε.

Στο μεταξύ, στη Γεωργία άρχισαν οι πολυεθνικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ «Cooperative Best Effort - 2002», μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Συμμετέχουν 6 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ: Καναδάς, Ελλάδα, Ουγγαρία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, καθώς και 9 κράτη από το «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»: Αρμενία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ρουμανία και Ουκρανία. Στις πολυεθνικές ασκήσεις παίρνουν μέρους 400 στρατιωτικοί. Το σενάριο είναι το εξής: διεξαγωγή ειρηνευτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στα σύνορα δυο κρατών που δημιουργήθηκαν από ένα κράτος. Σύμφωνα με το σενάριο, η υποθετική χώρα χωρίστηκε σε δυο κράτη και στα σύνορά τους άρχισε πολεμική σύγκρουση. Οι ένοπλες δυνάμεις αυτών των χωρών έχασαν τον έλεγχο στη γραμμή των συνόρων, δημιουργήθηκε ένα ρεύμα προσφύγων. Σαν αποτέλεσμα, ο ΟΗΕ αναθέτει στο ΝΑΤΟ να εισαγάγει στη ζώνη της σύγκρουσης στρατεύματά του για την αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ