ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Μάη 2002
Σελ. /28
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Γ` ΟΜΙΛΟΣ
«Μάγοι» με... προβλήματα

Βραζιλία, Κίνα, Κόστα Ρίκα, Τουρκία

Μια προσωπική ρεβάνς θέλει να πάρει στο φετινό Μουντιάλ ο Ρονάλντο

Sportidea

Μια προσωπική ρεβάνς θέλει να πάρει στο φετινό Μουντιάλ ο Ρονάλντο
Από παίκτες καλά πάει η Βραζιλία (το αντίθετο θα ήταν έκπληξη). Οπως και από προβλήματα δηλαδή. Κάτι το ένα κάτι το άλλο και ο τεχνικός της ομάδας Φιλίπε Σκολάρι δεν μπορεί να ηρεμήσει. Το... κόψιμο του Ρομάριο από την αποστολή δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ ο τραυματισμός του Ριβάλντο δημιουργεί τριγμούς. Το πρόβλημα του Σκολάρι είναι να «δέσει» την πλειάδα των παικτών (Ρομπέρτο Κάρλος, Εντιμιλσον, Καφού Εμερσον Ρονάλτον κλπ) και να παρουσιάσει σύνολο. Κάτι που δεν κατάφερε στα προκριματικά όταν εξασφάλισε την πρόκρισή της στα τελικά την τελευταία στιγμή, αφού τελικά πήρε την 3η θέση στον όμιλο. Η προϊστορία της με τα 4 τρόπαια, το δέος του ονόματος και το ταλέντο των παικτών όμως είναι ικανά για μια επιτυχημένη πορεία. Το πρόβλημα στο δέσιμο της ομάδας είναι ικανό για μια αποτυχία. Πάντως την πρώτη θέση του ομίλου μάλλον την έχει... σφραγισμένη.

Το όνομα του Μπόρα Μιλουντίνοβιτς και οι επιτυχίες που το συνοδεύουν είναι το καλύτερο διαβατήριο για τους Κινέζους σε αυτό το Μουντιάλ, όπου πραγματοποιούν την παρθενική τους εμφάνιση. Μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Ζανγκ Ζι που αγωνίζεται στην Νταντί. Οπως τονίζει και ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός, η Κίνα διαθέτει αξιόλογους παίκτες που μπορούν να κάνουν καριέρα στο εξωτερικό. Ιδωμεν...

Η ομάδα - έκπληξη των προκριματικών στην Κεντρική Αμερική, Κόστα Ρίκα (1η στον όμιλο της με μόλις μια ήττα) έχει φιλοδοξίες, χάρη στο επιθετικό σχήμα που παρατάσσει ο Αλεξάντερ Γκιμαράες.

Μετά από 48 χρόνια, η Τουρκία θα δώσει το «παρών» στο Μουντιάλ επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την άνοδο του ποδοσφαίρου στη γείτονα χώρα. Ο τεχνικός της ομάδας Σενιόλ Γκουνές στηρίζεται κυρίως σε παίκτες με διεθνή εμπειρία, όπως ο Σουκούρ ο Μπαστούρκ και Καράν

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
Η Γαλλία και οι ... άλλοι

Αν συμφωνήσουμε με την άποψη ότι η Γαλλία είναι και φέτος το ένα από τα δυο μεγάλα φαβορί (το άλλο η Αργεντινή) για την κατάκτηση του τροπαίου, τότε η διαδικασία των προκριματικών μάλλον θα μοιάζει με καλή προθέρμανση για τους «Τρικολόρ». Η παγκόσμια και Ευρωπαία πρωταθλήτρια διαθέτει και φέτος μια καλοκουρδισμένη μηχανή με πλειάδα παικτών που θεωρούνται η καλύτερη φουρνιά Γάλλων ποδοσφαιριστών στην ιστορία. Μάλιστα, φέτος ουσιαστικά διαθέτει καλύτερη επιθετική γραμμή απ' ό,τι το 1998, αφού Τρεζεγκέ και Ανρί έδειξαν να διανύουν την καλύτερη στιγμή της καριέρας τους. Ο κουμανταδόρος Ζιντάν φαίνεται να είναι σε πολύ καλή φόρμα και αυτό κάνει τους Γάλλους ακόμα πιο ευτυχισμένος αφού ο «Ζιζού» έχει δείξει πολλές φορές ότι μπορεί να πάρει στις πλάτες του την ομάδα. Αν μάλιστα ο Μπαρτέζ στο τέρμα δείξει και τη δέουσα σοβαρότητα ιδιαίτερα στον Α΄ γύρο, τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για την ομάδα του Λεμέρ.

Από κει και πέρα ενδιαφέρον παρουσιάζει η κόντρα της Δανίας με την Ουρουγουάη, που θεωρητικά τουλάχιστον αναμένεται να παλέψουν για τη δεύτερη προνομιούχο θέση. Οι Δανοί έχουν καλή παράδοση στα προκριματικά ενώ τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη. Φέτος διαθέτει πολύ καλή επίθεση, όμως η άμυνά της μάλλον θέλει εντατικά μαθήματα. Ο τερματοφύλακας της Σάντερλαντ, ο Σόρενσεν, είναι καλός αλλά... όχι όμως Σμάιχελ. Οσο για την Ουρουγουάη στηρίζει πολλά στη δίψα για διάκριση των παικτών αφού πολλοί από αυτούς αγωνίζονται σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο Αλβάρο Ρεκόμπα αποτελεί τη... βεντέτα της ομάδας, ενώ πλάι του θα βρίσκονται οι Ολιβέιρα και Ντάριο Σίλβα, ο Φορλάν και ο Σαλαγέτα. Πάντως, η σκληρότητα του παιχνιδιού που συνοδεύει τους Ουρουγουανούς τούς έχει στοιχίσει αρκετές φορές το κάτι παραπάνω. Ο τεχνικός της ομάδας, Βίκτορ Πούα, χαίρει άκρας εκτίμησης από τους παίκτες.

Οσο για τη Σενεγάλη η πρώτη πρόκριση σε Μουντιάλ είναι από μόνη της μια σημαντική εμπειρία για το μέλλον.

ΣΤ` ΟΜΙΛΟΣ
«Ασπονδοι» φίλοι

Αγγλία, Αργεντινή, Σουηδία, Νιγηρία

Ατού της Αγγλίας ο Μάικλ Οουεν

Sportidea

Ατού της Αγγλίας ο Μάικλ Οουεν
Η παρουσία της Αργεντινής και της Αγγλίας στη μάχη κάνει τη Σουηδία και τη Νιγηρία να φαίνονται σαν... φτωχοί συγγενείς του ομίλου. Οι δυο χώρες αναμένεται να είναι αυτές που θα πάρουν την πρόκριση και η μάχη θα δοθεί για την πρώτη θέση. Φέτος εκτός της γνωστής τους... κόντρας, που κρατάει χρόνια, υπάρχει και η αίγλη της «σύγκρουσης» δυο από τα φαβορί της διοργάνωσης. Βλέπετε, μπορεί οι Αργεντίνοι να μην έχασαν ποτέ αυτόν τον τίτλο, όμως οι Εγγλέζοι φέτος με τον Σβεν Γκόραν Ερικσον στον πάγκο, τον αγγίζουν πιο καθαρά από ποτέ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η φετινή Αργεντινή είναι η καλύτερη όλων των εποχών. Μπορεί ο παίκτης - ηγέτης (Μαραντόνα) να μην υπάρχει, η πληρότητα όμως σε όλες τις θέσεις και οι σχεδόν δυο ισάξιες ενδεκάδες κάνουν τον τεχνικό Μαρτσέλο Μπιέλσα να... πετάει από χαρά. Βερόν, Ορτέγκα, Κρέσπο, Λόπεζ, Σιμεόνε, Ζανέτι, Γκονζάλεζ Μπατιστούτα, αλλά και η παλιοκαράβανα Κανίγια συνθέτουν μια ορχήστρα έτοιμη να παίξει... ελεγείες. Η δίψα για διάκριση, αφού 12 χρόνια τώρα δεν έχει καταφέρει τίποτα, αλλά και η προσήλωση στην ουσία (μαζί με το θέαμα βέβαια) είναι τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της.

Στην Αγγλία ο σοβαρός τραυματισμός του Μπέκαμ που καθιστά αμφίβολη τη συμμετοχή του, έστω και αν συμπεριλήφθηκε στην προετοιμασία και έχει αρχίσει προπονήσεις, μετρίασε τα όνειρα των Εγγλέζων. Ονειρα που άρχισαν με την έλευση στον πάγκο του πετυχημένου Ερικσον, συνεχίστηκαν από την εικόνα των προκριματικών (πρώτη θέση στον 9ο όμιλο) και απογειώθηκαν μετά τη σπουδαία νίκη στο Μόναχο.

Ενα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου είναι η εθνική ομάδα της Αργεντινής

Sportidea

Ενα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου είναι η εθνική ομάδα της Αργεντινής
Στην καλή παράδοση που έχει κόντρα στους Αγγλους ποντάρει η Σουηδία, που στόχος της είναι να μπει «σφήνα» στα δυο φαβορί του ομίλου. Στα προκριματικά (1η στον 4ο όμιλο) έδειξε ότι είναι μια ομάδα που ποντάρει στην ουσία, έστω και αν αυτό λειτουργεί σε βάρος του θεάματος. Πρωτοτυπία το προπονητικό δίδυμο Ζέντεμπεργκ - Λάγκερμπακ.

Οσο για τους «αετούς» της Νιγηρίας, η κλήρωση των ομίλων τους προσγείωσε απότομα. Μπορεί να διαθέτει παίκτες με αξιόλογη καριέρα όπως ο Κανού, ο Οκότσα, ο Γουέστ, όμως εκεί που την έριξε η κλήρωση των ομίλων θα πρέπει να προσπαθήσει για το θαύμα,

Ε` ΟΜΙΛΟΣ
«Πάντσερ» προς... απόσυρση

Γερμανία, Ιρλανδία, Καμερούν, Σαουδική Αραβία

Ισως είναι η πρώτη φορά μετά το 1990 όπου σε μια διεθνή διοργάνωση οι Γερμανοί δεν ξεκινάνε σαν φαβορί για κάτι... υψηλό. Ο μόνος άτυπος τίτλος που έχει η φετινή εθνική Γερμανίας είναι αυτός του απλού φαβορί του ομίλου (πάλι καλά δηλαδή). Βέβαια, εδώ που τα λέμε αυτό δε σημαίνει ότι εξαφανίζεται το στοιχείο της έκπληξης. Γενικά τα «πάντσερ» μοιάζουν έτοιμα για απόσυρση, χωρίς τους παίκτες - ηγέτες που κάνουν τη διαφορά. Η βαριά ήττα 5-1 από την Αγγλία στα προκριματικά, αλλά και η πρόκριση στα μπαράζ έδωσαν τροφή για ουκ ολίγα σχόλια από τον εγχώριο Τύπο. Ετσι οι παίκτες του Ρούντι Φέλερ θα έχουν ένα επιπρόσθετο άγχος για διάκριση στη φετινή διοργάνωση. Πάντως πολλοί ελπίζουν ότι το «γερμανικό πείσμα» θα κάνει πάλι το θαύμα του. Το όνομα - βιτρίνα της ομάδας είναι ο Μίκαελ Μπάλακ, που πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοσή του.

Με τη Γερμανία να μην προκαλεί... δέος δικαιούνται να ελπίζουν και οι υπόλοιποι του ομίλου σε άλλη περίπτωση ίσως τα όνειρά τους να σταματούσαν στη... δεύτερη θέση. Πρώτη και καλύτερη η Ιρλανδία που μετά την εντυπωσιακή πορεία στα προκριματικά (2η στον όμιλό της) βασιζόμενη στο δυνατό παιχνίδι και στην αγωνιστικότητα μέχρι τελευταίου σφυρίγματος δικαιούνται να ελπίζουν.

Από κει και πέρα το Καμερούν από το Μουντιάλ της Ιταλίας και έπειτα αποτελεί πάντα την ήρεμη δύναμη που άλλοτε γίνεται... άγρια (Ιταλία '90, Ολυμπιακοί 2000) και άλλοτε παραμένουν... ήρεμοι. Μειονέκτημα η ανασφάλεια στον πάγκο με τους προπονητές να αλλάζουν σαν πουκάμισα. Ισως ο Γερμανός Βίνφριντ Σέφερ να αποδειχθεί πιο τυχερός. Οσοι για τη Σαουδική Αραβία και μόνο η τρίτη συνεχόμενη συμμετοχή αποτελεί σημαντικό επίτευγμα. Από κει και πέρα ό,τι έρθει... καλώς να έρθει.

Δ` ΟΜΙΛΟΣ
Εχουν τους λόγους τους

Πορτογαλία, Πολωνία, Ν.Κορέα, ΗΠΑ

Η ευχάριστη έκπληξη των ευρωπαϊκών προκριματικών Πολωνία και η ανερχόμενη δύναμη της «γηραιάς ηπείρου» Πορτογαλία είναι τα μεγάλα φαβορί για την πρόκριση στα προημιτελικά. Οι Πολωνοί μετά από απουσία 16 χρόνων ξαναδίνουν το «παρών» σε Μουντιάλ και έχουν κρυφά όνειρα για κάτι καλό. Αλλωστε, η πορεία τους στα προκριματικά τους δίνει το δικαίωμα καθώς ήταν η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την πρόκριση και σχετικά εύκολα. Ο προπονητής Γέρζι Ενγκελ στηρίζει πολλά στο... δικό μας «Μανόλη» Ολισαντέμπε που πολιτογραφήθηκε Πολωνός (Νιγηριανός στην καταγωγή) δίνοντας έτσι λύση στην επιθετική δυστοκία και περνώντας και πρακτικά στη μετά Μπόνιεκ εποχή. Σημαντικό χαρτί κάτω από τα δοκάρια ο Ντούντεκ της Λίβερπουλ, όπως ακόμα και οι Γιουσκόβιακ, Κλος.

Με ορόσημο την πολύ καλή πορεία στο Πανευρωπαϊκό του 2000 οι Πορτογάλοι ετοιμάζονται για το παγκόσμιο άλμα τους. Διαθέτοντας ίσως την καλύτερη ομάδα της χώρα τους όλων των εποχών, κυρίως για την πληρότητα στις θέσεις και ξέρουν πολύ καλά ότι η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Αντόνιο Ολιβέιρα, κατάφερε να μετατρέψει σε ένα αξιόλογο ομαδικό σύνολο τη συγκέντρωση αρκετών αστεριών. Παίκτες όπως οι Φίγκο, Νούνο Γκόμεζ, Ζοάο Πίντο, Ζορζέ Κόστα, Μπαΐα, Καπούσο, Κόουτο, Σόουζα έχουν όλα τα φόντα για διάκριση. Στην πολύ καλή παράδοση που έχει σε τελικές φάσεις Μουντιάλ αλλά και στην εμπειρία του προπονητή Γκους Χίντνικ στηρίζεται η Νότια Κορέα που φέτος έχει αρχικό στόχο τη συμμετοχή στους 16. Για το καλύτερο θα προσπαθήσουν οι ΗΠΑ.

Η` ΟΜΙΛΟΣ
Ισορροπία δυνάμεων

Ρωσία, Βέλγιο, Ιαπωνία, Τυνησία

«Χαμός» αναμένεται να γίνει στον Η' όμιλο για τις θέσεις που οδηγούν στον... ήλιο της διοργάνωσης. Ρωσία, Βέλγιο και Ιαπωνία, είναι σχεδόν σίγουρο πώς θα δυσκολευτούν πολύ να ξετυλίξουν το κουβάρι στον όμιλό τους, αφού και οι τρεις διεκδικούν επί ίσοις όροις την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Η Ρωσία, μετά από οχτώ χρόνια απουσίας από τα τελικά, θέλει να επανέλθει στο προσκήνιο. Η δίψα αποτελεί το μεγάλο όπλο για τους Ρώσους που τους συνοδεύει η κακή παράδοση να τα χαλάνε πάντα όταν τα... πράγματα σοβαρεύουν. Ο Ολεγκ Ρομάντσεφ, έχει δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο με σφιχτή άμυνα και επίμονη επίθεση. Το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Βλαντιμίρ Μπεσάστνιχ που έκανε πολύ σπουδαία καριέρα μετά την επιστροφή του στη Σπαρτάκ Μόσχας και την όχι και τόσο ιδιαίτερη προσπάθειά του σε Βέρντερ Βρέμης και Σαταντέρ. Παράλληλα παίκτες όπως οι Καρπίν, Μοστοβόι, Κοχλόφ, Ονόπκο συμπληρώνουν ένα αξιόλογο και τεχνικό σύνολο, συνδυάζοντας τεχνική και αποτελεσματικότητα.

Από κει και πέρα το Βέλγιο παρέμεινε πιστό στο ραντεβού του με τις μεγάλες διοργανώσεις έστω και αν φέτος αυτό επιτεύχθηκε στο παρά ένα, αφού πέρασε στα τελικά έπειτα από αγώνες μπαράζ με την Τσεχία. Το υλικό του προπονητή Ρόμπερ Βάσεζ τα «δίνει όλα» στο γήπεδο, όμως παραμένει περιορισμένων δυνατοτήτων, με τον έμπειρο Βίλμοτς να ξεχωρίζει. Οσον αφορά στην «οικοδέσποινα» Ιαπωνία, ποντάρει πολλά στην έδρα της και τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει τα τελευταία χρόνια να ανέβει στα σκαλιά του αθλήματος. Τον όμιλο συμπληρώνει η Τυνησία.

Ζ` ΟΜΙΛΟΣ
Καπαρωμένο ρετιρέ

Ιταλία, Κροατία, Μεξικό, Ισημερινός

Στο... τσεπάκι θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει η Ιταλία την πρόκριση στην επόμενη φάση του Μουντιάλ. Η τρεις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια ('34,'38,'82) δύο φορές φιναλίστ σε τελική φάση της διοργάνωσης ('70,'94) και «χάλκινη» πρωταθλήτρια στο Μουντιάλ του '90, αποτελεί το αναμφισβήτητο φαβορί του Ζ' ομίλου. Η ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι, έστω και χωρίς τον σπουδαίο Ρομπέρτο Μπάτζιο, διαθέτει μια πλειάδα αστέρων (Ντελ Πιέρο, Τότι, Τόλντο, Νέστα, Μαλντίνι) και μια μεγάλη... ιστορία. Ετσι, φαντάζει δύσκολο να χάσει την πρωτιά, ενώ η επίθεσή της αναμένεται να βγάζει... φωτιές, καθώς εκεί θα βρίσκεται ο κορυφαίος σύγχρονος Ιταλός επιθετικός Κριστιάν Βιέρι.

Οσον αφορά στη διεκδίκηση της δεύτερης προνομιούχου θέσης, τα πράγματα θεωρούνται... ρευστά, αφού η Κροατία και το Μεξικό προβλέπεται να παλέψουν στήθος με στήθος. Οι Κροάτες που το 1998 στη Γαλλία κατέκτησαν την 3η θέση, ναι μεν έχουν ένα αξιόλογο σύνολο ικανό για όλα, ωστόσο το έμψυχο υλικό της θεωρείται «γερασμένο». Από την άλλη πλευρά, οι Λατινοαμερικανοί διαθέτουν «καυτή» γραμμή αλλά η άμυνά τους είναι ασθενής. Γι' αυτό εξάλλου το λόγο, η πρόκρισή τους στα τελικά ήρθε στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών. Τον Ζ' όμιλο συμπληρώνει η ομάδα του Ισημερινού η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά στα τελικά και αναμένεται να είναι η εύκολη «λεία» για κάθε αντίπαλό της.

Β` ΟΜΙΛΟΣ
Ολα ανοιχτά

Ισπανία, Παραγουάη, Σλοβενία, Ν. Αφρική

Ξεχωρίζει αλλά δεν εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη. Ο λόγος για το φαβορί του Β' ομίλου Ισπανία. Από το παρελθόν το συγκρότημα του τωρινού τεχνικού Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο, θεωρούνταν ένα από τα πιο αξιόλογα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και σχεδόν πάντα αποτελούσε το φόβο και τον τρόμο για κάθε αντίπαλο. Αλλά μέχρι εκεί... Οι Ισπανοί με εξαίρεση την τέταρτη θέση που κατέλαβαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του '50, δεν έχουν ευτυχίσει να χαρούν κάποια διάκριση, κάτι που θα προσπαθήσουν φέτος ξορκίζοντας τα... φαντάσματα. Σημαντική βοήθεια στην εθνική της χώρας τους αναμένεται να δώσει η «μεγάλη» μορφή της ομάδας, Ραούλ Γκονζάλες. Πάντως, στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης της πρώτης θέσης, αναμένεται να «μπει» με αξιώσεις και η Εθνική Παραγουάης. Το συγκρότημα που ο Σέρτζιο Μαρκαριάν οδήγησε μέχρι το 1998 στο Β' γύρο της διοργάνωσης και βοήθησε ώστε να προκριθεί στο φετινό Μουντιάλ, προβλέπεται να παλέψει με «νύχια και δόντια» για τη διάκριση. Ωστόσο, η λατινοαμερικάνικη ομάδα θα παραταχθεί στα δύο από τα τρία πρώτα παιχνίδια της χωρίς το χαρισματικό και δεύτερο σκόρερ της στα προκριματικά, τερματοφύλακα Χοσέ Λουίς Σιλαβέρτ, λόγω τιμωρίας. Τον Β' όμιλο απαρτίζουν επίσης η Σλοβενία η οποία διακρίνεται για το απρόβλεπτο παιχνίδι της και ίσως δυσκολέψει τους αντιπάλους της και η Νότια Αφρική η οποία θεωρείται το αουτσάιντερ του ομίλου.

Επιμέλεια: Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Κείμενα: Μπ. ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - Μ. ΒΩΣΣΟΥ, Ντ. ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥΣΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ