ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Στα σκαριά συμβιβασμός για τον «ευρωστρατό»

Σε λίγες μέρες, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα συναντήσει στη Σεβίλλη τους άλλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οφείλει, όπως έχει δεσμευτεί, να τους δώσει μια απάντηση για το θέμα του «ευρωστρατού». Ενα νέο επεμβατικό σώμα για τους σκοπούς της «Νέας Τάξης» και υπό την αιγίδα του ευρωατλαντισμού. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη Σύνοδο της Βαρκελώνης, η κυβέρνηση δέχτηκε πιέσεις για την άρση των αντιρρήσεών της σχετικά με το Σύμφωνο της Αγκυρας, με το οποίο η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εξαιρεί το Αιγαίο και την Κύπρο από τα πεδία δράσης του «ευρωστρατού», θέση η οποία θίγει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα τη χώρας.

Συμβιβαστικές προτάσεις που διατυπώθηκαν από πολλές πλευρές φαίνεται ότι οδηγούν την κυβέρνηση σε μια αλλαγή πλεύσης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ πρότεινε στον κ. Σημίτη την προσθήκη ενός άρθρου στο Σύμφωνο της Αγκυρας, στο οποίο θα ορίζεται ότι ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να στρέφεται κατά κράτους της ΕΕ. Ομως ακόμη και αν αυτή η πρόταση γίνει δεκτή, θα παραμένει το άρθρο που οδηγεί στην εξαίρεση της Κύπρου και του Αιγαίου.

Τις τελευταίες μέρες αυτής βδομάδας εντάθηκαν οι πληροφορίες που φέρουν τη Σύνοδο της Σεβίλλης να μην καταλήγει σε απόφαση επί του θέματος. Στην περίπτωση αυτή το θέμα θα παραπεμφθεί στην επόμενη προεδρία, ενώ η απόφαση των «δεκαπέντε» για αντικατάσταση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας από τις δυνάμεις του «ευρωστρατού», το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου, μεταθέτει το συμβιβασμό της κυβέρνησης για μερικούς μήνες.

Μέτρα κατά των προσφύγων από τη Σεβίλλη

Eurokinissi

Την ερχόμενη Παρασκευή αρχίζει στη Σεβίλλη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην πρώτη θέση στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου βρίσκεται το θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστών. Μετά και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Δικαιοσύνης την περασμένη Πέμπτη, διαμορφώθηκε η πρόταση την οποία θα συζητήσουν οι «δεκαπέντε». Η πρόταση περιλαμβάνει σειρά μέτρων ελέγχου των μεταναστών, όπως η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και ειδικών δελτίων αναγνώρισης. Περιλαμβάνει επίσης και μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η δημιουργία ειδικού αστυνομικού σώματος για τη φύλαξη των συνόρων και περιπολίες πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο και τις ακτές του Ατλαντικού, κ.ά.

Πρόκειται για σχέδιο με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ η Ευρωπαϊκή Ενωση υψώνει τείχη, χαρακτηρίζοντας τους μετανάστες ανεπιθύμητους και εχθρούς, ενώ με τα μέτρα αυξημένων ελέγχων ενισχύει τις ξενοφοβικές, ρατσιστικές και εθνικιστικές απόψεις που αποδίδουν στους μετανάστες και τους πρόσφυγες τόσο την αύξηση της εγκληματικότητας όσο και της ανεργίας στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Μεταξύ των θεμάτων της Συνόδου θα είναι και το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο οποίο παρουσιάστηκε εμπλοκή μετά τις απαιτήσεις της Γερμανίας και άλλων κρατών για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την κατάργηση ουσιαστικά των κοινοτικών ταμείων.

Κυπριακό: Εν όψει κρίσιμων εξελίξεων

Σημαντικές εξελίξεις προδιαγράφονται στο Κυπριακό, καθώς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα παραδώσει την έκθεσή του για την πορεία του προβλήματος και θα διατυπώσει, πιθανότατα, προτάσεις για τη λύση του. Οπως είναι γνωστό η εμπλοκή στις συζητήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς παρουσιάστηκε και πάλι μετά την επανάληψη των απαιτήσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη για την αναγνώριση ξεχωριστού τουρκοκυπριακού κράτους. Εμπλοκή στο θέμα εμφανίστηκε και από την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η τουρκική ηγεσία χαρακτηρίζει την ένταξη, χωρίς την προηγούμενη λύση του Κυπριακού, αιτία για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Εντυπωσιακή εξέλιξη μπορεί να χαρακτηριστεί η συνέντευξη του ειδικού απεσταλμένου της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντ. Χάνεϊ στο τουρκικό CNN, όπου ο Βρετανός διπλωμάτης έκανε λόγο για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την «επανίδρυση» ενός Κυπριακού κράτους, για το οποίο οι συζητήσεις θα αρχίσουν από μηδενική σχεδόν βάση.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό αυτή τη βδομάδα η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μια εξέλιξη που προκαλεί, αφού το ΝΑΤΟ έχει αναγνωριστεί ως ένας εκ των πρωταγωνιστών για τις εξελίξεις του 1974 που κατέληξαν στην τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος.

Οργανωτική συνδιάσκεψη ετοιμάζεται να κάνει το ΠΑΣΟΚ και επιδιώκει να την αναγάγει σε μέγα πολιτικό γεγονός, επιδιώκοντας με μια εσωκομματική του διαδικασία να αποπροσανατολίσει από την ουσία της πολιτικής του, με την οποία συνεχίζει εντατικά και ακάθεκτα να ενισχύει τους μεγαλοεπιχειρηματίες. (σελίδα 5)

Σύμφωνα με το Διευθυντήριο της ΕΕ, με τον αγροτοτουρισμό οι αγρότες των μειονεκτικών περιοχών θα επιδοτούνται από διάφορα κοινοτικά προγράμματα για να κατασκευάσουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, κέντρα εστίασης και αναψυχής κ.ά. ή να αναπτύξουν δραστηριότητες σχετικές με την παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία παραδοσιακών προϊόντων, αλλά αγροτική παραγωγή δε θα 'χουν ούτε και εισόδημα. (σελίδα 6)

Συνέπεια της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι και η ενίσχυση της εξάρτησης της χώρας από το ξένο μονοπωλιακό κεφάλαιο και μάλιστα στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών. και της εθνικής άμυνας της χώρας. (σελίδα 14)

Ενώ η Στατιστική «δείχνει» ότι το κόστος ζωής έχει αυξηθεί σ' ένα χρόνο μόνο 3,4%, το καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς έχει ακριβύνει- και λόγω στρογγυλλοποιήσεων- 14%, 24%, ίσως και 34%. (σελίδα 15)

Εναγωνίως αναζητά ο κ. Χάρβεϊ Πιτ, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, τον τρόπο για να πείσει τους Αμερικανούς επενδυτές να επιστρέψουν στο Χρηματιστήριο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η οικονομική ύφεση, αλλά και η γενικευμένη καχυποψία σχετικά με τα στοιχεία που δίνουν οι εισηγμένες εταιρίες για την οικονομική τους κατάσταση. (σελίδα 21)

Αν και για τους μέχρι χτες ΑμερικανοΝΑΤΟικούς εισβολείς στη Γιουγκοσλαβία τα πράγματα πάνε καλά, υπάρχουν κάποιες εξελίξεις, εν είδει γενικότερης πολιτικής κρίσης, που σε ένα λίγο πιο θερμό περιβάλλον θα μπορούσαν να προκαλέσουν, ενδεχομένως, αναταραχές και ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η αποχώρηση τους 45 βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας από τη Βουλή, καταγγέλλοντας το Σέρβο πρωθυπουργό Ζόραν Τζίντζιτς για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα! (σελίδα 25)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ