ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο Γιώργος Μωραιτης τιμησε την επιστήμη και το Κόμμα του

Ο κομμουνιστής δάσκαλος Γ. Μωραΐτης
Ο κομμουνιστής δάσκαλος Γ. Μωραΐτης
Το Τμήμα Παιδείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ έχασε πρόσφατα έναν αληθινό εργάτη του πνεύματος με ανεκτίμητη συνεισφορά στη διαμόρφωση της σύγχρονης παιδαγωγικής αντίληψης, κενό που μόνο η συλλογική προσπάθεια μπορεί να καλύψει... Ο σύντροφος Γιώργος Μωραΐτης ήταν φιλόλογος και παιδαγωγός, που τίμησε το επάγγελμα του δασκάλου, την επιστήμη και το κόμμα του. Πίστευε ακράδαντα στη θεωρία του μαρξισμού- λενινισμού και σε καμιά στιγμή δεν έπαψε να καλλιεργεί την ιδεολογία του σ' όλη την επαγγελματική κι επιστημονική του σταδιοδρομία, υπερασπίζοντάς την από οπορτουνιστικές και λικβινταριστικές απόψεις. Η συνεχής συνειδητοποίηση του ταξικού χαρακτήρα του εκπαιδευτικού προβλήματος, η πεποίθησή του ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί προοδευτικός μετασχηματισμός της ταξικής κοινωνίας σε σοσιαλιστική χωρίς την επαναστατική ρήξη με το σύστημα, η πίστη του στις αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού και στις δυνατότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος στάθηκαν η βάση για την αυτοπειθαρχία και την ολόπλευρη, ανιδιοτελή προσφορά σε ό,τι το Κόμμα τού ζήτησε.

Στη δουλιά του υπήρξε παράδειγμα κομμουνιστή δασκάλου. Ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους απόφευγε να διδάσκει θεωρίες αντίθετες με την ιδεολογία του και αναζητούσε πάντα την ευκαιρία να προβληματίσει και να βοηθήσει τους μαθητές του να οργανώσουν τη σκέψη και τη ζωή τους. Τη δυνατότητα αυτή την εξασφάλιζε κι από το ότι ήταν συνδικαλιστής δραστήριος, σχεδόν μια δεκαετία επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), γεγονός που του προσπόριζε μεγαλύτερη άνεση κινήσεων και λόγου, κι ακόμη γιατί υπήρξε εκπαιδευτικός συγγραφέας με αναγνωρισμένη επιστημονική εργασία και κοινωνικό κύρος. Το κυριότερο, συνειδητοποιούσε την κοινωνική αποστολή του εκπαιδευτικού στη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου κι αυτήν υπηρετούσε και με τη διδασκαλία και με τη συνδικαλιστική και πολιτική του δράση.

Πίστευε ακόμη πως ο μαρξισμός δεν είναι απλά γνώση της θεωρίας, στοιχείο έτσι κι αλλιώς ουσιαστικό, αλλά προπαντός η συγκεκριμενοποίηση της θεωρίας στην πράξη, με την ιδιαίτερη προσφορά του καθένα στον τομέα όπου λειτουργεί. Αυτή του η τοποθέτηση τον οδήγησε στην επιστημονική του ειδικότητα να καταπιαστεί με το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής γλώσσας, την ενότητα και τη συνέχειά της, κι ακολουθώντας τη γραμμή του Εκπαιδευτικού Ομίλου, από το 1925 ιδιαίτερα, ν' αγωνιστεί για την ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού λόγου, με προτάσεις και προγράμματα, όπως για τη διδασκαλία των αρχαίων από μετάφραση, που καμιά «μεταρρυθμιστική» κυβέρνηση δεν τόλμησε ουσιαστικά να εφαρμόσει κι άφησε δίμορφη τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην εκπαίδευση, επιφανειακή κι ακαλλιέργητη τη γλωσσική και πολιτισμική συνείδηση του λαού μας. Και στα παιδαγωγικά ζητήματα, ο σ. Γιώργος εργάστηκε μέσα από το Κόμμα και το ΚΜΕ στην κατεύθυνση της Διακήρυξης του Εκπαιδευτικού Ομίλου και του Σχεδίου Λαϊκής Παιδείας του ΕΑΜ, παρουσιάζοντας και εδώ πρωτότυπο έργο σε αντίθεση με τις «πολύχρωμες» ντιρεκτίβες της ΕΕ και τις αναπαλαιωμένες απαιτήσεις των κεφαλαιοκρατών. Τα βιβλία, οι μελέτες και οι διαλέξεις του για δημόσιο σύστημα παιδικών κέντρων προσχολικής διαπαιδαγώγησης, για βασικό σχολείο 12χρονο κι ενιαίο, χωρίς επικαθήμενα τμήματα (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) και άλλες ταξικές διαφοροποιήσεις κι ιδιαίτερα οι επεξεργασίες για το νέο ποιοτικά, πολυτεχνικό του χαρακτήρα που επιτάσσει αντικειμενικά η εποχή μας, εποχή περάσματος στο σοσιαλισμό, η γενικότερη συμβολή του στις εκπαιδευτικές θέσεις του ΚΚΕ, όσο κι αν αποσιωπήθηκαν από την πολιτεία και την «επίσημη» Παιδαγωγική, είναι και θα μείνουν ιδεολογικό και μεθοδολογικό υπόβαθρο των σύγχρονων αιτημάτων του εργατικού κινήματος και ιδιαίτερα της εργασίας των κομμουνιστών εκπαιδευτικών. Αυτό άλλωστε ήταν που ενδιέφερε και τον ίδιο. Ο Γιώργος Μωραΐτης, που αρνήθηκε να εξαργυρώσει τις αξίες του στο παζάρι των μικροφιλοδοξιών, θα μας συντροφεύει στον αδιαπραγμάτευτο αγώνα με τη θύμησή του και το έργο του, παρακαταθήκη για το μέλλον. Στη μνήμη του, τα μέλη του Τμήματος καταθέτουμε συμβολικά 200 ευρώ οικονομική ενίσχυση στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Στην πρώτη γραμμή του νεολαιίστικου κινήματος

Σταθμός για την καλοκαιρινή δραστηριότητα της ΚΝΕ το «2ο ΑντιΝΑΤΟικό Κάμπινγκ Νεολαίας» στο Ποσείδι Χαλκιδικής, από 19 έως 25 του Ιούλη

Στο Ποσείδι της Χαλκιδικής θα συναντηθούν από τις 19 έως τις 25 του Ιούλη νέοι των Βαλκανίων, στο «ΑντιΝΑΤΟικό Κάμπινγκ Νεολαίας», που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο κάμπινγκ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι πολιτικών οργανώσεων αλλά και φορέων του νεολαιίστικου κινήματος και συγκεκριμένα: ΚΝΕ, Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη (ΝΔΕ), Πανσπουδαστικής Κ.Σ., Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, ΕΔΟΝ Κύπρου, Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών, Νεολαίας του Τουρκικού ΚΚ, Σοσιαλιστικής Βουλγαρικής Ενωσης Νεολαίας, κι άλλων οργανώσεων από βαλκανικές χώρες.

Η διοργάνωση συνδυάζει την ψυχαγωγία σε μια καλοκαιρινή περίοδο με εκδηλώσεις και συζητήσεις για το ρόλο του ΝΑΤΟ, τα δικαιώματα της νεολαίας και τη δράση του νεολαιίστικου κινήματος, ιδιαίτερα μπροστά σε δυο σημαντικούς σταθμούς: Τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα (Νοέμβρης 2002) και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη (Ιούνης 2003).

Παράλληλα, αυτές τις μέρες συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ της, και συγκεκριμένα πραγματοποιούνται:

Σήμερα, Κυριακή

-- Ολοκληρώνεται η προφεστιβαλική εκδήλωση του Τομέα Κατασκευών Αθήνας της ΚΝΕ με θέμα τα προβλήματα των νέων εργαζομένων, στις 2.30 το μεσημέρι στο εργοτάξιο του Μετρό στο Περιστέρι.

-- Στην πλατεία Ταπητουργείου, στο Βύρωνα, στις 8.30 μ.μ., για τα ναρκωτικά.

.

Αύριο, Δευτέρα

-- Στην κεντρική πλατεία Μελισσίων, στις 8 μ.μ., για τα ναρκωτικά.

-- Στο Μπραχάμι, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, στις 8.30 μ.μ., για τα ναρκωτικά.

Την Τρίτη

-- Στο Αιγάλεω, στο Μπαρουτάδικο, στις 8 μ.μ., με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και νεολαία» θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, στις 8 μ.μ., με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και νεολαία», θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου.

Απεργία γιατρών στο ΙΚΑ

Απεργούν αύριο και την ερχόμενη Παρασκευή οι γιατροί του ΙΚΑ, αντιδρώντας στην απροκάλυπτη κοροϊδία της κυβέρνησης και της διοίκησης του Ιδρύματος εδώ και ένα χρόνο.

Στη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το προσωπικό ασφαλείας.

Αύριο στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» αύριο Δευτέρα:

  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» η Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τους καλεσμένους της για την αποστολή της ΟΓΕ στην Παλαιστίνη.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή «Μικροπροοπτική» ο Θανάσης Μπαλοδήμας συζητά με τον σκηνοθέτη Αγη Μαραγκουδάκη. Στο τέλος της εκπομπής θα προβληθούν εκτενή αποσπάσματα από δουλιές του.
ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδερφό, παππού και θείο

ΧΡΗΣΤΟ ΛΑΜΠΡΟΥ

Ετών 78

εκηδεύσαμε χθες Σάββατο 13/7/2002 από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Κοιμητηρίου Ζωγράφου.

Η σύζυγος: Σάρα. Τα παιδιά: Αλεξάνδρα και Σεργκέι, Αθανάσιος. Η αδελφή: Ουρανία. Οι εγγονές: Κατερίνα, Χριστίνα. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Σήμερα Κυριακή 14/07/02 και ώρα 11 π.μ. και από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι) τελείται Ετήσιο Μνημόσυνο του Αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και Μακρονησιώτη

ΔΗΜΗΤΡΟΥΚΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

Στη μνήμη του η σύζυγός του Κατερίνα και τα παιδιά του Αναστάσιος, Σοφία και Γιώργος και ο εγγονός του Ευάγγελος, προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Δραστηριότητες νομαρχιακών και δημοτικών παρατάξεων

Αύριο Δευτέρα, ο Σπ. Χαλβατζής θα επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης (έργα αναστήλωσης) στις 9.30 π.μ. Θα συζητήσει με επιστήμονες και άλλους εργαζόμενους του χώρου.

- Η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Μεταμόρφωσης» και η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» πραγματοποιούν, αύριο Δευτέρα, συγκέντρωση στην πέτρινη πλατεία της Καναπίτσας στις 20.00 μ.μ.

- Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία» παρουσιάζουν τις θέσεις για το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, την Τρίτη 16 Ιούλη, στις 19.30, στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου (Λεωφ. Ηρακλείου 268 - 3ος όροφος).

- Η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) του Δήμου Μύρινας Λήμνου, την Τετάρτη 17 Ιούλη, θα προχωρήσει στην ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου της, ώρα 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Διαμαντίδης».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Συγκέντρωση για τις πολιτικές εξελίξεις, τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, οργανώνει την Τετάρτη 17 του Ιούλη η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Θα γίνει στις 9μμ στην πλατεία Φάρου στην Αλεξανδρούπολη. Ομιλητής θα είναι ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟ Λουτρακίου του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη, την Τετάρτη 17 του Ιούλη, στις 8μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λουτρακίου, όπου θα συζητηθεί η πορεία των αγώνων που οργανώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, η ένταση της τρομοκρατίας και η ποινικοποίηση των αγώνων, η επίθεση της κυβέρνησης και των δυνάμεων του κεφαλαίου και οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων.

Εκδήλωση για τον ΕΛΑΣ
  • Εκδήλωση για τα 59 χρόνια από την ίδρυση του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ στο Περτούλι Τρικάλων διοργανώνουν την Κυριακή, 21 του Ιούλη, τα Παραρτήματα Θεσσαλίας της ΠΕΑΕΑ στα Περτουλιώτικα Λιβάδια.

Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσει από την πλατεία Κάνιγγος το Σάββατο 20 του Ιούλη, ώρα 7 το πρωί.

  • Μνημόσυνο στο χώρο του Μνημείου των 54 Ελλήνων πατριωτών που απαγχονίστηκαν στο 19ο χιλιόμετρο του δρόμου Αθήνας - Ραφήνας, την 21η Ιουλίου 1944, θα τελέσει την Κυριακή 21 Ιουλίου 2002 και ώρα 10.15 πμ, η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ των οικογενειών τους.
ΚΗΔΕΙΕΣ

Απεβίωσε χτες Σάββατο ο σύντροφος

ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΗΣ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα 15 Ιούλη, το απόγευμα, από την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου - Σαφράμπολη (πλησίον νοσοκομείου «Αγία Ολγα»).

***

Την πολυαγαπημένη μας σύζυγο, μητέρα, γιαγιά, προγιαγιά, αδελφή και θεία

ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ετών 77

Κηδεύουμε αύριο Δευτέρα 15/7/2002 και ώρα 5.30 μ.μ. στον ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Ιωνίας.

Ο σύζυγος: Μιχαήλ

Τα παιδιά: Δήμητρα και Δημήτρης Χρυσάγης

Τα εγγόνια: Κυριακή και Θανάσης, Αγγελική

Τα αδέλφια Αύρα και Μάκης

Το δισέγγονο: Ιωάννης

Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ