ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
11ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Να διώξουμε το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια»

Στις 6 και 7 Ιούλη πραγματοποιείται για 11η συνεχή χρονιά το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ και φέτος βάζει στο στόχο του το ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Τυρνάβου, ενώ την πρώτη μέρα χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από όλη τη χώρα θα κατασκηνώσουν στην παραλία του Στομίου, στη Λάρισα. Οι οργανώσεις της ΚΝΕ έχουν ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζονται για την παρουσία τους στο διήμερο, μαζεύουν συμμετοχές και καλούν τους νέους να ενώσουν μαζικά τη φωνή τους για «να φύγει το στρατηγείο του θανάτου», να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Ο θεσμός του αντιιμπεριαλιστικού διημέρου της ΚΝΕ ξεκίνησε το 1991 στις Πρέσπες κι από τότε «όργωσε» όλη την Ελλάδα. Σήμερα, ο ιμπεριαλισμός οξύνει την επίθεσή του ενάντια στους λαούς. Από το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη, η «λίστα» των λαών που οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ εντάσσουν στον «άξονα του κακού» διευρύνεται ενάντια σ' όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Η χώρα μας συμμετέχει απροκάλυπτα στις δολοφονικές «επεμβάσεις», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ευλογία της ΝΔ και των παρατρεχάμενών της αλλάζει το αμυντικό δόγμα της χώρας και στρέφει το βλέμμα στον «εσωτερικό εχθρό».

Για όλους αυτούς τους λόγους η ΚΝΕ καλεί τους νέους και τις νέες να συναντηθούν στις 6 Ιούλη στο Στόμιο, σ' ένα διαφορετικό «στρατόπεδο», κόκκινο, νεανικό και χαρούμενο. Τους καλεί στις 7 Ιούλη σε μια ορμητική διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο του Τυρνάβου για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για να απαιτήσουν πραγματική ειρήνη κι όχι καταδυνάστευση των λαών από τον ιμπεριαλισμό.

71η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΟΕ
Με φόντο αρνητικές εξελίξεις σε παιδεία και εργαζόμενους

Κάλεσμα ανάληψης πρωτοβουλιών από τη βάση των εκπαιδευτικών απευθύνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, με αφορμή τη ΓΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, που ξεκινά σήμερα

Μπροστά σε μία σχολική χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στην εφαρμογή ακόμα πιο αντιδραστικών μέτρων στην εκπαίδευση πραγματοποιείται η 71η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται το Σάββατο. Η φετινή ΓΣ που γίνεται μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα αρνητικές για την παιδεία, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους, περιλαμβάνει στην ημερήσια διάταξή της το πρόγραμμα δράσης για τη σχολική χρονιά 2002-2003, τις εξελίξεις στα εκπαιδευτικά ζητήματα (αποκέντρωση, αξιολόγηση, επιμόρφωση κλπ.), τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά ενώ στη διάρκειά της θα γίνει η έκθεση και ο έλεγχος των πεπραγμένων του ΔΣ της ΔΟΕ. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει οργανωτικά ζητήματα της γενικής συνέλευσης και το Οργανωτικό - Καταστατικό Συνέδριο.

Σε διακήρυξή της με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του κλάδου, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ απευθύνει πρόταση συγκρότησης «ταξικού μετώπου για νέα πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα» και αναφέρεται στο τοπίο που διαμορφώνεται για την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα αναφέρεται στην «αξιολόγηση» επισημαίνοντας ότι «γίνεται ξεκάθαρο πως είναι μια διάτρητη διαδικασία όπου εκείνο που ελέγχεται είναι, σε τελευταία ανάλυση, ο βαθμός υποταγής του εκπαιδευτικού και εκείνο που επιδιώκεται η απόλυτη χειραγώγησή μας». Αναφέρεται επίσης στη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της παιδείας, στην ένταση του αυταρχισμού τον οποίο υπηρετεί και ο «εσωτερικός κανονισμός των σχολείων», στην αποσάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών με την κατάργηση της επετηρίδας, στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, στη θεαματική αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών, στην εισαγωγή και ανάπτυξη του θεσμού των ωρομισθίων κλπ. ενώ ιδιαίτερο λόγο κάνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ και στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

Καταλήγοντας, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ επισημαίνει τις ευθύνες των υπόλοιπων παρατάξεων στο ΔΣ της ΔΟΕ και απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς καλώντας τους «η πρωτοβουλία να περάσει στα χέρια της βάσης. Με τη δημιουργία Συντονιστικών και Επιτροπών Αγώνα, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις που δρουν στο υπόλοιπο εργατικό κίνημα και στο λαϊκό κίνημα, με αγώνες αποφασιστικούς, ταξικούς, ενωτικούς και σε σφοδρή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του "ρεαλισμού" της υποταγής, μπορούμε να δώσουμε νέα πνοή στο συνδικαλιστικό κίνημα, να προωθήσουμε την ταξική ανασυγκρότησή του, να κερδίσουμε τις μεγάλες μάχες που βρίσκονται μπροστά μας», σημειώνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.

Από σήμερα οι βαθμολογίες στα Λύκεια

Από σήμερα Τετάρτη και μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν στα Λύκεια τα αποτελέσματα προαγωγής των μαθητών της Β` Λυκείου και απόλυσης της Γ` Λυκείου, καθώς ολοκληρώνεται η βαθμολόγηση των γραπτών. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα κληθούν να υποβάλουν τα μηχανογραφικά δελτία τους από 15 μέχρι 26 Ιούλη 2002.

Στο ίδιο διάστημα θα κληθούν να υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους και οι περσινοί απόφοιτοι Ενιαίου ή άλλου τύπου Λυκείου που δεν πήραν φέτος μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις της Γ` Λυκείου και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που αντιστοιχεί σε 8.000 θέσεις περίπου. Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος ανέρχεται σε 83.050 θέσεις και από αυτές οι 77.960 αφορούν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι μηχανογραφικό δελτίο υποβάλλουν οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πρόσφατες πανελλαδικές εξετάσεις είτε ως τελειόφοιτοι είτε ως απόφοιτοι, όλοι οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις της Γ` Λυκείου προηγούμενες χρονιές και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, οι απόφοιτοι Ενιαίου Λυκείου που ανήκουν στην ειδική κατηγορία των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης και οι απόφοιτοι Εσπερινού Λυκείου.

Από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται ότι όσοι πήραν μέρος στις πρόσφατες πανελλαδικές εξετάσεις της Γ` Λυκείου είτε ως τελειόφοιτοι είτε ως παλιοί απόφοιτοι, θα μπορούν να παραλάβουν τη σχετική βεβαίωση πρόσβασης μετά τις 10 Ιούλη. Υπενθυμίζεται ότι στη βεβαίωση πρόσβασης, με την οποία ουσιαστικά γίνεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναγράφονται ο προφορικός και ο γραπτός βαθμός κάθε μαθήματος, καθώς και ο βαθμός πρόσβασης για κάθε μάθημα της τελευταίας τάξης του Ενιαίου Λυκείου, ο βαθμός πρόσβασης των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου και ο γενικός βαθμός πρόσβασης.

Αιτήσεις για διορισμούς καθηγητών

Μέχρι τις 3 του Ιούλη θα πρέππει να υποβληθούν οι αιτήσεις - δηλώσεις για πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους εγγεγραμμένους στον πίνακα 138 του Ν. 2725/99 και από τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που έγινε το 2000. Οπως επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας, οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σε μία μόνο Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Δεκάδες και αυτές τις μέρες οι εκδηλώσεις του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στην Αθήνα και σε πολλές ακόμα πόλεις. Συγκεκριμένα, πέρα από τις σημερινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένες στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αυτές τις μέρες, πραγματοποιούνται ακόμα οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Τετάρτη, στην πλατεία Μεταμόρφωσης του Μοσχάτου, στις 8 μ.μ., για την τρομοκρατία.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στην κεντρική πλατεία του Ιλίου, στις 8:30 μ.μ., για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

-- Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στον Κολωνό, στις 8 μ.μ., για τον εθελοντισμό.

-- Στο στάδιο Πρόνοια του Περάματος, στις 8:30 μ.μ., με θέμα ανεργία – υποαπασχόληση. Θα μιλήσει ο Ιορδάνης Πουντίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος.

-- Στην Ξυλαγανή Ροδόπης, εξόρμηση και έκθεση βιβλίου.

-- Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

-- Στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στις 8 μ.μ., με θέμα Παιδεία.

Αύριο και μεθαύριο, διήμερες εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στον ελεύθερο χρόνο και η δεύτερη στην ερασιτεχνική δημιουργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ